Filipine: Inundatiile au ucis 47 de oameni si au afectat 1,5 milioane. Bilantul inundatiilor care afecteaza statul Filipine a urcat la 47 de morti, au declarat oficialii Consiliului National pentru Reducerea Riscului de Dezastre de la Manila, citati de CNN. Guvernul de la Manila a estimat costul daunelor la peste 20 de milioane de dolari. Filipine se confrunta cu cele mai grele intemperii din ultimii zece ani, dupa ce un muson a declansat ploi, inundatii si alunecari de teren in 144 de orase din 25 de provincii. Mai mult de 1,5 milioane de filipinezi au fost afectati, dintre care 600.000 de locuitori ai regiunii Caraga, de pe insula Mindanao de Est. Cele 47 de victime au varste cuprinse intre 1-80 de ani. Cel putin patru persoane sunt date disparute. In plus, 503 case au fost complet distruse, iar 1914 au fost grav deteriorate. Inundatiile au devastat poduri, au avariat liniile de comunicatii si au blocat autostrazi, scrie CNN.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Putin anunta o reducere cu 5% a oficialilor guvernamentali din Rusia. Personalul angajat in cadrul guvernului din Rusia va fi redus cu 5%, aceasta masura fiind inclusa intr-un program de trei ani de restructurare a acestei institutii, a anuntat purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin, Dmitry Peskov. "Vladimir Putin a semnat un decret de reducere a numarului angajatilor guvernului, urmand ca din 31 martie sa fie demise 1.453 de persoane", a declarat Peskov, adaugand ca personalul guvernului va fi redus cu inca 5% in 2012, iar in 2012 cu 10%. Pana in acest moment varsta medie a oficialilor guvernamentali era de 45 de ani, 50,48% dintre acestia fiind reprezentati de femei, noteaza Ria Novosti.

Record S.U.A.: Un milion de locuinte executate silit de catre banci in 2010. Bancile au confiscat mai mult de un milion de locuinte intr-un singur an, cu toate ca in ultimele luni a fost inregistrata o scadere a numarului de executari silite, potrivit companiei de cercetare a pietei RealtyTrac. Numarul cererilor de executare silita a locuintelor, incluzand licitatiile, punerile in intarziere (initial default notices) si reposedarile, a ajuns la 2,9 milioane in 2010. Bancile au executat silit 69.847 de locuinte in luna decembrie, acestea adaugandu-se la un numar total de 1,05 milioane de case confiscate in decursul anului trecut. Aceste date confirma depasirea numarului de locuinte confiscate in 2009, care se ridica la 918.000, potrivit RealtyTrac. Compania publica lunar analize referitoare la operaţiunile de executare silita din SUA. Aceasta a declarat ca statele cu cele mai multe executari silite ale locuintelor au fost in 2010 Nevada, Arizona si Florida, informeaza Reuters.

Irakul incearca o restabilire a turismului in orasul Babilon. Autoritatile irakiene incearca sa reinvie turismul in orasul Babilon. In anul 2011 Irakul va beneficia de un grant in valoare de doua milioane de dolari acordat de Departamentul de Stat al S.U.A. pentru renovarea a doua dintre edificiile principale ale orasului Babilon, precum si unul dintre muzeele distruse in timpul invaziei americane din anul 2003. Autoritatile spera ca investind in restaurarea Babilonului, ale carui "Gradini suspendate" erau considerate una dintre cele sapte minuni ale lumii, sa dobandeasca experienta necesara pentru a transforma si alte situri arheologice ale tarii intr-o destinatie importanta pentru turisti si pentru persoanele din mediul academic. "Vom folosi Babilonul ca un prilej de a ne dezvolta noi abilitati", a declarat Jeff Allen, membru al "World Monuments Fund" si una dintre persoanele care lucreaza alaturi de autoritatile irakiene la protejarea edificiilor incluse in patrimoniul cultural mondial. Cunoscut initial sub numele de Babel, orasul Babilon este mentionat atat in Biblie, deopotriva in Noul si Vechiul Testament, transmite CNN.

Siria: SUA au dupa 5 ani un nou ambasador la Damasc. Noul ambasador american in Siria, Robert Ford, a sosit astazi in Damasc. Statele Unite ale Americii pun astfel capat unei pauze de 5 ani in relatiile diplomatice cu Siria. SUA si-au retras ambasadorul din Siria dupa asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik-al-Hariri, in 2005 la Beirut. Uciderea lui Hariri a fost pusa pe seama Damascului, ceea ce a dus la retragerea trupelor siriene din Liban dupa o prezenta de 29 de ani si a contribuit la deteriorarea relatiilor americano-siriene. Presedintele Barack Obama si-a anuntat intentia de a trimite un nou ambasador in Siria la doar cateva luni de la inceputul mandatului sau. Robert Ford a fost nominalizat pentru ocuparea pozitiei in februarie anul trecut, insa procedurile Congresului si opozitia republicanilor au intarziat sosirea sa in Damasc. Relatiile dintre cele doua tari sunt inca stapanite de neincredere reciproca, dar prezenta lui Ford in Damasc ii ofera Washingtonului o mai buna viziune asupra Siriei intr-un moment de turbulente regionale: guvernul din Liban s-a prabusit saptamana trecuta cand Hezbollah, care primeste sprijin cheie din Siria si Iran, a parasit cabinetul. Administratia americana spera ca prezenta lui Ford in Damasc va convinge Siria sa isi schimbe politica in ceea ce priveste Libanul, Israelul si Irakul si sa puna capat sprijinului pe care il ofera gruparilor extremiste, informeaza AFP.