Goldman Sachs le permite numai clientilor din afara S.U.A. sa investeasca in Facebook. La numai o saptamana dupa ce Goldman Sachs le-a oferit clientilor sai posibilitatea de a investi in cumpararea de actiuni la Facebook, compania si-a limitat oferta numai asupra clientilor din afara S.U.A. "In urma unei acoperiri mediatice intense Goldman Sachs a hotarat sa faca valabila oferta numai pentru investitorii din afara S.U.A. Goldman Sachs a concluzionat ca nivelul de atentie oferit de mass-media ar putea afecta finalizarea procesului de tranzactionare a actiunilor americane pe piata privata, sub legislatia americana", au declarat reprezentantii Goldman Sachs intr-un comunicat. Retragerea acestei oferte reprezinta un insucces major pentru Goldman Sachs, care inaintase oferta de cumparare a actiunilor catre cei mai bogati clienti ai sai, printre care se numara directorii celor mai mari companii din lume, informeaza The New York Times.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Un elev bulgar a rezolvat o problema complexa propusa de revista de specialitate "Mathematical Reflections". Un elev de clasa a opta din orasul bulgar Kardzhali a rezolvat o problema de matematica ce implica un grad de complexitate ridicat pentru nivelul sau. Problema a fost publicata in revista americana de specialitate "Mathematical Reflections", iar solutia acestei a fost oferita in numai doua saptamani de catre elevul bulgar Ivan Gerganov. Ivan Gerganov si-a vazut numele publicat in capul listei ce anunta persoanele care au gasit raspunsul pentru problema lansata de revista "Mathematical Reflections", moment care a coincis si cu ziua lui de nume. Ivan Gerganov este elev in clasa a opta la scoala "P. R. Slaveykov" din orasul Kardzhali, Bulgaria. Problema rezolvata de acesta este solutionata, de regula, de catre studentii inscrisi la universitatile din Europa si din America, Ivan fiind cel mai tanar dintre acestia. Elevul a precizat ca in prima instanta problema i s-a parut dificila, dar in urma unei reanalize, a hotarat sa incerce totusi sa o rezolve, oferindu-i solutia in numai doua saptamani. ​In luna noiembrie Radko Kolev, un elev in varsta de 19 ani, a rezolvat o veche problema de geometrie (problema lui Apollonius) intr-o maniera noua si unica. Ultima solutie oferita la aceasta problema dateaza din secolul 19 si ii apartine lui Joseph Gergonne. Solutia construita de tanarul bulgar pentru problema lui Apollonius este a cincea din istorie, informeaza Novinite.

Rusia: Trei miliarde de dolari vor fi investite pentru dezvoltarea sportului. Rusia va cheltui trei miliarde de dolari pentru dezvoltarea sportului in urmatorii trei ani, a declarat luni premierul Vladimir Putin. Acesta a adaugat ca anul 2011 a fost declarat anul sportului in Rusia. In urma investitiilor premierul rus spera ca peste 42 de milioane de persoane sa fie implicate in activitati sportive regulate. "In momentul de fata 25 de milioane de persoane merg la sala sau ies pe stadioanele tarii noastre", a declarat Putin. "In conformitate cu planurile noastre speram ca numarul acestor persoane sa creasca pana la 42 de milioane pana in 2015, iar pe termen lung ne propunem sa egalam nivelul atins de multe dintre tarile europene, unde 70% din populatie este angrenata in activitati sportive regulate", a mai adaugat acesta. De asemenea Rusia se pregateste pentru desfasurarea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014, care vor avea loc in orasul Sochi, mentioneaza Ria Novosti.

Bulgaria: Pretul tigarilor va ramane neschimbat. Pretul tigarilor ar putea ramane neschimbat in Bulgaria in anul 2011, in timp ce pretul tutunului va creste, potrivit directorului executiv al companiei Bulgartabac, Ivan Bilarev. "Pretul tutunului va inregistra, fara indoiala, o crestere de 20% din cauza cresterii accizelor in 2011", a declarat Bilarev, adaugand ca noile preturi vor fi comunicate in primavara. Potrivit directorului executiv al companiei Bulgartabac, in 2010, unele marci de tigari au inregistrat scaderi ale preturilor. "Nu dorim sa inregistram profituri excesive, ci ne dorim sa fim capabili de a ne acoperi costurile si de a fi prezenti pe piata. Cu toate acestea, urmeaza sa realizam o analiza pentru urmatorul an. Teoretic, nu avem niciun motiv pentru a creste pretul tigarilor", a declarat Bilarev, relateaza Novinite.

Kremlinul va sprijini in continuare Palestina. Rusia va continua sa trimita ajutoare umanitare palestinienilor, a declarat Sergei Prikhodko, ajutorul presedintelui Dmitry Medvedev, cu ocazia vizitei acestuia pe teritoriul Palestinei. Pana in momentul de fata Rusia a acordat ajutoare in valoare de 30 de milioane de dolari palestinienilor, a adaugat Prikhodko, citat de Ria Novosti.

Un calendar publicat de UE, criticat din cauza ca a omis sarbatorile crestine. Un calendar scolar pentru perioada 2011-2012, publicat de Uniunea Europeana, a fost criticat de Partidul Democrat Crestin din Franta din cauza ca omite sarbatorile crestine, insa include principalele sarbatori evreiesti si musulmane. Potrivit Catholic News Agency, UE a tiparit trei milioane de exemplare ale calendarului, ce vor fi distribuite gratuit elevilor care le solicita. (A.N.)

Fotograful ranit in Tunisia a decedat. Fotograful agentiei EPA, Lucas Mebrouk Dolega, in varsta de 32 de ani, grav ranit vineri in timpul protestelor din Tunis, a decedat luni, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al agentiei EPA. Potrivit organizatiei internationale Reporteri fara Frontiere (RFF), grenada lacrimogena care l-a lovit in cap pe Mebrouk Dolega fusese aruncata de un politist, de la mica distanta. (D.G.)