"Cadou" in prag de pensionare: doua ore in plus la catedra. Nemultumite de anumite articole din noua lege a educatiei, printre care si cel referitor la cresterea normei pentru profesorii in varsta, cadrele didactice ameninta cu proteste. Copiii tipa mai tare, sunt mai plini de energie, pun mai multe intrebari, nu-i mai poti stapani si, cum gasesc pe internet absolut orice informatie, este mai greu si sa le captezi atentia doar cu ce e consemnat in manuale. Daca intrebi un profesor trecut de o anumita varsta, ti-ar cataloga noua "specie de elev" simplu: "Greu de stapanit". In aceste conditii, pentru a fi mai putin solicitate, cadrele didactice cu peste 25 de ani vechime erau pana acum degrevate de doua ore din norma didactica de 18 ore. Prin noua lege a educatiei dispare insa aceasta prevedere, dascalii aflati in pragul pensionarii fiind obligati sa stea la catedra 18 ore, la fel ca si colegii lor mai tineri. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca, oricum, acestia isi mai luau ore in plus. Prin urmare, au putere de munca, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Tara cu 680 de masini de peste 200.000 de euro. Cum e sa ai o masina de sute de mii de euro in Romania. Platesc sute de mii de euro pentru o masina pe care o tin drept bibelou in garaj. Pana cand Romania va avea si drumuri, posesorii de masini de lux strabat tara cu automobilul urcat pe trailer. Cea mai scumpa masina vanduta anul trecut in Romania a fost un Rolls Royce Phantom Coupe de peste 460.000 de euro. Alti doi romani sunt fericitii posesori al unui Ferrari 599 de 320.000 de euro si al unui Rolls Royce Ghost de peste 270.000 de euro. Cand vine vorba de masini foarte scumpe, inevitabil intra in discutie si vechea problema - exista drumuri in Romania pentru ca cei care au un automobil de lux sa se poata bucura de placerea condusului? Sau automobilul este cumparat doar pentru a fi vazut, servind mai mult de bibelou, anunta Gandul.

O pensie militara din trei scade in urma recalcularii. Ministerul Apararii a procesat la cerere aproape 25.798 de pensii. Dintre acestea, 7.505 sunt mai mici. Cele mai spectaculoase diminuari, intre 5.000 si 10.000 de lei, apar la cativa fosti magistrati si piloti militari. Ministerul Apararii a publicat ieri pe site-ul institutiei tabelele complete ale celor aproape 26.000 de pensii calculate pe baza adeverintelor individuale de venit. Recalcularea s-a facut ca si cum militarii respectivi ar fi platit contributiile corespunzatoare soldei pe care au avut-o in fiecare luna de activitate. Desi ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a dat asigurari anul trecut ca nicio pensie sub 3.000 de lei nu va scadea, realitatea e alta in cazul celor cu stagiu incomplet, informeaza Adevarul.

Dinu Patriciu: "As sustine un nou partid". Patronul grupului Adevarul, fost lider liberal, nu pare prea incantat de alianta dintre PNL si PC si nu crede ca "ar trebui sa existe moneda de schimb intre presa si politica". Dinu Patriciu marturiseste ca implicarea sa in campania din 2009 a daunat credibilitatii trustului pe care-l patroneaza. Patriciu considera ca in partidele romanesti e nevoie de un nou schimb de generatii, de aceea ar miza si ar fi dispus sa sustina un partid nou, scrie Romania Libera.

Prefectul Capitalei a solicitat verificarea stimulentelor acordate de Sorin Oprescu. Prefectul Capitalei s-a autosesizat dupa ce a citit presa si a solicitat Directiei de Achizitii Publice sa verifice daca Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a acordat legal stimulente angajatilor, anul trecut. Prefectul sustine ca Primaria Capitalei trebuia sa-i trimita documentele prin care Sorin Oprescu a acordat atentii salariatilor municipalitatii. PMB a acordat stimulente in valoare de 1.200.000 de lei pentru 60 de angajati, in 2010. Sumele au urcat, in cazul directorilor de la Directia Generala Economica, si la 100.000 de euro, anunta Puterea.

"Turistii vor veni sa vada cum e Tunisia fara dictator". In timp ce protestele din Tunisia continua chiar si dupa ce presedintele Zine al-Abidine Ben Ali a fugit din tara, romanii care au afaceri acolo spera ca lucrurile sa revina repede la normal. Dincolo de tancuri, ziduri de politisti si coloane de fum, ceva idei optimiste au inceput sa se infiripe, timid. Cativa romani care se ocupa cu turismul in tara africana viseaza la incasari spectaculoase: spera ca turistii de pe tot mapamondul vor lua cu asalt Tunisia crezand ca exotismul a crescut odata cu eticheta de "locul de unde un dictator a dat bir cu fugitii", pusa de stirile despre revolutie. In Tunisia locuiesc 300 de romani. Ambasada a anuntat ca niciunul nu a cerut asistenta consulara. Nu a facut-o nici Irina Gros, romanca de 28 de ani, din care ultimii trei traiti la Sousse, oras turistic aflat la vreo 140 de kilometri de capitala Tunis. Alaturi de sotul ei, Dragos, are o afacere online si o agentie turistica. E printre oaspetii tunisienilor care nu se sfiesc sa transmita cat se bucura de ce au realizat iesind in strada, informeaza EVZ.

Americanii de la Bechtel care construiesc Autostrada Transilvania au inaintat pana la Cernavoda. Cand Romania se cearta cu Franta si Germania, SUA castiga. Proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a atras pana acum atentia rusilor, a canadienilor, italienilor si americanilor. Reprezentantul SUA este Bechtel, compania care in sase ani de la lansarea proiectului Autostrada Transilvania a construit 52 de kilometri dintr-un total de 415. In ciuda situatiei tensionate privind derularea contractului de constructie a autostrazii Transilvania semnat de statul roman cu firma Bechtel, americanii nu vor sa renunte la Romania, ba din contra, incearca sa obtina cel mai mare proiect romanesc de infrastructura, cu obiectiv unic, din ultimii zeci de ani, scrie Gandul.

Cat costa oficial uniunea in fata lui Dumnezeu. Intre 50 si 100 de lei platesc romanii de rand pentru sfintele taine ale botezului si cununiei. Cel putin aceasta este suma vehiculata de Patriarhia Romana ca si contributie "benevola" a credinciosilor, adica un soi de donatie pentru serviciile bisericesti de care beneficiaza. Sumele pot insa varia in functie de zona si de "client". Presa a vehiculat in aceste zile ca Patriarhia ar fi stabilit plafoane maxime pentru slujbele de botez si cununie religioasa: 500, respectiv 1000 de lei. In schimb, preotii ar urma sa elibereze chitante enoriasilor, iar banii stransi ar fi folositi pentru completarea salariilor clericilor si mirenilor care lucreaza in biserici, pe de-o parte, si pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, pe de alta. Biserica Ortodoxa Romana a negat existenta unei asemenea directive, intr-un comunicat oficial, anunta Romania Libera.