Culisele vanatorii de la Balc. De ce se aduna unii dintre cei mai influenti oameni ai Europei pe domeniul de la Balc al lui Ion Tiriac pentru a impusca mistreti? In timp ce unii sustin ca punctul forte il reprezinta calitatea vanatului, altii vorbesc despre atractia irezistibila a unuia dintre cele mai importante domenii de vanatoare ale lui Ceausescu. O noua partida de vanatoare pe domeniul lui Ion Tiriac de la Balc se va desfasura in acest weekend. Si de aceasta data sunt asteptati invitati de seama, avand in vedere experienta anilor trecuti, cand au participat inclusiv vanatori din familiile Rauch, care detine un imperiu in domeniul alimentar, ori Porsche, celebra in industria auto si nu numai. An de an, presa relateaza despre ceea ce se intampla pe domeniul din Balc, acolo unde zeci de mistreti, inchisi intr-un tarc urias, sunt impuscati. Vanatorii bihoreni si clujeni cred ca evenimentul organizat de Ion Tiriac atrage atatea celebritati din trei motive. Primul este acela ca vanatorii au ocazia sa impuste exemplare uriase, care pot depasi 240 de kilograme. Este vorba de porci mistreti crescuti intr-un soi de semicaptivitate, pe domeniul ingradit cu gard electrificat, si care sunt ingrasati special pentru aceasta partida de vanatoare, scrie Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum va arata si cat va costa uniforma obligatorie. Ce spune legea care ii scapa pe elevi de stresul de a decide cu ce se imbraca. Uniformele scolare ar putea fi reintroduse in toate scolile generale incepand cu noul an scolar. O prevedere care nu figureaza in noua Lege a Educatiei si care da peste cap planurile ministerului de resort. Amanata in ultimii zece ani, ceruta de parinti si profesori, dar neluata in calcul de noua Lege a Educatiei, reintroducerea obligativitatii uniformelor scolare reapare in prim-plan. Un proiect de lege initiat de catre deputatul PDL Cezar Preda le pregateste elevilor de scoala primara si gimnaziu tinuta obligatorie la ore, incepand cu luna septembrie a acestui an. Actul normativ, care va fi depus oficial in Parlament la 1 februarie, stabileste ca fiecare elev va avea o tinuta standard: pantalon, respectiv fusta, cravata, respectiv esarfa, sacou si camasa cu maneca lunga, pentru sezonul rece, respectiv vesta si camasa cu maneca scurta pentru sezonul cald, plus un ecuson cu numele si sigla unitatii de invatamant, scrie Gandul.

Ilie Dinca: "In Romania sunt 2.000.000 de romi". Exista romi carora le place mai mult sa fie asistati decat sa munceasca, spune presedintele Agentiei Nationale pentru Romi (ANR), Ilie Dinca. Mai saraci decat restul populatiei, fara educatie, fara locuri de munca si cu eticheta de "tigan" lipita pe frunte, romii sunt prinsi intr-un cerc vicios din care nu reusesc sa iasa. Ce e de facut? Ilie Dinca explica cum trebuie sa intervina statul in problemele romilor, care este rolul populatiei majoritare si nu in ultimul rand, cum se pot ajuta romii pe ei insisi. "Este exclus ca numarul real al romilor sa fie cel oficial, adica 535.137. Si va spun si de ce romii nu au cum sa fie intr-un numar asa de mic. Doar in sistemul educational, de la invatamantul primar la cel universitar, sunt peste 250.000 de copii romi. De fiecare data, in intalnirile internationale, spuneam "more than two milion" (peste 2.000.000, n.r.). Deci conform studiilor care s-au facut in ultima perioada, numarul romilor este intre 1,7 milioane si 2 milioane de persoane," a declarat Dinca pentru Adevarul.

Grecul care a descifrat labirintul imobiliarelor romanesti: "Problemele pe care le aveti voi in Romania, noi le avem de cand s-a nascut Iisus Hristos". Cum este sa platesti cash 280.000 de euro unor oameni care nu stiu sa numere decat pana la 20? Pentru grecul Ilias Papageorgiadis este doar o experienta din sutele similare traite in Romania. Decor - o piata de zarzavaturi in care s-a improvizat un birou din mese si scaune de plastic. O familie de romi este gata sa vanda un teren in valoare de 280.000 de euro. Problema este ca femeia delegata sa se ocupe de afacere nu stie sa numere decat pana la 20. "Vorbise serios. Stia sa numere numai pana la 20. Nu a vrut sa accepte pachetele gata pregatite de catre banca. 'Dar sunt numarate si sigilate de catre BNR!', 'Ce este BNR?', 'Acolo unde este Isarescu guvernator!', 'Si el stie sa numere?' (...) Au desfacut toate pachetele. Le-au pus pe masa de plastic si au inceput sa numere. Numarau pana la 20 si faceau un mic pachet. Apoi au facut 20 de pachetele a cate 20 de bancnote fiecare. (...) 'Aveti nevoie de ajutor?', 'Nu, grecule! Mainile astea pe care le vezi au numarat milioane si milioane!', mi-a raspuns ea, aratandu-mi palmele ei", relateaza Gandul.

Povesti din Stefanesti: Din Rolls-Royce, direct in puscarie. Fostul viceprimar din comuna manelistului Adi Minune a fost arestat pentru inselaciune si spalare de bani. Am fost destept si am stiut sa fac bani ca sa stau acum cu burta la soare." Acesta este raspunsul pe care l-a dat in urma cu o saptamana fostul viceprimar al comunei Stefanestii de Jos, Aurel Parvu, atunci cand l-am intrebat despre averea sa impresionanta, care include si un Rolls-Royce de 400.000 de euro. Ieri, Parvu a fost arestat pentru fraude imobiliare. Aurel Parvu, fost viceprimar in Stefanesti si nas al manelistului Adi Minune, este acuzat de procurori de complicitate la inselaciune si spalare de bani. Parvu ar fi incheiat cu primaria din Stefanestii de Jos un contract de servicii care nu s-ar fi derulat in realitate, dar, in schimb, institutia publica a platit contravaloarea acestuia. O alta acuzatie este de spalare de bani, fostul consilier local fiind suspectat ca ar fi intervenit pentru obtinerea de credite de catre pastorul Dan Burcica- acuzat si el in cauza- banii find ulterior rulati prin intermediul unor firme fantoma, scrie Romania Libera.

Disputa pe deschiderea unui spital privat cu urgente. Anuntul ca langa Spitalul Floreasca se deschide un altul privat, cu sectie de urgenta, starneste dispute aprinse. Proiectul de 10 milioane de euro e in dificultate din cauza problemelor de trafic. Un afis postat pe o cladire din imediata apropiere a Spitalului de Urgenta Floreasca, anuntand deschiderea unui spital privat cu sectie de primiri urgente, a pus pe jar medici si oficiali de la Ministerul Sanatatii (MS). Conducerea Spitalului Floreasca a trimis plangeri catre minister, in care reclama ca cei care intentioneaza sa deschida acolo spitalul, respectiv MedLife, dezinformeaza opinia publica, iar demersul e extrem de periculos pentru siguranta bucurestenilor. Subsecretarul de stat care se ocupa de medicina de urgenta, Raed Arafat, afirma ca el nu va aproba niciodata deschiderea unei astfel de unitati, care distruge conceptul de medicina de urgenta. In replica, oficialii MedLife spun ca ei nu fac decat sa preia un model occidental si ca "ar fi o premiera in Europa ca un operator privat sa nu poata sa aplice un model profesionist", informeaza EVZ.

Romii: problema europeana sau nationala? Uniunea Europeana doar se face ca actioneaza pentru imbunatatirea conditiei romilor, iar autoritatile romane nu numai ca nu fac nimic, ci ii imping pe romi spre marginea societatii si ii discrimineaza public. Asta cred multi dintre reprezentantii organizatiilor neguvernamentale pentru romi din tara. Rabufnirile de acest tip vin intr-un moment in care personaje cu putere de decizie abordeaza din nou - declarativ, cel putin - situatia romilor. Si cand asa-numitul proiect european "Deceniul de Incluziune a Romilor" intra in cea de-a treia etapa, fara rezultate simtitoare. Dintre autoritatile romane, doar presedintele Traian Basescu si-a asumat clar responsabilitatea. Iata o declaratie din decembrie 2010: "Romii sunt cetateni romani, sunt o minoritate pe care Romania trebuie sa si-o asume. Nu incercam sa punem aceasta problema pe seama europenilor. Insa, in acelasi timp, este nevoie de o cooperare la nivel european", scrie Romania Libera.

Hotul masinii lui Hrebenciuc Jr.: 18 ani de inchisoare! Decizia este fara precedent pentru o astfel de infractiune. Autorul furtului este judecat si pentru disparitia masinii lui Gigi Becali. Trei membri ai clanului condus de Sandu Geamanu au primit pedepse grele in dosarul furtului masinii lui Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc. Cei trei fac parte din aceeasi grupare care a furat Mercedesul finantatorului echipei Steaua, Gigi Becali. Stefan Margean, zis Fanoiu", (22 de ani) a fost condamnat la 18 ani de inchisoare cu executare, Paul Sorin Mihalache (23 de ani) are de executat zece ani si trei luni de detentie, iar Marian Coman (21 de ani) a primit o pedeapsa de patru ani. Condamnarile au fost date de Tribunalul Bucuresti, dar pot fi contestate cu apel. Cei trei au fost condamnati pentru furtul a sase masini de lux - BMW X6, Jaguar X Type, BMW 630i, Audi A4, Mercedes E220 si BMW 325. BMW-ul model 630i, proprietatea lui Andrei Hrebenciuc, in valoare de 80.000 de euro, a fost furat, la 25 aprilie 2009, in jurul orei 22.00, de Paul Sorin Mihalache din apropierea Parcului Cismigiu. Hotul a profitat de neatentia proprietarului care lasase cheile in contact, s-a urcat la volan si a demarat in tromba. Masina a fost gasita abandonata trei zile mai tarziu, la 28 aprilie 2009, in sectorul 5 al Capitalei, relateaza Adevarul.

Ministerul Apararii a anuntat ca ii recunoaste lui Dumitru Prunariu cei trei ani de pregatire pentru Cosmos. Ce pensie va primi Prunariu. Fostul cosmonaut Dumitru Prunariu, general in rezerva, isi va primi pensia recalculata in luna februarie iar ceea ce i s-a luat in ianuarie i se va returna in urmatoarea luna, a anuntat, joi, Tiberiu Fratila, seful biroului de presa al Ministerului Apararii. Fratila a precizat ca n-a fost nicio problema cu documentele justificative pentru perioada petrecuta de Prunariu in oraselul stelar: "I s-a recalculat pensia cu toate documentele. Nu lipseau cei trei ani". Cu o zi inainte, fostul cosmonaut declarase ca, in ianuarie, si-a primit pensia redusa cu 70 la suta din cauza ca au disparut hartiile din perioada in care a fost la pregatire in URSS, scrie Gandul.