Domnitorul Unirii dezbina astazi doua orase. Husenii si barladenii se lupta pentru statutul de concitadini ai lui Cuza. Cu fiecare an, dovezile se diversifica, se tiparesc carti si se pun panouri "branduite". Pentru ca traditia o cere, cateva grupuri de romani se vor strange azi prin pietele centrale ale oraselor, se vor prinde in hora si vor incerca sa tina ritmul. Asistenta se va subtia cand vor incepe cuvantarile. Desigur, si mai putini vor participa la evenimentele culturale programate dupa aceea. In centrul Barladului, fix langa statuia lui Alexandru Ioan Cuza, se va desfasura un ceremonial militar, religios si istoric. Dupa aceea, pe scarile primariei, actorii Teatrului "Victor Ion Popa" vor intrupa personaje centrale ale Unirii, scrie EVZ.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

De ce asfaltatorii nostri sunt mai bogati decat ai lor. Sa asfaltezi drumuri in Romania este mai profitabil decat oriunde in Europa. La aceasta concluzie se poate ajunge comparand profiturile raportate la cifrele de afaceri ale firmelor romanesti din domeniu cu cele ale companiilor din strainatate. Marile firme romanesti din domeniul afacerilor cu asfalt au, in linii mari, cateva trasaturi comune: au unul sau mai multi actionari lansati in afaceri in urma cu 10-15 ani, uneori fara nici o pregatire in domeniu; nu sunt dispuse la transparenta rezultatelor financiare anuale sau a planurilor de viitor; site-ul de prezentare de pe internet a companiei sau actionariatului este facut de ochii lumii; nu sunt listate la bursa de valori. Cu toate acestea, cifrele de afaceri cresc cu cate 50% de la an la an. De cealalta parte, in tari precum Cehia, Polonia si Ungaria, avem de a face cu subsidiare ale companiilor occidentale, transparenta maxima, site-uri de internet complete - inclusiv cu organigrama managementului - listare pe burse, reguli de guvernanta corporativa, contracte si in alte tari decat cea de origine, informeaza Romania libera.

Generatia SIDA - au supravietuit, dar au stat ascunsi. La 20 de ani de la momentul in care o banala spitalizare avea sa le marcheze tot restul vietii, doi tineri schiteaza coordonatele destinului unui bolnav de SIDA.Subnutriti si ignorati, mii de copii au fost infectati cu HIV in numai patru ani. Cei care au reusit sa supravietuiasca cer statului sa-si asume greselile trecutului. In perioada 1988-1992, mii de copii din toata tara au fost infectati cu virusul HIV. In majoritatea cazurilor a fost vorba despre o combinatie de nepricepere medicala, indiferenta si dotari precare. Partial cuantificabila ani mai tarziu, "reteta" exploziei SIDA din Romania este construita in jurul a doua tragedii: injectii cu seringi expirate si microtransfuzii de sange, relateaza Adevarul.

Muntele de aur al Romaniei se vinde piatra cu piatra. Mina in care se descopereau bulgari de aur si-a gasit sfarsitul, dar pietre cu minerale unice in lume se vand pe internet, la preturi uimitoare. E cinci si ceva dimineata, si minerul se trezeste, scoate sunca din frigider si isi face o gramada pe care o "topeste" in cateva minute. Cu burta plina, isi trage cizmele de cauciuc si iese pe ulita pietruita. Cu pas mare, cateva sute de oameni se grabesc spre intrarea in mina. La sase e apelul. Sus, prin padurile de fag si gorun, vorbele din vale se contopesc intr-o limba ciudata, care contine deopotriva cuvinte ardelenesti, oltenesti, moldovenesti si unguresti. Grupul trece pe langa o popicarie si ajunge la un parc cam cat un teren de fotbal, inconjurat de magazine, dispensar, posta. Ce mai!, un mic oras din munti, cu 2.600 de numere de casa, anunta EVZ.

Povestea romanilor care traiesc visul chinezesc: marturisiri din interiorul celei mai eficiente organizatii din lume. Devenita a doua putere economica a lumii, China are toate sansele sa intreaca Statele Unite in viitorul apropiat. Cum a reusit aceasta performanta - cititi confesiunile "din interior" ale unor romani care muncesc in companiile chinezesti. "M-am speriat cand am intrat in camera aceea, era intuneric si trebuia sa pasesc foarte atent, ca sa nu calc pe chinezi. Erau intinsi pe saltele si dormeau, era somnul lor de o ora de la serviciu. Apoi se trezeau singuri, la comanda si se asezau la birou sa munceasca", ne povesteste bucuresteanul Liviu Candet, specialist in telecomunicatii. Scena asta a trait-o in China, la Shenzhen chiar la sediul firmei unde fusese trimis la training. Nu-si imagina el ca din cele doua ore de pauza de masa de la serviciu, toti chinezii dorm o ora, ca sa fie productivi dupa. Sunt dotati, tin saltelele sub birou, apoi se retrag in camera de odihna. Dupa somn sunt asa de energici, incat lucreaza ore bune dupa program, fara sa le impuna nimeni, relateaza Gandul.

Rachetele lui Hitler, construite de ardeleanul Orberth. Sibianul Hermann Oberth, nascut in 1894, a intrat in istorie ca parintele fondator al rachetei si astronauticii. Din pacate insa, performantele sale tehnice au fost umbrite de evolutia sa ulterioara din politica, acesta gravitand in jurul ideilor de extrema dreapta. Unul dintre cei mai cunoscuti savanti din lume are origini in Transilvania. Hermann Oberth se numara printre parintii stiintei rachetelor si astronauticii. Tot el a lucrat si intr-un laborator secret, in Germania nazista, care a produs rachetele cu ajutorul carora dictatorul Adolf Hitler spera sa schimbe cursul celui de-al doilea razboi mondial. Echipa condusa de savantul Wernher von Braun, discipolul lui Hermann Oberth, dar in care lucra si savantul nascut in Transilvania, a produs celebrele rachete V2, care au dus la masacrarea a mii de britanici. Insa aceeasi echipa stiintifica, "rapita" de americani, a avut o contributie majora in programul spatial american si in producerea rachetelor din seria Apollo, care au permis oamenilor sa ajunga pe Luna. Hermann Oberth a lucrat inclusiv in acest program spatial, informeaza Romania libera.

Cat costa monumentele amplasate in Bucuresti. Mai multe lucrari, in valoare de 17.571.960 de lei, au fost realizate in Capitala, in ultimii doi ani, de catre Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic. Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat, in luna decembrie a anului trecut, doua monumente: statuia lui Carol I si "Caragialiana". Amplasarea de grupuri statuare in oras a iscat controverse in randul cetatenilor: unii considera inoportuna realizarea lor intr-o perioada de criza, altii, dimpotriva, apreciaza ca e o investitie mai utila pentru viitor decat, sa zicem, celebra schimbare repetata a bordurilor. La fel, unii critica pretul considerat prea mare, altii cred ca, fiind vorba de lucrari de arta, nu exista practic un criteriu obiectiv de analiza a raportului pret/calitate. Reporterii "Adevarul de Seara" va prezinta istoria, pretul si autorii catorva dintre monumentele finalizate, sau in curs de finalizare, in ultimii doi ani, anunta Adevarul.

Cum se va face noua recalculare a pensiilor. Ce s-a decis la intalnirea de la Cotroceni. Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica seara, dupa o intalnire cu premierul si cu mai multi ministri, ca procesul de recalculare a pensiilor se va face dupa o noua hotarare de guvern. Basescu a spus ca, pentru a se respecta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trebuie suspendata recalcularea pensiilor pe baza hotararii din iulie a guvernului si emisa o alta hotarare, prin care "greul" procesului - adeverinte de vechime si venituri - sa cada in sarcina guvernului si nu a pensionarilor. Totodata, procesul de recalculare a pensiilor a fost extins pana la 31 decembrie 2011. Presedintele a tinut sa precizeze ca legea de recalculare a pensiilor speciale, inclusiv a celor militare, este "in plina aplicare si forta" si ca decizia ICCJ a suspendat doar hotararea care stabilea "metodologia", informeaza Gandul.

Victimele maresalului Antonescu primesc doua camere in cladirea fostei Chesturi din Iasi. Autoritatile iesene intentioneaza sa onoreze memoria celor aproape 15.000 de victime ale celui mai sangeros pogrom antievreiesc desfasurat pe teritoriul Romaniei, in vara lui 1941, prin infiintarea unui muzeu care sa functioneze in cladirea-monument a fostei Chesturi. Cele aproape 15000 de victime ale Pogromului de la Iasi ar putea sa beneficieze de o compensatie istorica prin aparitia unui spatiu memorial in sediul-monument al fostei Chesturi din perioada interbelica. Initiativa comemorarii evreilor ucisi in vara lui 1941, in cadrul uneia dintre cele mai sangeroase actiuni antisemite comandate de maresalul Ion Antonescu, completeaza planurile oficialilor locali de utilizare a cladirii, relateaza EVZ.