Reforma lui Igas: politistii pleaca, militienii raman. Lipsa de experienta va fi unul dintre principalele criterii care vor sta la baza disponibilizarilor de la Interne, prevede initiativa semnata de ministrul Igas. Lipsa de experienta si indisciplina sunt principalele criterii care vor sta la baza disponibilizarii, in aprilie, a nu mai putin de 10.000 de functionari publici cu statut special (printre care politisti, politisti de frontiera, jandarmi si pom pieri) din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Asa prevede proiectul de lege care reglementeaza aceasta "masura de criza", semnat de ministrul Traian Igas si contestat de principalele sindicate din Interne. "Cum poti sa pui semnul egal intre lipsa de experienta si lipsa de profesionalism? E clar ca politistii tineri, care au absolvit acum doi ani scoala sau Academia de Politie, nu pot avea experienta. Si atunci vor pleca primii, desi, in mod corect, disponibilizarile ar trebui facute strict pe criterii de profesionalism", sustin liderii sindicali, scrie EVZ.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Povestea incredibila a hotilor care au furat "geamantanul cu 1 milion de euro" de la Ploiesti. Patru suspecti au fost capturati la granita, in jaful de un million de euro de la Ploiesti. Politistii de frontiera de la Nadlac i-au depistat pe suspecti in timp ce acestia incercau sa iasa din tara, intr-un autocar. Cei patru au fost predati anchetatorilor prahoveni. Potrivit politistilor de frontiera, suspectii au fost prinsi, in noaptea de duminica spre luni, intr-un autocar care se indrepta spre Spania. Unul dintre cei patru, Viorel G., in varsta de 39 de ani, era deja in atentia politiei din Prahova. Asupra acestuia si a celor trei complici a fost gasita suma de 10.000 de euro. Viorel G. a sustinut ca banii sunt o parte dintr-o suma gasita intr-o groapa din apropierea unei balastiere. El a mai spus ca a impartit banii altor doua persoane, pentru a nu risca sa depaseasca plafonul sumei cu care putea iesi legal din tara, relateaza Gandul.

Cum fac bani negri unii medici de familie: un milion de pacienti inventati doar in Bucuresti. Presedintele Casei Nationale de Asigurari (CNAS), Lucian Duta, i-a acuzat pe medicii de familie ca fac bani declarand mai multi asigurati decat sunt in realitate. Conform datelor inregistrate in Sistemul Informatic al CNAS, medicii de familie din Capitala au declarat 2,5 milioane de pacienti, fata de 1,6 milioane, cati sunt in realitate. "Am considerat ca este nevoie de o ancheta a Curtii de Conturi a Romaniei. Noi avem suspiciunea ca medicii schimbau intre ei listele cu pacienti, astfel incat unii declarau atat pacientii lor, cat si pe cei ai altor colegi, adica mai declarau odata asigurati deja aflati pe liste", a spus Nicolae Lucian Duta, presedintele CNAS, citat de Adevarul.

De ce mananca romanul 100 de kilograme de paine pe an. In Romania consumul de produse de panificatie este aproape dublu fata de media europeana. Poate nu intamplator, statisticile arata ca peste 60% din populatie are probleme cu greutatea. E seara si Carmen se intoarce de la serviciu obosita si moarta de foame. Intra in magazinul de la coltul strazii, cumpara o franzela calda si pufoasa si, pana acasa, o mananca pe toata. Se intoarce la magazin si mai cumpara una, ca sa aiba la masa. "M-au obligat ai mei de mica sa mananc o paine intreaga, desi nu-mi placea decat cea pe care o facea bunica si pe care o mancam goala daca era calda. Apoi, incet-incet, a devenit un obicei si acum, oricata mancare as avea la masa, daca nu e paine parca nu ma satur", spune tanara de 28 de ani, care prefera painea alba, de la brutarie, desi a incercat-o si pe cea cu seminte de susan si floarea-soarelui, cu rosii si masline, mentioneaza Romania libera.

Rezervistii blocheaza Tribunalul Bucuresti. Instanta e nevoita sa apeleze la magistrati din tara pentru a solutiona valul de plangeri ale pensionarilor militari. Chiar si asa, blocajul va dura un an. Decizia Curtii Supreme, de care guvernul, la initiativa presedintelui Traian Basescu, s-a prevalat pentru a amana recalcularea pensiilor militarilor, a creat un precedent periculos pentru Tribunalul Bucuresti, si asa cea mai aglomerata instanta din tara. Sectia a VIII-a - Litigii de Munca - a instantei a fost blocata, ieri, iar sistemul informatic de inregistrare a dosarelor "a clacat" de doua ori, dupa ce, pe rolul acesteia, au fost inregistrate nu mai putin de 6.000 de petitii ale pensionarilor militari, precizeaza EVZ.

Victor Ponta: Traian Basescu. Asta s-a intamplat. In urma cu cinci luni, alianta cu PNL era imposibila. Victor Ponta explica acum motivul pentru care ea a devenit nu doar posibila, ci obligatorie. Intrebat cand se va parafa noua alianta, Ponta a raspuns: "Foarte repede. Daca se va intampla". Liderul PSD, Victor Ponta, explica, intr-un interviu pentru Romania Libera, motivele pentru care s-a aruncat in bratele lui Crin Antonescu: Traian Basescu, furtul de la Legea pensiilor si recunoasterea UNPR ca grup parlamentar. Ponta vorbeste si despre mecanismul dupa care viitoarea constructie politica isi va stabili candidatii la alegerile locale: cel mai bine cotat in sondaje, indiferent din ce partid provine, are prioritate. Valabil si pentru Bucuresti, unde cele doua partide vor avea un candidat comun, posibil Sorin Oprescu, anunta Romania libera.

Blestemul de la Tanacu, lacasul unde o maicuta a murit in urma unui ritual de exorcizare. Enoriasii au dat uitarii lacasul unde, in urma cu sase ani, a murit maicuta Irina Cornici. Cu toate acestea, calugarii continua sa tina slujbe in fiecare duminica alaturi de cele noua calugarite din schit. Cei doi preoti-calugari transferati, in 2006, la Manastirea Tanacu incearca fara succes sa readuca oamenii la biserica. Aflata la cinci kilometri de cea mai apropiata asezare umana, Manastirea "Sfanta Treime" inca triumfa semeata pe culmile dealurilor din comuna Tanacu. Cele noua maicute isi duc viata monahala sub indrumarea a doi duhovnici, calugarii Metodie si Chiril, veniti in urma cu cinci ani de la Manastirea "Bujoreni", dupa tragedia care a ingrozit o tara intreaga. In iunie 2005, tanara maicuta Irina Cornici a sfarsit intr-un mod barbar, rastignita pe o cruce, potrivit Adevarul.

Nunti medievale, cu cavaleri si domnite, sau rustice, cu usturoi atarnat pe pereti. O nunta tematica este mai scumpa cu 30% si mai bine decat una obisnuita. Ce teme aleg romanii: nunta medievala, rustica, exotica, vintage, cubaneza sau Zen. "Draga domnita si draga cavalere, bine ati venit in fata judelui pentru a va uni destinele pe toata viata! Pentru asta, va trebui sa urmati cateva ritualuri medievale. O sa va punem la degetul inelar aceste insemne ale vesniciei; sunt doua fire care va vor uni destinele", zice barbatul cu palarie medievala si guler inalt, de nobil. Mireasa, domnita Andreea, si mirele, cavalerul Claudiu, raman perplecsi cand vad "inelele": sunt doar doua bucati de sfoara. Se leaga la inelar unul pe celalalt cu sfoara, cam incurcati, informeaza Gandul.