Militia Spirituala si IRIR va prezinta in exclusivitate 3 dosare intocmite de Politia de Siguranta pe numele comunistului Ceausescu Nicolae. Aceste dosare au stat la baza realizarii unor studii biografice oficiale ale lui Ceausescu Nicolae de catre istoricii perioadei comuniste. De asemenea, mai multe documente au fost extrase in mod selectiv din aceste dosare, fiind prezentate de aparatul de propaganda al PCR in copii sau duplicate in diferite muzee si expozitii omagiale, pentru a glorifica trecutul revolutionar al tanarului Ceausescu.

Nicolae CeausescuFoto: Cannes-Festival.com

Interesant este faptul ca din aceste dosare rezulta ca si Politia de Siguranta urmarea, aresta si interoga persoanele minore asemenea viitoarei politii politice comuniste, Securitatea, institutia care a ridicat aceste practici la cote nemaiintalnite. Totodata, din aceleasi documente reiese ca in perioada interbelica au fost saditi germenii viitoarei legislatii represive comuniste. Si in acea epoca s-a practicat metoda internarii administrative a persoanelor suspecte de activitate antistatala pe o perioada determinata, in baza unei decizii MAI.

O alta masura represiva prevazuta in Codul Penal adoptat in 1936 si care a fost in vigoare pana in 1968, a fost articolul 209. Asa cum rezulta din fisele de penitenciar aflate intr-unul din dosare, Ceausescu Nicolae a fost condamnat in august 1939 la 3 ani inchisoare pentru "uneltire contra ordinii sociale" - art. 209 din Codul Penal. In baza aceluiasi articol din Codul Penal au fost condamnate in anii '50 - '60 cateva zeci de mii de cetateni care isi exprimasera opozitia fata de regimul comunist pe diferite cai: lupta armata, manifestatii, bancuri, propaganda anticomunista, literatura interzisa s.a.m.d.

Articol integral pe militiaspirituala.ro