Grecia, Turcia, SUA si Irakul vor evacua propriii cetateni blocati in Egipt. Grecia, Turcia, Statele Unite si Irakul au anuntat ca vor demara operatiuni pentru evacuarea cetatenilor tarilor respective blocati in Egipt, anunturi similare fiind facute de mai multe agentii de voiaj din tarile scandinave. Grecia a anuntat ca va trimite avioane militare de transport in Egipt pentru evacuarea cetatenilor greci din aceasta tara. "In cursul sedintei de duminica, am decis activarea planului de repatriere a cetatenilor greci care sunt in Egipt si doresc sa revina in tara. Din cauza situatiei din Egipt, avioanele vor pleca atunci cand va fi posibil. Grecia este in contact cu alte tari europene care doresc sa organizeze operatiuni de repatriere", precizeaza Ministerul grec de Externe. La randul lor, Statele Unite, Turcia si Irakul au anuntat ca vor incepe operatiuni de repatriere a cetatenilor din Egipt. In paralel, Suedia si Finlanda au recomandat cetatenilor sa evite calatoriile in Egipt. In plus, mai multe agentii de voiaj din tarile scandinave au anuntat ca intentioneaza sa evacueze cat mai curand mii de turisti care se afla in Egipt, in special pe litoralul Marii Rosii, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Julian Assange umbla deghizat intr-o batrana de frica spionilor americani. The Guardian va publica maine o carte despre Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Cartea dezvaluie multe aspecte necunoscute: de teama ca este urmarit de serviciile secrete americane, hacker-ul umbla deghizat intr-o batrana si purtand peruca. Cartea prezinta si intelegerea secreta dintr-un hotel din Bruxelles in urma careia cinci mari trusturi de presa au inceput sa publice informatii de pe WikiLeaks. Scurgerea de informatii catre Assange a starnit in special furia republicanilor care ar fi solicitat punerea sa sub acuzatie de spionaj sau chiar asasinarea. Fragmente din carte vor fi publicate de maine in The Guardian incepand cu copilaria lui Assange petrecuta in Australia si dezvaluind aspecte ciudate ale personalitatii acestui om care este considerat de fanii sai un Mesia al internetului. Arestat in adolescenta ca hacker, Assange scapa de condamnare fiind prezentat in fata judecatorului drept un copil bun dar cu o soarta trista neavand alt prieten decat calculatorul. Cartea detaliaza si urmatoarele subiecte: declaratia lui Assange conform careia informatorii americani merita sa fie ucisi, cearta dintre Asssange si reporerul The Guardian Nick Davies sau faptul ca Assange a platit un cunoscut antisemit pentru a reprezenta WikiLeaks in Rusia, anunta The Guardian.

Julian Assange anunta un "potop de dezvaluiri". Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat intr-un interviu pentru emisiunea "60 de minute" de pe CBS ca ar putea face publice in perioada imediat urmatoare un numar impresionant de documente. Potrivit AFP, Assange spune ca documentele, de ordinul a zeci de mii, au fost trimise criptate catre mai multe persoane pentru a nu fi afectat de inchiderea sau cenzurarea site-ului sau si anunta ca ar putea oferi cheia de decriptare cat mai curand.

Mexicanii voteaza guvernatorul statului Guerrero si pregatesc alegerile prezidentiale. Votantii din vestul Mexicului au avut de desemnat duninica noul guvernator al statului Guerrero. Cetatenii au avut de ales intre gruparea de stanga Partidul Revolutiei Democratice (PRD) si Partidul Revolutionar Institutional (PRI). PRI a condus Mexicul timp de 71 de ani fiind scos de la putere de PRD abia in 2000, in ultima perioada popularitatea PRI a reinceput sa creasca. Guerrero, unul din statele cele mai sarace ale Mexicului a fost in ziua votului plin de acuzatii: falsificarea alegerilor si trafic de droguri, pe fondul unor atacuri violente asupra ambelor tabere politice. Victoria in alegerile locale din Guerrero ar consolida pozitia PRI care beneficiaza de popularitatea si de frumusetea potentialuliui candidat la presedentie Enrique Pena Nieto, actualmente guvernator al statului Mexic. Presedintele Calderon este sub continua presiune a violentelor care ravasesc tara din cauza razboilului drogurilor care a inceput in 2006. De atunci numai in Guerrero au murit peste 3000 de personae, gastile luptandu-se aici pentru suprematia asupra portului Acapulco dar si a plantatiilor de marijuana si opium ascunse in vaile luxuriante ale statului vest-mexican, informeaza Reuters.

O noua lege data de regimul Hugo Chavez starneste controvere in Venezuela. Intr-una din zilele trecute pe prima pagina a ziarului El Nacional din Venezuela a aparut o singura cifra: 1734. Ea reprezinta numarul incalcarilor de proprietate privata atribuite regimului Chavez din anul 2005 si pana in prezent. Incalcarile au fost numarate de catre un grup de avocati care promoveaza libertatea economica si personala in Venezuela. Respectivul grup poate fi afectat de o noua lege care interzice unor anumite organizatii acceptarea monedei straine. Aparitia legii aduce multa incertitudine pentru ca se refera la organizatiile care promoveaza drepturi politice si indivizi care sunt implicati in activitati politice - fara criterii clare. Organizatiile nestiind daca se incadreaza sau nu in litera legii nu stiu daca pot continua proiectele incepute cu finantare americana, europeana sau asiatica. Potrivit legii organizatiile care primesc moneda straina vor fi amendate cu dublul sumei primite, amenzi vor fi date si organizatiilor care invita straini in Venezuela daca respectivii au exprimat public pareri care sa aduca ofense institutiilor statului. Departamentul de stat al SUA a condamnat legea in timp ce liderii organizatiilor au declarat ca vor folosi in continuare fonduri din afara Venezuelei si vor incerca sa se lupte la tribunal cu penalitatile impuse de noua lege, scrie Fox News.

Presedintele Guineei Ecuatoriale, desemnat in fruntea Uniunii Africane. Presedintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema, a fost desemnat duminica in functia de presedinte in exercitiu al Uniunii Africane (UA), pe o perioada de un an, in prima zi a celui de-al 16-lea summit al organizatiei ce este gazduit de Etiopia la Addis Abeba. "Profit de aceasta ocazie pentru a-i felicita pe noii membri ai biroului si in special pe Excelenta sa Teodoro Obiang Nguema", a declarat seful statului Malawi, Bingu wa Mutharika, cel care a detinut pana duminica presedintia UA. Obiang Nguema, 68 de ani, a ocupat apoi locul rezervat presedintelui UA, in aplauzele delegatilor la intrunire. Presedintele Obiang Nguema conduce cu o mana de fier Guineea Ecuatoriala, un mic stat din Africa centrala, dupa lovitura de stat care l-a adus la putere in 1979. Tara sa este cel de-al treilea producator de petrol din Africa subsahariana, insa majoritatea populatiei sale (mai putin de 1 milion de locuitori) traieste in conditii de saracie, anunta AFP.