Cate mitropolii incap in Ardeal? Soarta Mitropoliei Clujului e problematica dupa moartea IPS Bartolomeu. Sinodul ar putea decide desfiintarea ei. "Ardealul este una si nu-l putem imparti in doua si, mai ales, inegal: unul sa aiba tot si altul nimic". Aceasta e declaratia pe care IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a facut-o ieri pentru EVZ, declaratie care rezuma argumentele in favoarea desfiintarii Mitropoliei de la Cluj. Acesta a refuzat sa detalieze planurile cu privire la modul in care Biserica Ortodoxa va fi organizata din punct de vedere administrativ in Ardeal, pe motiv ca e prematur atata vreme cat IPS Bartolomeu Anania nu a fost inca inmormantat, scrie EVZ.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ambasadorul Ungariei: "Romania intra in Schengen in martie". In pofida presiunilor puse de Franta si Germania, Fuzes Oszkar, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, este sigur ca in luna martie Romania va adera la spatiul Schenghen. "Consideram ca este anul in care politica ungara si cea poloneza vor fi conectate nu numai intre ele, ci si cu Romania. Un tel foarte important al Ungariei este aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Ungaria va face tot ce-i posibil ca pe durata presedentiei Romania sa adere la Schengen. Un alt proiect major este strategia Dunarii. L-am sprijinit si vrem ca si conceptul sa fie finalizat pana in iunie. De asemenea, noul buget al UE este un alt lucru important, iar Romania coopereaza in acest sens cu Ungaria", a declarat ambsadorul Oszkar intr-un interviu acordat pentru Capital.

Caracatita Niki va ureaza: Bine ati venit in Arges. Familia lui Constantin Nicolescu, acuzat de procurori de mai multe fapte de coruptie, a dobandit in ultimii 20 de ani o influenta deosebita in judetul Arges. Presedintele Consiliului Judetean si-a implicat rudele atat in conducerea administrativa, cat mai ales in activitatile economice cheie din judet. Constantin Nicolescu provine dintr-o familie formata din sase frati si cinci surori. Unul dintre fratii presedintelui CJ a fost colonel SIE, altul primar al Pitestiului inainte de '89, iar cel mai mare a avut o functie de conducere la Uzinele Dacia, potrivit Romania libera.

Muzeul Antipa, in haine noi din aprilie. Plasme, sisteme interactive de expunere, diorame modernizate, filme 3D si infotouch-uri fac din "Antipa" cel mai modern muzeu din tara. Inchis de peste doi ani pentru modernizare, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" isi va deschide portile cel mai probabil in luna aprilie a acestui an. In salile modernizate se fac ultimele retusuri, iar cele cateva spatii inca neamenajate vor fi gata in urmatoarele doua luni, noteaza EVZ.

Ce se intampla cand mascatii incurca adresa. Cine plateste descinderile gresite. In fiecare an, mascatii de la trupele speciale ale Politiei au peste 30 de mii de interventii. Unele dintre ele se soldeaza cu greseli grave si incalcari ale drepturilor unor persoane nevinovate Cele mai multe situatii vizeaza interventii in situatii de risc, atunci cand forta politistilor are nevoie de sustinere suplimentara. Mascatii intervin si la cererea procurorilor, atunci cand sunt cautate anumite persoane cercetate, sau in baza mandatului dat de judecator, pentru desfasurarea unor perchezitii domiciliare sau arestarea unor suspecti, relateaza Gandul.

"Mama" Zina Dumitrescu - nici nu se sinucide, nu are nici Alzheimer. De aproape doi ani se tine departe de presa si de ochii lumii. Zina Dumitrescu, femeia tonica, nelipsita de la marile evenimente mondene si de la petrecerile "copiilor" care au crescut sub ocrotirea ei la Casa de Moda Venus, la UCECOM sau UCMB si ADESGO, cooperativele romanesti care au dat cele mai bune confectii, dar si cele mai frumoase manechine ale Romaniei, a intrat intr-un con de umbra din care nu mai vrea sa iasa nici pentru apropiati, relateaza Vertical News.

Exodul medicilor costa anual 22 de milioane de euro. Statul roman a pierdut anul trecut peste 22 de milioane de euro prin plecarea in strainatate a circa 2.800 de medici care si-au depus dosarele pentru a primi aviz de la Colegiul Medicilor. Afirmatia a fost facuta ieri la lansarea unor proiecte europene de formare profesionala ale Institutului de Cercetare "Victor Babes" si ale Societatii de Imunologie din Romania. Prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti, prof. Ioanel Sinescu, a explicat astfel cum s-a ajuns la pierderea de 22 de milioane de euro: "Ministerul Educatiei finanteaza pregatirea unui student la Medicina cu 5.786 de lei pe an, iar pentru sase ani de facultate plateste in jur de 8.000 de euro. Prin plecarea medicilor in strainatate, statul pierde enorm si investitiile pe care le face in pregatirea lor", informeaza Adevarul.

Ce spitale se desfiinteaza. Din cele 435 de spitale din Romania, 111 se comaseaza cu altele, iar 71 devin camine de batrani. In multe cazuri, medicii vad comasarile ca "lipsite de logica" sau "un pas inapoi". Economia rezultata din comasarea si reprofilarea celor 182 de spitale este de 20 de milioane de lei si provine mai ales din desfiintarea a numeroase functii de conducere. Personalul medical din unitatile ce urmeaza a fi comasate sau reprofilate nu va fi disponibilizat, ci doar cel de conducere, relateaza EVZ.

Din bucata mea de ciine, am mincat un om cu piine. Ce revolutie din Egipt, dom'le? Orice saptamina romaneasca ai lua, la intimplare, e mai palpitanta decit orice revolutie. Pai, ce, de exemplu, egiptenii au catei comunitari carora sa le ia gitul? N-au. Au pisici, care ii ignora sau, in cel mai rau caz, ii scuipa. La noi, saptamina trecuta a debutat cu o noua crisma a maidanezilor bucuresteni asupra rasei umane. O femeie a fost sfisiata la propriu, ceea ce a redeschis o discutie veche de-acum 20 de ani: "Ii eutanasiem sau nu-i eutanasiem?". Cu discutiile de genul asta e invers decit la vinuri, scrie Academia Catavencu.

Citeste si:EurMonitor: Ambasadorul Ungariei: "Romania intra in Schengen in martie"; FT: Romania ar putea pretinde, cu o anumita justificare, ca e tratata ca membru de rangul doi al UE; Jeremy Rifkin despre pilonii unei oi revolutii industriala