Gusa, Goagal-translator pentru Vanghelie. Noul consilier de imagine externa al primarului sectorului 5 i-a aranjat de la A la Z programul intalnirilor cu oficialii de la Washington si i-a asigurat inclusiv servicii de traducere in engleza. Cozmin Gusa a devenit eminenta cenusie a lui Marian Vanghelie. Si traducatorul personal de engleza. Un pas important in cariera sa de strateg politic, de la consilier politic al prezidentiabilului Mircea Geoana. Obiectivul lui Gusa este sa-l relanseze pe Vanghelie pe orbita politicii mari. Vrea sa-i imprime o dimensiune internationala imaginii primarului de la 5. L-a dus la Washington si l-a introdus la Casa Alba. Urmeaza Londra, nu la regina, si apoi Israel. Vanghelie ministru de externe? "Nu ma pasioneaza, nu sunt din filmul asta. Pe mine ma intereseaza administratia locala", explica Vanghelie. Nu e niciun secret: Primaria Bucurestiului, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Seful Politiei Rutiere: Este posibil sa marim limita de viteza in Romania. Care sunt conditiile. Solutia pentru cresterea limitei de viteza pe drumurile din Romania este dezvoltarea infrastructurii rutiere, afirma seful Politiei Rutiere, comisarul-sef Lucian Dinita, intr-un interviu acordat ziarului gandul. "Recent, am decis impreuna cu autoritatile abilitate cresterea limitelor de viteza in 88 de localitati la 70 de km/h. In total, in Romania sunt aproximativ 130 de localitati unde limita de viteza este de 70 de km/h", spune seful Directiei de Politie Rutiera din IGP. "Potrivit Conventiei ONU, valabila peste tot in lume, in localitate limita de viteza este de 50 de km/h iar pe drumurile nationale viteza legala maxim admisa este de 90 km/h. Pe drumurile nationale deschise traficului international limita creste la 100 de km/h iar pe autostrada limita variaza intre 120 si 130 de km/h. Pot exista, insa, variatii, in functie de dotarile drumurilor si deciziile autoritatilor", a precizat Dinita, anunta Gandul.

Coruptii nostri sunt mai buni. Azi: PDL. Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a votat impotriva cererii DNA de arestare a deputatului Dan Pasat. Seful Comisiei, Daniel Buda (PDL), a anulat abtinerile ca sa salveze onoarea partidului. In favoarea cererii DNA de arestare preventiva au votat 10 deputati, din 22 prezenti, opt au fost impotriva, iar patru s-au abtinut. Cele patru abtineri au fost insa declarate nule. Potrivit unor surse din comisie, in favoarea arestarii au votat opt parlamentari ai Coalitiei si doi liberali, PSD a votat impotriva arestarii, in timp ce patru deputati din Coalitie s-au abtinut. Totusi, dupa ce abtinerile au fost considerate voturi nule, comisia a trimis plenului, care ia decizia finala, recomandarea de aprobare a arestarii. Liderul grupului PDL din Camera, Mircea Toader, a venit personal la sedinta, flancat de 12 deputati ai Coalitiei. Din partea Opozitiei au fost prezenti zece deputati. Teoretic, cei 12 deputati ai Coalitiei erau suficienti pentru aprobarea arestarii preventive pentru care era necesara majoritatea simpla, informeaza Adevarul.

Bivolaru revine spectaculos. Dupa trei ani de puscarie, fostul deputat PDSR, pentru integritatea caruia Adrian Nastase a garantat mergand la Parchet, face afaceri cu carburanti din spatele unor firme off-shore. Operatiunile sunt insa investigate de procurori. Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, primul parlamentar condamnat penal, revine spectaculos in vizorul organismelor de control ale statului. Eliberat conditionat in 2007, dupa ce in 2004 fusese condamnat la cinci ani de inchisoare pentru delapidarea BRD cu 2.200 miliarde lei vechi, fostul politician social-democrat este protagonistul mai multor dosare instrumentate de Parchetul Tribunalului Constanta si cel al Tribunalului Bucuresti, scrie Romania Libera.

Anca Boagiu da lucrari firmei unde a fost angajata ca secretara. Contract de peste 31 milioane de euro pentru fostii colegi de la SECoL SpA. Dupa cinci luni de la "inscaunarea" ca ministru al transporturilor, Anca Boagiu a acordat firmei italiene SECoL SpA, la care a lucrat la inceputul carierei sale, un contract de peste 31 milioane de euro, ce va fi platit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Italienii, care nu au mai primit contracte de reabilitare a drumurilor nationale de aproape zece ani, au castigat un lot pentru modernizarea a 37 kilometri din DN 6 Alexandria - Craiova, pentru mai mult de 31 milioane de euro. Surprinzator este faptul ca firma unde ministrul Boagiu a fost angajat ca asistent director are sediul chiar in Ministerul Transporturilor, anunta Puterea.

Cascadorul Szoby Cseh: "Daca l-am turnat pe Nicolaescu, imi dau foc". Cascadorul Szoby Cseh sustine ca notele informative din dosarul sau de la Securitate au fost create de ofiteri, care culegeau informatiile direct, de la alte surse. Securistii culegeau informatii direct, de la alte surse, apoi le scriau in note informative pe care i le atribuiau lui Szoby Cseh, sub acoperirea angajamentului pe care acesta il semnase in 1977, cu numele de cod "Sabin". Aceasta este explicatia cascadorului pentru existenta voluminosului dosar de retea de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) al carui titular este. Desi recunoaste ca a semnat un angajament si spune chiar ca relatia cu Securitatea a inceput din initiativa sa, Szoby Cseh neaga paternitatea notelor informative din dosar, ce abunda in turnatorii despre diversi cascadori de la Buftea, unde el era angajat ca maistru de lupte, informeaza EVZ.

Lupta pe fata intre taberele din PDL. "Blaga va candida nu impotriva lui Boc, ci a lui Basescu". Fostul ministru de Interne Vasile Blaga isi pregateste terenul pentru candidatura la sefia PDL. Conform unor surse din partid, Blaga ar urma sa anunte daca va candida dupa Colegiul Director programat pe 19 februarie, fostul ministru fiind, in acest moment, hotarat sa participe la cursa pentru functia cea mai inalta din partid. Totul se joaca acum in PDL si se joaca dur. Daca Blaga va candida, va candida nu impotriva lui Boc, ci a lui Basescu", a descris situatia un vicepresedinte pedelist. Blaga isi anuntase voalat intentia de a candida inca din octombrie anul trecut, intr-un interviu pentru gandul. "Daca lucrurile vor evolua spre o tensionare a relatiilor din partid, voi candida", spunea atunci fostul ministru de Interne. Dupa inlaturarea sa de la sefia MAI in urma disputelor cu presedintele Traian Basescu pe tema mitingului politistilor, Blaga si-a pregatit cu grija candidatura din postura de secretar general al partidului, de unde a avut timp sa discute pe indelete cu sefii de organizatii si sa incerce sa-i atraga de partea sa, scrie Gandul.

Exodul medicilor: pleaca-ai nostri, vin basarabenii. In timp ce doctorii romani pleaca in strainatate pentru salarii mai bune, locul lor este luat de cei din Republica Moldova. Medicii de peste Prut spun ca la Botosani sau la Cluj este Occident curat fata de conditiile din tara lor. In jur de 8.000 de medici romani au cerut aviz de plecare de la Colegiul Medicilor in ultimii trei ani, "dintr-un total de 57.000, sustine presedintele organizatiei, Vasile Astarastoae. Pe langa ei, pleaca si asistente, tot pentru castiguri mai mari. In locul lor insa vin colegii de peste Prut, anunta Adevarul.

Spagile in spitale. Catalog 2011. Pentru o operatie pe cord, sumele platite la negru medicilor pleaca de la 2.000 de lei si pot depasi 5.000 de lei. O operatie la uretra ajunge la 3.000 de lei, iar o cezariana sare de 1.000 de lei. Femeia sta sprijinita cu spatele de perete si cu privirea in jos. Din cand in cand, un zambet i se asaza pe chipul inconjurat de un batic asortat la cojocul maro. A venit la Fundeni cu fata careia urmeaza sa i se monteze un stent la inima. Sotul e somer, iar pensia ei e de 400 de lei. S-a interesat pe la asistente si la medic si mai mult de 2.000 de lei nu-i poate lasa doctorului. Alti 500 lei ii are pregatiti pentru anestezist. "Sunt unii care dau si 50 de milioane de lei vechi. Depinde si cine se ocupa de operatie, dar si ce venituri ai. Fiecare da cat poate", spune femeia de aproape 60 de ani, informeaza Romania Libera.

Citeste si:EurMonitor: Generatia twitter din Basarabia s-a rupt in doua: jumatate s-a rusificat, jumatate a fugit in Vest; FMI a cerut Guvernului sa scoata la vanzare un pachet de actiuni detinute la Tarom; Rusia ademeneste Moldova cu gaze mai ieftine; Prelungirea recesiunii da fiori investitorilor straini