Cel mai absurd santier din tara. Angajamentele repetate ale fostilor primari generali au avut un singur rezultat: in patru ani, au fost finalizate fix trei strazi din centrul istoric al Bucurestiului. Actuala administratie pluseaza si promite ca va reabilita 11 strazi in nici patru luni. "Bucuresti, I love you", sta scris cu vopsea rosie pe zidul unei cladiri fara tencuiala, acoperis si ferestre, de pe strada Selari, din cea mai veche zona a Capitalei. Declaratia de dragoste se reflecta in vitrina unui magazin de antichitati de vizavi, in fata caruia troneaza un morman de zapada inconjurat de bare de metal. Vanzatoarea din magazin dezvaluie misterul gramezii care ocupa trotuarul si un sfert din strada: sub zapada sunt caramizi scoase din pavaj pentru ca acolo au inceput, inainte de sarbatori, lucrari de inlocuire a tevilor de canalizare. Numai ca muncitorii si-au dat seama ca n-au timp pana la Craciun sa inlocuiasca tot tronsonul si au acoperit groapa la loc. "Au incercuit-o, ca sa nu fure lumea pietrele. Muncitorii au zis ca se intorc pana la Sfantul Ion, dar cred ca mai vin abia la Sfantul Asteapta", spune femeia, citata de Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Blestemul "Apostol": Anania si Plamadeala s-au turnat cu acelasi nume de cod. IPS Antonie Plamadeala, "turnat" la Securitate de Anania in 1964, potrivit CNSAS, i-a intors acestuia "serviciul" in 1976, dupa o vizita in Statele Unite ale Americii. Bartolomeu Anania a fost turnat de "Apostol" in 1976, pe cand se afla in Statele Unite, era arhimandrit si lucra la Arhiepiscopia Romana Ortodoxa de la Detroit. Printr-o nota-raport din 27 mai, aflata in dosarul de urmarire de la CNSAS al lui Anania, ofiterii redau discutia cu informatorul "Apostol", care se intorsese cu doua zile in urma din America, unde se intalnise cu Anania. Starea de spirit in comunitatea romaneasca din SUA era agitata de cateva actiuni ale iredentistilor maghiari de peste Ocean, care readusesera in discutie problema Ardealului, scrie EVZ.

Cea mai mare frauda cu certificate de emisii poluante pare a fi opera hackerilor romani. Romania nu si-a protejat registrul de permise de poluare si risca sa-si piarda credibilitatea la acest capitol. Cea mai mare frauda cu certificate de emisii poluante ar fi fost "operata" de hackeri din Romania. Romania trebuie sa isi securizeze registrul de permise de poluare prin care companiile private primesc finantarile europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, altfel risca sa piarda definitiv increderea pe piata, au declarat, pentru "Adevarul Europa", experti europeni, dupa scandalul fraudarii unor certificate pentru emisii CO2 care ar fi fost operate de hackeri romani. "Persoane necunoscute" au sustras, in noiembrie anul trecut, 1,6 milioane de certificate CO2 din conturile Holcim Romania de la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera. Holcim, unul dintre cei mai mari producatori de ciment si betoane, a reclamat pagube de circa 15 milioane de euro. Cele 1,6 milioane de certificate au ajuns intr-un final, dupa mai multe tranzactionari, pe piata, in Grecia, scrie Adevarul.

Cum a murit Iuliu Maniu la Sighet. Artizanul Unirii Transilvaniei cu Romania a fost supus unui regim de exterminare in cea mai nordica inchisoare a Romaniei. Una dintre cele mai sinistre inchisori ale Romaniei, cea de la Sighetu Marmatiei, a fost locul ales de autoritatile comuniste pentru a extermina elita Romaniei interbelice. Alaturi de oamenii politici care au faurit Romania Mare, acolo au fost inchisi episcopi greco-catolici si romano-catolici, oameni de cultura sau, pur si simplu, oameni care au luptat impotriva bolsevismului. Iuliu Maniu s-a stins pe un ger puternic, in data de 5 februarie 1953. Despre sfarsitul marelui om politic exista mai multe relatari. Toate sunt sumare, deoarece gardienii, sub conducerea criminalului Vasile Ciolpan, comandantul penitenciarului, se straduiau sa ii mentina pe detinuti cat mai izolati unii de altii. Insa toate relatarile fostilor detinuti de la Sighetu Marmatiei coincid asupra catorva puncte, scrie Romania Libera.

Violonistul Alexandru Tomescu: "Ca profesor, esti privit ca un coate-goale". Violonistul Alexandru Tomescu spune ca statutul profesorului s-a degradat continuu in ultimii ani. El crede ca acest lucru tine de felul in care oamenii din societatea noastra gandesc si actioneaza. Dupa aderarea la NATO si la Uniunea Europeana am putea spune ca, practic, Romania a ramas fara proiect de tara. Unul ar putea fi cresterea nivelului educatiei si, implicit, crearea unei societati in care tinerii sa-si doreasca sa ramana. Sugestia ii apartine cunoscutului violonist Alexandru Tomescu, cel care are in folosinta vioara Stradivarius - Elder - Voicu, un instrument muzical care, aflat in mainile posesorului sau actual, umple pana la refuz sali de spectacole. Invitatul "La masa Adevarului" din aceasta saptamana concerteaza, aproape de fiecare data, cu casa inchisa, iar cei veniti sa-l asculte stau si pe scari in lipsa de locuri. Desi a studiat in strainatate, la universitati cu renume, Alexandru Tomescu a ales sa revina in Romania si sa locuiasca aici. Anul trecut l-a incercat ispita de a pleca definitiv, insa a depasit momentul. Crede in rostul scolii si in schimbarea in bine a societatii romanesti prin intermediul tinerilor. Merita sa fie ascultat cand vorbeste, la fel ca si atunci cand pune mana pe vioara, scrie Adevarul.

Pensiile militarilor din sport: "Mi-au luat banii de medicamente!" Pensionarii militari din sport reclama privilegiile pierdute in urma taierilor. Sunt si voci care sustin ca ei oricum nu meritau acele pensii.Taierea pensiilor militarilor a iscat nemultumire si in randul fostilor sportivi ai cluburilor Steaua si Dinamo. Jucatorii de legenda de la cele doua grupari au avut un soc cand au constatat ca sunt nevoiti sa-si dramuiasca fiecare banut. Dincolo de discutia legata de cuantumul pensiilor si corectitudinea acestui sistem de remunerare in comparatie cu alte sectoare de activitate, in cazul fostilor sportivi mai intervine un aspect controversat. Multi dintre fostii sportivi de la echipele ministerelor Apararii si de Interne au primit grade la apelul bocancilor, fara sa fi avut merite militare. Indiferent de situatie, toti fostii sportivi contactati de EVZ plang dupa privilegiile pierdute, reclamand nedreptati, relateaza EVZ.

Clubul arestatilor preventiv arunca in aer Justitia romana: cat au stat dupa gratii si in ce faza li se afla dosarul. Cazul lui Constantin Nicolescu, presedintele CJ Arges, arestat de tribunal si eliberat de Curtea de Apel, arata inca o data imprevizibilitatea justitiei din Romania, in special cand este vorba de delicata problema a cercetarii in stare de arest preventiv: celebra arestare de 29 de zile. In unele cazuri, arestarea de 29 de zile inseamna cateva zile, in altele inseamna luni de zile iar, adesea, se reduce la retinerea de 24 de ore. O analiza gandul a unora dintre cele mai mediatizate cazuri confirma inca o data aceasta realitate. Prezentam in continuare dosarele selectate, cu precizarea ca lista poate fi completata, scrie Gandul.

Razboiul DNA de pe frontul nordic. Spagile variau in Vama Siret de la 50 la 250 lei, iar sumele ilegale virate de contrabandisti in buzunarele lucratorilor vamali ajungeau si la 25.000 euro intr-o singura zi. Peste 60 de politisti si vamesi de la Vama Siret - Suceava au fost ridicati ieri de politistii de la Directia Generala Anticoruptie, intr-un dosar al procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Toti acestia au fost monitorizati de mai bine de patru luni, in cadrul unei anchete in care sunt suspectati de un numar mare de fapte de coruptie. Operatiunea este condusa de procurorii de la Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe de Coruptie din DNA, care numai ieri au perchezitionat atat Vama Siret, cat si locuintele suspectilor celor peste 60 de lucratori vamali. De altfel, monitorizarea indeaproape a oficialilor de la Siret nu ar fi fost posibila fara aportul mai multor ofiteri sub acoperire, care au reusit sa contabilizeze nu doar mercurialul spagilor, ci si metodele prin care acestea erau "tranzactionate". In acest fel, spun surse judiciare, DNA a reusit sa probeze zeci de fapte de luare de mita savarsite de cei ridicati ieri, scrie Romania Libera.

Regizorul Sergiu Nicolaescu: "Am cerut CNSAS sa-mi zica daca m-a turnat Szoby Cseh". Regizorul Sergiu Nicolaescu sustine ca nu are certitudinea ca a fost turnat de casacadorul Szoby Cseh, desi anterior mai multe ziare au publicat declaratii contrare ale sale. "Nu sunt omul care sa afirm ca m-a turnat, daca nu am aceasta certitudine. Abia azi am facut o cerere la CNSAS sa-mi spuna daca Szoby Cseh se afla printre turnatorii mei", a declarat pentru EVZ regizorul. Acesta a precizat ca, desi si-a vazut dosarul de urmarire de la CNSAS, nu a cerut o copie a lui si nici nu a cerut deconspirarea oficiala a celor care l-au turnat, intrucat pe cei mai multi i-a recunoscut singur. Nu exclude ca Szoby Cseh sa se afle printre ei, dar nu are nici o dovada si nici nu l-ar fi acuzat vreodata ca l-a turnat, mai afirma Sergiu Nicolaescu, citat de EVZ.

88 de clienti care au pierdut un proces cu BCR, ingroziti ca oricare ar putea fi obligat sa achite cheltuieli de judecata de 100.000 de lei. In cazul platii cheltuielilor de judecata "in solidar", daca grupul nu plateste suma, poate fi ales pentru plata intregii sume clientul considerat cel mai solvabil, spun avocatii. "Este foarte greu sa traiesti in fiecare zi cu spaima ca ti s-ar putea pune in carca o suma spectaculoasa, 100.000 de lei (circa 23.800 euro). Asta ne ingrozeste pe toti", ne-a marturisit Virginia Carmen Serban, bugetar, unul dintre cei 88 de clienti BCR care au dat in judecata banca, nemultumiti de conditiile de creditare. Recent, Tribunalul Bucuresti a decis sa respinga cererea grupului de clienti BCR de a le fi suspendata plata dobanzilor - care reprezinta cea mai mare parte din valoarea ratei lunare - pana la solutia definitiva, obligandu-i pe acestia sa plateasca in solidar cheltuieli de judecata de 100.000 de lei, scrie Gandul.

Spagile in spitale. Afla cat se da pentru o operatie pe inima sau pentru o cezariana. Pentru o operatie pe cord, sumele platite la negru medicilor pleaca de la 2.000 de lei si pot depasi 5.000 de lei. O operatie la uretra ajunge la 3.000 de lei, iar o cezariana sare de 1.000 de lei. Femeia sta sprijinita cu spatele de perete si cu privirea in jos. Din cand in cand, un zambet i se asaza pe chipul inconjurat de un batic asortat la cojocul maro. A venit la Fundeni cu fata careia urmeaza sa i se monteze un stent la inima. Sotul e somer, iar pensia ei e de 400 de lei. S-a interesat pe la asistente si la medic si mai mult de 2.000 de lei nu-i poate lasa doctorului. Alti 500 lei ii are pregatiti pentru anestezist. "Sunt unii care dau si 50 de milioane de lei vechi. Depinde si cine se ocupa de operatie, dar si ce venituri ai. Fiecare da cat poate", spune femeia de aproape 60 de ani, citata de Romania Libera.

Nefumator in Romania: unde sa ma duc sambata seara? Cateva localuri in care fumatul este cu adevarat interzis. Nefumatorul de Bucuresti nu prea are unde iesi in oras. Doar in ceainarii nu se fumeaza mai deloc, din dorinta patronilor. In rest, in toate barurile si cafenelele de sub 100 de metri patrati se fumeaza, caci legea permite. In celelalte, mai mari, sunt spatii separate, dar degeaba, majoritatea nu sunt despartite prin nimic "Cand au auzit ca vrem sa interzicem fumatul in ceainaria noastra si ca nu servim nici macar bere, toti prietenii ne-au spus ca suntem nebuni", zice Ciprian Pescaru, proprietarul Green Tea. Dar s-au inselat. De la orele 15 dupa amiaza si pana noaptea, la 23, ceainaria este mai mereu plina. Vin nefumatorii, goniti de fumul de tigara din baruri si restaurante. Ajung acasa nu cu hainele imbacsite de tutun, nici cu ochii usturandu-i, ci cu un parfum suav de ceai in nari. Pot sa bea nu doar ceai, ci si un vin fiert, sau sa manance un sandvis, bruschete sau biscuiti. Un ceainic mare de vreo 500 de mililitri costa intre 10 si 13 lei, scrie Gandul.

Citeste si: