Franta reia cautarile epavei Air France Flight 447 pentru a patra oara. Franta va relua pentru a patra oara cautarile epavei Air France Flight 447, care s-a prabusit in sudul Oceanului Atlantic in urma cu doi ani, in timp ce efectua un zbor de la Rio de Janeiro la Paris. Cautarile vor incepe pe 18 martie si se vor incheia pe 8 iulie, a declarat secretarul de stat pentru transport, Thierry Mariani. Pentru cautarile resturilor aeronavei Airbus A330-200, autoritatile franceze vor folosi roboti subacvatici si submarine cu cel mai inalt grad de dezvoltare tehnica cunoscuta pana in prezent. Zona care urmeaza sa fie explorata cuprinde aproximativ 10.000 de kilometri patrati, iar intregul cost al operatiunilor - estimat la 10 milioane de euro - va fi suportat de companiile Airbus S.A.S. si Air France. In cautarile anterioare nu s-au gasit resturi ale aeronavei pe fundul oceanului. Aproximativ 50 de victime au fost recuperate de pe suprafata oceanului, imediat dupa accidentul aviatic de la 1 iunie 2009. Anchetatorii spera sa stabileasca motivul producerii accidentului in care si-au pierdut viata 228 de persoane, relateaza CNN.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Noua Zeelanda: 82 de balene au esuat pe o plaja izolata din Golden Bay. Optzeci si doua de balene pilot au esuat vineri pe o plaja izolata din Golden Bay, in Noua Zeelanda. Aproximativ 100 de voluntari si membri ai Departamentului pentru Coservarea Speciilor incearca sa le readuca in apa, insa operatiunile de salvare sunt ingreunate de caderea intunericului. Noua balene au murit pana la aceasta ora, insa expertii se tem ca numarul acestora va creste pe timpul noptii. De asemenea, balenele care au fost ajutate sa se reintoarca in apa ar putea esua din nou, din cauza mareelor nefavorabile. Esuarile de balene sunt frecvente in Noua Zeelanda. Luna trecuta 24 de balene au murit dupa ce au esuat in Insula de Nord. In decembrie 2009, peste 120 de balene au murit in Golden Bay si pe coasta de est a Insulei de Nord, relateaza The Guardian.

SUA si Canada s-au pus de-acord asupra "perimetrului nord-american". Presedintele american barack Obama si primul-ministru canadian Stephen Harper au lansat, vineri, "perimetrul nord-american", un proiect pentru crearea unei super-frontiere continentale intre Statele Unite ale Americii si Canada. Proiectul are drept scop accelerarea comertului de tranzit transfrontalier, facilitarea circulatiei persoanelor si colaborarea in materie de securitate intre Washington si Ottawa. "Trebuie sa gasim un echilibru pentru a proteja sanatatea si siguranta cetatenilor nostri si pentru a inlesni comertul si afacerile pentru americani si canadieni," a spus presedintele american. Obama si Harper au insistat asupra faptului ca atat SUA cat si Canada isi vor pastra pe deplin suveranitatea si ca proiectul nu va duce la o integrare similara cu cea a zonei Schengen. "Ne vom pastra suveranitatea si legile diferite, dar vom evita birocratia," a declarat Harper. Desi Canada si Statele Unite ale Amercii sustin cea mai mare relatie comerciala bilaterala din lume - cu un comert zilnic de aproximativ 1,5 miliarde de dolari - trecerea frontierei dintre cele doua tari a devenit mai dificila dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, informeaza AFP.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, cere donatii pe Facebook. Avocatii fondatorului Wikileaks, Julian Assange, au creat o pagina pe site-ul de socializare facebook, unde cer donatii pentru fondul sau de aparare. In doar cateva ore de la realizarea paginii s-au strans 5.700 de dolari. Pagina este ilustrata cu o fotografie a lui Assange, sub care scrie: "Am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Va rog sa donati." Fondul de donatii a fost stabilit de catre firma de avocatura Finers Stephens Innocent, impreuna cu firma de contabilitate Hazlems Fenton LLP. Pe site-ul sau, firma de avocatura a publicat un numar de cont bancar si un link PayPal, astfel incat sustinatorii lui Assange sa poata dona bani direct la fond. Sumele care vor ramane dupa plata tuturor facturilor legale vor fi indrumate catre sprijinirea libertatii de informare, a anuntat compania. Assange, aflat in prezent la Londra, va fi audiat luni cu privire la o posibila extradare in Suedia, unde este cercetat pentru comportament sexual deviant. Fondatorul Wikileaks a negat acuzatiile si lupta impotriva extradarii, informeaza CNN.

Rwanda: Doua jurnaliste condamnate la inchisoare pentru instigare la diviziune etnica. Doua jurnaliste ale ziarului rwandez Umurabyo au fost condamnate la inchisoare dupa ce au fost gasite vinovate de "instigare la diviziune etnica". Editorul Agnes Nkusi a fost condamnata la 17 ani de inchisoare, in timp ce reporterul Saidath Mukakibibi va ispasi o pedeapsa de sapte ani. Inainte de pronuntarea sentintei, judecatorul a facut referire la cateva articole in care jurnalistele lasau sa se inteleaga faptul ca rwandezii ar fi nemultumiti de actuala conducere. Procurorii au precizat ca aceste aluzii au fost "menite sa starneasca ura si furie impotriva guvernului". Nkusi a fost gasita vinovata de perturbarea libertatii de stat, instigare la diviziune etnica, revizionism si calomnie. Mukakibibi a fost condamnata pentru perturbarea securitatii statului. Ziarul Umurabyo a fost suspendat timp de sase luni anul trecut, chiar inainte de alegerile prezidentiale in urma carora Paul Kagame si-a reinnoit mandatul. Presedintele rwandez Paul Kagame a venit la putere in anul 1994, punand capat genocidului in care si-au pierdut viata aproximativ 800.000 de etnici tsuti si hutu. Kagame a fost acuzat recent de intoleranta fata de orice voce critica, informeaza BBC.

Sudan: 13 persoane si-au pierdut viata in timpul unor ciocniri in orasul Malakal. Cel putin 13 persoane, inclusiv doi copii, au fost ucisi vineri in timpul unor ciocniri in orasul sud-sudanez Malakal. Luptele au izbucnit joi intre trupele rivale din nord si locuitorii sudului, in contextul in care Sudanul asteapta confirmarea rezultatului referendumului cu privire la diviziunea statului intre nord si sud. Potrivit oficialilor de la Malakal, majoritatea persoanelor care si-au pierdut viata sunt civili. Printre cele 13 victime se numara si un sofer al Organizatiei Natiunilor Unite, a declarat un purtator de cuvant al ONU. Aproape 99% dintre alegatorii din sudul Sudanului au votat pentru independenta, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 14 februarie. Cel mai probabil, Sudanul de Sud va deveni un stat independent propriu-zis abia dupa data de 9 iulie, atunci cand expira tratatul de pace sprijinit de Statele Unite ale Americii, care a creat conditiile necesare organizarii unui astfel de referendum, relateaza BBC.

Jaf la oficiul postal al Parlamentului European din Bruxelles. Doi barbati inarmati au jefuit, vineri dupa-amiaza, oficiul postal al Parlamentului European de la Bruxelles. Aceasta a fost a treia bresa a sistemului de securitate care a avut loc la PE in ultimii doi ani. Jaful a avut loc chiar in momentul in care liderii europeni participau la o reuniune pe teme de energie, intr-o cladire a Consiliului Europei aflata la cateva sute de metri de Parlament. Potrivit informatiilor, doi barbati au jefuit oficiul postal, reusind apoi sa dispara. Unul dintre ei era inarmat. Politia a declansat o ancheta. In mai 2010, a avut loc un jaf la principala cantina a Parlamentului, in timp ce in februarie 2009 un barbat a furat 60.000 de euro de la o filiala a bancii ING aflata in cladirea PE, relateaza BBC.