Papa Benedict spera ca Egiptul sa-si regaseasca linistea si climatul de convietuire pasnica. Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat, duminica, ingrijorarea cu privire la situatia din Egipt si a pledat pentru ca aceasta tara "sa-si redobandeasca linistea si climatul de convietuire pasnica", avand ca obiectiv binele comun al tuturor cetatenilor ei. Papa a facut aceasta declaratie, prima exprimata in mod public cu privire la situatia din Egipt, inaintea mai multor mii de persoane care au asistat in Piata San Pietro la slujba de duminica. "In aceste zile urmaresc cu atentie situatia delicata cu care se confrunta iubita noastra natiune egipteana. Il rog pe Dumnezeu ca acest pamant, binecuvantat de prezenta Sfintei Familii, sa-si redobandeasca linistea si climatul de convietuire pasnica, proces care sa se bazeze pe angajamentul asumat pentru binele comun", a mai declarat Sfantul Parinte, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

In Germania exista un sat neo-nazist. In micutul sat german Jamel sunt amplasate pe drumul principal indicatoare catre Viena, Paris si Braunau am Inn, orasul in care s-a nascut Adolf Hitler. Satul este alcatuit in mare proportie din neo-nazisti, de altfel reprezentantii Partidului National Democrat (NPD), cel mai mare partid de extrema dreapta, ocupa 6 locuri in parlamentul landului Mecklenburg-Vorpommern de care apartine si Jamel. Jamel gazduieste periodic petreceri in aer liber unde se canta imnuri naziste in jurul unor imense focuri de tabara. Neo-nazistii sunt considerati vinovati de peste 40 de atacuri numai in ultimul an: vandalizarea caselor, incendierea unor cutii postale etc. Satul are aproximativ 40 de locuitori, iar 6 din 10 case apartin neo-nazistilor. Seful tuturor este Sven Krueger, membru NPD, despre care autoritatile sustin ca are in spate un dosar plin de mici activitati criminale, dar ca in ultimii ani se cumintise cel putin aparent. Saptamana trecuta insa a fost arestat dupa 5 luni de investigatii fiind acuzat de primire de bunuri furate si arme. Primarul regiunii in care se afla satul Jamal este bucuros de expunerea publica a faptelor comise de Krueger si oamenii sai sperand ca cetatenii sa isi schimbe astfel optiunea politica si sa nu mai voteze cu NPD-ul la urmatoarele alegeri, anunta Fox News.

Franta a suspendat vanzarile de arme catre Egipt. Purtatorul de cuvant al premierului Francois Fillon, a declarat ca Franta va suspenda vanzarile de arme si gaze lacrmogene catre Egipt. Nu este foarte clar ce efect se asteapta sa aiba aceasta decizie pentru Egiptul sfasiat de revolte. Potrivit unui raport al Congresului American, Franta nu a livrat arme Egiptului intre anii 2005-2008, SUA fiind principalul furnizor de arme catre Egipt. In perioada 2005-2008 SUA a vandut Egiptului arme in valoare de 4,8 miliarde de dolari. Al doilea furnizor ca importanta a fost China care in aceeasi perioada a livrat armament in valoare de 500 de milioane dolari, informeaza CNN.

Pagina web a guvernului italian a fost blocata de hackerii anti-Berlusconi. Site-ul guvernului italian a fost blocat duminica de catre hackeri, acesta fiind inaccesibil timp de cateva ore. Blocarea paginii s-a petrecut dupa ce oponentii premierului Berlusconi anuntasera ca vor ataca site-ul in semn de protest pentru limitarea libertatii mass-medias. Hackerii care isi spun Anonymous Italy au criticat mai multi politicieni aflati la guvernare si au spus ca actiunea lor este un raspuns la o dezvaluire de pe WikiLeaks, ei insisi activand in numele acesui ONG. Potrivit documentului care provine de la ambasada SUA din Roma, diplomatii americani considerau anul trecut ca noua lege a mass-media este ingrijoratoare si pare a fi facuta pentru a da guvernului dreptul de a bloca si cenzura orice continut de pe internet. Totodata legea pare sa favorizeze trustul Mediaset apartinand lui Berlusconi in defavoarea oponentului sau Sky. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat tot duminica pentru un ziar italian ca in urmatoarele saptamani va publica noi documente legate de guvernul Berlusconi, scrie Reuters.

Turcia si Siria vor construi "Barajul Prieteniei". Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau sirian Muhammad Naji Utri au pus duminica piatra de temelie pentru "Barajul Prieteniei" la granita dintre cele doua state. Barajul estimat la 28,5 milioane de dolari va fi construit pe raul Orontes care curge din Liban catre Siria si Turcia. Barajul va asigura irigarea a 10.000 de hectare de teren agricol si va genera anual electricitate la un nivel de 16 milioane de kw/ora. Dupa vizita la Ankara a presedintelui sirian Bashar Assad in 2004 relatiile dintre cele doua tari s-au imbunatatit considerabil. Ulterior vizele pentru cetatenii celor doua tari au fost desfiintate, anunta Ria Novosti.

Roma: Incendiu intr-o tabara de tigani romani, patru copii au murit. Patru frati cu varstele cuprinse intre 4 si 11 ani au murit duminica intr-un incendiu care a distrus o tabara de tigani din Roma. Focul a pornit la o baraca de pe Via Appia Nuova, iar motivele nu sunt inca cunoscute. Cei trei baieti in varsta de 4, 5 si 11 ani si sora lor de 8 ani de cetatenie romana au fost lasati singuri de catre mama lor care se afla la un fast-food din apropiere. Pompierii au intervenit rapid pentru stingerea focului cu mai multe echipaje, dar copiii nu au mai putut fi salvati. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a declarat la fata locului ca acest caz este o tragedie oribila, dar problemele birocratice au impiedicat demolarea taberelor de tigani si mutarea acestora in adaposturi. Din pacate acesta nu este primul incediu la taberele de tigani din Italia. In ultimii ani cinci persoane de etnie rroma au decedat in diferite incendii care au avut loc in taberele din Roma, Florenta, Milano sau Novara, informeaza Corriere.it.