In atentia CNA!

In 2010, mogulul Sorin Ovidiu Vantu a cedat managementul televiziunii Realitatea patronului de la Asesoft, Sebastian Ghita. Decizia venea dupa o perioada destul de lunga in care RTV a avut o situatie financiara dificila, reusind cu greu sa achite salariile angajatilor. Dar Ghita n-a preluat numai televiziunea, ci si datoriile ei, care nu sint deloc putine. De exemplu, Realitatea Media, societatea care detine RTV, a luat mai multe credite garantind cu licentele de difuzare ale televiziunii. Pe lista se mai afla si datoriile pentru mai multe masini de lux, printre care se numara Range Rover Sport, Audi R8 si Subaru Impreza.

Licentele RTV si Radio Guerrilla, puse gaj pentru 7.000.000 de euro

In mai 2007, Realitatea Media a contractat un credit de la Egnatia Bank pentru care a garantat cu licentele de difuzare ale RTV in Bucuᅡresti, Cluj si Timisoara. Valoarea maxima a datoriei garantate astfel este de doua milioane de euro. Potrivit contractului de creditare, licentele RTV constituie o "garantie mobiliara fara deposedare", ceea ce nu inseamna ca banca nu le poate lua licentele in caz de executare silita, ci doar ca RTV pastreaza dreptul de administrare asupra lor pe durata contractului de credit.

De asemenea, Realitatea Media a mai garantat cu licentele RTV si Radio Guerᅡrilla o fiᅡnantare obtinuta de la Federatia Sindiᅡcatelor Libere si Independente "Petrom" (FSLIP), al carei presedinte este Liviu Luca, unul dintre apropiatii lui SOV si partener de afaceri al acestuia. Revista Kamikaze a dezvaluit anul trecut ca Fiscul a sesizat DNA pentru mai multe operatiuni financiare suspecte de evaziune fiscala realizate si de Liviu Luca in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al Realitatea Media SA.

Imprumutul de la sindicatele lui Luca a fost obtinut in octombrie 2006 si a fost garantat cu 38 de licente pentru o suma de cinci milioane de euro. Acestea sint valabile pentru emisia in mai multe localitati din tara, printre care se numara Sibiu, Baia Mare sau Craiova. Daca Realitatea Media nu va plati creditele contractate, Egnatia Bank si FSLIP vor fi nevoite sa execute garantiile depuse, adica licentele. Insa, conform legislatiei audiovizualului, licentele celor doua posturi nu pot fi transferate fara acordul CNA. Ceea ce inseamna ca, daca CNA nu-si va da acordul, creditorii nu vor avea nici o cale sa-si recupereze creanta.

Articol integral in Kamikaze