Cat a pierdut Romania din contrabanda cu tigari. Capturile de la frontiera din ultima saptamana sunt spectaculoase ca numar de persoane arestate, dar nesemnificative fata de fenomenul contrabandei din Romania. Producatorii de tigari, care ar fi trebuit sa se bucure ca vor vinde mai mult, sunt dezamagiti sau chiar ingrijorati. Dezamagiti pentru ca "traficul adevarat nu se face cu sacosa" si ingrijorati pentru ca o serie de modificari legislative in curs ameninta sa instituie filiere noi de contrabanda. Pana acum, ineficienta autoritatilor, care depisteaza doar a treizecea parte din marfa de contrabanda, a provocat pagube la buget de pana la un milliard de euro pe an. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat pentru primele trei trimestre ale anului trecut o captura de 132 milioane tigarete. Insa cele 132 milioane de tigarete inseamna 6,6 milioane de pachete. Tinand cont ca intr-un camion incap 600.000 de pachete de tigari, rezulta ca organismele de control ale statului nu au reusit sa captureze decat putin peste o incarcatura de camion pe luna. Astfel, in ultimii trei ani Romania a pierdut anual la buget intre 500 milioane de euro si un miliard de euro, scrie Romania Libera.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romii acuza rasismul din DEX. Explicatia incriminata: "Tigan - epitet dat unei persoane cu apucaturi rele". Cateva organizatii ale romilor solicita modificarea unei definitii din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Acestea sunt deranjate de una dintre explicatiile alaturate substantivului "tigan": "Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele". Avem de-a face cu o identificare discriminatorie si tendentioasa, care promoveaza stereotipuri negative in legatura cu minoritatea roma, considera reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", ai Asociatiei Romilor "Egalitate de Sanse" Tulcea si ai Asociatiei ACCEPT. "Consideram ca echivalarea termenului <> cu termenul <> si nespecificarea expresa a caracterului peiorativ si popular al definitiilor pentru termenul <>, omisiune care determina asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucaturile rele) constituie o fapta de discriminare si cauzeaza un prejudiciu grav si cert minoritatii rome, aducand atingere demnitatii umane a persoanelor apartinand acestei minoritati. De asemenea, determina perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populatiei", declara directorul executiv al Agentiei "Impreuna", Gelu Duminica, citat de EVZ.

Gheorghe Marmureanu si uzina de masurat cutremure. Plus: "Numele de domnisoara al sotiei mele era Richter". Coincidenta coincidentelor: Richter, numele de domnisoara al sotiei profesorului Marmureanu. "Numele de domnisoara al sotiei mele era Richter, dar nu mi-am dat seama la inceput. Aristita Richter. Am facut legatura abia dupa ce am devenit directorul Institutului", izbucneste in ras profesorul Gheorghe Marmureanu. A implinit 70 de ani si n-are nici un chef de odihna, dimpotriva: acum pregateste a opta sa carte. De zeci de ani, de cand este directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, n-a avut concediu adevarat, caci n-a simtit nevoia - in zilele sale libere s-a dus sa se relaxeze tot pe langa observatoarele seismice imprastiate prin tara. Cand il prind bucurestenii pe strada, il opresc sa-l intrebe cand sa astepte urmatorul cutremur. "De aceea, in Drumul Taberei, unde locuiesc, ma cunoaste lumea ca pe un cal breaz. De multe ori caut sa nu prea ies", ne spune. Nu are timp sa stea la povesti cu oamenii, caci intotdeauna este foarte ocupat - de ceva vreme tot lucreaza la proiecte ca sa atraga fonduri europene pentru Institut. Nefiind bugetar, trebuie sa se gospodareasca singur. Pana acum a obtinut vreo sapte, opt proiecte. Pentru unul singur a dat, odata, chiar si 3.000 de semnaturi. Ideea sa se faca geolog i-a incoltit cand era elev de liceu si se uita la un film rusesc cu niste exploratori, scrie Gandul.

Mitingul saltelelor: Cum au obtinut case orfanii din Valcea. Cunoscut la nivel mondial ca o capitala a infractionalitatii informatice, Ramnicu Valcea poate fi insa un reper si in domeniul voluntariatului. In acest oras functioneaza singura asociatie a orfanilor din Romania, infiintata in urma cu 14 ani de cativa tineri fara parinti. Aceasta organizatie s-a luptat ani de-a randul cu autoritatile pentru drepturile orfanilor. Situatie de urgenta - 15 orfani dintr-un camin din Ramnicu Valcea au primit, pe nepusa masa, somatie de evacuare. Cladirea va intra in reparatii capitale, cat de curand. Asa ca intalnirea pe care o programasem cu presedintele Asociatiei Orfanilor s-a dat peste cap, Mihai Ghebrea fiind pe fuga spre caminul cu pricina. Vrea sa negocieze cu reprezentantii Directiei Judetene de Sport, de care apartine acel camin, incercand sa obtina o perioada cat mai lunga de sedere a chiriasilor in acest loc, pana cand isi vor gasi o alternativa de locuit. Pornim spre camin. Urcam la etajul trei si batem la o usa care ni se deschide imediat. Ne intampina un interior anost, cu peretii impartiti in alb si albastru. Patru paturi asezate de-a lungul unei camere in care s-au mai fost inghesuite un frigider, un televizor si o masuta cu un calculator. Si cativa baieti pe fata carora se da o lupta intre zambetul de complezenta si teama pentru ziua de maine. Oameni in toata firea. Unii au 25, altii 28 de ani. Au fost in casele de copii. Mihai ne ofera o statistica, la nivelul judetului Valcea - 40% din orfanii care parasesc centrele de plasament au o diploma de facultate in buzunar, scrie Romania Libera.

Catedrala Neamului "prinde aripi" cu zece milioane de lei de la Guvern. Lucrarile la fundatia celui mai mare lacas ortodox din tara noastra au inceput in forta, de cateva zile . Muncitorii lucreaza zi si noapte pentru ca, pana la sfarsitul anului, sa fie gata cele doua sali polivalente din subteranul constructiei. Lucrarile pentru Catedrala Mantuirii Neamului, cea mai mare constructie ortodoxa din Romania, inalta cat un bloc cu 25 de etaje, au inceput oficial la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut. De atunci si pana acum au fost facute demersurile pentru amenajarea santierului, de la drumurile de acces la ridicarea dependintelor necesare: spatii de cazare pentru muncitori, spatiul pentru organizarea santierului unde vor sta managerii si depozitele de materiale. In urma cu cateva zile, cand temperaturile pozitive au permis, au inceput sapaturile efective pentru fundatia grandioasei constructii, scrie Adevarul.

Cele mai groaznice boli din Romania. Mii de romani au devenit handicapati deoarece sufera de boli rare pe care statul roman prefera sa le minimalizeze, din cauza costurilor uriase ale tratamentelor. Familiile celor cu astfel de afectiuni au inceput sa emigreze in Occident pentru a beneficia de tratament gratuit. Incepand de luni, RL va publica mai multe materiale despre nesansa romanilor cu boli rare de a se fi nascut intr-o tara in care Ministerul Sanatatii nu are nici un interes sa identifice pacientii care sufera de astfel de afectiuni, asa cum au toate tarile civilizate. Asta fiindca, odata scoase cazurile la lumina, s-ar pune problema finantarii tratamentului acestora, care este extrem de costisitor, variind de la cateva mii de euro pe an, la cateva sute de mii. Mai mult decat atat, unele din aceste afectiuni sunt cauzate de marile deficiente din sistemul sanitar. Spre exemplu, fenilcetonuria, una dintre cele mai groaznice boli ereditare, responsabila pentru retard mental grav, nu ar aparea daca ar fi identificata la nastere, in baza unui test care costa 5 lei. Culmea este ca, zeci de bebelusi din Romania se aleg in fiecare an cu aceasta maladie groaznica din cauza faptului ca astfel de teste nu se fac sau se efectueaza gresit, scrie Romania Libera.

Licentele Realitatea si Guerrilla, gajate pentru datorii de milioane de euro. In 2010, mogulul Sorin Ovidiu Vantu a cedat managementul televiziunii Realitatea patronului de la Asesoft, Sebastian Ghita. Decizia venea dupa o perioada destul de lunga in care RTV a avut o situatie financiara dificila, reusind cu greu sa achite salariile angajatilor. Dar Ghita n-a preluat numai televiziunea, ci si datoriile ei, care nu sint deloc putine. De exemplu, Realitatea Media, societatea care detine RTV, a luat mai multe credite garantind cu licentele de difuzare ale televiziunii. Pe lista se mai afla si datoriile pentru mai multe masini de lux, printre care se numara Range Rover Sport, Audi R8 si Subaru Impreza. In mai 2007, Realitatea Media a contractat un credit de la Egnatia Bank pentru care a garantat cu licentele de difuzare ale RTV in Bucuresti, Cluj si Timisoara. Valoarea maxima a datoriei garantate astfel este de doua milioane de euro. Potrivit contractului de creditare, licentele RTV constituie o "garantie mobiliara fara deposedare", ceea ce nu inseamna ca banca nu le poate lua licentele in caz de executare silita, ci doar ca RTV pastreaza dreptul de administrare asupra lor pe durata contractului de credit, scrie Kamikaze.

48 de ore in Piata Al-Tahrir traite de un ziarist de la Timpul. Revolta egiptenilor, declansata acum mai bine de doua saptamani, impotriva lui Hosni Mubarak s-a transformat, mai ales in zilele de 2 si 3 februarie, intr-un adevarat razboi civil. Dupa interventiile politiei egiptene, care nu a ezitat sa deschida focul impotriva protestatarilor, confruntarile dintre acestia si sustinatorii lui Mubarak au degenerat, violentele pornite atingand rapid cotele unui terifiant macel. Semnatarul acestor randuri a fost martor ocular la sangeroasele evenimente din Piata Al-Tahrir, locul violentelor, si incearca, prin acest reportaj si prin fotografiile realizate chiar din mijlocul confruntarilor, sa redea ceva din atmosfera teribila a evenimentelor din capitala egipteana. Restrictiile de circulatie impuse de autoritatile egiptene, intre orele 16.00 si 7.00 dimineata, ne-au obligat sa petrecem noaptea pe aeroportul din Cairo, in asteptarea reprezentantilor Ambasadei Romaniei. Trei ziaristi romani, subsemnatul, Oana Dobre de la Jurnalul National si Carmen Gavrila de la Radio Romania Actualitati. Noi trei si o mana de alti cativa jurnalisti occidentali, pierduti intr-o masa de arabi, scrie Timpul.

A trait un secol. A construit un oras. Unul dintre cei mai importanti constructori romani din perioada interbelica s-a nascut in anul in care a fost inaugurat Ateneul si a murit cand prindea viata Casa Poporului. Emil Prager a vazut lumina zilei in 1888, in familia unor austrieci originari din Moravia - veniti in Romania pe urmele Regelui Carol I. I-a fost elev lui Anghel Saligny, a lucrat la stat si in privat, si a construit zeci de cladiri publice in perioada interbelica. O monografie dedicata figurii sale a fost retiparita anul trecut, la Editura Vremea, sub semnatura fostului ministru Nicolae Noica. Din ea razbate portretul barbatului meticulos si tenace, subjugat de pasiunea constructiilor, a carui forta a sfidat toate nenorocirile unei vieti in care a trebuit sa-si inmormanteze fiii, o nevasta, si sa vada cum ii sunt furate casa, intreprinderea si dreptul de a-si folosi liber mintea. Monografia scrisa de Nicolae Noica prezinta file din caietul care l-a insotit pe tanarul Prager in prima calatorie pe care, ca student, a intreprins-o in afara Bucurestiului. Sunt desene ingrijite, facute cu creionul pe hartie cu patratele, in vara si toamna lui 1908 cand "Scoala Nationala de Poduri si Sosele" l-a trimis, alaturi de alti colegi, in Delta, scrie EVZ.

Florin Popescu, pe urmele lui Patzaichin. Florin Popescu este unul dintre cei mai valorosi canoisti romani din toate timpurile, multiplu campion european, mondial si olimpic, considerat un demn urmas al lui Ivan Patzaichin. Se poate spune ca "Amiralul" l-a descoperit si l-a format pe Florin Popescu, din 1992, cand l-a adus la clubul Dinamo, sportivul inregistrand progrese uimitoare. Nascut in localitatea Iancu Jianu din judetul Olt in urma cu 37 de ani, Florin Popescu a inceput sa practice canoea la varsta de 14 ani, la Marina Orsova, sub indrumarea lui Beniamin Zabet. Muncitor, ambitios si dispus sa sacrifice totul pentru titlul de campion pe principiul "ori la bal, ori la spital", a reusit sa cucereasca cel mai pretios trofeu din cariera unui sportiv, medalia olimpica de aur la JO din 2000, de la Sydney. Dupa ce a abandonat cariera competitionala, in toamna lui 2005 a preluat lotul national de tineret din postura de antrenor principal, iar din 2008 activeaza ca secund la lotul olimpic al Romaniei, scrie Romania Libera.

Uite cine vamuieste in Romania. Vamesul are liceul, a intrat in sistem cu pile si manifesta toleranta crescuta la evazionisti. Teoretic, meseria de vames este accesibila oricarui absolvent de studii medii. Practic, sistemul de recrutare este plin de brese, care permit o selectie subiectiva a candidatilor. Accederea la meseria de vames nu are o reglementare specifica, ci este supusa doar Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si Hotararii de Guvern 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici. Ceea ce inseamna ca procesul de recrutare intr-o breasla in care se invartesc "munti" de bani si unde tentatia spagii face parte din serviciul de zi cu zi este identic cu cel parcurs de orice viitor functionaras de birou, care invarteste doar hartii si dosare cu sina. Bresele sistemului permit selectionarea subiectiva a candidatilor, pastrand aparentele legalitatii. Nepotismul si "cotizatiile" obligatorii catre persoane din conducere pentru obtinerea unui post de vames au fost dezvaluite de procurori in majoritatea dosarelor instrumentate pana acum in vami, scrie Adevarul.