Dinu Patriciu critica, intr-un editorial publicat in Adevarul, ideea unei doctrine social-liberale si afirma ca singurele reforme viabile constau in "taxe mai putine si mai mici, reducerea birocratiei, descentralizarea si dereglementarea", in conditiile in care statul social s-a dovedit o himera.

Editorialul incepe cu un citat din Horia Rusu, datand din anul 2000: "Exista bere si bere fara alcool, exista cafea si cafea fara cofeina, exista tigari si tigari lights, exista flori si flori din plastic, exista femei si femei gonflabile, exista liberalism, iar unii zic ca exista si social-liberalism. Eu beau cafea adevarata, fumez tigari, ofer flori, iubesc femei si sunt liberal."

"In ceea ce ma priveste, eu cred ca nu exista 'social-liberalism'", spune Dinu Patriciu, care precizeaza ca refuza "cu incapatanare demagogia".

"Cresterea economica accelerata care sa duca spre prosperitate nu se obtine din vorbe goale. Stabilitatea unei societati deschise e garantata de existenta unei clase mijlocii extinse, cu forta economica, ambitie si motivatie".

"O alta aberatie a lumii in care traim a fost aceea ca multa vreme politicienii au incercat spre propriul beneficiu electoral, sa creasca nivelul de viata al cetatenilor fara a avea resurse reale. Asa s-a nascut criza datoriilor publice care ameninta astazi Europa. Statul social s-a dovedit o himera", spune fostul lider liberal, in opinia caruia prosperitatea nu poate fi decat rezultatul "creativitatii, al muncii, al guvernarii minimale, al scaderii costurilor statului pentru furnizarea serviciilor publice".

"Altfel, schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Altfel, ajungem tot la vorbele lui Horia Rusu, desi rostite cu mai bine de un deceniu in urma, la fel de adevarate si astazi. 'Provin dintr-un partid mic cu ambitii mari si am ajuns intr-un partid mare cu ambitii mici. Uneori, chiar am impresia ca partidul nostru are un caracter preponderent feminin. Caci, pe de o parte, in relatiile cu partenerii e sfios, ezitant, indecis, inconstant, chiar casnic, iar pe de alta parte e macinat in interior de intrigi, barfe, razbunari pasionale. Cred ca a sosit momentul sa devina barbat'. Poate sa-l cheme cum vrea. Eu il astept inca", isi incheie Dinu Patriciu editorialul de vineri.