Rusia: Aproximativ 1.000 de rebeli sunt activi in Caucazul rus. Aproximativ 1.000 de rebeli sunt in prezent activi in Caucazul rus - afectat de o instabilitate cronica - a declarat vineri seful Districtului Federal pentru Caucazul de Nord, Alexander Khloponin. "Problema nu este ca exista 1.000 de rebeli, ci ca noi rebeli le iau locul imediat, atunci cand acestia sunt ucisi", a declarat Khloponin. El a subliniat de asemenea ca majoritatea celor implicati in miscarea de rebeliune sunt tineri cu o varsta medie de 18 ani. Dupa primul razboi cecen (1994-1996) intre fortele ruse si separatisti, miscarea de rebeliune a trecut printr-un proces treptat de islamizare si s-a propagat tot mai mult dincolo de granitele Ceceniei, devenind la mijlocul anilor 2000 o miscare islamista armata, activa in intreg Caucazul de Nord, relateaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Sudan: 105 persoane si-au pierdut viata in luptele dintre armata sud-sudaneza si o factiune rebela. Ultimele doua zile de lupte intre armata sud-sudaneza si o factiune rebela s-au soldat cu peste 100 de victime, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al armatei, Philip Aguer. Aguer a spus ca 105 oameni au fost ucisi, printre care 39 de civili, 24 de politisti si soldati sud-sudanezi si 42 de rebeli. Aguer a mai adaugat ca se asteapta la noi violente in regiune. Organizatia "Medici fara Frontiere" a declarat vineri ca trateaza, in prezent, aproximativ 50 de raniti. Sudanul se afla la un pas de diviziune. Aproape 99% dintre alegatorii din sudul Sudanului au votat pentru independenta fata de regiunea de nord, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului desfasurat luna trecuta. Rezultatele finale vor fi facute publice pe 14 februarie. Cel mai probabil, Sudanul de Sud va deveni un stat independent propriu-zis abia dupa data de 9 iulie, atunci cand expira tratatul de pace sprijinit de Statele Unite ale Americii, care a creat conditiile necesare organizarii unui astfel de referendum, informeaza The Telegraph.

Cutremur de 7 grade in Chile. Nu a fost emisa alerta de tsunami. Un puternic seism cu magnitudinea de 7 grade a fost resimtit, vineri, in partea centrala si de sud a statului Chile. Nu exista informatii despre distrugeri sau victime si nu a fost emisa o alerta de tsunami. In februarie 2010, un cutremur de 8.8 grade produs la 115 km nord-est de Concepcion a provocat moartea a peste 700 de persoane. Potrivit Institutului american de geologie (USGS), cutremurul s-a produs la 45 de kilometri nord de orasul Conception, la o adancime de 18,4 km. Biroul pentru situatii de urgenta din Chile, Onemi, a anuntat ca nu exista informatii privind eventuale daune sau victime, anunta Reuters.

Guvernul elvetian va ingheta toate activele financiare care ii apartin lui Hosni Mubarak. Guvernul elvetian va lua masuri pentru inghetarea tuturor activelor financiare care ar putea apartine fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak sau familiei sale, potrivit unei declaratii emise vineri de catre Departamentul Federal pentru Afaceri Externe de la Berna. Oficialii au dat publicitatii un document prin care explica "instituirea de masuri impotriva anumitor persoane originare din Republica Araba Egipt". "Guvernul intentioneaza sa inghete activele financiare care ii apartin lui Hosni Mubarak sau apropiatilor acestuia, pentru a evita orice risc de delapidare a proprietatilor statului egiptean. In acelasi timp, Cabinetul invita autoritatile competente din Egipt sa se conformeze la cerintele justificate ale cetatenilor egipteni, intr-un mod rapid, credibil, transparent si participativ", se arata in comunicatul Departamentului Federal elvetian pentru Afaceri Externe. Ministrul de Finante elvetian le-a cerut bancilor inca de la data de 8 februarie sa realizeze un raport al conturilor pe care Mubarak le-ar detine in Elvetia. Reprezentantii bancilor au declarat ca nu au inca o "imagine clara" asupra situatiei, scrie CNN.

Bataie in Parlamentul Venezuelei. O dezbatere aprinsa din timpul sedintei de joi a Adunarii Nationale din Venezuela, forul legislativ al tarii, s-a transformat intr-o incaierare cu pumni si imbranceli intre deputatii puterii si ai opozitiei. Spiritele s-au incins cand Alfonso Marquina, liderul deputatilor de opozitie, a urcat la tribuna parlamentului pentru a protesta impotriva modului galagios in care se manifestau in sala de plen sustinatorii presedintelui Hugo Chavez. Un parlamentar al puterii a incercat, in schimb, sa-l indeparteze pe Marquina de la tribuna, iar cei doi au ajuns sa-si imparta pumni si sa se impinga pe scari. La randul lor, ceilalti deputati s-au imbrancit si inghiontit, pana cand personalul de securitate a intervenit pentru a desparti cele doua tabere, relateaza The Telegraph.

O treime dintre rusi cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Un rus din trei crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, releva un studiu dat publicitatii saptamana aceasta de institutul rus VsTIOM. Potrivit studiului, 32% dintre rusi sunt convinsi ca Pamantul se afla in centrul sistemului solar, 55% dintre ei considera ca toata radioactivitatea provine din activitati umane, iar 29% cred ca primii oameni au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii. Sondajul a fost realizat in ianuarie si a fost efectuat pe un esantion de 1.600 de persoane din aproape toate regiunile Rusiei, avand o marja de eroare de 3,4%. "Este chiar incredibil (...) Toate intrebarile au fost absolut clare... rezultatele releva nivelul scazut de educatie din aceasta tara", a spus purtatorul de cuvant al institutului de cercetare, Olga Kamenchuk pentru Reuters.