Columbia: 4,7 milioane de dolari contrafacuti au fost confiscati. O tipografie subterana care producea 750 de bancnote false de o suta de dolari a fost desfiintata in Columbia si peste 4,7 milioane de dolari contrafacuti au fost confiscati in timpul unei operatiuni desfasurate in Pereira, potrivit unui comunicat al politiei columbiene. Falsificatorii distribuiau bancnotele contrafacute pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii, inclusiv in Florida si New York. O femeie a fost arestata si s-au confiscat o tiparnita, opt placi folosite pentru tiparirea bancnotelor, 14 fotografii care ilustrau elementele specifice ale dolarilor americani si fire de securitate, proiectate special pentru a preveni descoperirea falsurilor, scrie AFP

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

NASA: Nava spatiala Stardust NExT se intalneste cu cometa Tempel 1. Nava spatiala Stardust NExT se pregateste de o "intalnire" de Ziua Indragostitilor cu cometa Tempel 1. Intalnirea va scrie ultimul capitol din povestea de succes a navei spatiale. Stardust NExT a implinit 12 ani de calatorie spatiala pe 7 februarie, parcurgand aproximativ sase miliarde de kilometri de la lansarea sa in spatiu. Nava spatiala Stardust NExT se va intalni cu cometa Tempel 1 pe 14 februarie la ora 11:37 EST (18:37 GMT+2). Misiunea Stardust NExT le va permite oamenilor de stiinta sa observe pentru prima oara schimbarile de pe suprafata unei comete care a efectuat o miscare de orbita in jurul Soarelui. Tempel 1 a fost observata pentru prima oara de catre misiunea NASA Deep Impact in anul 2005. Rezervele de combustibil ale navei sunt pe terminate. Specialistii NASA se asteapta ca returnarea imaginilor obtinute in urma intalnirii cu Tempel 1 sa consume tot combustibilul ramas. Desi Stardust NExT nu va mai fi activa dupa incheierea acestei misiuni, informatiile furnizate de aceasta cu privire la modul de formare si evolutia cometelor le vor ocupa cercetatorilor ani intregi. In anul 2004, Stardust a devenit prima misiune care a colectat particule direct de la o cometa, precum si mostre de praf interstelar. Probele recoltate atunci de la cometa Wild 2 au fost returnate in 2006 intr-o capsula care s-a detasat de nava spatiala si s-a parasutat pe pamant, intr-o zona directionata din Utah, Statele Unite ale Americii. Echipajul care controleaza misiunea a plasat apoi nava pe o noua traiectorie de zbor, care avea drept tinta cometa Tempel 1, informeaza NASA.

Elvetienii au votat intr-un referendum sa isi pastreze armele. Alegatorii elvetieni au respins propunerea de a efectua controale mai riguroase in randul proprietarilor de arme. Douazeci din cele 26 de cantoane elvetiene si 56,3% dintre alegatori au votat impotriva initiativei. Referendumul a fost lansat de catre o coalitie formata din grupuri non-guvernamentale, autoritati religioase si partide de centru-stanga. Initiativa viza, in principal, eliminarea practicii de a le permite militarilor sa-si pastreze armele la domiciliu, chiar si dupa parasirea armatei. Potrivit estimarilor, in Elvetia circula aproximativ trei milioane de arme. Nu se cunoaste numarul exact al acestora, intrucat nu exista un registru national. Desi rata criminalitatii in Elvetia este scazuta in raport cu standardele europene, tara are cea mai mare rata de sinucideri cu ajutorul armelor de foc din Europa, scrie BBC.

Boeing lanseaza noua aeronava 747-8 Intercontinental. Boeing prezinta duminica o noua aeronava jumbo, la 42 de ani de la zborul de inaugurare al primului avion 747, in septembrie 1968. Potrivit producatorului aeronautic, noua aeronava, 748-8 Intercontinental, va avea o capacitate de 467 de pasageri - cu 51 mai multi decat versiunea curenta a Boeing 747, va consuma mai putin carburant si va oferi un confort sporit. 747-8 Intercontinental are motoare de ultima generatie, o noua forma a aripilor si a cozii, un bot mai ascutit si un nou design al cabinei de pilotaj. Companiile Lufthansa si Korean Air Lines au fost primele care au comandat noul model, iar prima livrare va avea loc anul viitor catre compania germana. De asemenea, 747-8 Intercontinental poate deveni noua emblema internationala a Statelor Unite ale Americii, inlocuind cele doua aeronave prezidentiale 747, cunoscute sub denumirea de "Air Force One". Boeing lanseaza astfel prima versiune radical schimbata a aeronavei 747, cel mai cunoscut avion cu reactie, care a revolutionat industria de turism la nivel mondial. Aeronava 747 a pierdut statutul de cea mai mare din lume in anul 2005, dupa lansarea Airbus A380, care are o capacitate de 525 de locuri, relateaza Reuters.

SUA: Obama prezinta un proiect de buget care ar putea reduce deficitul cu peste o mie de miliarde de dolari. Planul bugetar al presedintelui american Barack Obama pentru anul 2012 ar putea reduce deficitul cu 1.100 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani. Republicanii nu se arata impresionati de masurile luate de Casa Alba si promit sa faca presiuni pentru o reducere mai insemnata a cheltuielilor. Casa Alba intentioneaza sa obtina doua treimi din economiile de 1.100 de miliarde de dolari prin reducerile de cheltuieli si o treime din venituri fiscale. Responsabilul pe chestiuni legate de buget al Casei Albe, Jack Lew, a declarat ca propunerea care va fi facuta publica luni va reduce deficitul bugetar la jumatate pana la sfarsitul primului mandat al lui Obama. Republicanii, care controleaza Camera Reprezentantilor, sustin ca reducerile propuse de Obama nu vor fi suficiente pentru a tine in frau deficitul federal aflat in crestere si promit ca planul lor va merge mai departe. "Obama va prezenta maine un proiect de buget care va continua sa distruga locuri de munca prin cheltuieli prea mari, imprumuturi si taxe exagerate," a spus John Boehner, purtatorul de cuvant al Camerei Reprezentantilor. In Statele Unite ale Americii deficitul bugetar este estimat la 1.480 de miliarde de dolari in acest an fiscal, adica aproximativ 9,8% din PIB. Anul fiscal 2012 incepe la data de 1 octombrie, informeaza Reuters.

UE: Toate statele membre trebuie sa aiba un plan de actiune in ceea ce priveste romii. Planuri de actiune in ceea ce priveste populatia roma vor fi implementate in toate tarile Uniunii Europene, potrivit unei declaratii a Comisarului European pentru Justitie, Viviane Reding. Intr-un interviu difuzat de TV5, Reding - care a provocat o controversa in septembrie anul trecut dupa ce a criticat evacuarile fortate ale romilor din Franta, a declarat: "Toate statele membre ale UE trebuie sa aiba un plan de actiune in ceea ce priveste populatia roma. Fiecare trebuie sa isi faca datoria. Se fac prea putine lucruri in Europa pentru a rezolva aceasta problema, iar banii disponibili la nivel european raman nefolositi. Noi avem un tratat, o carta a drepturilor fundamentale, semnata de catre cele 27 de state membre. Trebuie sa respectam acest tratat". Referindu-se la momentul in care a comparat expulzarea romilor din Paris cu deportarile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Reding a afirmat: "Nu regret acest moment. A fost o desteptare pentru Franta si pentru intreaga Europa. Daca s-ar mai intampla ceva similar, as reactiona la fel, pentru ca interventia mea a fost utila", scrie AFP.