Barack Obama va face o vizita de stat in Marea Britanie, in mai. Presedintele american si prima doamna si-au programat o vizita de trei zile in Marea Britanie, pe 24 mai, inaintea summit-ului G8 din Franta. Barack Obama se va intalni cu primul ministru britanic David Cameron. Aceasta va fi prima vizita de stat a unui lider american in Marea Britanie dupa cea a fostului presedinte George W. Bush, in noiembrie 2003, informeaza The Guardian.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Tanzania: 20 de persoane si-au pierdut viata si 4.000 au fost evacuate in urma unei explozii la o baza militara. O serie de explozii la o baza militara din Tanzania a lasat in urma 20 de victime si 4.000 de sinistrati, potrivit unei declaratii a primului ministru Mizego Pinda. Oficialul a declarat ca exploziile au avut loc miercuri seara la un buncar de munitie de la baza militara Gongola Mboto, in capitala comerciala a Tanzaniei, Dar es Salaam. Explozia a distrus 23 de depozite de munitie, precum si o scoala din apropiere si doua case. Patru mii de persoane au fost evacuate si adapostite in incinta stadionului national, relateaza CNN.

SUA: Ajutor de 150 de milioane de dolari pentru Egipt. Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat joi ca Statele Unite vor aloca 150 de milioane de dolari pentru a sprijini tranzitia politica si economica a Egiptului, informeaza AFP. "Suntem incantati sa anuntam ca astazi vom realoca 150 de milioane de dolari pentru a sprijini tranzitia politica si redresarea economica din Egipt," a declarat seful diplomatiei americane. Clinton a mai anuntat ca William Burns - subsecretar de stat pentru afaceri politice si David Lipton, consilierul pe economie internationala al Casei Albe, vor efectua o vizita in Egipt saptamana viitoare: "Cei doi oficiali americani se vor consulta cu omologii lor egipteni in legatura cu cea mai eficienta modalitate de implementare a ajutorului nostru pentru indeplinirea prioritatilor lor". Secretarul de Stat a atras atentia ca evenimentele recente din Egipt si din Orientul Mijlociu in general ar trebui sa fie o lectie pentru Statele Unite, care s-ar putea confrunta cu "probleme de siguranta nationala" daca dau curs reducerilor bugetare planificate de Republicani, informeaza AFP.

Premierul grec neaga planurile de vanzare a patrimoniului national. Primul ministru George Papandreou a incercat sa ii asigure pe greci ca guvernul pe care il conduce nu va vinde proprietati care apartin patrimoniului national, dupa ce surse din randul creditorilor internationali au declarat ca privatizarile la scara larga ar putea fi solutia pentru criza cu care se confrunta Grecia. Liderul socialist a incercat sa risipeasca temerile cetatenilor, declarand ca plajele, porturile, aeroporturile si obiectivele turistice grecesti nu vor fi vandute pentru a tine in frau datoria externa a tarii, informeaza The Guardian.

Japonia va gazdui primul maraton cu roboti. Compania Vstone Co. va organiza saptamana viitoare in Japonia primul maraton cu roboti din lume. Cursa "Robo Mara Full" va incepe pe 24 februarie si este deschisa doar pentru androizii cu doua picioare. Pana in prezent, patru "concurenti" si-au confirmat prezenta la linia de start. Robotii vor trebui sa efectueze 422 de ture pe o pista de 100 de metri. Organizatorii estimeaza ca maratonul va dura patru zile si va demonstra durabilitatea si manevrabilitatea robotilor. Cursa se va desfasura fara intreruperi, cu exceptia pauzelor pentru modificarea bateriilor. Androizii care vor reusi sa duca maratonul pana la final sunt asteptati sa atinga linia de sosire pe 27 februarie, data la care omologii lor umani vor lua startul in Maratonul din Tokyo, scrie The Telegraph.

Egipt: Trei fosti ministri si un magnat al otelului au fost arestati preventiv. Trei fosti ministri egipteni si un cunoscut magnat al otelului au fost arestati joi şi plasati in arest preventiv printr-un ordin al Parchetului General de la Cairo, a declarat o sursa judiciara pentru AFP. "Parchetul a dispus reţinerea pentru 15 zile pentru investigare a fostului ministru al Turismului, Mohamed Zoheir Mohamed Wahid Garana, a fostului ministru al Locuintelor, al Utilitatilor si al Dezvoltarii Urbane, Ahmed Alaa El Din Amin El-Maghrabi şi a omului de afaceri Ezz Ahmad. Acestia sunt acuzati de deturnare de fonduri publice," a declarat sursa. Potrivit aceleiasi surse, fostul ministru de Interne egiptean, Habib Ibrahim El Adli, a fost de asemenea plasat in arest preventiv pentru 15 zile pentru "spalare de bani". Celor trei fosti ministri si omului de afaceri Ezz Ahmad le este interzis sa paraseasca teritoriul egiptean, iar conturile lor au fost inghetate, informeaza AFP.

Bahrein: Politia intervine in forta, trei protestatari au fost ucisi. Trei oameni au fost ucisi si 231 raniti in urma unei operatiuni a politiei de alungare a protestatarilor care manifestau intr-o piata din Manama, a anuntat Ministerul Sanatatii. Faisal bin Yaqoob al-Hamer a declarat ca 195 de persoane care au fost ranite au fost externate, iar 36 sunt in continuare internati. Armata a anuntat joi ca va lua toate masurile "preventive si ferme pentru a restabili ordinea si securitatea publica", dupa ce in noaptea de miercuri fortele de ordine au luat cu asalt o manifestatie care solicita reforme politice in micul regat din Golf, informeaza Reuters.

Croatia ar putea deveni membra a UE in 2011. Aderarea Croatiei la Uniunea Europeana ar putea avea loc in cursul presedintiei poloneze pe care Varsovia o va asigura in al doilea trimestru al anului 2011, a declarat joi vicepremierul polonez Waldemar Pawlak. "Este posibil ca Zagrebul sa devina membru al UE in cursul presedintiei poloneze", a declarat el la radioul public Jedynka, cu o zi inainte de a efectua o vizita in aceasta tara. Croatia a inceput negocierile de aderare la UE in 2005. Miercuri, comisarul insarcinat cu extinderea, Stefan Füle a apreciat ca aceasta tara "practic a ajuns la finalul" negocierilor, recomandand totodata progrese in lupta impotriva coruptiei. Parlamentul European a votat miercuri o rezolutie pentru sustinerea procesului de aderare a Croatiei la UE, subliniind insa si el ca fenomenul coruptiei "este larg raspandit" in aceasta tara si ramane o "problema generala majora". Deputatii europeni si-au exprimat ingrijorarea fata de entuziasmul redus pe care il suscita perspectiva aderarii in randul croatilor, relateaza AFP.