Cum arata buncarul lui Muammar Gaddafi. Palatul lui Muammar Gaddafi din orasul Benghazi, aflat in momentul de fata in mainile adversarilor, ascunde nu numai luxul in care traieste dictatorul libian, dar si buncarul construit de acesta pentru a se proteja de revoltele populare. Palatal este situat la periferia orasului, fiind inconjurat de o serie de gradini. Interiorul, jefuit acum de rebeli, adaposteste o piscina acoperita, o sauna si jacuzzi pentru uzul personal al liderului libian, dar si al invitatilor sai, potrivit Al-Jazeera. Dincolo de luxul afisat in exteriorul sau, palatul de la Benghazi ascunde si un buncar de razboi, dictatorul libian fiind obsedat de securitate. Adapostul a fost proiectat astfel incat Gaddafi sa isi poata lua toate masurile de securitate posibile, putand sa se ascunda in acest loc luni de zile, fara sa intampine nicio problema. Buncarul este dotat cu sisteme de ventilare a aerului, alarma pentru incendiu, pompe de apa si o scara ce serveste ca iesire de urgenta, astfel incat Gaddafi sa beneficieze de toate elementele necesare pentru a se proteja, scrie El Mundo.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Fiat va fabrica 300.000 de masini pe an in Rusia. Fiat a anuntat ca este pe cale de a produce pana la 300.000 de masini pe an in Rusia, anuntul fiind facut la numai cateva zile dupa ce a batut palma cu renumita companie auto ruseasca Sollers. Analistii sugereaza ca Fiat ar incerca sa isi intensifice prezenta pe piata rusa care, in momentul de fata, este in plina expansiune. Fiat intentioneaza sa produca SUV-uri, vehicule comerciale usoare si limuzine. "Proiectul prevede crearea unei capacitati de productie de pana la 300.000 de autovechile pe an", comunica Fiat intr-o declaratie. Fiat a trimis o notificare vineri catre ministrul rus al industriei. Potrivit companiei Boston Consulting Group pana in anul 2020 Rusia se va clasa pe locul 6 in topul celor mai mari tari producatoare de masini, in momentul de fata situandu-se pe locul 10. Vestea colaborarii cu Fiat a venit la scurt timp dupa ce Sollers a anuntat ca va renunta la acest contract pentru a forma o companie mixta cu Ford, relateaza BBC.

Bilantul seismului din Noua Zeelanda a ajuns la 147 de morti. Un an de la cutremurul din Chile. Politia din Noua Zeelanda a anuntat, duminica, ca numarul celor care si-au pierdut viata in urma cutremurului care a devastat orasul Christchurch a ajuns la 147, iar acesta ar putea creste in continuare. Un bilant precedent, comunicat sambata, mentiona 145 de morti si 200 de disparuti. 70 de persoane au fost scoase in viata de sub daramaturi, iar echipele de salvare continua cautarile. De miercuri, insa, nu au mai fost gasiti supravietuitori. De asemenea, autoritatile continua sa lucreze la identificarea victimelor. "Avem, inca, o lista de peste 200 de persoane considerate disparute, dar credem ca aproape toti cei declarati morti se afla pe aceasta lista de disparuti. Odata ce se confirma identitatea cate unuia dintre decedati, numele acestuia este inlaturat de pe lista", a declarat comandantul politiei locale, Dave Cliff, transmite CNN.

Tony Blair i-a cerut lui Muammar Gaddafi sa inceteze crimele impotriva protestatarilor. Tony Blair, care a fost aspru criticat in aceasta saptamana pentru imbratisarea acordata dictatorului Muammar Gaddafi in timpul unei vizite la Tripoli, i-a telefonat liderului libian pentru a incerca sa il convinga sa nu mai ucida protestatarii. Lord Mandelson, fostul secretar britanic al afacerilor, a confirmat ca Tony Blair i-a telefonat de doua ori lui Gaddafi pentru a-l convinge sa inceteze crimele comise impotriva protestatarilor. Tony Blair, care a fost criticat de David Cameron pentru ca a dat mana cu Gaddafi in cortul sau de la periferia orasului Tripoli in 2004 si 2007, i-a telefonat initial liderului libian in cursul zilei de vineri pentru a-l indemna sa opreasca atacurile asupra protestatarilor. Dupa ce s-a consultat cu Ministerul de Externe, care a confirmat ca doreste ca dictatorul sa calmeze situatia din Libia, Tony Blair i-a telefonat din nou dictatorului pentru a-i transmite acest mesaj, precizeaza The Guardian.

Marea Britanie va inceta sa mai ajute 16 state printre care si Rusia, China, Irak. Marea Britanie va inceta sa mai ajute in mod direct 16 tari printre care se numara Rusia, China si Irak, potrivit unor documente analizate de BBC. O copie a unui proiect de revizuire a bugetului de 7,8 miliarde de lire sterline, care va fi publicat in cursul saptamanii viitoare, dezvaluie ca 16 tari nu vor mai beneficia de ajutorul Marii Britanii, India fiind cuprinsa, la randul ei, in acest proiect. Cu toate acestea bugetul alocat de Marea Britanie dezvoltarii internationale va creste cu o treime. Secretarul de stat pentru Dezvoltare Internationala, Andrew Mitchell, a declarat ca viitoarele cheltuieli vor fi gestionate mai bine in viitor. Resursele vor fi in acest mod concentrate asupra a 27 de state care insumeaza trei sferturi din mortalitatea inregistrata pe glob, printre aceste tari fiind incluse Ghana si Afganistan. Pana in 2014 bugetul Marii Britanii destinat ajutorului international va merge catre tarile devastate de razboi, precum si catre tarile instabile din punct de vedere economic si politic, informeaza BBC.

Profil psihologic: Muammar Gaddafi este paranoic. Ultimele aparitii televizate ale liderului libian Muammar Gaddafi denota, fara indolaia, semnele unei personalitati paranoice, precizeaza psihiatrul de origine spaniola Jose Cabrera si autorul cartii “Sanatatea mentala si politica”. “Este evident faptul ca tinerii, rebelii sunt drogati. Nicio persoana rationala nu ar pune la indoiala mandatul meu” si “Sunt singurul lider al revolutiei. Nu voi demisiona. Voi muri asemenea unui martir”, acestea sunt doar doua dintre perlele rostite de Muammar Gaddafi in aparitiile sale televizate recente. Aceste doua replici, insotite de gesturile histrionice ale liderului libian, scot in evidenta un gen de postura adesea studiat de specialisti, dar si un limbaj care denota furie. Comportamentul dictatorului Muammar Gaddafi reda caracteristicile ce descriu personalitatea paranoica. “Fara indoiala ca discursul sau rostit rapid si plin de furie de pe o scena improvizata, avand in fundal palatul devastat de rebeli releva toate caracteristicile ce definesc un cadru paranoic activ, aflat in ultimul stadiu de evolutie ”, declara Jose Cabrera, psihiatru spaniol. “Muammar Gaddafi prezinta in mod clar semnele unei stari mentale patologice, care il face incapabil de a mai accepta orice fel de critica sau de indoiala la adresa persoanei sale”, completeaza Jesús de la Gandara, seful departamentului de psihiatrie din cadrul unui centru de ingrijire din Burgos, Spania. Referindu-ne la Muammar Gaddafi nu avem in vedere doar profilul unei persoane paranoice, ci o personalitate paranoica ce nu mai are nicio solutie de iesire din aceasta stare mentala, comportamentul ei fiind mult mai periculos deoarece poate da frau liber propriilor convingeri si temeri, precum si narcisismului. Aceste persoane traiesc intr-o permanenta stare de frica, conchide Cabrera, scrie El Mundo.