Brazilia: 16 persoane au murit electrocutate in timpul unei parade stradale. Cel putin 16 persoane au murit electrocutate de un cablu de alimentare care a cazut peste o parada de strada in Brazilia. Cablul electric de inalta tensiune a cazut peste multimea care dansa pe strada, cel mai probabil dupa ce a fost lovit de artificii. "S-au inregistrat cel putin 16 victime, printre care si adolescenti. Cei mai multi au fost electrocutati direct de catre cablul cazut, dar este posibil ca unda electrica sa fi trecut si de la o persoana la alta, intrucat multimea era extrem de densa," a declarat un purtator de cuvant al politiei din orasul Bandeiro do Sul, situat la nord de Rio de Janeiro. Potrivit oficialilor, 54 de persoane au fost ranite, unele grav, informeaza revista Time.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Libia: Guvernul a inlocuit ambasadorul Statelor Unite ale Americii. Libia a inlocuit ambasadorul Statelor Unite, pentru ca acesta a sprijinit insurectia impotriva regimului Gaddafi. "Am fost informati de catre guvernul libian ca ambasadorul Statelor Unite la Tripoli nu mai este recunoscut, pentru ca nu mai reprezinta interesele Libiei," a declarat Philip Crowley, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat. Crowley a mai spus ca este important ca administratia americana sa mentina contactul cu regimul Gaddafi, in incercarea de a evita varsarea de sange si ca Washingtonul va mentine relatiile diplomatice cu Libia, desi presedintele Obama si alti oficiali americani au afirmat ca "Gaddafi si-a pierdut legitimitatea", scrie AFP.

Vatican: Preoti catolici din 23 de tari au abuzat sexual maici. Vaticanul a admis ieri ca preoti catolici din cel putin 23 de tari au abuzat sexual maici. Cele mai multe abuzuri au avut loc in Africa, unde preotii au renuntat la contactele sexuale cu prostituate, pentru a evita infectarea cu virusul HIV. Rapoarte confidentiale ale Vaticanului - obtinute de revista americana "The National Catholic Reporter" - au relevat faptul ca membri ai clerului catolic au profitat de autoritatea lor financiara si spirituala pentru a obtine favoruri sexuale de la calugarite. Potrivit rapoartelor, preotii cereau sex in schimbul distribuirii maicilor in anumite eparhii. Fortat sa recunoasca problema, Vaticanul a incercat sa reduca gravitatea acesteia. Intr-o declaratie emisa ieri, purtatorul de cuvant al Papei, Joaquin Navarro Valls, a declarat: "Problema este cunoscuta si implica o zona geografica restransa. Anumite situatii negative nu trebuie sa umbreasca credinta adesea eroica a majoritatii covarsitoare a maicilor si a preotilor". Informatiile arata ca unii preoti incurajau avortul, in timp ce altii le sfatuiau pe maici sa ia pilule anticonceptionale, spunandu-le ca acestea ar impiedica infectarea cu HIV. Desi majoritatea abuzurilor s-au petrecut in Africa, rapoartele amintesc si incidente care au avut loc in tari precum India, Irlanda, Italia, Filipine si Statele Unite ale Americii, relateaza The Independent.

Active libiene in valoare de 30 de miliarde de dolari au fost blocate. Statele Unite au blocat active libiene in valoare de 30 de miliarde de dolari, aceasta masura fiind una dintre sanctiunile impotriva regimului Gaddafi anuntate vineri de Casa Alba. "Active in valoare de treizeci de miliarde de dolari au fost inghetate in conformitate cu decretul semnat vineri de presendintele Barack Obama. Este cea mai mare inghetare de fonduri din cadrul unui program de sanctiuni," a declarat secretarul de presa al Trezoreriei de la Washington, David Cohen, citat de AFP.

Piratii somalezi au capturat un iaht danez cu sapte persoane la bord, inclusiv trei copii. Piratii somalezi au capturat un iaht danez la bordul caruia se afla sapte persoane, inclusiv trei copii, a anuntat luni Ministerul de Externe de la Copenhaga. Ambarcatiunea a fost capturata in timp ce naviga in Oceanul Indian. Saptamana trecuta, patru cetateni americani, aflati la bordul unui iaht capturat cu cateva zile inainte de piratii somalezi, au fost ucisi de rapitorii lor. Potrivit informatiilor, la bordul iahtului se afla un cuplu danez, cei trei copii ai lor si doi membri ai echipajului. Ministerul danez de Externe a anuntat ca ambarcatiunea se indreapta spre Somalia. Saptamana trecuta, patru cetateni americani, aflati la bordul unui iaht capturat cu cateva zile inainte de piratii somalezi, au fost ucisi de rapitorii lor. Ostaticii ar fi fost omorati de pirati in timpul negocierilor, in apropiere de Somalia, scrie AFP.

UE se teme de noi scurgeri la reactorul nuclear de la Cernobil. Temerile ca reactorul nuclear de la Cernobil s-ar putea prabusi si ar putea prezenta noi scurgeri de radiatii mortale au determinat agentiile europene sa caute sute de milioane de euro pentru a finanta constructia unei cladiri de otel care sa inveleasca fostul reactor. In apropierea celei de-a 25-a comemorari a celui mai grav accident nuclear din istorie, proiectul european care prevede construirea unui "adapost" deasupra reactorului distrus si stocarea in siguranta a combustibilului nuclear din alte reactoare aflate in Cernobil se confrunta cu un deficit de 740 de milioane de euro. Noul adapost este finantat de Uniunea Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in colaborare cu guvernul ucrainean. Oficialii europeni spun insa ca au nevoie de implicarea tarilor membre UE, intrucat proiectul este subfinantat. Explozia reactorului patru de la Cernobil a avut loc pe 26 aprilie 1986. Aproximativ 30 de persoane si-au pierdut viata instantaneu. Patru mii de oameni au murit ulterior, in timp ce mai multi inca se confrunta cu efectele radiatiilor. Dupa accident, in jurul reactorului distrus a fost ridicat in graba un "sarcofag" de beton, relateaza cotidianul The Independent.