Demolarile de pe Berzei: oamenii care s-au trezit cu buldozerul in dormitor. In ziua cand cupa buldozerului a intrat in dormitorul lor, familia Iliescu se afla chiar in casa, la masa. S-a auzit un huruit si pana seara jumate din casa lor disparuse. Buldozerul inhatase o mare parte din dormitor, inca doua camere, un vestibul si un hol. Acolo avusesera mai demult o scara din lemn sculptat, cu elemente brancovenesti, de pe la 1900. Casa este mostenire de la matusa Agripina, medic in perioada interbelica. Acum, pe locul unde Iliestii isi tineau biblioteca de carte rara va trece bulevardul Buzesti-Uranus - Calea Rahovei, "cea mai mare operatiune urbana din ultimii douazeci de ani", asa a zis primarul Oprescu. Iar prin fata fostei bolte interbelice Art Deco din dormitor vor alerga masini si tramvaie, sa traverseze Bucurestii de la nord la sud in 20 de minute. "Berzei a fost etichetata ca zona rau famata. Noi, insa, nu am avut conflicte cu tiganii care locuiau aici. Ba te si pazesc, la nevoie. In trecut, aceasta a fost zona de comercianti, avocati si medici. Acum dorim sa facem aici o societate de masini", ne spune tatal, Ion-Dan Iliescu, proiectant. A crescut de la patru ani in casa matusii, ba chiar a pastrat-o asa cum a primit-o, cu aceleasi tablouri, lampi, colectii si obiecte vechi, scrie Gandul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ana Blandiana: "Imaginea mea literara a fost intunecata de zoaiele vietii publice". Important nume al rezistentei prin cultura, poeta Ana Blandiana vorbeste intr-un interviu pentru Romania Libera despre viata literara pre si postdecembrista, despre "icoanele" literaturii romane si ale luptei anticomuniste, dar si despre necesitatea infiintarii unui muzeu al comunismului la Bucuresti. In contextul disputei initiate de Herta Muller legata de pasivitatea intelectualilor romani in timpul dictaturii comuniste, Ana Blandiana poate fi un exemplu de disident care nu numai ca nu si-a "prostituat cuvintele", cum declara filosoful Gabriel Liiceanu, ci le-a si folosit ca arme. Ana Blandiana a militat dupa Revolutie pentru constientizarea atrocitatilor regimului de neagra amintire, ea fiind membru fondator al Aliantei Civice si al Memorialului de la Sighet, important institut de cercetare a crimelor comunismului, scrie Romania Libera.

Dosarul lui "Felix", protejat de SRI-ul lui Constantinescu. Dan Voiculescu primeste azi decizia in procesul cu CNSAS. Dosarul sau a fost desecretizat in 2006, cand se discuta numirea lui ca viceprim-ministru, desi continutul acestuia era cunoscut din 2000. "Evenimentul zilei" publica astazi stenogramele celor doua audieri ale lui Dan Voiculescu la CNSAS din 2006, premergatoare verdictelor de colaborare date de institutie. Atat din discutiile informale dintre membrii Colegiului, cat si din cele purtate de fata cu senatorul reiese ca dosarul acestuia era cunoscut de cativa ani, dar fusese clasificat la "siguranta nationala". Gheorghe Onisoru, primul presedinte al CNSAS, confirma ca dosarul lui Voiculescu, ca si cel al Monei Musca si al altor politicieni, a trecut prin fata Comisiei mixte SRICNSAS inaintea alegerilor din 2000. In fata membrilor Consiliului, Voiculescu isi explica ascensiunea: spunea ca n-a vrut sa-si paraseasca tara, asa ca a creat un mecanism prin care capitalismul sa devina functional in Romania anilor '80. Considera asta o "disidenta nemanifestata", scrie EVZ.

Reportaj printre romanii din estul Serbiei: "Identitatu' ne-am pierdut!". Imagineaza-ti ca te nasti, te casatoresti si esti inmormantat in sarbeste, cu nume sarbesc. Nu ai auzit in viata ta de Mihai Eminescu sau de Mihai Vitezul, pentru ca la scoala nu se preda nici abecedarul in romaneste. Toti eroii neamului de care auzi la scoala sunt sarbi si la serbarea de an reciti poeziile clasicilor sarbi. Nu stii sa scrii ori sa citesti nici macar un cuvant in romaneste. La Biserica asculti slujba in slavona veche. Radiourile si televiziunile nu emit un minut in limba romana. Bine ai venit printre romanii din Valea Timocului, estul Serbiei. Am strabatut in doua zile Valea Timocului si daca nu ma opream sa vorbesc cu oamenii, as fi iesit din Serbia fara sa stiu ca acolo traiesc romani inca de pe vremea lui Burebista. Pe o distanta de aproape 500 de kilometri nu am vazut niciun semn oficial al prezentei romanilor acolo: nu placute bilingve, nu biserici romanesti, nu ziare, nu scoli. Nimic. Este un paradox major, pentru ca legislatia sarba este extrem de generoasa in materie de minoritati si ofera grupurilor minoritare toate drepturile necesare pastrarii identitatii - educatie, biserica, mass-media, inscriptii publice oficiale. Nu am vazut nicaieri semne cat de mici care sa demonstreze ca in Timoc romanii beneficiaza de aceasta legislatie, scrie Adevarul.

Directorul RATB a luat 250.000 RON ca sa incheie un contract de 600 milioane de euro. RATB a incheiat cu Astra Vagoane Calatori SA un contract de 600 de milioane de euro, pentru constructia de tramvaie. Anterior semnarii contractului, directorul RATB, Adrian Crit, a luat un credit de 250.000 RON de la Banca Comerciala Feroviara (BCF). Proprietarul BCF este Valer Blidar. Proprietarul Astra Vagoane este tot Valer Blidar. Si tot Valer Blidar a garantat, cu un cont personal, imprumutul directorului Crit, dezvaluie Kamikaze intr-o ancheta publicata in ultimul numar al revistei. Saptamina trecuta, Regia Autonoma de Transport Bucuresti a anuntat incheierea unui acord cu Astra Vagoane Arad pentru producerea de tramvaie Siemens sub licenta. Tramvaiele urmeaza sa fie produse in Uzina de Reparatii "Atelierele Centrale" (URAC) a RATB. Potrivit comunicatului de presa emis cu aceasta ocazie, RATB participa cu "spatiile de productie, utilitatile si forta de munca", iar Astra, care detine licenta de productie pentru tramvaiele Siemens, va realiza investitiile necesare pentru retehnologizarea uzinei si amenajarea spatiilor de productie. Astra Vagoane a anuntat ca va produce la URAC, sub licenta, 300 de unitati din tramvaiul "Imperio". Pretul unui astfel de mijloc de transport, conform declaratiilor lui Adrian Crit, director general al RATB, se va situa in jurul sumei de doua milioane de euro. Numai din vinzarea tramvaielor, deci, asocierea RATB-Astra Vagoane Arad va produce aproximativ 600 de milioane de euro, scrie Kamikaze.

Cum pot fi confiscate averile ilicite. Un birou nou-infiintat la Ministerul Justitiei se concentreaza pe confiscarea banilor si bunurilor produse prin coruptie si crima organizata. La randul sau, Fiscul incepe sa verifice discret persoanele banuite ca au venituri nedeclarate. Cadrul legislativ restrictiv in ceea ce priveste confiscarea veniturilor obtinute ilicit, lispsa unei strategii oficiale si a unei institutii care sa coordoneze actiunile din domeniu sunt motivele pentru care autoritatile nu au reusit sa confiste sume semnificative de la cei care si-au obtinut averile prin coruptie sau criminalitate organizata. Acestea sunt concluziile unui raport facut de experti americani si prezentat Ministerului Justitiei, in cadrul caruia a fost infiintat noul Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene. Aparitia acestui birou este o cerinta a UE, iar atributiile sale sunt stabilite in colaborare cu experti americani si britanici. Scopul biroului este sa ajute la identificarea produselor provenite din infractiuni, care ar putea face obiectul unei dispozitii de confiscare in cursul unor proceduri penale, potrivit Hotararii de Guvern prin care acesta a fost infiintat. Una din principalele piedici in activitatea institutiei este insa legislatia - de la intarzieri in aplicarea aquis-ului comunitar la Constitutie, scrie Romania Libera.

Pictorita fara maini. Roxana Irimia, 17 ani, din Valea Jiului, a reusit sa treaca peste faptul ca, practic, nu are maini, a intrat la un liceu de arta din Deva si se pregateste sa urmeze o facultate de design interior. O adolescenta in varsta de 17 ani din Vulcan incearca, in fiecare zi, sa duca o viata normala si reuseste aproape de fiecare data. Din cauza unor malformatii congenitale, are mainile dezvoltate doar pe jumatate: nu are palme deloc, ci doar cateva degete minuscule care dau impresia ca-i ies direct din coate. Asta nu a impiedicat-o pe Roxana Irimia sa dea admitere la sectia de pictura a Liceului de Muzica si Arte Plastice "Sigismund Toduta" din Deva si nici nu o va opri sa-si realizeze visul de dupa liceu: facultatea de design interior. Pe cand era mica, Roxana a fost lasata de mama ei sa se joace singura, asa cum putea. Gabriela Irimia marturiseste ca i se rupea inima s-o vada chinuindu-se sa apuce cate ceva dar, pana la urma, metoda a dat roade. Fetita invatase sa se imbrace singura, apoi chiar sa scrie si sa deseneze, scrie EVZ.

Mama celor 200 de suflete tacute. Ionica Tarau si-a vandut propria garsoniera, in 2008, ca sa faca rost de bani pentru proiectele asociatiei pe care a infiintat-o, dedicata surdo-mutilor. De altfel, viata Ionicai se imparte exclusiv intre grija fata de copilul ei, el insusi surdo-mut si cu deficiente motrice, si problemele celor peste 200 de oameni care bat in fiecare luna la usa organizatiei sale. Vine o clipa cand toata viata ti se poate schimba din temelii. Momentul acela a venit pentru Ionica Tarau pe 7 februarie 2001. S-a trezit in puterea noptii, de parca in vis cineva ar fi avertizat-o. Copilul ei, de zece ani, se zbatea, horcaind. Nu putea sa spuna nimic, sa-si strige suferinta. Femeia si-a luat copilul si a plecat cu el spre spital. "A fost in moarte clinica atunci", isi aminteste ea. Singura isi creste si azi copilul, ca si atunci. Dar cel mai tragic era ca baiatul ei n-a putut s-o strige. Pentru ca e surdo-mut. "Acela a fost momentul in care am decis ca viata mea trebuie sa se schimbe din temelii", ne-a spus cea care are la baza meserie de inginer auto. Si s-a hotarat, pornind de la intamplarea legata de copilul ei, "ca trebuie sa lupt pentru cei care nu pot sa tipe". Cativa ani mai tarziu, Ionica Tarau a pus bazele Asociatiei "1 iunie 2001", la Buzau, in orasul ei. Denumirea organizatiei are doua explicatii cat se poate de simple - 1 iunie este ziua copilului, iar 2001 reprezinta cumpana pe care a trecut-o cu bine propriul ei copil, scrie Romania Libera.

Solutiile deputatilor la problema maidanezilor. Sterilizarea, plasarea in adaposturi, dar si eutanasierea sunt amendamentele pe care deputatii le-au adus legii privind cainii fara stapan. Animalele vor fi lasate in grija autoritatilor locale. Sterilizarea, solutia propusa de organizatiile pentru protectia animalelor, se regaseste si pe lista amendamentelor aduse de deputatii din Comisia de administratie publica legii privind cainii fara stapan, initiata de Marius Marinescu si aprobata de Senat cu trei ani in urma. Printre amendamente - adoptate, marti, cu unanimitate de voturi, de membrii comisiei - se numara insa si plasarea animalelor in adaposturi, dar si descentralizarea raspunderii privind posibila eutanasiere. Cu alte cuvinte, fiecare consiliu local va putea decide daca patrupedele din localitatea pe care o administreaza vor fi sterilizate, plasate in adaposturi sau eutanasiate, scrie EVZ.

Ministrul Transporturilor: Vom ajunge pe autostrada la mare, dar intre Cernavoda si Medgidia pe rute ocolitoare, adica nu pe autostrada. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) ar putea rezilia contractul cu compania franceza Colas, care a castigat contractul de 224 milioane euro pentru constructia tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia, intrucat aceasta "refuza sa lucreze". "Exista o problema cu una dintre companii, care practic refuza sa lucreze (...) si probabil vom ajunge la solutia extrema, aceea a rezilierii contractului. Vom relansa licitatia daca, si cred ca aceasta va fi solutia, va fi reziliat contractul. Nu putem face curte cuiva care nu vrea sa munceasca in Romania", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Ea a afirmat in mai multe randuri de la inceputul acestui an ca autostrada va fi deschisa circulatiei in aceasta vara, chiar daca lucrarile nu vor fi incheiate in totalitate. Tronsonul are 20 de kilometri, iar contractul a fost castigat de Colas in noiembrie 2008. Potrivit ministrului, autostrada Cernavoda-Constanta va fi receptionata anul urmator, iar pe tronsonul unde constructorul refuza sa lucreze vor exista rute alternative, astfel incat soferii sa poata ajunge la centura Constantei, scrie Gandul.

Evreu de origine romana, in rol de roman salvator de evrei. Starul Dustin Hoffman il va intruchipa intr-o docudrama pe fostul primar al Cernautiului, Traian Popovici. Parintii sai au plecat din Romania inainte ca sa-si imagineze cineva macar Holocaustul. Nenorocirea pe care au evitat-o astfel, fara sa stie, nu a lasat insa indiferenta familia Hoffman. Dovada ca la 70 de ani de la deportarea in Transnistria a evreilor romani din Bucovina si Basarabia, Dustin Hoffman a acceptat sa joace rolul lui Traian Popovici, primarul care si-a riscat pielea pentru a salva 20.000 de evrei din Cernauti. Filmul este produs de compania canadiana Veni Vici Entertainment Inc. si va purta, cel mai probabil, titlul "20.000 de sfinti", a carei lansare, preconizata pentru 2012, va fi precedata de aparitia unei carti omonime. Traian Popovici, romanul in a carui piele va intra Dustin Hoffman, a fost declarat drept intre popoare de Autoritatea Martirilor Holocaustului "Yad Vashem", scrie EVZ.

Cum au construit nemtii 40 de hectare de fabrica in Romania. Au un nume "foarte german": Technologie Management Gruppe. Vin in orasul tau, studiaza infrastructura, traditia industriala, scolile, cultura, hotelurile, ba chiar si pretul la morcovi. In zonele care au trecut testul au ridicat fabrici de peste 600 de milioane de euro si 16.000 de locuri de munca Un concern american voia sa-si mute fabrica din Germania in Europa de Est. Dar unde s-o construiasca - in Cehia, in Ungaria, Slovenia sau Croatia? Raspunsul final a fost: in Romania, la Timisoara. O decizie surprinzatoare, tinand cont ca era vorba de Romania lui 1999, dar si mai surprinzator este ca intr-un an si jumatate fabrica era ridicata de la zero si pusa in functiune, producand la o cadenta de 50.000 de telefoane mobile pe saptamana. In acel an si jumatate a fost cumparat terenul, s-a proiectat, s-au obtinut autorizatiile, au fost selectati si pusi la treaba constructorii, s-au montat utilajele si a fost recrutat personalul fabricii. Cine putea realiza un asemenea tur de forta? O firma germana, scrie Gandul.

Cine este judecatoarea Viorica Costiniu. Judecatoarea Viorica Costiniu e azi una dintre figurile controversate ale justitiei, imagine pe care si-a construit-o in ultimii zece ani atat prin pozitiile publice pe care le-a adoptat din postura de lider al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), cat si prin unele decizii pe care le-a pronuntat in sala de judecata.Dupa anul 2000, cand a fost desemnata presedinte al AMR, Viorica Costiniu a intrat in atentia publica prin criticile la adresa politicii duse de Rodica Stanoiu, ministrul justitiei in guvernarea Nastase. In acea perioada, Costiniu acuza lipsa de independenta a puterii judecatoresti si era vazuta drept un magistrat cu vederi reformiste. De altfel, sub conducerea ei, AMR s-a implicat in conceperea celor trei legi prin care influenta executivului asupra justitiei a fost mult limitata. Dupa 2004, Viorica Costiniu a adoptat o pozitie mult mai conservatoare fata de noile reforme initiate de ministrul Monica Macovei, mai ales fata de cele care vizau reducerea coruptiei din sistemul judiciar, considerandu-le inoportune, scrie EVZ.

Bercea Mondial intra in galeria celor care nu suporta puscaria. Topul "bolilor" care au adus libertatea: de la atrofierea testiculelor la femeia care a fost gravida un an si jumatate. Seria arestatilor sau condamnatilor care nu suporta puscaria s-a imbogatit cu un nou nume: Bercea Mondial. Punctul comun al acestora: probleme de sanatate. In acest articol aflati ce boli au reusit sa ii scoata pe unii in afara gratiilor si ce sanse are Bercea sa fie liber. Legislatia penala prevede posibilitatea eliberarii din arest sau intreruperea executarii pedepsei din motive medicale. Aceasta prevedere se aplica pentru bolile care nu pot fi tratate in sistemul medical penitenciar. Cu toate acestea, judecatorii au luat aceasta masura a punerii in libertate chiar si pentru boli usoare. In plus, au existat situatii cand s-a dovedit ca actele medicale nu reflectau starea reala de sanatate a inculpatului. Cu alte cuvinte, bolile erau inventate, scrie Gandul.

Revista "Flacara" implineste 100 de ani de la prima sa aparitie, in 22 octombrie 1911. Ca mai ieri un profesor - viitor deputat si ministru - Constantin Banu se framanta nestiind ce nume sa aleaga pentru revista pe care dorea s-o propuna cititorilor din Regat si de peste munti. S-a consultat cu unul si cu altul, a cerut parerea unor jurnalisti cu experienta. Pana la urma s-a decis, a botezat-o "Flacara", intrucat acest substantiv amintea si de forta distrugatoare a focului - razvratirea taranilor din 1907 era inca vie in memoria tuturor - dar si de virtutile lui purificatoare. Parca au trecut numai cateva ceasuri de cand acest fondator de revista strangea in jurul lui colaboratori de elita: Delavrancea, Slavici, Cosbuc, Bratescu-Voinesti, Isac, Sadoveanu, Goga, Minulescu, Bacovia, Enescu, Agarbiceanu, Lovinescu - O pleiada de semnaturi cum putini au reusit sa adune, relateaza revista Flacara.

Mariana Mihut: "In Romania se joaca o tragedie. Am ajuns sa nu mai avem pe cine ne baza!" Mariana Mihut este, daca ar fi sa contabilizam numarul premiilor si premierelor adunate in 47 de ani de joc pe "scandura", Prima Doamna a Teatrului Romanesc. O doamna care pe cat de vocala este in actul actoricesc, pe atat este de discreta in viata de zi cu zi. VerticalNews prezinta azi un interviu cu cea care a ajuns, iata cat de repede trece timpul, bunica. Si la propriu, avandu-l pe nepotelul Mircea, un "titirez", de 3 ani si jumatate, si in teatru. Ultimul sau rol, Bunica din "Ingroapati-ma pe dupa plinta", in regia rusului Yuri Kordonski, este o noua capodopera. Mariana Mihut evita sa acorde interviuri. Nu-i place sa pozeze, sa-si strige in piata publica performantele. Nu se considera o vedeta decat atunci cand e la teatru, iar vedeta e personajul, nu ea, scrie Vertical News.

Adevarul despre mita de 1,8 milioane euro de la ANAF. Adrian Nicolae Gavrila, consilier superior in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), si avocatul-consultant financiar Marius Catalin Stancescu au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzati de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta pentru care au cerut mita, in total, 1,8 milioane de euro de la un om de afaceri italian. Arestarea consilierului ANAF Adrian Gavrila, care ar fi cerut mita 1,8 milioane de euro unui om de afaceri italian, ascunde in spate o afacere controversata, complicata. La prima vedere, Antonello Celestini pare un onest om de afaceri, obligat sa plateasca spagi autoritatilor romane pentru a-si dezvolta afacerile. La o privire mai atenta, lucrurile nu sunt atat de simple. In urma cu mai multi ani, Celestini a participat la controversata privatizare a Regiei Autonome Tutunul Romanesc, alaturi de omul de afaceri Ion Nicolae. In urma privatizarii a rezultat societatea Galaxy Tobacco, unde Celestini are 46% din actiuni prin firma

sa CTS, inregistrata in Italia, scrie Romania Libera.

Citeste si:

EurMonitor: Rusia incepe cel mai ambitios program de inarmare de la epoca sovietica incoace; Cum sa pierzi o tara cu gratie; Reactii impartite la demisia lui Karl-Theodor zu Guttenberg

Presa in Diagonala: Hillary Clinton: "SUA sunt in concurenta directa cu China"; London School of Economics renunta la o donatie de jumatate de milion de dolari primita de la Seif Gaddafi; Navele de razboi americane au intrat in Marea Mediterana

Politic Show: Ponta: "Boc si PDL sacrifica orice pentru a mai sta in functie la Palatul Victoria. Dupa adoptarea Codului Muncii, domnul Boc va fi primul somer"; Gabriel Oprea: "Alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie"