Hillary Clinton: "SUA sunt in concurenta directa cu China". Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat ca Statele Unite ale Americii sunt in concurenta directa cu China si risca sa piarda influenta in favoarea tarii comuniste, care profita de resursele din Pacific. Hillary Clinton a facut aceste comentarii neobisnuit de puternice in fata Comitetului Senatului pentru Relatii Externe, plangandu-se de reducerile aplicate programului american de ajutor. "Suntem intr-o competitie de influenta cu China," a spus Clinton, acuzand China de sprijinirea regimului dictatorial din Fiji, informeaza Euractiv.ro.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

London School of Economics renunta la o donatie de jumatate de milion de dolari primita de la Seif Gaddafi. London School of Economics va redirectiona o donatie in valoare de 488.000 de dolari, primita de la Fundatia Internationala Gaddafi pentru un fond de burse destinate studentilor din Africa de Nord. Reprezentantii universitatii au declarat ca regreta "prejudiciul de reputatie" cauzat de "asocierea cu numele Gaddafi". Fondurile au fost donate programului "Global Governance" desfasurat de London School of Economics, de catre Seif el-Islam al-Gaddafi, fiul liderului libian, Muammar Gaddafi. Seif Gaddafi a absolvit studiile masterale si doctorale ale universitatii britanice, relateaza The Telegraph.

Libia: Cel putin 6.000 de morti de la inceputul violentelor. Violentele din Libia s-au soldat cu 6.000 de morti, dintre care 3.000 doar la Tripoli, a afirmat, miercuri, la Paris, purtatorul de cuvant al Ligii libiene a drepturilor omului, Ali Zeidan. "Numarul victimelor pentru toata tara este 6.000, dintre care 3.000 la Tripoli, 2.000 la Benghazi si 1.000 in alte orase", cum ar fi Zawiyah sau Zenten, a declarat purtatorul de cuvant, in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Federatiei internationale a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), la Paris. Ali Zeidan a declarat ca acest bilant, mult mai mare decat cele care circulau pana in prezent, ar putea fi de fapt si mai mare. "De aceste informatii dispunem, dar bilantul ar putea fi mai mare", a spus el, citat de AFP.

Dmitri Medvedev l-a decorat pe Mihail Gorbaciov, care a implinit 80 de ani. Dmitri Medvedev l-a decorat pe fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, care a implinit 80 de ani, cu distinctia suprema a Rusiei - ordinul Andrei Pervozvannyi. Din partea sa, Medvedev i-a daruit predecesorului sau un volum cu operele grafului Witte. Drept raspuns, Gorbaciov a spus ca inima a inceput sa-i bata mai tare. "Asta e bine. Inseamna ca in suflet nu aveti 80 de ani, ci mult mai putin", a spus Medvedev, adaugand ca Gorbaciov a condus statul intr-o perioada foarte dificila, dramatica. "Ne amintim cu totii, in orice caz cei care au fost la acea data maturi, intr-un fel sau altul. A fost o munca uriasa, care poate fi interpretata diferit. Dar stiti asta mai bine decat mine", a continuat Medvedev, explicand ca decoratia ii va fi inmanata mai tarziu, "asa cum se cuvine, la Kremlin". Sarbatoritul a fost felicitat de Vladimir Putin, care a subliniat, in telegrama adresata, contributia lui Gorbaciov la consolidarea autoritatii Rusiei in lume, scrie presa rusa.

Navele de razboi americane au intrat in Marea Mediterana. Cele doua nave americane de asalt, USS Ponce si USS Kearsarge, au ajuns in Marea Mediterana, potrivit unei declaratii date de un oficial american sub protectia anonimatului. Statele Unite nu au precizat daca portavionul USS Enterprise, aflat in Marea Rosie, va fi de asemenea trimis in Mediterana. Administratia Obama a declarat ca ia in calcul toate optiunile pentru a face fata crizei din Libia, desi Pentagonul se lupta cu costurile razboaielor aflate in desfasurare in Afganistan si Irak, scrie Reuters.

Doi soldati americani au fost ucisi intr-un schimb de focuri care a avut loc miercuri pe aeroportul din Frankfurt. Doua persoane au fost ranite grav. Politia ar fi retinut un tanar in varsta de 21 de ani, originar din Kosovo, din localitatea Mitrovita. Presa germana a relatat ca mai multe focuri de arme au fost trase spre un autobuz ce transporta soldati americani. Conducerea aeroportului german a declarat ca mai multe focuri de arma au fost trase "in apropiere sau la bordul" autobuzului in care se aflau soldati americani. Armata SUA a precizat ca cele doua victime sunt soldati americani. Incidentul a avut loc in fata Terminalului 2 al aeroportului din Frankfurt, al doilea ca marime din Europa, transmite BBC.