Cutremurele din Romania. In 2010 s-a ajuns la cladirile pe arcuri. Cel mai modern sistem de atenuare a socurilor seismice a fost montat anul trecut la o cladire din Bucuresti. Rezultatul scontat: un cutremur de 8 grade pe scara Richter devine insesizabil. Azi se implinesc 34 de ani de la producerea ultimului mare cutremur in Romania. Seismul din 4 martie 1977 a provocat moartea a peste 1.570 de persoane si daramarea a 31 de cladiri in Bucuresti: trei imobile nou-construite si 28 vechi, datand din perioada interbelica. EVZ prezinta doua secvente determinante din seria masurilor de protejare a cladirilor construite in Romania. Primul episod a survenit cutremurului din 10 noiembrie 1940 si a constat in intarirea grinzilor orizontale ale palatului nou al Bancii Nationale a Romaniei, astfel incat, in timpul balansului, sa poata prelua 5% din greutatea pe verticala a imobilului. La vremea aceea, a fost o premiera. In baza acestui calcul, se proiecteaza pana in ziua de astazi, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum vor arata cele sase noi spitale de urgenta din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures, Cluj si Craiova. Ce servicii vor plati pacientii. Sase spitale vor fi construite prin parteneriat public-privat. Medicii se tem ca saracii nu vor putea intra in spital, in timp ce ministerul da asigurari ca oricine va beneficia de servicii de calitate. Guvernul a adoptat un memorandum privind constructia, in regim de parteneriat public-privat, a unei retele de sase spitale regionale de urgenta: in Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti. Investitia privind cele sase spitale regionale va ajunge la circa 1,5 miliarde de euro, arata un comunicat al Ministerului Sanatatii. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca acest parteneriat va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investitii in infrastructura spitaliceasca din ultimii 30 de ani, care are sanse reale de realizare deoarece finantarea nu va avea legatura cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. "Avem ca prioritate constructia spitalelor regionale din Cluj si Iasi. In aceste doua centre cu traditie in medicina exista cele mai mari probleme in ceea ce priveste infrastructura spitaliceasca", anunta Gandul.

Reportaj printre romanii din estul Serbiei: "Cum e facuta muierea din drac". Am innoptat in casa unui roman din estul Serbiei si am vorbit pana dimineata despre ritualuri locale, blesteme populare, religie, mitologie, traditii si obiceiuri. Am descoperit o lume pagana, precrestina. Tot ceea ce citesc copiii in basme, aici e inca viu. Am ajuns pe inserat in satul Rasanac (Rasantu in romaneste) din estul Serbiei, judetul Branicevo, asezare traditionala de campie si intru din ulita asfaltata in curtea lui Dragan Demici (35 de ani), jurist si fost sef de secretariat in consiliul romanilor timoceni. "Prin spatele satului trece Stigul, raul Mortilor (in mitologia greaca, raul Styx era calea de trecere catre taramul mortilor, n.r.). Se zice ca pe aici pe la noi au ajuns argonauticii (argonautii din mitologia greaca, printre care si Hercule, care l-au insotit pe Iason in expeditia catre Lana de Aur, n.r.)", imi spune Dragan in sufragerie si adauga ca ma aflu intr-un loc in care "au ramas obiceiuri absolut pagane", informeaza Adevarul.

Cine construieste "mica Viena" in Centrul Istoric. Multi dintre carciumarii care au deschis localuri in Centrul Vechi al Bucurestiului au calatorit prin Europa, s-au intors vrajiti de civilizatie si au hotarat sa construiasca aici un coltisor de Occident. Am mers din poarta-n poarta si am aflat cum si-a pus fiecare fanteziile in aplicare. In Centrul Istoric din Bucuresti au rasarit in ultimii ani 150 de cluburi. S-a scris ca e o zona devastata, plina de rechini imobiliari, functionari incompetenti, tepari, muncitori care nu fac nimic si cocalari care se plimba toata saptamana prin cluburi de fite. Unele dintre lucrurile astea sunt adevarate. Dar in locul asta mai gasesti si niste oameni care traiesc in Bucuresti mirajul Occidentului si nu se opresc aici: vor sa faca o mica Viena, scrie Romania Libera.

MApN reactiveaza clientela politica pentru a primi pensii de mii de euro. Ministerul Apararii Nationale (MApN) tine la secret numele persoanelor activate ca militari in ultima perioada si care vor castiga mii de dolari, de la anul, dupa echivalarea pensiilor militare din Romania cu cele din NATO. Clientii de partid sunt angajati ca ofiteri sau subofiteri in armata, iar dupa trei sau patru luni sunt promovati la rangul de colonel sau general, potrivit surselor apropiate MApN. Contactati de noi, reprezentantii MApN sustin ca "numele persoanelor chemate in activitate in randul cadrelor militare, varsta acestora la momentul activarii, precum si functiile in care au fost numite" sunt "informatii din domeniul apararii nationale" si nu trebuie puse la dispozitia publicului. Una dintre persoanele care a beneficiat de activarile militare, cu ceva timp in urma, este chiar ministrul Gabriel Oprea, care, de la anul, ar putea avea o pensie de 5.600 de dolari. Sindicalistii din armata afirma ca persoanele activate sunt apropiati ai PDL. Juristii sustin ca legislatia in vigoare nu da dreptul Ministerului Apararii Nationale sa tina la secret numarul sau varsta persoanelor angajate in armata, anunta Puterea.

Cristian Boureanu: "Nimic nu-i da dreptul lui Macovei sa decida cine candideaza sau nu". Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu sustine ca "reformistii" nu au ce sa ofere altceva decat discursul anticoruptie si vin cu propuneri de integritate caracteristice comunistilor sovietici. Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu sustine, intr-un interviu acordat EVZ, ca dezbaterea pe marginea criteriilor de integritate propuse de Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu ascunde interesele personale ale acestora, care nu au altceva de oferit, informeaza EVZ.

Un oras subteran a fost descoperit in centrul Bucurestilor. Arheologii de la primarie decid soarta zidurilor de la Universitate. Lucrarile la parcarea subterana de la Universitate vor putea fi reluate cel mai devreme pe 1 aprilie. "Sapatura arheologica s-a terminat. Pe 25 martie se intruneste Comisia de descarcare arheologica. Atunci se va hotari daca se pastreaza zidurile fostei biserici sau vor fi expuse in alta parte. In cazul in care se vor pastra, atunci parcarea va fi mai mica cu 30 de locuri. 10 la suta din zidurile fostei biserici s-au descoperit pe amplasamentul parcarii subterane, iar 90 la suta sunt pe traseul viitoarei linii de metrou care va duce in Drumul Taberei", a declarat, pentru gandul, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu. Imediat dupa ce au inceput sapaturile pentru viitoarea parcare subterana, muncitorii au dat peste schelete umane, ziduri si doua conducte de apa, toate datand din secolele 18 si 19. Specialistii municipalitatii sustin ca ce au gasit arheologii nu sunt vestigii suficient de bine conservate si reprezinta istorie chiar si pentru ei. Acum la Universitate sunt doar santuri sapate, mormane de pamant si cativa muncitori. Specialistii din Primaria Capitalei sustin ca lucrarile sunt in grafic iar in 2011, parcarea subterana va fi functionala, scrie Gandul.

"Rosia Montana" - dezbatere pe mai multe fronturi. Discutiile despre comuna aurifera din Apuseni au inceput sa aiba loc pe diverse paliere: in presa si in institutiile publice. Demersul jurnalistic initiat de Adevarul Holding despre situatia de la Rosia Montana i-a scos din amorteala pe cei de la Ministerul Mediului, care au inceput propria dezbatere. Articolele si emisiunile cu privire la oportunitatea inceperii exploatarii aurifere de la Rosia Montanta, lansate atat in ziarul "Adevarul", cat si pe site-ul www.adevarul.ro, au starnit puternic interesul cititorilor. Acestia au postat sute de mesaje, majoritatea fiind impotriva inceperii proiectului de exploatare. Multi dintre ei aduc insa si solutii, anunta Adevarul.

Caracatita tutunului. Omul de afaceri italian, Antonello Celestini este anchetat in total in cinci dosare penale in Romania, iar firmele acestuia din Italia ar fi in acest moment verificate de autoritati, fiind suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani, spun surse judiciare. Antonello Celestini- denuntatorul unei mite de 1,8 milioane de euro ce ar fi fost destinata sefilor ANAF ar fi vrut sa dezvolte in Romania afaceri ilicite intre care si o fabrica ilegala de tutun. Numai fabrica ar fi provocat prejudicii anuale bugetului de stat de peste un miliard de euro, spun specialistii. Procurorii anticoruptie au probe deocamdata doar impotriva unui consilier ANAF si a unui avocat, care au fost arestati preventiv pentru ca au cerut si au luat mita de la Celestini. In plus, institutiile judiciare au numeroase probe despre afacerile presupus ilicite ale lui Celestini, pe numele caruia autoritatile romane au deschise cel putin cinci dosare penale, informeaza Romania Libera.