Cum ar face fata Romania unui mare cutremur. 500.000 de victime, daca seismul are 7 grade pe scara Richter. Lista zonelor vulnerabile. In cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter, autoritatile sustin ca in Bucuresti, dupa cel mai pesimist scenariu, ar muri 500.000 de persoane. Dupa cum a afirmat primarul Sorin Oprescu, datele provin dintr-un studiu american. Potrivit statisticilor municipalitatii, peste 100 de imobile sunt incadrate in clasa I de risc seismic si s-ar putea prabusi la un seism de peste sase grade pe scara Richter. Majoritatea cladirilor cu bulina rosie sunt construite inainte de 1950 si sunt situate in Centrul Istoric, pe Bulevardul Magheru, Calea Victoriei sau Brezoianu. In clasa II de risc seismic sunt incluse aproximativ 300 de imobile din zona Grivitei, Unirii, Obor sau Pache Protopopescu. Specialistii sustin ca aceste imobile nu se vor prabusi, dar vor suferi avarii serioase. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu nu exclude nici posibilitatea ruperii barajului de la Ciurel, situatie in care "cotele de apa ajung pana la etajul 3 al Spitalului Universitar. La fel, de-a lungul cheiului Dambovitei, stanga-dreapta, aproape 800 de metri". Din acest an, bucurestenii din blocurile cu bulina vor primi truse individuale de supravietuire, scrie Gandul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Viata unui handicapat autentic. Alex Szollo are 21 de ani, s-a nascut cu paralizie cerebrala, dar are o mare dorinta de viata. Are doar 21 de ani, dar a trait mai multe decat altii intr-o viata. Alex Szollo e un luptator pur-sange, care stie exact ce vrea si nu da un pas inapoi, indiferent cat de greu i-ar fi. Alex a implinit 21 de ani, scrie cronici de carte straina, vorbeste engleza cu accent british, iese in cluburi cu prietenii si viseaza la Oxford. La scoala a avut numai note de 10, iar la facultate a incheiat prima sesiune cu 13 note de 10 din cele 16 examene. Nimic iesit din comun pentru un tanar de varsta lui. Adevarul e insa ca Alex Szollo este cu adevarat un tanar iesit din comun. Are o vointa nemaipomenita. Atat de iesita din comun incat, daca ar fi cineva sa spuna ca viata merita traita, atunci cu siguranta ca el este acela, scrie EVZ.

De ce a crescut numarul sinuciderilor in Romania. In 2010, in medie, opt oameni si-au luat viata in fiecare zi. Peste 70% au ales streangul. Criza economica este principala cauza. Sinuciderile unor vedete au fost, la randul lor, surse de inspiratie pentru persoanele predispuse la astfel de gesturi. Statisticile intocmite de serviciile judetene de medicina legala, inspectoratele de politie si spitalele de urgenta din marile orase arata ca numarul sinuciderilor la nivel national a crescut in 2010 fata de 2009, ajungand la aproximativ 3.000 de cazuri. Rezulta, astfel, o medie de peste opt sinucideri pe zi. La fel ca in anii trecuti, cei mai multi sinucigasi au fost barbati, iar metodele alese cel mai frecvent au fost spanzurarea si aruncarea in gol de la etaje inalte. De asemenea, judete ca Harghita, Constanta sau Satu Mare si-au pastrat trista suprematie in topul frecventei sinuciderilor raportata la numarul de locuitori. In sens opus, judetele Bistrita si Arges au ramas la coada. Principalele motive care ii indeamna pe oameni sa recurga la un gest suicidal, sustin psihologii, sunt insecuritatea sociala determinata de veniturile mici sau inexistente, dezamagirile in dragoste sau bolile incurabile. Consumul de alcool este asociat tentativelor de suicid in doar 30% din cazuri, scrie Adevarul.

Reportaj Wall Street Journal in Transnistria: In aceasta tara mica, unii si-ar dori sa fie din nou vremurile URSS-ului. Bine ati venit la auto-proclamata "Republica Moldova Pridnestrovian", o regiune din fosta Uniune Sovietica care lupta pentru independenta pe linia frontului nou dintre Est si Vest. Nicio tara din lume nu recunoaste Transnistria ca un stat suveran. Dar asta nu a oprit autoritatile separatiste din aceasta parte a Moldovei sa se proclame in stil sovietic ca o noua natiune, incepe reportajul. "Aici nu au fost decat campuri goale locuite de unele triburi" inainte de venirea rusilor de-a lungul raului Nistru, spune Dmitri Soin, un membru al Sovietului Suprem. "Cand rusii au venit, au adus civilizatie." Reportajul jurnalistilor americani despre situatia din Transnistria are loc in contextul vizitei in republica Moldova a vice-presedintelui SUA, Joe Biden, scrie Euractiv.ro.

"Buna, ma numesc Corporatist si sunt workaholic". 22 aprilie 2007. Raluca Stroescu, manager de audit la "Ernst&Young" in varsta de 31 de ani, a fost gasita moarta in locuinta ei. Avea calculatorul deschis si niste dosare de serviciu in brate. Sub presiunea unor deadline-uri, tanara a muncit, aproape non-stop, luni de zile, de dimineata pana noaptea tarziu, fara week-end-uri si sarbatori legale. Era aproape un schelet, cantarea sub 40 de kilograme. Atunci s-a vorbit si s-a scris, pentru prima oara in Romania, despre "moarte prin prea multa munca". Si, evident, toata lumea arata cu degetul spre multinationale. Cazul Raluca Stroescu a declansat o adevarata isterie anticorporatista. Zeci de talk-show- uri si articole in reviste si ziare, sute de reactii virtuale, pe forumuri si bloguri. Semnate sau anonime, multe dintre postarile cu pricina aduceau, de la o posta, a strigat de ajutor: "Am fost si eu aproape de asta, am ajuns la spital" sau "Mi-am nenorocit sanatatea si viata, fac psihoterapie, de cateva luni". Inspectoratele teritoriale de munca au verificat cateva multinationale, sub aspectul respectarii programului de lucru. Nu s-au descoperit mari abateri, actele vorbesc, or acolo scrie, invariabil, opt ore. Compania Ernst&Young, de pilda, pe frontul careia a cazut Raluca Stroescu, a fost amendata, totusi, pentru ca lucrurile erau prea evidente, cu 20.000 de lei, scrie Revista Flacara.

Romania se pregateste sa primeasca refugiati libieni. Odata cu agravarea situatiei din Libia, in Romania ar putea ajunge o parte dintre libienii care fug din calea bombelor lui Gaddafi. In Libia, doua bastioane importante ale rebelilor - Ras Lanuf si Zawiyah - au fost recuperate de fortele lui Muammar Gaddafi dupa bombardamente aeriene de proportii. Ambasadorii europeni au vizitat ieri in Timisoara un centru de primire a refugiatilor, pentru a vedea la fata locului daca Romania este pregatita sa primeasca azilanti libieni. Cei 13 ambasadori - printre care cel al Norvegiei, Germaniei, Suediei, Greciei (tara care se confrunta frecvent cu fluxuri de imigranti). Odata cu agravarea situatiei din Libia, Romania ar trebui sa preia si ea o parte din libienii care fug din calea bombelor lui Gaddafi. "Nu este un secret ca intreaga comunitate internationala se asteapta la un influx considerabil de persoane provenite din Libia in urmatoarele doua saptamani", a spus reprezentantul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) in Romania, Michael Salomons, citat de Adevarul.

Omenirea peste 100 de ani - cele mai realiste scenarii. Energie de la panouri din spatiu, paduri putine, masini fara sofer, comunicare cu holograma. E lumea pe care le-o pregatim urmasilor. Viata peste 100 de ani poate fi imaginata in nenumarate moduri, unele realiste, altele fanteziste. EVZ a incercat sa anticipeze schimbarile care vor veni odata cu secolul al XXII-lea. Pornim in demersul nostru de la doua date statistice, aflate in clar dezechilibru: epuizarea unor combustibili fosili si, totodata, cresterea populatiei Globului. Altfel spus, incercam sa raspundem la intrebarea: "Cum va arata o lume cu peste 10 miliarde de oameni fara petrol si gaze naturale?". Si la intrebari ce deriva din aceasta, care privesc clima pe Glob si hrana oamenilor. De asemenea, analizam tehnologia viitorului. Cum, in 2010, cel mai folosit prenume romanesc a fost Maria, o proiectam pe aceasta in 2111. Peste 32 de ani ramanem fara petrol. Gazele naturale se vor epuiza in 72 de ani. In anul 2111, doar patru state vor mai avea resurse de carbune. Cat despre energia nucleara, tehnologia bazata pe fisiune nucleara prezinta riscuri (vezi Cernobal) si exista vesnica problema a reziduurilor radioactive. In aceste conditii, energia din casa Mariei este produsa de apa (hidrocentrale), soare, vant, biomasa, scrie EVZ.

Cum sunt penticostalii din Romania: multi, energici si se dezvolta repede. Miscarea penticostala - una dintre cele mai numeroase si infloritoare din tara noastra. Penticostalismul este o importanta miscare religioasa a secolului XX, astfel ca astazi, adeptii acestui cult - care pun in centrul religiei lor importanta Duhului Sfant si experienta directa a credinciosilor cu Dumnezeu - reprezinta al doilea sub-grup ca importanta din lumea crestina. In Romania, potrivit recensamantului realizat in urma cu noua ani, penticostalii reprezentau 1,5% din populatie (aproximativ 330.000 de suflete). Cu toate acestea, este de asteptat ca numarul acestora sa fie mult mai mare la viitorul recensamant, care va fi realizat anul urmator, penticostalismul fiind cultul cu cea mai importanta dezvoltare in prezent. In lume, exista aproximativ 250 de milioane de penticostali, reprezentand 10% din intreaga miscare crestina, scrie Vertical News.

Efectele seismului din Japonia in Romania: la sfarsitul lunii ne asteapta un cutremur. In perioada 19-24 martie, Luna se va afla la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen care va intensifica mareele si activitatea seismica. Cutremurul de 8,9 grade din Japonia nu va avea efecte directe in Romania, insa ne putem astepta, la sfarsitul lunii, la un cutremur de intensitate medie spre mica, spun specialistii: maximum 5,35 grade pe scara Richter. "Pentru Romania nu exista consecinte directe, pentru ca microplaca tectonica a Marii Negre este impinsa de cea din zona Turciei, care este influentata de cea din Iran", ne-a explicat Victorin Toader, expert al Institutului Roman de Seismologie Aplicata. Toader spune ca seismul catastrofic din Japonia a fost "varful" unei perioade de 4 zile, in care activitatea seismica din zona a fost intensa. Nu vor fi replici mai mari, iar efectul benefic al acestui seism, daca poate fi vorba de asa ceva, este ca a eliberat o mare parte din energia tectonica acumulata in zona, scrie Romania Libera.

Dosarul Cordunenilor: cum sa taraganezi un proces la infinit. Timp de noua luni, cat dosarul a stat la Tribunalul Maramures, au fost 27 de termene si tot atatea amanari, iar rechizitoriul nici macar nu a fost citit. Judecatorii de la Curtea de Apel Cluj au decis sa-i elibereze din arest pe unsprezece dintre cei doisprezece membri si apropiati ai clanului Cordunenilor din Iasi, joi seara, dupa un an si doua luni, cat a trecut din momentul arestarii, timp in care faza de cercetare judecatoreasca nici macar nu a inceput! Singurul care a ramas in arest preventiv este Adrian Corduneanu. Istoria dosarului in care sunt judecati cei din clanul Cordunenilor a inceput in ianuarie 2010, atunci cand procurorii de la DIICOT Iasi au dispus retinerea a 27 de persoane acuzate de fapte antisociale grave: inselaciune, perceperea de taxe de protectie si fapte de violenta. Dosarul a fost trimis in judecata in luna iunie 2010, are 78 de volume, aproximativ 20.000 de pagini si este transportat de la sala de judecata la arhiva si retur cu un carucior folosit la transportul materialelor de constructii, scrie EVZ.

Cine e Romanul care transmite pe blog din Japonia. Am scris cu majuscula "romanul" pentru ca Marius Mistretu, cel care transmite live cutremurul din Japonia, pe blogul personal, este cu adevarat un Roman. Locuieste la Hiroshima, unde si-a deschis un restaurant cu specific romanesc, La Marius. Si a mai facut ceva care ma obliga sa folosesc majuscula. In 2009 a batut 1500 de kilometri de la Hiroshima la Tokio, ca sa voteze pentru Europarlamentare, pentru Romania deci. Citi dintre noi, astia din tara, am fi parcurs si zece kilometri pentru asa ceva? La ambasada i s-a spus ca nu poate vota fiindca are pasaportul romanesc si buletinul romanesc expirate, ca date de eliberare. Culmea, cu aceleasi acte expirate Marius Mistretu a obtinut de la autoritatile japoneze o noua viza de sedere pe doi ani (am uitat sa spun ca e casatorit cu o japoneza si are un fiu cu ea). Deci, ca sa-l citez pe Marius Mistretu din argumentatia spusa ambasadorului Romaniei in Japonia, care i-a interzis sa voteze, "in Japonia sint considerat OM, PERSOANA, nu act, cum ma considera Romania", scrie Kamikaze.