SUA sunt nepregatite in caz de dezastru nuclear. Cele mai multe state americane, inclusiv cele care gazduiesc centrale nucleare electrice, nu sunt echipate pentru a face fata unei catastrofe nucleare", se afirma intr-un comunicat emis de catre Ministerul american al Sanatatii. "Cele mai multe state sunt abia in faza in care analizeaza impactul pe care radiatiile nucleare le-ar putea avea asupra populatiei. Aproape jumatate dintre cele 38 de state din SUA care au participat la acest studiu, în 2010 - inclusiv 26 din cele 31 de state care au putere nucleara - nu au planuri de urgenta pentru a-i proteja pe oameni de radiatii in cazul unor accidente, informeaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Coreea de Nord este gata sa reia discutiile despre programul sau nuclear. Coreea de Nord este gata sa reia negocierile in 6 aspra programului sau nuclear, a declarat un negociator rus care se afla in acest zile in capitala Phenian. Cele sase tari implicate in discutii sunt: Coreea de Nord, Coreea de Sud, Rusia, SUA, Japonia si China. Discutiile privind denuclearizarea Coreei de Nord, gazduite de Beijing, au fost blocate din decembrie 2008. Regimul de la Phenian s-a retras oficial de la discutii in aprilie 2009, cu o luna inainte de a efectua un al doilea test nuclear, potrivit AFP.

Razboiul civil din Libia: Limitele puterii poporului. Fortele militare loiale colonelului Muammar Gaddafi au exercitat presiune militara si psihologica impotriva rebelilor pe doua fronturi, luni, oferind amnistie pentru cei care au fost de acord sa-si predea armele. Armata a bombardat un punct strategic din est si a inconjurat un oras vestic, ocupat de rebeli. Loialistii au avansat in orasul Ajdabiya, o piesa strategica ce i-ar putea aduce direct pe pragul capitalei opozitiei, Benghazi. Dupa inca o zi de retrageri, de data aceasta de la rafinaria si portul din Brega, rebelii au luat cu asalt cazarmele militare, intr-un ultim efort de a pastra Ajdabiya. Avioanele loialiste au lansat noi atacuri in apropiere de capitala opozitiei, Benghazi, incercand sa reia controlul asupra unei autostrazi cruciale pentru recuperarea frontierei de est si incercuirea rebelilor. Cel putin doua explozii au fost auzite, insa nu s-au inregistrat victime printre rebelii libieni, informeaza EurActiv.ro.

Germanii se opun afluxului de cuvinte provenite din limba engleza. Care este echivalentul german pentru "marketing"? Das Marketing! Nu e de mirare ca unii germani se tem ca anglicismele ar putea transforma limba germana intr-o limba "periferica". Asociatia Limbii Germane (Verein Deutsche Sprache - VDS) considera ca limba germana ar putea deveni "periferica" daca nu se iau masuri urgente pentru a o proteja de invaziile straine. Luna de luna, VDS isi actualizeaza indexul de anglicisme, care raporteaza noile cuvinte in engleza care s-au strecurat in limbajul comun si apoi sugereaza alternative. Cele mai recente intrari includ "follower", "live-stream" si "socializing", care ar trebui inlocuite cu "Anhanger", "Direkt-Datenstrom" si "Geselligkeit". VDS ar dori ca Germania sa urmeze exemplul Frantei si sa faca mai mult pentru a-si proteja limba. Reprezentantii asociatiei sunt de parere ca radioul public ar trebui sa difuzeze mai multa muzica in limba germana, iar guvernul ar trebui sa introduca o lege care sa ii oblige pe producatori sa includa informatii in limba germana pe etichetele produselor. Un sondaj efectuat in anul 2008 arata ca 39% dintre cetatenii germani si-ar dori ca anglicismele sa nu faca parte limba germana vorbita in mod curent, scrie The Guardian.

Mutarea lui Sarkozy in Libia "arata nivelul de testosteron, nu logica; Europa ar trebui sa-l puna la punct pe acest salbatic". Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy i-a surprins pe multi cu o serie de masuri diplomatice unilaterale legate de situatia tumultuoasa din Libia. Sarkozy a recunoscut oficial Consiliul National Libian - un grup "umbrela" format din fortele rebele libiene, cu sediul in orasul estic Benghazi, sfatuindu-i pe oficialii europeni sa ii urmeze exemplul. Mai mult decat atat, liderul francez a declarat ca ar trebui coordonate atacuri aeriene care sa targeteze fortele pro-Gaddafi. Impreuna cu premierul britanic David Cameron, Sarkozy a emis o declaratie comuna, care indeamna Consiliul European sa ia masuri concrete pentru a-i ajuta pe rebelii libieni si pentru a implementa a zona de interdictie aeriana deasupra Libiei. Printre liderii europeni care au criticat pozitia lui Sarkozy se numara Ministrul de Externe belgian Steven Vanackere - care e de parere ca mutarea a declansat "reactii negative" - si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care a remarcat ca aceste actiuni sunt "delicate" si nu ar fi trebuit sa fie facute publice cu o zi inaintea unei reuniuni a liderilor Uniunii Europene. Presa germana l-a criticat insa dur pe presedintele Frantei, spunand ca mutarea sa "arata nivelul de testosteron, nu logica" si ca "Europa ar trebui sa-l puna la punct pe acest salbatic", scrie EurActiv.ro.

Yemen: 4 jurnalisti deportati, 3 soldati ucisi. Patru jurnalisti occidentali au fost deportati luni, in contextul in care guvernul yemenit face eforturi sa opreasca oglindirea in presa internationala a protestelor. Printre jurnalistii expulzati se numara doi americani - Haley Sweetland Edwards, care scrie pentru Los Angeles Times, si Iosua Maricich, un fotograf - si doi britanici: Portia Walker, care scrie pentru The Washington Post, si Oliver Holmes, care scrie pentru The Wall Street Journal si revista Time. Ambasada Statelor Unite la Sana a dat publicitatii urmatoarea declaratie: "Am urmarit cu ingrijorare recentele incalcari ale libertatii presei in Yemen". Purtatorul de cuvant al ambasadei yemenite de la Washington a refuzat sa comenteze. Luptele au continuat luni in Yemen, unde trei soldati au murit. Fortele militare au fost trimise sa inabuse protestele cetatenilor yemeniti care cer demisia presedintelui Ali Abdullah Saleh, scrie NY Times.

Premierul Chinei respinge comparatiile cu Orientul Mijlociu. Prim-ministrul chinez Wen Jiabao a respins Premierul Chinei a respins orice comparatie intre tara sa Orientul Mijlociu si natiunile nord-africane, unde revoltele populare au rasturnat autocratii vechi de zeci de ani. Incetinirea cresterilor preturilor este cruciala pentru mentinerea stabilitatii in China, unde milioane de oameni cheltuiesc jumatate din salariu sau chiar mai mult pe produse alimentare si unde prapastia uriasa dintre "bogati" si "saraci" creeaza o coruptie endemica. "Am urmarit indeaproape turbulentele din unele tari ale Africii de Nord si ale Orientului Mijlociu. Consideram ca o analogie intre China si aceste tari nu ar fi corecta. Sunt convins ca poporul chinez a observat ca guvernul a luat masuri serioase pentru a pune capat problemelor din sectorul economic si din cel social", a spus Wen. Congresul National al Poporului le-a promis chinezilor cresterea cheltuielilor sociale, control asupra inflatiei si masuri de urgenta pentru a anula discrepanta dintre "bogati" si "saraci". Oficialii chinezi spera ca ridicarea standardelor de viata si furnizarea de servicii mai bune vor potoli apetitul cetatenilor pentru schimbarile politice, informeaza The Guardian.

Catastrofa japoneza ridica intrebari asupra sigurantei nucleare din Europa. Expertii nucleari ai statelor membre UE se vor reuni saptamana aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre prejudiciul cauzat centralei nucleare de la Fukushima si potentialele sale ramificatii asupra Europei. In Germania, peste 60.000 de oameni au protestat impotriva energiei nucleare sambata, in timp ce oficialii austrieni cer introducerea de teste de rezistenta la centralele nucleare din Europa. Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, se va intalni cu autoritatile nationale de siguranta nucleara si operatorii de centrale nucleare in cursul acestei saptamani, pentru "a evalua impreuna consecintele accidentului din Japonia, precum si pentru a stabili care sunt lectiile pe care ar trebui sa ni le insusim". "Daca va fi necesar, vom actiona pro-activ pentru a aborda situatia la nivelul Uniunii Europene", au declarat reprezentantii Comisiei Europene, citati de Oettinger care este cunoscut ca fiind un sustinator al energiei nucleare. Candidatura sa a fost foarte bine primita la Bruxelles anul trecut, intrucat cei mai multi oficiali europeni sunt dornici sa diversifice resursele energetice, pentru a se indeparta de actuala dependenta a Uniunii de gazul rusesc, potrivit EurActiv.ro.

Bahrain: Opozitia denunta interventia militara straina / Clinton nu e de acord cu o actiune militara. Secretarul de Stat american Hillary Clinton i-a spus Ministrului de Externe al Emiratelor Arabe Unite ca "solutia in Bahrain trebuie sa provina dintr-o reforma politica credibila si nu de la o actiune militara". Reprezentantii opozitiei din Bahrain au obiectat luni cu privire la actiunea intreprinsa de catre Arabia Saudita, care si-a trimis trupele la Manama, pentru a contribui la inabusirea protestelor. Opozitia a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite si a facut apel la comunitatea internationala, care ar trebui sa actioneze "pentru a asigura protectia oamenilor din Bahrain care se confrunta cu pericolul interventiei militare straine". Circa o mie de soldati sauditi au intrat luni in Bahrain, pentru a proteja cladirile si instalatiile guvernamentale in contextul confruntarilor violente din ultimele zile dintre fortele de securitate si majoritatea siita, a declarat o sursa oficiala de la Riad, citata de Reuters. Zeci de vehicule militare de transport, ambulante, masini de pompieri si jeepuri se indreptau spre Riffa, o zona sunita unde locuieste familia regala si unde se afla si un spital militar. Opozitia siita din Bahrian a afirmat ca trimiterea de trupe de catre state din zona Golfului Persic reprezinta o "declaratie de razboi", informeaza NY Times.