Presa internationala despre situatia din Japonia​

Presa in Diagonala Foto: Colaj foto

New York Times anunta ca marti dimineata o explozie puternica urmata de un incendiu a avut loc la reactorul 4 al centralei de la Fukushima. O echipa de tehnicieni au infruntat radiatiile si focul incercand sa opreasca topirea reactoarelor nucleare si inaintarea incendiilor catre zona de depozitare a uraniului. Autoritatile au lansat marti seara ipoteza incercarii folosirii elicopterelor pentru degajarea de apa rece peste containerele supraincalzite pline cu uraniu. Situatia ramane tensionata la Fukushima in zona reactoarelor 4, 5 si 6 desi aceste reactoare nu se aflau in functiune in momentul cutremurului.

Japonia se afla in pragul unei catastrofe nucleare dupa ce o noua explozie a avut loc la centrala Fukushima. In explozia de astazi a fost gaurit invelisul unui reactor, comustibilul nuclear luand contact cu atmosfera. Premierul nipon a ordonat celor 140.000 oameni aflati pe o raza de 30 km in jurul centralei sa nu iasa din case. Norul incarcat cu radiatii inainteaza spre Tokyo, iar multi japonezi si-au parasite casele in timp ce altii isi fac provizii. Marti in Tokyo nivelul radiatiilor a depasit de 10 ori limita normala, relateaza Haaretz.

The Guardian scrie ca Japonia se afla in fata celei mai mari crize nucleare si impreuna cu ea intreaga lume. In urma exploziei de marti radiatiile au crescut la un nivel la care pun in pericol viata populatiei. Tehnicienii incearca sa raceasca reactoarele supraincalzite de incendiul ce a urmat exploziei. Restul personalului centralei a fost evacuat. Autoritatile au cerut deja sprijin international pentru depasirea crizei nucleare. Toate cele 6 reactoare de la Fukushima se afla intr-o situatie dificila, autoritatile vor incerca racirea lor prin degajarea de apa din elicoptere.

Angajatii de la centrala nucleara Fukushima au fost evacuati marti din cauza unei noi explozii si a incendiului care a urmat. 50 de personae au ramas totusi in centrala incercand sa stinga focul. Daca exploziile anterioare au distrus doar acoperisurile constructiilor ce adaposteau reactoarele, cea de astazi ar putea afecta insasi miezul reactorului dupa declaratiile Agentiei Internationale a Energiei Atomice. Incendiul a durat mai bine de doua ore si autoritatile spun ca pericolul nu a trecut inca, informeaza Washington Post.

La Centrul Spatial Kennedy a fost descoperita pulbere de cocaina. Oficialii NASA au deschis o investigatie dupa ce o pulbere alba descoperita la Centrul Spatial Kennedy s-a dovedit a fi cocaina. Pulberea, in cantitate de 4,2 grame a fost descoperita in data de 7 martie , anunta CNN. NASA nu tolereaza sub nicio forma drogurile. Inca nu se stie daca angajatii NASA au fost deja testati anti-drog in cadrul investigatiei. Nu s-au facut deocamdata alte precizari despre ancheta aflata in desfasurare. In ianuarie 2010 o punguta cu cocaina a fost decoperita intr-un hangar in care naveta spatiala Discovery era pregatita pentru zbor. Atunci tot personalul a fost supus testarilor. Cazul a fost inchis in liniste, fara sa aiba loc arestari, scrie CNN.

Protestele de strada continua in Oman. In Oman oamenii au iesit in strada in ciuda concesiilor facut in ultima vreme de Sultanul Qaboos bin Said. Oamenii au cerut marti anchetarea ministrilor demisi, pe langa vechile solicitari - reforme politice, cresterea salariilor si crearea de locuri de munca. De la inceputul manifestatiilor Sultanul a demis 12 ministri. Qaboos bin Said conduce Omanul de peste 40 de ani si a cedat recent o parte din puterile sale legislative Consiliului din Oman, organism cu rol consultativ creat recent prin vointa populatiei. Sultanul a oferit dublarea salariilor pentru lucratorii statului si cresterea pensiilor de teama protestelor tot mai agresive. In ultima vreme chiar si lucratorii din sectorul privat au pornit greva demonstrand alaturi de colegii lor bugetari, anunta Reuters.

Un sculptor rus realizeaza un memorial pentru victimele din Japonia. Scuptorul rus Zurab Tsereteli, cunoscut pentru operele sale grandioase si controversate, a declarat ca a inceput lucrul la un memorial dedicat victimelor cutremurului din Japonia. Tsereteli s-a aratat extrem de impresionat de tragedia Japoniei si doreste sa isi prezinte proiectul autoritatilor ruse si japoneze. In noiembrie 2006 a fost inaugurat la New York memorialul Tear of Grief, realizat de Zurab Tsereteli in amintirea victimelor atacului terorist din septembrie 2001. Tot el a realizat si lucrarea Tragedy of Peoples, monument ridicat la Moscova impotriva totalitarismului. Lucrarea sa cea mai impunatoare este monumentul dedicat lui Petru cel Mare, una din cele mai inalte statui de exterior din lume, dar si una dintre cele mai controversate din cauza costurilor uriase de realizare si a amplasarii. Petru cel Mare nu iubea Moscova ci Sankt Petersburgul, oras construit de el ca noua capitala a Imperiului, informeaza Ria Novosti.

ONU cere Turciei garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale jurnalistilor. ONU a facut apel la autoritatile de la Ankara sa garanteze drepturile si libertatile fundamentale ale jurnalistilor, dupa ce mai multi ziaristi au fost arestati si inculpati in cadrul unei anchete privind un presupus complot vizand rasturnarea guvernului islamo-conservator. "Facem apel la autoritatile de la Ankara sa garanteze libertatea de exprimare si opinie, in conformitate cu standardele internationale si respectand Conventia Internationala privind Drepturile Civile si Politice", a precizat Rupert Colville, purtator de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. ONU solicita de asemenea ca "jurnalistii sa nu fie urmariti si arestati pentru munca si reportajele lor critice". In cazul in care autoritatile decid ca jurnalistii au comis greseli, avocatii, ziaristii si populatia trebuie sa fie informati in maniera "transparenta" de acest lucru, potrivit Inaltului Comisariat, scrie AFP.

Germania desfiinteaza taxele pentru sistemul universitar. Sistemul de taxe perceput de universitatile din Germania este pe cale de disparitie. Hamburgul a urmat exemplul altor landuri si a renuntat la taxele de scolarizare in univesitati. Luna trecuta partidul Crestin Democrat al Angelei Merkel a pierdut alegerile in Hamburg in favoarea Social Democratilor. Acestia sunt impotriva taxelor de scolarizare care ar discrimina tinerii proveniti din familii fara prea multe posibilitati financiare impiedicand-i sa urmeze o cariera universitara. In acest moment doar 3 din cele 16 landuri mai percep taxe universitare: Baden- Wuttemberg, Bavaria si Lower Saxony. Universitatile descriu situatia nou creata drept catastrofala. Fara taxele de la studenti bugetul lor scade considerabil. Banii primiti de la buget in loc sa mearga spre cercetare ca pana acum se vor regasi doar in salariile profesorilor, anunta The Guardian.