China interzice reclamele care promoveaza un stil de viata luxos. Guvernul chinez a interzis reclamele care promoveaza un stil de viata luxos si folosirea in spoturi publicitare a unor cuvinte precum "regal" sau "lux", in contextul in care diferentele dintre "bogati" si "saraci" sunt tot mai mari. Administratia chineza pentru industrie si comert i-a anuntat deja pe advertiseri ca trebuie sa isi modifice mesajele publicitare pana la data de 15 aprilie, astfel incat "sa nu mai promoveze hedonismul" sau "cultul produselor straine". Potrivit responsabililor chinezi, aceste mesaje publicitare au creat un "climat nesanatos". Advertiserii care nu isi vor schimba mesajele risca sa fie amendati cu 3.400 de euro. Printre cuvintele care nu mai pot fi folosite in reclame se numara "suprem", "regal", "lux", "clasa", utilizate frecvent in campanii publicitare la case, masini sau vinuri, informeaza AFP.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Obama: NATO "va juca un rol" in noile operatiuni militare din Libia. Presedintele american Barack Obama a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa sustinute cu ocazia unei vizite efectuate la Santiago de Chile, ca "NATO va juca un rol" in operatiunile militare din Libia. Obama a adaugat ca acest lucru se va intampla in termen de cateva "zile, nu saptamani". "Evident, situatia este pe cale sa evolueze pe teren. Obiectivul nostru initial este sa neutralizam apararea antiaeriana libiana, pentru ca zona de interdictie aeriana sa poata functiona eficient. Trebuie sa ne asiguram ca obiectivele umanitare ale misiunii pot fi indeplinite. NATO va fi implicata intr-o functie de coordonare datorita capacitatii extraordinare a acestei Aliante. Tranzitia se va realiza in cateva zile, nu este o chestiune de saptamani", a afirmat Obama, citat de Reuters.

Niveluri anormal de mari de substante radioactive in apa de mare din apropierea centralei Fukushima. Niveluri anormal de ridicate de substante radioactive au fost detectate in apa de mare din apropiere de centrala nucleara Fukushima, din Japonia, a anuntat marti compania care o exploateaza, Tepco. Potrivit rapoartelor emise de catre companie, nivelurile de iod 131 si de cesiu 134 sunt de 126,7 si, respectiv, de 24,8 ori mai mari decat normele fixate de Guvernul japonez. Nivelul de cesiu 137 este de asemenea de 16,5 ori mai mare decat cel normal, in timp ce nivelul de cobalt 58 e inferior celui normal, a declarat un oficial de la Tepco, Naoki Tsunoda, care a dat asigurari ca aceste niveluri de radioactivitate nu constituie o amenintare pentru sanatatea omului. Substantele radioactive au fost detectate in esantioane de apa de mare prelevate luni la aproximativ 100 de metri sud de reactorul 1 al centralei Fukushima, a precizat oficialul companiei, citat de AFP.

Germania se foloseste de Liga Araba ca sa isi justifice neimplicarea in operatiunea militara din Libia. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a folosit o declaratie controversata a Ligii Arabe, pentru a justifica de ce Germania sta departe de actiunea militara impotriva colonelului Gaddafi. Adresandu-se presei la o intalnire a Ministrilor de Externe care a avut loc luni la Bruxelles, Westerwelle a amintit de mai multe ori ca seful Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat ca atacurile aeriene desfasurate pana acum in Libia au depasit mandatul ONU care presupune instituirea unei zone de interdictie aeriana. "Soldatii germani nu vor fi trimisi in Libia, pentru ca noi credem ca acest razboi prezinta riscuri reale nu doar pentru Libia, ci si pentru intreaga regiune", a explicat Westerwelle. "Asta inseamna ca suntem constienti de riscuri si, daca ascultam cu atentie ceea ce a spus Liga Araba, ne dam seama, din pacate, ca avem intr-adevar motive de ingrijorare." Alti ministri au catalogat comentariul lui Moussa ca fiind "invalid", informeaza EurActiv.ro.

Italia ar putea sa nu mai permita utilizarea bazelor sale, in lipsa implicarii NATO in Libia. Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a pledat, luni, la Bruxelles, ca NATO sa preia comanda operatiunilor militare in Libia. In caz contrar, Italia ar putea sa nu mai autorizeze utilizarea bazelor sale aeriene. "Daca NATO nu asigura rapid coordonarea operatiunilor militare, va trebui sa studiem un mijloc prin care Italia sa isi asume ea insasi responsabilitatea controlului bazelor situate pe teritoriul sau", a declarat Frattini, la finalul unei reuniuni a ministrilor europeni ai Afacerilor Externe, pe tema situatiei din Libia. "NATO trebuie sa preia initiativa", a mai spus seful diplomatiei italiene, exprimandu-si regretul ca fiecare tara din cadrul coalitiei actioneaza, in opinia sa, fara sa isi informeze partenerii. "Toti membrii coalitiei au nevoie sa stie ce fac ceilalti, iar NATO are experienta in acest lucru", a declarat el.

Terorismul si luarea de ostatici, viitoarele arme ale lui Gaddafi. Liderul Libiei, Muammar Gaddafi, ar putea recurge la terorism si la luari de ostatici in confruntarea cu fortele aliate, in conditiile in care capacitatile militare clasice nu ii sunt de mare folos. "Care este adevarata putere a lui Muammar Gaddafi? Liderul libian ameninta ca va transforma Mediterana intr-un camp de lupta. Dar Fortele navale libiene nu ii vor fi de mare folos. Libia are trei nave militare, doua submarine ruse datand din anii 1980 si nefunctionale, precum si 16 nave de patrula oferite de Italia pentru combaterea imigratiei ilegale. Aviatia militara libiana, depasita si blocata la sol de superioritatea aeriana occidentala, nu reprezinta vreo amenintare. In schimb, Gaddafi ar putea fi tentat sa raspunda prin terorism, metoda sa favorita in anii 1970-1980, si prin luari de ostatici, metoda utilizata relativ recent in cazul cadrelor medicale bulgare. Rapirile strainilor, a cetatenilor statelor membre ale coalitiei, deja au inceput", noteaza Le Figaro.