Fostul presedinte ucrainean Leonid Kuchma, anchetat pentru asasinarea jurnalistului Gongadze. Ucraina a inceput o investigatie in jurul fostului presedinte Leonid Kuchma, privind asasinarea jurnalistului Georgiy Gongadze in anul 2000. Kuchma este suspectat ca a facut abuz de putere si ca ar fi dat ordin ministrului de interne Kravchenko sa-l elimine pe ziarist. Fostul presedinte neaga orice amestec dar procurorii i-au interzis momentan sa iasa din tara. Gongadze a fost rapit in septembrie 2000 si trupul sau decapitat a fost descoperit trei luni mai tarziu intr-o padure din apropierea Kievului. Ziaristul crease site-ul Ukrainska Pravda (Adevarul Ucrainean), unde dezvaluia coruptia la nivel inalt si il critica dur pe Kuchma. Un subordonat al ministrului de interne in functie la data asasinatului, Olexiy Pukach, arestat inca din 2009 a marturisit ca el l-a strangulat pe Gongadze dupa care i-a taiat capul cu un topor. Ministrul de interne Kravchenko s-a sinucis in 2005, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fidel Castro anunta ca nu mai conduce Partidul Comunist Cubanez de 5 ani. Fidel Castro a dezvaluit marti in paginile unui ziar cubanez ca in urma cu cinci ani a parasit nu numai functia prezidentiala, ci si conducerea Partidului Comunist. Este prima data cand Castro afirma direct ca nu mai conduce partidul pe care l-a infiintat. Castro mai spune ca, desi starea sanatatii lui s-a imbunatatit considerabil fata de momentul retragerii sale din politica, iulie 2006, nu a mai incercat sa redobandeasca functiile avute anterior. Atat cubanezeii, cat si liderii internationali credeau ca Fidel Castro a renuntat doar la functia de presedinte in favoarea fratelui sau Raul. In scurta vreme va avea loc si Congresul Partidului Comunist din Cuba, primul din ultimii 14 ani. Presedintele Raul Castro declarase ca in timpul congresului se vor anunta noi reforme economice in genul celor practicate de economia sovietica, dar opinia publica banuia ca scopul congresului este acela de a face tranzitia de la Fidel la Raul Castro, anunta CNN.

Mandatul misiunii ONU in Afganistan a fost prelungit cu un an. Consiliul de Securitate al ONU a reinnoit marti, in unanimitate, cu un an mandatul Misiunii de Ajutor a Natiunilor Unite in Afganistan (Unama). Prelungirea mandatului Unama pana la 23 martie 2012 a fost salutata de reprezentantul Afganistanului la ONU, Zahir Tanin, drept 'o etapa importanta pentru consolidarea parteneriatului Afganistanului cu ONU si comunitatea internationala'. 'ONU are o contributie vitala la eforturile Afganistanului pentru restabilirea pacii, securitatii si stabilitatii' tarii, a adaugat el. In cadrul Unama actioneaza 1.500 de persoane, 80% dintre care sunt afgani. Misiunea este insarcinata 'sa promoveze un sprijin mai coerent al comunitatii internationale pentru guvernul afgan'. Pentru aceasta, Unama este chemata sa coordoneze actiunea ONU si a altor parteneri, in special in trei domenii cheie: lupta impotriva traficului cu droguri, reconstructia si dezvoltarea, informeaza AFP.

Presedintele Yemenului: Daca ma retrag acum va incepe un razboi civil. Presedintele Republicii Yemen, Ali Abdullah Saleh avertizeaza ca tentativa de a fi inlocuit de la conducerea tarii se va termina cu un razboi civil. Ultimele sapte saptamani au fost pline de proteste anti guvrenamentale, astfel presedintele Saleh, un aliat al Americii impotriva radicalismului islamic, este acum somat sa demisioneze dupa ce s-a aflat in fruntea statului pentru 32 ani, anunta Reuters. Purtatorii sai de cuvant au declarat ca Saleh nu se agata de putere, dar ca nu va pleca de la conducerea Yemenului pana in ianuarie 2012, iar in aceasta perioada doreste sa organizeze alegerile parlamentare si sa intareasca institutiile democratice. Opozitia nu agreaza insa acest plan si considera ca orele care urmeaza vor fi cruciale pentru soarta Yemenului, scrie Reuters.

Rusia spera sa convinga Turcia de acceptarea proiectului South Stream. Conducta in valoare de 15,5 miliarde euro proiectata pentru diversificarerea rutelor de export a gazului rus, ar trebui sa treaca prin Turcia ajungand pana in Austria. Vladimir Putin a declarat ca tara sa are si alte optiuni in cazul in care nu reusesc sa se inteleaga cu Turcia si indiferent de raspunsul acestora, South Stream va fi gata la data deja stabilita, dechiderea primului brat al conductei urmand sa aiba loc in 2015. Una din solutiile de rezerva ar putea fi lichefierea gazului si transportarea in nave speciale pana in Bulgaria, de unde ar reveni la forma initiala urmandu-si drumul pe conducta, anunta Ria Novosti.

Incendiu la sediul Ministerului egiptean de Interne din Cairo. Cladirea Ministerului egiptean de Interne, din centrul orasului Cairo, a fost cuprinsa de flacari marti, in urma unui protest la care au participat mii de angajati ai institutiei in cursul zilei. Imaginile filmate la locul incendiului prezinta flacari pe acoperisul cladirii, deasupra careia se ridica un nor de fum negru. Numeroase persoane puteau fi vazute iesind din cladire. Mii de angajati ai ministerului, intre care numerosi politisti, au protestat pasnic marti dimineata si dupa-amiaza la sediu, cerand in special salarii mai mari. Protestatarii au negat ca ei ar fi declansat incendiul, precizand ca acesta a izbucnit in interior. Inaintea izbucnirii incendiului, mii de manifestanti au plecat de la Ministerul de Interne si s-au indreptat spre Piata Tahrir, sediul televiziunii de stat si al postului de radio, informeaza CNN.