Desi majoritatea utilizatorilor opteaza pentru autoturism pentru ca este practic, aproape trei sferturi dintre cetatenii UE intervievati (71%) au raspuns ca ar fi dispusi sa utilizeze mai frecvent transportul in comun daca ar putea cumpara un singur tip de bilet care sa fie valabil pentru toate mijloacele de transport.

Ambuteiaj in BucurestiFoto: AGERPRES

Compromisurile care trebuie facute pentru ca utilizarea autoturismului sa fie mai ecologica

Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievati (66%) au afirmat ca ar putea accepta un compromis privind dimensiunea masinii pentru a reduce emisiile, iar 62% dintre ei unul in ce priveste autonomia masinii, adica distanta care poate fi parcursa fara nevoia de a realimenta sau de a reincarca.

Peste jumatate (60%) dintre cetateni ar fi, de asemenea, dispusi sa plateasca mai mult pentru autoturismul lor daca acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.

Sustinerea schemelor de taxare in functie de utilizarea efectiva a autoturismelor

Jumatate dintre cetatenii UE au afirmat ca ar fi de acord cu inlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care sa tina cont de utilizarea efectiva a acestora. Astfel de scheme se bucura de sustinere si mai mare in randul conducatorilor auto, 53% dintre acestia fiind de acord cu inlocuirea schemelor existente de taxare.

Citeste integral si comenteaza pe EurActiv.ro