Barack Obama sprijina aderarea Rusiei la OMC. Presedintele american Barack Obama si cel rus, Dmitri Medvedev au discutat joi, intr-o conversatie telefonica, despre aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), potrivit reprezentantilor Casei Albe. Obama si-a afirmat sprijinul pentru ca aderarea Rusiei la OMC sa se realizeze anul acesta. Obama si Medvedev au discutat despre o gama larga de aspecte, inclusiv despre evolutiile recente din Libia, informeaza Reuters.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Presedintele Portugaliei va consulta liderii partidelor politice vineri, dupa demisia premierului. Exista posibilitatea organizarii alegerilor anticipate. Portugalia ar putea deveni a treia tara din zona euro - dupa Grecia si Irlanda - care apeleaza la un plan de salvare. Premierul portughez Jose Socrates si-a prezentat demisia miercuri, dupa ce Parlamentul a respins masurile de austeritate propuse de Guvernul socialist minoritar. Presedintele Anibal Cavaco Silva se va intalni cu cele sase partide reprezentate in Parlament, pentru a incerca sa formeze un cabinet de coalitie. Analistii considera ca o astfel de optiune este putin probabila, in conditiile in care reprezentantii principalului partid de opozitie, Partidul Social Democrat - care conduce in sondajele de opinie - au declarat ca doresc sa convoace alegeri anticipate, informeaza Reuters.

Venezuela confirma zeci de cazuri noi de gripa porcina. 179 de persoane au fost diagnosticate pana acum. Oficialii din Venezuela au declarat ca 179 de persoane au fost diagnosticate cu gripa porcina. Ministrul Sanatatii Eugenia Sader spune ca autoritatile testeaza in prezent alti 200 de pacienti pentru a vedea daca acestia sunt infectati cu virusul H1N1. Sader a mai declarat ca niciunul dintre acesti pacienti nu a fost internat in unitatile de terapie intensiva. Saptamana trecuta, oficialii raportasera doar 12 cazuri de gripa porcina si un deces. Venezuela s-a confruntat cu o epidemie de gripa porcina in anul 2009, cand zeci de oameni si-au pierdut viata, informeaza Washington Post.

Egipt: Confruntari intre sustinatorii si contestatarii lui Hosni Mubarak la Cairo. Sustinatori ai fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak au fost implicati, joi, in confruntari cu opozanti care cereau ca numele acestuia sa fie retras din locurile publice, potrivit unui oficial al serviciilor de securitate. Aproximativ 200 de sustinatori ai fostului presedinte au aruncat cu pietre si sticle in directia opozantilor, in cursul confruntarilor care s-au desfasurat in fata unui tribunal din centrul capitalei Cairo. Aproximativ 300 de egipteni s-au strans in fata tribunalului pentru a urmari examinarea unei cereri ca numele lui Hosni Mubarak sa fie retras din statiile de metrou, biblioteci, strazi, scoli si alte locuri publice. Confruntarile au izbucnit in momentul in care la tribunal au venit militanti loiali fostului presedinte, care l-au calificat pe Mubarak drept "erou de razboi". Politia a intervenit pentru a restaura calmul, informeaza Reuters.

Europa adopta o pozitie defensiva impotriva crizei datoriilor. Liderii UE au aprobat in noaptea de joi spre vineri un sistem complex de protectie impotriva crizei datoriilor, inclusiv un fond de sprijin financiar sporit pentru zona euro, in cazul in care Portugalia reuseste sa se echilibreze, la randul sau, dupa Grecia si Irlanda. "Am adoptat un pachet amplu de masuri economice", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, dupa prima zi a summitului UE de la Bruxelles. Dupa cateva luni de negocieri, "diferitele elemente ale proiectului s-au adunat astazi", a spus Rompuy, citat de EurActiv.ro.

Extremistii libieni ar putea comite atentate in Marea Britanie. Serviciul britanic de informatii interne (MI5) avertizeaza ca imigrantii libieni intentioneaza sa comita atacuri teroriste in Marea Britanie drept razbunare pentru raidurile aeriene impotriva regimului Gaddafi. Informatiile au fost obtinute dupa interceptarea a sute de conversatii intre libienii din Marea Britanie care mentin legatura cu compatriotii ramasi in Libia. MI5 a trimis un raport aliatilor Marii Britanii cu cateva ore inainte ca primele raiduri aeriene sa fie declansate in Libia, avertizand ca oameni de afaceri libieni din Marea Britanie ar putea recruta teroristi, platindu-i sa comita atentate, informeaza Daily Mail. In decembrie 1988, zborul Pan Am 103 de la Londra la New York a fost atacat deasupra Scotiei: 259 de persoane si-au pierdut viata la bord si 11 la sol, in Lockerbie. Pe 22 februarie 2011, in timpul protestelor libiene, fostul Ministru al Justitiei, Mustafa Mohamed Al Abud Jeleil, a declarat intr-un interviu pentru ziarul suedez "Expressen" ca Muammar al-Gaddafi a ordonat personal atentatul.