Coalitia de dreapta din Bulgaria cere referendum in privinta centralei nucleare de la Belene. Coalitia Albastra de dreapata din Bulgaria a insistat asupra faptului ca centrala nucleara de la Belene ar trebui sa fie decisa printr-un referendum. "Umanitatea este acum in cautarea motivelor pentru care riscul de accidente nucleare s-a dovedit aproape de 100 de ori mai mare decat calculele teoretice", se arata in declaratia Coalitiei de dreapta. "Dupa ce motivele privind accidentele nucleare sunt clarificate, viitorul proiectului Belene ar trebui sa fie decis printr-un referendum in care cetatenii bulgari pot evalua argumentele partizanilor si adversarilor proiectului," se arata intr-o declaratie a Coalitiei Albastre, citita vineri in Parlament de co-presedintele ei Ivan Kostov, scrie EurActiv.ro.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Colorado: Peste 9.500 de case evacuate in urma unui incendiu de vegetatie. Locatarii a peste 9.500 de imobile dintr-o suburbie a Denverului, capitala statului american Colorado, au fost evacuati din calea flacarilor, dupa ce un incendiu de vegetatie a izbucnit cu cinci zile in urma la sud-est de oras. Flacarile se raspandesc cu o viteza de 65 km/ora. Peste 400 de pompieri sunt angrenati in lupta cu focul. Nu exista deocamdata informatii despre eventuale victime. Incendiul a devastat deja aproape 650 de hectare de padure in apropierea orasului Franktown, situat la 55 km de Denver. Focul este dificil de localizat din cauza vremii uscate si a vantului ce persista la nordul Colorado. La inceputul acestei saptamani, Serviciul forestier din SUA (U. S. Forest Service) a avertizat in legatura cu probabilitatea ridicata de incendii. Potrivit acestuia, conditiile meteorologice in Colorado sunt in prezent similare cu cele din 2002, cand acest stat a suferit cel mai mare incendiu din istoria sa, denumit "Fire Hayman", informeaza Reuters.

Rusia: Popularitatea lui Vladimir Putin si a lui Dmitri Medvedev, in scadere. Cotele popularitatii premierului rus Vladimir Putin si ale presedintelui Dmitri Medvedev sunt in scadere, dar au niveluri care se apropie totusi de 70 la suta, conform unui sondaj realizat de Centruli independent Levada. Majoritatea persoanelor intervievate continua sa il sustina pe Vladimir Putin, dar popularitatea sa (69 la suta) a scazut cu 9 procente din ianuarie 2010, la nivelul cel mai scazut din ultimii sase ani, conform studiului realizat in perioada 18 - 21 martie pe un esantion de 1.600 de persoane, in 130 de localitati din Rusia. Cei care dezaproba politicile promovate de Putin sunt in proportie de 29 la suta, comparativ cu 21 la suta in ianuarie 2010. Si popularitatea presedintelui Dmitri Medvedev este la cel mai scazut nivel de la inceperea mandatului sau acum trei ani. In martie, 66 la suta dintre persoanele intervievate il sustineau pe presedinte, fata de 75 la suta in ianuarie 2010, informeaza Reuters.

Presa americana: 5 argumente in favoarea interventiei militare din Libia. Unii analisti americani sunt de parere ca interventia militara a Statelor Unite in Libia este necesara pentru: prevenirea unui masacru, descurajarea implementarii violentei in alte regimuri, sprijinirea vorbelor cu fapte, intampinarea unui "nou inceput" in lumea musulmana si reabilitarea doctrinei "responsabilitatea de a proteja". Integral in EurActiv.ro.

Imamul de la Mecca critica valul de proteste din lumea araba. Imamul de la Mecca, principalul loc sfant al Islamului, a criticat vehement valul de proteste care zguduie lumea araba, calificandu-l drept "haos religios si moral". "Au izbucnit furtuni in tarile arabe" unde protestatarii cer "separarea religiei de stat, multipartidism si libertati neconforme cu sharia, ceea ce duce la haos religios si moral", a declarat seicul Saleh Ben Mohamed Al-Taleb. Imamul, care a facut aceste declaratii in timpul predicii tinute cu prilejul rugaciunii musulmane de vineri, le-a recomandat liderilor arabi "fermitate" fata de astfel de revendicari, scrie AFP.

Franta: 28.000 de imigranti ilegali vor fi expulzati in 2011. Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a fixat vineri un obiectiv de minimum "28.000 de expulzari" de imigranti ilegali in 2011, un numar identic cu cel din anul precedent. Obiectivul este de "28.000 de expulzari pentru 2011, este imperios sa fie atins", "trebuie chiar depasit atunci cand vom dispune, prin legea privind imigratia si integrarea, de instrumente juridice noi", a subliniat ministrul in fata directorilor de departament din cadrul securitatii publice (DDSP) si a comandantilor din jandarmerie. "Mobilizati-va, asta inseamna arestari si fiecare dintre voi stie unde si cum sa procedeze!", i-a indemnat Claude Gueant. Numarul expulzarilor din 2010 nu a fost comunicat. In primele 11 luni ale anului, acesta se ridica la 25.511, in scadere cu 7 la suta in raport cu 2009, informeaza Reuters.