Cel putin 20 de morti in urma unui raid militar rus in Caucaz. O baza a rebelilor a fost distrusa luni in Caucazul rus, in cursul unei operatiuni militare terestre care a avut sprijin aerian. Saptesprezece combatanti si trei membri ai serviciilor de securitate au fost ucisi, potrivit Comitetului national rus pentru combaterea terorismului. "Un atac aerian punctual si o operatiune la sol au distrus o baza utilizata de rebeli pentru antrenarea teroristilor-kamikaze si pentru planificarea de atacuri teroriste in Osetia de Nord si in Ingusetia", anunta Comitetul pentru combaterea terorismului. "Saptesprezece rebeli au fost ucisi si doi participanti la atentatul de la aeroportul Domodedovo din Moscova au fost arestati", mai precizeaza Comitetul, citat de Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Japonia: Salariile deputatilor ar putea fi micsorate cu 30 la suta, ca masura pentru reconstructia tarii. Partidul premierului japonez Naoto Kan si doua partide din opozitie au ajuns, luni, la un acord privind micsorarea salariilor parlamentarilor cu 30 la suta, pe o perioada de sase luni, pentru a genera fonduri in vederea reconstructiei dupa cutremurul si tsunami-ul de la 11 martie, relateaza agentia Kyodo. Partidul Democratic din Japonia a incheiat o intelegere asupra acestui plan cu Partidul Liberal-Democratic si cu Partidul Noul Komeito - partide de opozitie - in cadrul unei intalniri a secretarilor lor generali. In cazul realizarii acestui plan, prin reducerea fiecarui salariu se vor obtine trei milioane de yeni (aproximativ 26.100 de euro). Pentru reconstructie s-au alocat deja doua miliarde de yeni japonezi (aproximativ 17,4 milioane de euro), informeaza AFP.

Afganistan: Peste 20 de morti intr-un atentat sinucigas. Douazeci si patru de persoane au fost ucise, iar alte 59 ranite intr-un atentat sinucigas cu o masina-capcana in sud-estul Afganistanului, potrivit oficialilor afgani. Atentatul a fost revendicat de talibani. "Un camion plin cu explozibil a intrat in complexul unei companii de constructii si a explodat. Potrivit informatiilor noastre, 24 de persoane au fost ucise, iar alte 59 au fost ranite", se arata intr-un comunicat emis de reprezentantii provinciei Paktika, unde a avut loc atentatul. Ministerul afgan de Interne a anuntat trei kamikaze au impuscat mortal paznicul de la intrarea complexului, dupa care au introdus camionul-capcana inauntru, informeaza Reuters.

Franco Frattini despre Sarkozy, Obama, Cameron si Merkel: "Ei nu decid nimic". Libia va fi eliberata curand de fortele colonelului Muammar Gaddafi, iar dictatorul nu va avea incotro si va trebui sa plece, a declarat luni Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, in cadrul unei emisiuni televizate, informeaza AFP. "Cred ca situatia din Libia va fi rezolvata in scurt timp", a declarat seful diplomatiei italiene pentru postul de televiziune La7. "Rezolutia ONU nu spune nimic despre o cadere violenta a regimului, insa inlaturarea lui Gaddafi este o conditie esentiala, nescrisa. Gaddafi trebuie sa plece! Cred ca Uniunea Africana poate face o propunere utila, care l-ar forta pe Gaddafi sa renunte la putere", a mai spus Frattini. Intrebat despre video-conferinta referitoare la interventia din Libia, care a avut loc intre presedintele francez Nicolas Sarkozy, omologul sau american Barack Obama, premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel si la care Silvio Berlusconi nu a participat, Frattini a declarat ca Italia nu sufera de "sindromul excluderii". "Ei nu decid nimic", a declarat seful diplomatiei italiene, adaugand ca Italia are comanda operatiunilor navale, intrucat gazduieste sediul general al NATO.

Wall Street marcheaza o pauza, in ciuda indicatorilor pozitivi din SUA. Bursa de la New York a incheiat in usoara scadere luni, marcand o pauza dupa cresterea sustinuta din ultima saptamana, in ciuda publicarii unor indicatori pozitivi in Statele Unite ale Americii, potrivit AFP. Dow Jones a pierdut 0,19%, iar Nasdaq 0.45 %. Dow Jones Industrial a scazut cu 22.71 puncte la 12,197.88 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, pierde 12.38 puncte si coboara la 2730.68 de puncte. Si indicele extins Standard & Poor's 500 a cedat 0,27% (3.61 puncte) incheind sedinta la 1310.19 de puncte.

Centrala Fukushima: Guvernul nipon in stare de "alerta maxima". Premierul japonez, Naoto Kan, a declarat marti ca guvernul sau este in stare de "alerta maxima" pentru a gestiona problemele cauzate de accidentul nuclear de la Fukushima, informeaza AFP, care citeaza agentia nipona Jiji. Naoto Kan a declarat ca situatia ramane "imprevizibila" si ca, dupa cutremurul si tsunami-ul de la 11 martie s-au inregistrat mai multe scurgeri radioactive. Guvernul va "aborda aceasta problema intr-o stare de alerta maxima", a mai declarat Kan. Urme de radioactivitate provenite de la centrala Fukushima au fost gasite in apa de ploaie din nord-estul Statelor Unite, potrivit Agentiei americane a Mediului Inconjurator. Specialistii americani sunt de parere ca acestea sunt deocamdata inofensive. S-au gasit urme de substante radioactive in apa de ploaie din statele Pennsylvania si Massachusetts. Cercetatorii au raportat, de asemenea, un nivel de radiatii mai mare decat de obicei in statul Ohio.

Curtea Suprema de la Pristina: Alegerea presedintelui din Kosovo a fost neconstitutionala. Alegerea presedintelui din Kosovo, proces care a avut loc in februarie, a fost neconstitutionala, a decis luni Curtea Suprema de la Pristina, citata de Reuters. Decizia a fost luata dupa ce un partid de opozitie a depus o plangere in care a semnalat ilegalitati in timpul procesului de vot. Parlamentarii opozitiei au declarat ca neregularitatile au marcat procesul de vot, in urma caruia Behgjet Pacolli a fost ales presedinte al fostei regiuni sarbe. Reuters precizeaza ca nu este clar daca va urma un nou vot in Parlamentul de la Pristina sau daca presedintele va trebui sa-si dea demisia. Behgjet Pacolli, unul dintre cei mai bogati albanezi, a fost ales presedinte al Republicii Kosovo la 22 februarie. Pacolli a fost desemnat de catre Parlament in urma negocierilor dintre partidul sau, Noua Alianta din Kosovo, si Partidul Democratic condus de Hashim Thaci, care a si castigat alegerile generale din decembrie 2010.