Care sunt cele mai periculoase centrale nucleare. Tragedia japoneza a repus pe tapet pericolul pe care il implica energia nucleara. Inlocuirea ei va fi insa un fenomen costisitor si de durata. Germania mizeaza mult pe carbune, un poluator puternic, in timp ce Franta nu vrea sa renunte la energia atomica foarte ieftina. Premierul japonez, Naoto Kan, a fost prezent ieri in Parlament pentru a prezenta situatia de la centrala nucleara Fukushima, dupa informatiile privind prezenta plutoniului in sol. La mai bine de doua saptamani de la producerea cutremurului si a valurilor uriase, compania Tepco, proprietara centralei, nu reuseste sa opreasca scurgerile de substante radioactive, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Dinu C. Giurescu: "Ce fel de tara mai e si Romania?". Istoricul Dinu C. Giurescu (84 ani) a publicat anul trecut o carte in care a incercat sa surprinda deriva urbanistica a Bucurestiului din ultimii zece ani. Volumul - intocmit pe seama informatiilor aparute in presa scrisa si intitulat "Arhitectura Bucurestilor incotro?" - se concentreaza pe expunerea cazurilor de zgarie-nori ridicati in zonele istorice ale orasului, pe imputinarea parcurilor si pe inventarierea caselor distruse de investitorii imobiliari. "Este o carte care te imbolnaveste", a spus despre acest volum criticul literar Dan C. Mihailescu. In interviul pe care l-a acordat EVZ, Dinu C. Giurescu a explicat motivele pentru care a considerat necesara publicarea cartii, a carei alcatuire a presupus cativa ani de selectare a materialului documentar, anunta EVZ.

Calatorie spre centrul Pamantului. 24 de natiuni declanseaza o ampla operatiune de forare in adancurile Terrei. Pana in 2020, va incepe o operatiune de forare in scoarta Pamantului pana la 10 Km adancime. Pana acum, cea mai adanca perforare a scoartei oceanice nu a depasit doi kilometri. Forarea se va face, cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific, unde scoarta este mai subtire si se poate ajunge pana la zona de discontinuitate Moho, granita dintre scoarta si mantaua Pamantului. In zona Moho se formeaza cutremurele la mari adancimi, explica oamenii de stiinta. Operatiunea a fost anuntata de cercetatorii Damon Teagle de la Institutul National de Oceanografie din Southampton, Marea Britanie, si Benoit Ildefonse de la Universitatea Montpellier din Franta. In aprilie, cel mai devreme, cercetatorii vor incepe sa caute locul potrivit pentru demararea operatiunii, care se afla, cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific, informeaza Gandul.

De ce intra un colos in Europa prin Botosani. SOCAR, una dintre cele mai importante firme din lume, a preluat o societate romaneasca inglodata in datorii, al carei patrimoniu consta in cateva benzinarii rasfirate prin judetele Moldovei. Potrivit unor surse, controversatul Ristea Priboi nu ar fi strain de aceasta afacere, interesele lui vizand sectorul energetic din nordul tarii. Una dintre cele mai importante companii petroliere din lume a patruns de curand pe piata europeana printr-o achizitie cat se poate de surprinzatoare. Este vorba de SOCAR, compania petroliera de stat a republicii Azerbaidjan, un colos a carui valoare de 20 de miliarde de dolari il plaseaza pe pozitia 68 intre cele mai mari companii ale lumii, si care la inceputul acestui an a cumparat o firma modesta din Botosani: Romtranspetrol, scrie Romania Libera.

Diplomatii ucraineni nu vor sa vorbeasca despre operatiunea ''Romanova''. Ambasada Ucrainei la Bucuresti nu doreste sa comenteze informatiile din telegramele detinute de WikiLeaks si aparute in presa. Mai mult, diplomatii ucraineni nu stiu despre un asa-zis Proiect "Romanova", care ar presupune unirea Republicii Moldova cu Romania intr-o noua structura statala denumita Romanova. Responsabilul pentru relatia cu presa din cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, secretarul I Petro Makarenko, ne-a inchis brusc telefonul dupa ce ne-a explicat pozitia misiunii diplomatice, anunta Puterea.

Cum alearga bucurestenii. Dupa o iarna lunga si friguroasa a venit in sfarsit vremea buna, iar bucurestenii pot iesi acum la alergat in parc. VerticalNews a facut turul parcurilor bucurestene si prezinta azi harta completa cu locurile "disponibile" pentru jogging. Iti spunem insa din start: multe dintre parcurile Capitalei nu sunt deloc prietenoase cu cei care ar vrea sa dea cateva ture. Cel mai probabil, cainii comunitari sunt cea mai mare problema pentru alergatori: aproape fiecare parc are haita proprie de patrupede. Pe de alta parte, parcurile bucurestene nu prea au cismele: fizic, ele sunt acolo, insa de obicei numai una din zece functioneaza. Integral in VerticalNews.

Ambasada SUA face jocuri de glezne pentru impunerea viitorului premier independent. "Vizitatorii" declara ca au venit in pace de pe planeta lor de dincolo de Ocean. Ei sustin ca nu vor decat sa controleze o mica parte din infrastructura, comunicatii, industrii, servicii si armata, prin oamenii care le sunt devotati, incepand cu presedintele. Baza "vizitatorilor" se numeste AmCham. In schimb, "vizitatorii" ne vor impartasi cunostintele lor tehnologice avansate in materie de avioane F-16 SH (second hand). Cativa guvernanti se indoiesc de bunele lor intentii. "Vizitatorii" au propriul plan cu privire la oamenii din guvern si se afla la cea de a doua tentativa de a impune un premier independent, pentru a-si rezolva problemele economice. Cablogramele WikiLeaks spun acelasi lucru, dar cu alte cuvinte. Integral in Academia Catavencu.

Cozmin Gusa: "Traian Basescu este un fel de Adi Mutu al politicii romanesti". Sfatuitorul lui Marian Vanghelie, Cozmin Gusa, declara ca Victor Ponta si Adrian Nastase sunt complici cu actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, si uita ca acesta din urma a tradat PSD. Sfatuitorul lui Vanghelie, Cozmin Gusa, il lauda pe Basescu intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", dar, pe de alta parte, il compara cu Mutu. "Foarte talentat, foarte bun, cand sa termine un proiect il gasim ca pe Mutu", spune Gusa. El este incantat de strategia lui Basescu de a relansa PDL prin aruncarea lui Blaga in lupta cu Boc. "Alta metoda mai buna de a arata ca PDL s-a reformat nu vad. Pui doua tabere, una a lui Boc, primari tineri, ministri, reforma, si alta, care, din punctul meu de vedere, inseamna 300 de ani de puscarie. Cand ma uit in jurul lui Blaga vad 300 de ani de puscarie", spune Gusa despre adversarii lui Boc, informeaza EVZ.

30% dintre soferii romani au condus cel putin o data sub influenta alcoolului. Trei din zece romani, cu varsta intre 18 si 30 de ani, au condus cel putin o data dupa ce au baut alcool, potrivit rezultatelor unui studiu coordonat de sociologul Septimiu Chelcea, realizat de Cult Market Research. Tinerii recunosc ca cel mai adesea conduc sub influenta alcoolului atunci cand pleaca noaptea din club, deoarece considera ca riscul de a fi implicati intr-un accident este mai mic datorita traficului redus. Cercetarea mai arata ca cel mai insemnat pericol pe care tinerii il asociaza consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea intr-un accident cu un alt sofer in stare de ebrietate. Sociologii sunt de parere ca tinerii soferi nu percep faptul ca isi pun in pericol atat viata lor cat si a celorlalti participanti la trafic, chiar si in cazul consumului unei cantitati mici de alcool. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.001 persoane din mediul urban, scrie Gandul.

Deportati in Baragan - "Mica Siberie", dupa 60 de ani. 40.000 de oameni au fost fortati de comunisti sa-si lase casele din Banat pentru campia cu veri uscate si ierni grele. Au fost deportati pentru ca erau "dusmani ai poporului". Cei mai multi deportati erau convinsi ca vor ajunge in Siberia, mai ales ca nimeni nu le-a spus unde vor fi dusi. Au ajuns insa in Baragan, unde au infiintat 18 localitati. In mai putin de 48 de ore, peste 250 de localitati situate in apropierea frontierei cu Iugoslavia au fost golite de localnicii considerati o amenintare pentru regim. Epurarea Banatului a lovit in fermieri, proprietari de pamant, industriasi, dar si in hangii, refugiati basarabeni sau aromani si rude ale acestora, cetateni straini si multi altii, anunta Adevarul.

Baconschi: Romania, vrea sa ajute la constructia economica post-conflict din Libia. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marti, in cadrul Conferintei internationale privind Libia ca Romania este interesata sa participe la etapa de constructie economica post-conflict din Libia. "Conferinta internationala asupra Libiei a avut ca obiectiv reafirmarea unitatii politice a comunitatii internationale privind implementarea celor doua rezolutii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, respectiv rezolutiile 1970 si 1973", a explicat ministrul. El a adaugat ca s-a luat in discutie si o a doua faza, "cea a coordonarii pentru obiective de asistenta umanitara si constructie institutionala post-Gaddafi". Potrivit ministrului, opinia exprimata de Romania a fost aceea ca "toate operatiunile angajate in Libia sa ramana sub controlul NATO", informeaza Romania Libera.

Citeste si: