Statele Unite si Marea Britanie ar putea lua in considerare inarmarea rebelilor libieni, daca Gaddafi nu renunta la putere. La sfarsitul conferintei privind Libia care a avut loc la Londra, Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat pentru prima oara ca inarmarea gruparilor rebele ar fi o masura conforma cu Rezolutia 1973 emisa de Consiliul de Securitate al ONU in urma cu doua saptamani, care a justificat, de asemenea, atacurile aeriene. Secretarul britanic al afacerilor externe, William Hague, a declarat ca rezolutia a creat posibilitatea de a oferi oamenilor ajutor pentru a se apara in circumstante speciale, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Yemen: Saleh promite sa isi transfere o parte din atributii guvernului. Presedintele yemenit le-a facut o noua oferta protestatarilor care ii cer demisia: Saleh a declarat ca va ramane in functie pana la urmatoarele alegeri electorale, promitand sa isi transfere o parte din atributii guvernului, informeaza Reuters. Protestatarii cer inlaturarea presedintelui Ali Abdullah Saleh, care conduce Yemen-ul incepand din anul 1978. Tara a fost devastata de o revolta musulmana siita, represiunile americane care au drept tinta al-Qaeda si de o grava penurie de apa. Protestele sunt alimentate de somajul ridicat, saracia generalizata, coruptia guvernamentala si lipsa de libertate politica. Saleh a promis ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale. Actualul mandat se termina in anul 2013.

SUA: Iod radioactiv intr-un esantion de lapte din statul Washington. O cantitate "minuscula" de iod radioactiv a fost detectata intr-un esantion de lapte in statul american Washington, in cadrul unei actiuni de monitorizare a efectelor crizei nucleare din Japonia, au declarat autoritatile de reglemantare din SUA. Potrivit specialistilor de la Agentia pentru Protectia Mediului, cantitatea de iod radioactiv este mult prea mica pentru a cauza probleme de sanatate, astfel ca este "inofensiva", inclusiv pentru copii si sugari, informeaza Reuters.

Libia: Balanta se inclina din nou in favoarea trupelor pro-Gaddafi. Fortele loiale colonelului Muammar al-Gaddafi, care detin acum controlul asupra luptelor la sol, au recapturat orasul Ras Lanuf miercuri, fortandu-i pe rebelii care se bucura de sprijin international sa se retraga din nou, cu pretul expunerii propriilor forte la atacuri aeriene din partea coalitiei, scrie NY Times.

NASA a dat publicitatii prima fotografie a planetei Mercur realizata de pe orbita acesteia. Sonda Messenger a realizat o fotografie a planetei Mercur, de pe orbita acesteia. De la trimiterea fotografiei catre centrul NASA, Messenger a mai fotografiat planeta Mercur de 363 de ori. Pana in 2013, cand se va intoarce pe Pamant, sonda NASA va face un total de 70-75.000 de poze cu Mercur, avand misiunea de a carta intreaga suprafata a planetei. In fotografia trimisa de Messenger, se poate observa un crater cu un diametru de 80 de kilometri. De asemenea, NASA subliniaza similaritatea dintre suprafata planetei Mercur si cea a Lunii. Sonda Messenger a fost lansata catre Mercur acum mai bine de sase ani si jumatate, iar de 12 zile se afla pe orbita. In acest timp, a efectuat 24 de revolutii in jurul planetei, informeaza Ria Novosti.

Japonia: Nivel crescut de radiatii intr-un sat situat la 40 de kilometri de centrala Fukushima. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a masurat nivelul de radiatii intr-un sat situat la 40 de kilometri de centrala Fukushima. Potrivit rapoartelor emise de catre AIEA, radiatiile depasesc valoarea recomandata, iar autoritatile japoneze au fost informate, a declarat miercuri un oficial din cadrul agentiei ONU. "Primele rezultate arata ca una dintre valorile limita care justifica o evacuare, potrivit recomandarilor AIEA, a fost depasita", a declarat seful departamentului de siguranta si securitate nucleara al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Denis Flory, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza Reuters.

Thein Sein, noul presedinte al Myanmarului. Myanmarul are un nou presedinte, dupa o ceremonie care s-a derulat miercuri in fata noului comandant al armatei, Generalul Min Aung Hlaing. Thein Sein, premier in exercitiu si fost general, a fost investit presedinte, alaturi de noul sau Guvern, in cursul unei ceremonii care s-a derulat la Parlament. Ulterior, televiziunea de stat a anuntat ca junta aflata la putere, Consiliul de Stat pentru pace si dezvoltare (SPDC), a fost oficial dizolvata imediat dupa investirea noului presedinte. "Imediat ce noul Cabinet si-a preluat functiile, SPDC a fost dizolvat oficial", a precizat televiziunea de stat, citata de Reuters.

Coasta de Fildes: Fortele liderului Gbagbo au deschis focul asupra civililor. Misiunea ONU de mentinere a pacii in Coasta de Fildes a lansat o declaratie potrivit careia fortele loiale liderului Laurent Gbagbo au deschis focul asupra civililor din Abidjan luni. Atacul s-a soldat cu zeci de victime, informeaza Al Jazeera. "Odata cu inmultirea incalcarilor drepturilor omului si a practicilor barbare, ne intrebam daca presedintele Gbagbo este intr-adevar responsabil pentru demersurile intreprinse de catre fortele ivoriene si sustinatorii sai. ONU considera ca renuntarea la violenta este imperativ necesara pentru solutionarea definitiva a impasului politic rezultat in urma crizei post-electorale", se arata in comunicatul emis de catre Natiunile Unite. Laurent Gbagbo, liderul in exercitiu, a sfidat solicitarile de demisie dupa ce o comisie electorala a declarat ca acesta a pierdut alegerile prezidentiale din noiembrie, in fata contracandidatului sau, Alassane Ouattara. Autoritatile se asteapta ca violentele post-electorale prelungite sa fulmineze intr-un razboi civil. ONU a declarat ca numarul mortilor din noiembrie pana in prezent se ridica la peste 400. Comunitatea internationala - inclusiv Natiunile Unite - il considera pe Ouattara ca fiind liderul legitim. Potrivit Reuters, sustinatorii lui Alassane Ouattara au asediat marti un oras din apropierea capitalei Abidjan.