De unde vine Ziua Pacalelilor. Top 10 farse celebre de 1 Aprilie. Oamenii din intreaga lume sarbatoresc ziua de 1 aprilie facand mici farse apropiatilor. Noi o stim drept "Ziua Pacalelilor", englezii au denumit-o April "Fools' Day", iar francezii se amuza cu "Poisson d'Avril". De unde vine acest obicei ridicat la rang de sarbatoare si care sunt cele mai cunoscute glume, gandite de institutii de presa renumite sau companii cu profituri uriase? Originea Zilei Pacalelilor este incerta. Una dintre cele mai populare teorii vorbeste despre reforma calendaristica a francezilor, din secolul al XVI-lea. Potrivit acesteia, in anul 1564, Franta a mutat inceputul anului din perioada martie-aprilie, pe 1 ianuarie. Cei care nu tineau cont de schimbare si sarbatoreau inceputul anului in saptamana dintre 25 martie si 1 aprilie, potrivit vechilor reguli, deveneau tinta ironiilor si a farselor, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

"Un proiect absolut senzational". Cum va arata Teatrul National din Bucuresti in 2013. Caramitru promite 5 sali de spectacol si un amfiteatru in aer liber pe acoperisul cladirii. Dupa 40 de ani de cand nu a mai fost renovat in interior, dupa un incendiu si trei cutremure, Teatrul National din Bucuresti intra in renovare. Schimbarea la fata a institutiei va dura 28 de luni dar, la final, teatrul va avea cinci sali de spectacol, un amfiteatru in aer liber situat pe acoperisul cladirii, galerii de arta, cafenele si magazine de antichitati. Mai mult, foaierul va fi deschis zilnic publicului, de la 10.30 la 23.00. Intr-un interviu pentru gandul, directorul institutiei, Ion Caramitru, si arhitectul Romeo Belea explica cum va arata noul teatru si in ce va consta schimbarea. Deocamdata au fost montate schelele si lucrarile de reabilitare au inceput, anunta Gandul.

Averea incredibila a sindicalistului Liviu Luca! Imagini inedite din elicopter cu domeniul petrolistului. Succesorul lui Marius Petcu la sefia CNSLR Fratia, Liviu Luca, este, de departe, unul dintre cei mai bogati lideri sindicali din Romania. Averea lui nu este cunoscuta pentru ca nu a depus declaratiile. Controversat, influent si putred de bogat. Lider al sindicatului Petrom, Liviu Luca (57 de ani) a reusit ca din postura de aparator al drepturilor angajatilor sa-si creeze un adevarat imperiu. Are 57 de ani, iar din 1990 este presedintele sindicatului Petrom. In tot acest timp, Liviu Luca a reusit sa atraga atentia asupra sa, iar de numele lui s-au legat mai multe scandaluri. Si asta din cauza legaturilor apropiate pe care le-a avut cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si a combinatiilor lor financiare, informeaza Adevarul.

Mormantul lui Mircea Vulcanescu, identificat la Rapa Robilor. Ramasitele filosofului ar urma sa fie identificate cu ajutorul unei placute metalice numerotate pe care fostii gardieni au agatat-o de gatul sau. Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania au identificat zona in care se afla mormantul marelui filosof Mircea Vulcanescu. Este vorba de o parcela situata in zona numita Rapa Robilor, din apropierea Penitenciarului Aiud. Arheologii Gheorghe Petrov si Paul Scrobota, voluntari in cadrul Centrului, care functioneaza sub forma unui ONG condus de istoricul Marius Oprea, au desfasurat o cercetare pe teren, impreuna cu fosti gardieni ai Penitenciarului Aiud. Acestia le-au aratat parcela aparte din Rapa Robilor unde erau inmormantati detinutii politici, precum si zona din aceasta parcela unde se afla, potrivit marturiilor, mormantul lui Mircea Vulcanescu, scrie Romania Libera.

Bani aruncati pe fereastra. Boagiu inchide tronsonul Ramnicu Valcea-Valcele, in care s-au investit 100 milioane de euro. Tronsonul de cale ferata Ramnicu Valcea-Valcele, prin care s-au pompat in ultimii ani zeci de milioane catre firma SECoL SpA, unde Anca Boagiu a lucrat la inceputul carierei, va fi inchis odata cu aprobarea proiectului privind inchiderea unor parti din infrastructura feroviara. Pe langa oprirea lucrarilor la cei 39 km de cale ferata, care ar scurta ruta dintre cele doua magistrale feroviare din nord-vest si sud-est cu 100 km, Ministerul Transporturilor va reusi si distrugerea Portului Constanta, prin inchiderea a 140 km de cale ferata din zona de acces, anunta Puterea.

Scoala, de la clasa zero la dascali cu merite infinite. Clasa pregatitoare va functiona si in gradinite, si in scoli, iar dascalii care ii dau pe brazda pe corigenti vor fi premiati, spune secretarul de stat Oana Badea. Copilul meu face clasa a IX-a la gimnaziu? Unde imi duc pustiul pentru clasa pregatitoare? Cine ii va preda la clasa? Sunt cateva dintre intrebarile pe care si le pun acum parintii, in absenta unor metodologii pentru aplicarea noii legi a educatiei. Cat timp imi va lua sa completez portofoliul educational pentru toti elevii din clasa, cum se vor face evaluarile la fiecare doi ani, cum va fi apreciata munca mea la catedra, se intreaba si cadrele didactice, informeaza EVZ.

Locuinta ta va rezista la "marele cutremur"? Cum sa citesti hartile de hazard seismic. De ce sunt mai sigure blocurile cu 20 de etaje decat cele cu 15. "30 de etaje in Bucuresti sunt de preferat unei constructii cu 15 etaje. Caci felul cum se resimte cutremurul la Bucuresti afecteaza in general constructiile de 8 - 15 etaje", a declarat pentru gandul Dragos Marcu, inginer de structuri. Daca locuiti la bloc in Bucuresti si vreti sa stiti sigur ca nu va va cadea in cap la "marele cutremur", puteti consulta noile harti de hazard seismic publicate recent de profesorul Marmureanu, dupa care puteti chema un inginer de structuri, sa va "traduca" datele din harti. "Un inginer de structuri va poate explica proiectul constructiei, dar nu orice inginer. Este nevoie de cineva cu reputatie, bun specialist, fara pata si cu moralitate impecabila", a declarat pentru gandul cunoscutul arhitect Alexandru Beldiman, scrie Gandul.

Strategia Dunarii, sansa de relansare a Romaniei. In urmatorii 10 ani, UE isi va concentra atentia pe dezvoltarea tarilor riverane fluviului si va aloca zeci de miliarde de euro. Nu avem voie sa ratam aceasta oportunitate. "Adevarul" deschide astazi o campanie de informare prin care vom arata, cu ajutorul specialistilor, cum putem profita de sansa oferita Romaniei prin Strategia Dunarii. Oficial, se numeste "Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii" si este un amplu proiect multinational prin care comunitatea europeana si-a propus sa reduca decalajele - in primul rand economice - dintre tarile aflate pe cursul superior al batranului fluviu si cele de pe cursul inferior, anunta Adevarul.

Cum s-a construit prima cale ferata din Romania. In 1856, teritoriul pe care se afla astazi Dobrogea era sub ocuparea Imperiului Otoman. Constanta nu era altceva decat un vechi sat de pescari, care putea adaposti cu greu cateva nave locale, zona fiind inconjurata de hectare de pamant nefertil. Oamenii de afaceri straini isi doreau construirea unei cai ferate care sa traverseze acest tinut aspru, pana in Cernavoda, scurtand astfel distantele si eliminand pericolele sloiurilor de gheata care se adunau pe canalul navigabil cuprins intre Dunare si bratul Sulina. 1856 este anul cand ia sfarsit si razboiul din Crimeea. In ciuda influentei Imperiului Otoman, navele comerciale englezesti au devenit din ce in ce mai numeroase in Marea Neagra si pe Dunare, si Marea Britanie a incercat sa gaseasca modalitati pentru colectare si transportarea marfurilor. O cale ferata era necesara pentru transferul marfurilor din si inspre port, informeaza Romania Libera.

Lupte grele pentru controlul postului Realitatea TV: Vintu ocupa site-ul, Ghita rezista pe TV. Consiliul de Administratie se va intruni pentru a discuta contractul managerului Sebastian Ghita. Conducerea de la Realitatea a decis demiterea lui Catalin Popa, director editorial la Realitatea TV, si a Madalinei Dulama, redactorul-sef al postului. Consiliul de administratie a emis, ieri, un comunicat prin care anunta ca intentioneaza sa se reuneasca martea viitoare pentru a discuta despre contractul lui Sebastian Ghita cu postul de televiziune. Managerului Sebastian Ghita i-au fost reprosate: intarzierea platilor catre furnizori, implicarea in politica editoriala si tabloidizarea postului de stiri. In plus, conducerea postului a luat decizia de a-i demite pe sefii stirilor de la Realitatea: Catalin Popa (director editorial) si Madalina Dulama (redactor-sef). Conducerea editoriala a fost preluata de Sorin Enache, director general al Realitatea TV, care va fi secondat de Cristian Coman, fost redactor-sef al postului, si de producatoarea Roxana Niculescu, scrie Adevarul.