Nina, taximetrista din tenebrele Bucurestiului. S-a apucat de taximetria de noapte de foame. Evita traficul diurn din cauza aglomeratiei si spune ca solidaritatea in breasla a murit. La varsta ei, alte femei isi alinta nepotii, impacheteaza sarmale, dau cu aspiratorul si se uita la telenovele. Noaptea dorm linistite in patul lor si viseaza la treburile casnice de a doua zi. De Paste, Craciun si Anul Nou stau cu rudele si impart daruri prichindeilor. Nina, in schimb, cum se intuneca, sare in masina si o ia la plimbare pe strazile Capitalei. Nu se fereste sa ia in Loganul sau pe oricine i-ar face cu mana. Clientii nu sunt multi, e criza. Acum, se scumpesc tarifele. O sa fie si mai greu. Se mai teme cand observa o mutra mai dubioasa si atunci se face ca nu vede. In general, insa, nu refuza pe nimeni, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Parlamentarii care "au salvat" alcoolul toxic. Un grup de firme producatoare de alcool, suspectat de o evaziune fiscala de peste 250 milioane de euro, a beneficiat de ajutorul parlamentarilor PDL William Branza si Adrian Gurzau, membri in Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor. Deputatii PDL William Branza si Adrian Gurzau fac parte din Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor. Adrian Gurzau a condus (alaturi de Branza) o ancheta parlamentara declansata ca urmare a faptului ca firma Euroavipo a reclamat intentia Ministerului Agriculturii de a interzice fabricarea bauturii "Cetera" (marca de cidru sintetic) deoarece in procesul tehnologic, in loc de fructe, se folosesc substante chimice, daunatoare sanatatii, scrie Romania Libera.

Un nebun arde Coranul in Florida si provoaca o tragedie la Izvoarele Sucevei. Cum a fost ucis Filaret Motco. Pastorul Terry Jones, liderul unei grupari crestine radicale din Statele Unite, a incendiat saptamana trecuta o copie a Coranului, incident care a dus la protestele violente din Afganistan, in care au murit sapte angajati straini ai Natiunilor Unite, printre care si romanul Motco Filaret, potrivit Reuters. Protestele s-au raspandit ieri si in orasul afgan Kandahar, unde au murit zece persoane si alte 83 au fost ranite. Integral in Gandul.

Americanii vad doar coruptia altora. Ambasada SUA la Bucuresti a jucat dur in afacerile Boeing si Ford, dar acuzau coruptia doar atunci cand interesele lor pareau a fi in pericol, arata WikiLeaks. Daca in domeniul politic diplomatii americani aflati la post in Bucuresti afisau o oarecare neutralitate, fie ea si aparenta, in cel economic, armele erau cu totul altele. Cel putin doua afaceri incheiate in ultimii ani au fost urmarite cu tenacitate de catre ambasada si nu de putine ori telegramele trimise Departamentului de Stat contineau acuzatii de coruptie atunci cand sortii sau decizia politica pareau a inclina catre alti competitori. Este vorba despre programul companiei Tarom de innoire a flotei de avioane, pentru care s-au batut americanii de la Boeing cu europenii de la Airbus, si de privatizarea fabricii de automobile de la Craiova, unde a incercat sa-si vare nasul si oligarhul rus Oleg Deripaska, scrie Adevarul.

Cum arata "norocelul" prescolarilor cu handicap. Un psiholog din Bacau a deschis, inca din 2006, unul din primele centre de zi din Romania pentru copiii cu handicap fizic, de varsta prescolara. Proiectul, inceput pe banii initiatoarei, reprezinta o alternativa la invatamantul special, dovedit daunator copiilor cu o varsta atat de frageda. Doar un noroc poate face sa-ti pastrezi copilul langa tine, in Romania, daca acel copil are un handicap. Pentru ca altfel ar trebui sa-l trimiti, inca de la 3 ani, intr-un centru de invatamant special, unde sa invete, atat cat poate, nu numai cultura generala, dar, mai tarziu, la varsta adolescentei, si o meserie. Dar daca acel copil, mai ales unul care abia a deschis ochii in lume, nu are decat handicap fizic, insa din punct de vedere intelectual este perfect normal, atunci invatamantul special nu este o solutie viabila. Tocmai din cauza ca micutul nu sta alaturi de parintii lui, scrie Romania Libera.

Un bulevard inceput de Ceausescu in Capitala, deschis circulatiei abia in 2011. Desi inceput in 1987, pe Bulevardul Matei Basarab nu s-a putut circula pentru ca acesta nu a fost finalizat. Motivul: o parte dintre proprietari nu au putut fi expropriati pana acum de autoritati. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, artera va fi finalizata in curand. "Se lucreaza pentru deschiderea Bulevardului Matei Basarab, cel de pe vremea lui Ceausescu, care n-a fost functional niciodata", a explicat edilul-sef, scrie EVZ.

Ce s-a discutat la conferinta de la Roma a exorcistilor catolici: "Asistam la o renastere a satanismului". Unde se fac exorcizari in Romania - o practica pe care Patriarhia o condamna. Raspandirea satanismului prin intermediul internetului ingrijoreaza Biserica Catolica de la Roma, care a organizat o conferinta speciala pentru a dezbate acest fenomen, informeaza The Telegraph. "Internetul a facut ca informatiile legate de satanism sa fie mai accesibile ca oricand", a spus Carlo Climati, membru al Ateneo Pontificio Regina Apostolorum din Roma, o universitate aflata sub autoritatea Vaticanului. La conferinta au participat si preoti catolici specializati in exorcizari, scrie Gandul.

Rodica Motco: "Filaret a mai trecut pe langa moarte de patru ori". Rodica Motco, una dintre surorile romanului de la misiunea ONU decapitat vineri, spune ca fratele sau i-a povestit ca a mai fost in pericol de moarte in Afganistan. Familia lui Filaret Motco, ucis saptamana trecuta de afgani, nu-si doreste decat ca ramasitele acestuia sa ajunga cat mai repede acasa, la Izvorul Sucevei. Satul natal al romanului decapitat de afgani este in doliu. Alaturi de familie, pe Filaret Motco (43 de ani) il jelesc vecinii, prietenii, dar si fostii colegi si profesori. Familia modesta si cu frica de Dumnezeu a functionarului ONU vrea acum doar sa-l mai ingroape crestineste pe cel mai mic dintre frati. "Intentia este sa facem o inmormantare crestineasca. Sa fie ingropat aici, la noi, ca viata l-a dus printre straini si acolo a castigat moartea prematura. Macar pe veci sa ramana printre noi", a spus cu amaraciune Maria Maruseac, sora lui Filaret, citata de Adevarul.

Un baiat vietnamez, olimpic international la matematica pentru Romania. Viata "banala" a unor tineri pentru care se bat marile universitati ale lumii. Tinerii romani care au castigat medalii de aur, argint si bronz la olimpiadele internationale au fost premiati, in aceasta saptamana, de primarul Bucurestiului. Sorin Oprescu le-a inmanat diplome liceenilor care au excelat la informatica, biologie, matematica, astrofizica. Tinerii vor pleca, de asemenea, intr-o excursie de o saptamana in Spania, insa la alta calatorie se gandesc ei acum: una spre o facultate din strainatate, preferabil din SUA. Oarecum surprinzator, printre olimpicii internationali romani se afla si un vietnamez, Tran Bach Hai, care a castigat medalia de aur la Balcaniada de matematica pentru juniori, scrie Gandul.

Ieri se ruga sa fie romanca, azi e mandra ca e roma. Alina Serban, o actrita de 23 de ani, isi pune pe tava copilaria traita in comunitatea de romi, intr-un one woman show despre acceptarea etniei care a ajuns in presa straina. Am trait impreuna sute de ani si ne-au ramas in minte doar episodul lebedelor mancate la Viena si mai recentul caz "Mailat". Am uitat ca traim in aceeasi batatura si ne-am lepadat de ei imediat ce presa internationala a scos la iveala infractiunile. Nu i-am primit cu paine si sare la aeroport cand i-a trimis acasa Nicholas Sarkozy, nici locuri de munca nu le dam, ii primim la scoala, dar nu uitam sa le amintim in fiecare zi ca au pielea o nuanta mai inchisa, scrie EVZ.

"Romania risca sa piarda 360 milioane de euro de la Uniunea Europeana". "Comisia Europeana va face publica in aceasta saptamana o strategie la nivel european privind integrarea romilor. Despre aceasta strategie si despre situatia romilor din Romania a oferit detalii, in cadrul unui interviu pentru RL, Peter Stub Jorgensen, director in cadrul Directoratului General pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene. El afirma ca pana la sfarsitul anului 2012 Romania va avea la dispozitie 360 milioane de euro pentru integrarea romilor, suma care in urmatorii ani va creste. Integral in Romania Libera.

Lista proiectelor mari ale Capitalei umflate prin acte aditionale. Cum se castiga o licitatie oferind pretul cel mai mic si cerand apoi "supliment". Viceprimarul general Mircea Raicu recunoaste ca este o "problema": "la Stadionul National si la Pasajul Basarab s-a ajuns de la simplu la dublu". De pe plansetele proiectantilor si pana la finalizare, lucrarile de constructii comandate de Primaria Capitalei ajung sa isi dubleze costurile. Scumpirile au ca baza legala acte aditionale incheiate de cele mai multe ori pentru asa-zise "lucrari ascunse". Cu cat lucrarile de executie se intind pe ani mai multi cu atat numarul actelor aditionale este mai mare. Este cazul Stadionului Lia Manoliu, Pasajului Basarab, al lucrarilor de constructii pentru reabilitarea sistemului rutier pe Calea Mosilor sau, mai recent, a supralargirii soselei Pipera, scrie Gandul.

Taranul roman si "gaura radioactiva". Romanii din mediul rural acuza deja "inecaciuni la plamani", invocand gaura de ozon care le mananca oxigenul. Sfaturile de protectie ale specialistilor sunt privite cel mult ca niste gogomanii. Norul radioactiv de la Fukushima, care a ajuns deasupra Romaniei, si gaura din stratul de ozon sunt cele mai fierbinti subiecte discutate de tarani. Doua subiecte intr-unu. Mucaliti, barbatii din comuna giurgiuveana Bulbucata spun ca nu s-au speriat niciodata de gaurile vazute mai de-aproape, daramite de una din atmosfera. Desi expertii au atentionat ca nu e de gluma din moment ce "au fost antrenate 16 institute din 8 state si 30 de statii de masurare arata o diminuare cu 50% a stratului de ozon" si ca "poate fi afectata vederea, fiind expusi mai ales muncitorii in constructii si agricultura", nimeni nu pare dispus sa ia in seama ingrijorarile lor, scrie Adevarul.

Specialist roman de la cea mai mare banca de celule stem din Europa: "Samuraii nucleari" s-ar putea imbolnavi de leucemie in cateva zile sau peste 15 ani. Ii vom ajuta gratuit. Pentru ca autoritatile din Japonia sunt ingrijorate de faptul ca pot ramane fara capacitate de stocare a celulelor stem, cea mai mare banca de celule stem din Europa, Cryo-Save Group NV, se ofera sa stocheze celule stem adulte autologe (nr. proprii) pentru lucratorii din echipele de salvare, a caror viata a fost pusa in pericol. "Am inteles ca Japonia este ingrijorata ca nu este echipata indeajuns, pentru a se ocupa de stocarea celulelor stem pe cont propriu", precizeaza Marc Waeterschoot, responsabil de toate activitatile de stocare ale clinicii, scrie Gandul.

Paradoxul turismului bulgaresc: De la drumuri pline de gropi, la restaurante cu mese multitouch. Gropi, foarte multe gropi, si litere chirilice. Sunt primele semne ca ai trecut granita la vecinii bulgari. Cei circa 200 de kilometri pe care ii ai de parcurs de la Giurgiu la Varna sunt presarati cu blocuri de un gri comunist, case fara acoperis si, din cand in cand, cate o benzinarie. Acest peisaj iti da impresia ca te afli mai degraba intr-o tara din lumea a treia si nu intr-una dintre primele 9 destinatii turistice din 2011 alaturi de Noua Zealanda, Amazonul peruvian, Norvegia sau Japonia, potrivit unui top realizat de CNN. In Varna, decorul incepe sa se schimbe: blocurile se mai coloreaza spre centrul orasului, apar mall-urile, hotelurile de 4 si 5 stele sau obiectivele turistice. Craterele din asfalt, raman, insa, pe pozitie, scrie Romania Libera.

Nepotul lui J.F. Kennedy: "Pentru multi, drogatii sunt indivizi murdari, din coltul strazii. Nu asta suntem!" Actorul si scriitorul Christopher Kennedy Lawford, nepot al presedintelui american John F. Kennedy, povesteste, pentru EVZ, cum a fost aruncat in vartejul drogurilor si cum a devenit ambasadorul dependentilor de stupefiante al ONU.Acum aproape 50 de ani, pe 4 iunie 1961, presedintele american John Fitzgerald Kennedy, alintat de concetatenii sai JFK, se intalnea cu Nikita Hrusciov, liderul URSS, la Viena. Intalnirea avea sa marcheze o epoca, prelungind Razboiul Rece, in urma unor discutii incordate, la finalul carora JFK a exclamat: "Va fi o iarna lunga si rece". Marturii recente publicate aduc ipoteza ca presedintele american, din cauza unor dureri insuportabile, era, in miezul acestor discutii de la Viena, drogat cu amfetamine si analgezice puternice. Integral in EVZ.

Documente secrete dezvaluie povestea fostului colonel nazist Adolf Eichmann si a procesului sau. Locotenent-colonel al armatei naziste, Adolf Eichmann se lauda, in Argentina, chiar inainte de arestarea sa de catre serviciul de informatii israelian Mossad, cu crimele de razboi pe care le-a comis, marturisind ca singura sa eroare a fost ca nu i-a ucis pe toti evreii. Acum cincizeci de ani, in Ierusalim, incepea unul dintre cele mai spectaculoase procese ale secolului al XX-lea - procesul statului israelian impotriva lui Adolf Eichman. Procedurile impotriva fostului lider nazist, care a organizat deportarea a milioane de evrei in lagarele de exterminare naziste, a adus Holocaustul in centrul atentiei mondiale. Nu ne-am facut treaba asa cum trebuia, a spus Eichman in timpul procesului din Argentina, in 1961, scrie Adevarul.

Pictorita de pe Broadway. Aproape necunoscuta in Romania, Mariana Cornea este apreciata, deopotriva, de critica si de publicul occidental. A semnat scenografia unor spectacole pentru Opera din Viena, iar lucrarile sale sunt expuse in inima artistica a New York-ului, la Broadway Gallery. Una dintre cele mai bune artiste plastice din noul val, Mariana Cornea, este ignorata aproape complet in Romania, desi ea a devenit celebra in Italia, Austria ori Statele Unite ale Americii. Artista, nascuta in Cluj-Napoca, este stabilita in prezent in capitala austriaca. Mariana Cornea este membru al mai multor asociatii ale artistilor din Austria si din Italia, iar studiile sale in domeniul artelor includ o diploma de absolvire a Academiei de Arte Vizuale "Ion Andreescu" din Cluj, in prezent Universitatea de Arta si Design, precum si Academia de Arte Frumoase din Viena, unde a obtinut titlul de magister in arta, scrie Romania Libera.

Un student roman nu se da dus din Japonia. Liviu Puticiu invata la Universitatea de Agricultura si Tehnologie din Tokyo din septembrie 2010. Dupa teribilul cutremur din 11 martie, majoritatea studentilor straini au plecat acasa. Liviu insa e hotarat sa ramana pana in septembrie 2011, data la care se incheie programul sau de studiu. "Consider ca ar fi imoral sa raman aici cat situatia e roz, iar cand lucrurile se inrautatesc sa imi fac bagajul si sa plec. Pana acum, pericolul pentru Tokyo nu e iminent", a spus romanul, citat de Adevarul.

Haosul reorganizarii spitalelor. Desi ministrul Sanatatii a promis ca va reorganiza spitalele pana la 1 aprilie, pana acum a reusit sa inchida doar Caritasul si sa comaseze alte 15 unitati sanitare. Urmatorul inchis va fi cel de boli dermato-venerice "Scarlat-Longhin" din Bucuresti, retrocedat familiei Mociornita. Inchiderea Spitalului Caritas din Bucuresti a pus pe drumuri 470 de angajati, medici, asistente si infirmiere, care inca nu au fost repartizati in alte unitati sanitare. Desi multi dintre ei au semnat cereri de transfer, astazi nici unul dintre acestia nu va ajunge la munca, scrie Romania Libera.

Citeste si: