Air France 447: S-au descoperit noi resturi ale aeronavei pe fundul Oceanului Atlantic. Submarine Robot au localizat epava aeronavei. Bucati ale ruinei aeronavei Air France care s-a prabusit in Oceanul Atlantic in anul 2009, cu 228 de persoane la bord, au fost recuperate de catre echipe subacvatice, potrivit anchetatorilor francezi. O a patra incercare de localizare a aeronavei a inceput luna trecuta, in speranta ca se va determina cauza dezastrului ramas inca fara explicatie. Epava a fost recuperata in acest sfarsit de saptamana de catre o echipa de salvare care a folosit submarine fara pilot. Agentia franceza care se ocupa de ancheta a declarat ca au fost identificate parti ale aeronavei, insa nu a fost gasita cutia neagra, relateaza The Guardian. Avionul Airbus A330 al companiei Air France, care asigura legatura intre Rio de Janeiro si Paris, a disparut in largul coastelor braziliene in noaptea de 31 mai spre 1 iunie, cu 228 de persoane la bord. Motivele prabusirii aparatului, care inregistrase probleme tehnice, nu au fost clarificate deocamdata. La baza accidentului aviatic al cursei Rio-Paris au stat patru factori, a indicat cabinetul londonez de avocatura care cerceteaza cauzele prabusirii. Primul motiv al prabusirii este factorul meteorologic, reprezentat de turbulente severe. Defectarea sondelor Pitot, care au furnizat informatii eronate asupra vitezei de zbor, este un al doilea element. Pe locul trei este o problema a sistemului de navigatie ADIRU, iar al patrulea element a fost faptul ca pilotii nu au fost suficient pregatiti si nu au avut o viteza de reactie adecvata.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Indonezia: Cutremur urmat de alerta de tsunami in insula Java. Autoritatile indoneziene au emis o avertizare de tsunami dupa ce un cutremur a lovit langa localitatea Cilacap, pe coasta sudica a insulei Java, provocand panica printre localnici. Alerta a fost ridicata la o ora dupa producerea cutremurului. Agentia indoneziana de meteorologie si geofizica a declarat ca seismul a avut o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter, cu epicentrul la 293 de kilometri sud-vest de Cilacap, la o adancime de 10 kilometri, informeaza Reuters. Potrivit US Geological Survey, cutremurul a avut o magnitudine preliminara de 6,7 si a lovit la la 277 km sud de Tasikmalaya, o localitate situata in Java Occidentala si la 241 de kilometri nord-est de insula Christmas, posesiune australiana in Oceanul Indian. Epicentrul s-a aflat la o adancime de 24 de kilometri, potrivit AFP. Mii de localnici au fost evacuati, insa nu au fost raportate daune pana la aceasta ora.

Nigeria: Alegerile generale au fost amanate cu o saptamana din cauza problemelor logistice. Comisia Electorala Independenta nigeriana (INEC) a anuntat duminica amanarea alegerilor generale de anul acesta, dupa ce sambata anuntase deja amanarea alegerilor parlamentare. Alegerile parlamentare, care urmau sa aiba loc luni, au fost amanate pentru data de 9 aprilie, dupa ce INEC a cedat presiunilor din partea partidelor politice. Toate celelalte alegeri au fost, de asemenea, decalate cu o saptamana, cele prezidentiale urmand sa aiba loc pe 16 aprilie, iar cele pentru functiile de guvernator pe 26 aprilie. Presedintele comisiei, Attahiru Jega, a declarat ca amanarea a fost o decizie dificila, dar necesara pentru niste alegeri libere si corecte. Inainte de problemele logistice, alegerile - cele mai scumpe din istoria Nigeriei - au fost marcate de revolte, atentate cu bomba si asasinate. Human Rights Watch estimeaza ca cel putin 70 de persoane au fost ucise in violentele premergatoare votului. Uniunea Europeana a descris ultimele alegeri din Nigeria, care au avut loc in anul 2007, drept cele mai corupte alegeri vazute vreodata in lume, astfel ca tara spera sa obtina o imagine mai curata anul acesta, informeaza CNN.

Oficial: Catastrofa japoneza in cifre. Autoritatile nipone au dat publicitatii cele mai recente bilanturi ale cutremurului si tsunami-ului care s-au petrecut pe 11 martie. Un total de 12.087 de persoane si-au pierdut viata in urma cutremurului si tsunami-ului de pe 11 martie, in timp ce 15.552 sunt inca date disparute, potrivit celui mai recent bilant dat publicitatii duminica de catre Agentia Nationala de Politie nipona, citat de Reuters. Peste 161.600 de oameni au fost evacuati in intreaga tara. Guvernul a instituit o zona de evacuare pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare de la Fukushima. In jur de 70.000 de oameni locuiau in zonele rurale din jurul centralei. Nu se stie cu certitudine cati dintre ei au fost evacuati, insa se crede ca majoritatea si-au parasit locuintele. Un total de 45.777 de cladiri au fost distruse complet in urma cutremurului si tsunami-ului, potrivit Agentiei Nationale de Politie. Guvernul nipon a anuntat ca estimeaza daune de la 16 pana la 25 de mii de miliarde de yeni japonezi (190 - 297 de miliarde de dolari). Daca estimarile se vor adeveri, cutremurul petrecut pe 11 martie ar putea deveni cel mai costisitor dezastru natural din istorie. Estimarea nu include pierderile suferite in urma intreruperilor de energie, impactul catastrofei asupra mediului de afaceri si costurile care decurg din deteriorarea centralei nucleare de la Fukushima.

Irak: 11 morti si 37 de raniti in atentatele din ultimele doua zile. Orasele irakiene Bagdad, Ramadi, Kirkuk, Mosul, Najaf si Kubaisa au fost tintele unor atentate in acest sfarsit de saptamana. Unsprezece persoane si-au pierdut viata, iar alte 37 au fost ranite, informeaza Reuters. O bomba a explodat in fata casei lui Ali Majed, membru musulman al Consiliului Suprem irakian. Atentatul a ucis un gardian si a ranit trei civili in sud-vestul Bagdadului, potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne, citate de catre Reuters. Doi soldati americani au fost ucisi sambata in Bagdad, in urma unui atac cu "foc indirect" asupra unitatii lor, potrivit unei declaratii emise de catre armata Statelor Unite. Nu se cunosc detalii suplimentare, insa sintagma "foc indirect" se refera de obicei la atacuri cu mortiere sau rachete. 13 soldati americani si-au pierdut vietile in Irak in acest an si 60 anul trecut.