Al-Qaeda infiinteaza centre de formare in Afganistan. Teroristii al-Qaeda au inceput infiintarea unor baze si centre de formare in nord-estul Afganistanului, ca urmare a retragerii fortelor militare americane din zonele indepartate catre cele mai populate, potrivit oficialilor americani si afgani. In ciuda suplimentarii trupelor americane cu peste 30.000 de soldati anul trecut, gruparea terorista a preluat controlul asupra provinciilor Kunar si Nuristan. Un comandant taliban a declarat pentru Wall Street Journal ca "in aceste baze sunt instruiti luptatori din lumea intreaga, pentru a deveni specialisti, atentatori sinucigasi si luptatori de gherila". In septembrie 2010, aviatia militara americana a distrus mai multe obiective ale insurgentilor din zona Korengal, supranumita "Valea Mortii". Printre tintele distruse s-a numarat si o tabara de antrenamente a retelei al-Qaeda. Comandamentul american afirma atunci ca printre zecile de morti s-ar numara si doi lideri al-Qaeda, precum si un saudit dat in urmarire pentru activitati teroriste. Desi atacul a fost incununat de succes, faptul ca a fost necesar reprezinta o schimbare de strategie in aceasta regiune afgana, scrie The Telegraph.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Libia: Atac aerian britanic asupra campului petrolier Sarir. Un atac aerian britanic a lovit miercuri campul petrolier Sarir, din bazinul Sirte, si a deteriorat o conducta importanta care realiza conexiunea dintre un depozit petrolier si un port mediteranean, potrivit oficialilor libieni citati de catre Reuters. "Avioanele britanice au efectuat un atac aerian impotriva campului petrolier Sarir. In urma atacului, trei paznici au fost ucisi, iar alti angajati au fost raniti", a declarat adjunctul Ministrului de Externe libian, Khaled Kaim. Kaim a mai declarat ca atacul aerian a avariat o conducta care realiza conexiunea cu portul libian Marsa El Hariga, din orasul estic de coasta Tobruk, situat la 460 de kilometri de Benghazi. "Nu exista nicio indoiala ca aceasta agresiune este impotriva legii internationale si nu este in conformitate cu rezolutia Natiunilor Unite", a mai spus Khaled Kaim. Campul petrolier Sarir, descoperit in anul 1961, este situat in bazinul Sirte, unde se gasesc aproximativ 80% dintre rezervele de petrol din Libia. Oficialii Ministerului britanic al Apararii nu au fost disponibili pentru comentarii pana la aceasta ora.

Barack Obama: "Blocarea activitatii Guvernului Federal ar dauna economiei". Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a avertizat miercuri ca o inchidere a Guvernului Federal ar dauna economiei, care da semne de redresare, si le-a cerut democratilor si republicanilor sa ajunga la un acord in ceea ce priveste bugetul. Daca Congresul american nu va reusi sa adopte un buget pana vineri, activitatea Guvernului Federal va fi blocata, informeaza Reuters. Obama, care a vorbit la un eveniment din Pennsylvania, le-a cerut democratilor si republicanilor sa ajunga la un compromis in lupta asupra bugetului, pentru a obtine un acord si a evita inchiderea Guvernului Federal. Obama a mai declarat ca ar fi dispus sa simplifice codul fiscal al Statelor Unite ale Americii, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii, cu scopul de a face impozitele mai echitabile: "Taxele pe care le platiti n-ar trebui sa depinda de cat de bun este avocatul sau contabilul vostru". In cazul in care Congresul american nu va reusi sa adopte un buget pana vineri, Guvernul Federal se va inchide. Momentan nu se cunoaste cati angajati guvernamentali vor fi trimisi acasa, in cazul blocarii activitatii Guvernului Federal.

Japonia: Platoul continental s-a deplasat cu 24 de metri in urma cutremurului. Senzorii submarini au aratat ca o parte a platoului continental din Oceanul Pacific s-a deplasat pe o distanta de 24 de metri in directia est-sud-est, in urma puternicului cutremur care a declansat un tsunami pe coastele japoneze. Deplasarea s-a produs la aproximativ 130 de kilometri in larg, fiind de patru ori mai mare decat cea constatata la sol, in peninsula Oshika, unde solul s-a mutat cu 5,3 metri. Potrivit Institutului american USGS, Honshu, principala insula din Japonia, s-a deplasat cu 2,4 metri in urma seismului cu magnitudinea de 9 grade produs pe data de 11 martie, relateaza Reuters.