Tezaurul BNR de la Moscova, evaluat la 2 miliarde de euro - Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR
In aceeasi emisiune, Cristian Paunescu, autor al unor carti de referinta in problema tezaurului, a apreciat ca valoarea intrinseca a monedelor si lingourilor de aur timise spre pastrare la Moscova se ridica, potrivit esimarii specialistilor, la o valoare actuala de 2 miliarde de euro.
Problema tezaurului Bancii Nationale a Romaniei depus la Moscova in 1916 si 1917 ramane una deschisa, considera Mugur Isarescu, guvernatorul bancii.
El a prezentat, in premiera la un post de televiziune, dosarul tezaurului, in care sunt incluse toate actele prin care autoritatile Rusiei au preluat spre pastrare 93,4 tone aur fin dar si alte valori, inclusiv culturale, apartinind Bancii centrale, Academiei Romane, Casei de Economii si Consemnatiuni, Casei Regale si altor institutii.
Este un dosar greu din toate punctele de vedere, cu o mare incarcatura istorica, pe care fiecare guvernator il preia la instalarea in functie si face un legamant sa depuna tot ce-i sta in putinta pentru a repatria tezaurul, a marturisit Isarescu.
El i-a declarat realizatorului emisiunii, Dan Constantin, ca nu-si explica faptul ca protocoalele incheiate cu autoritatile tariste, inventarele de predare-primire nu au fost confiscate, nu au disparut in anii imediat urmatori ocupatiei sovietice, cind patru fosti guvernatori ai BNR au murit in inchisoarea de la Sighet.
Academicianul Dinu C. Giurascu a evocat doua momente la care a participat direct, legate de tezaur.
In 1956, ca tinar muzeograf la Muzeul de arta al Romaniei, a fost in echipa care a preluat piesele din tezaurul de arta trimise la Moscova in anii primului razboi mondial, cind eram aliati cu Rusia. Intre ele se aflau Closca cu Pui de Aur, inscrisuri, broderii din Evul Mediu, obiecte de cult de mare valoare de patrimoniu.
Toate erau bine conservate, insotite de descrieri ale pieselor, bine ordonate, ceea ce demonstreaza ca tezaurul era bine pastrat si administrat, respingindu-se teza disparitiei acestuia sau a pierderii lui, a subliniat Dinu C. Giurascu.
In 1964, istoricul a primit sarcina de la Mircea Malita, adjunct de ministru la Externe, sa faca un documentar cu toate actele aflate in arhiva ministerului legate de tezaurul aflat la Moscova.
Aceste documente au stat la baza solicitarii de restiture a tezaurului facute de Nicolae Ceausescu in prima vizita pe care o facea la Kremlin in 1965, la nici doua luni de la alegerea lui ca secretar general al PCR. Giurascu a comentat pasaje largi din stenograma acelei intilniri in cursul careia liderii sovietici recunosc existenta tezaurului dar refuza retrocedarea.
Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu si autor al unor carti de referinta in problema tezaurului, a apreciat in cadrul emisiunii Vivat Academia ca valoarea intrinseca a monedelor si lingourilor de aur timise spre pastrare la Moscova se ridica, potrivit esimarii specialistilor, la o valoare actuala de 2 miliarde de euro.
El a anuntat ca marti, 12 aprilie, in cadrul unui seminar de civilizatie si istorie bancara, va lansa o editie substantial imbogatita cu noi documente a lucrarii "Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei de la Moscova".

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Aaaa, am uitat să vă spun, mai trebuie şi citită.
Asta-i problema, Rusia restituie tezaurul sau parti din el daca primeste ceva in schimb - facilitarea prezentei economice in tara.Asta nu ar fi o problema atata vreme cat ar fi luata decizia la momentul potrivit pentru noi.
Tot un jaf,, dar cu metode mai actualizate!