Tezaurul BNR de la Moscova, evaluat la 2 miliarde de euro - Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR

de R.M.     HotNews.ro
Duminică, 10 aprilie 2011, 15:51 Revista Presei | Subiectele Zilei


Fiecare guvernator al Bancii Nationale a Romaniei face un legamant, la instalarea in functie, sa depuna toate eforturile pentru a incerca sa repatrize Tezaurul care a fost trimis la Moscova, a declarat sambata Mugur Isarescu, la emisiunea Vivat Academia, realizata de Dan Constantin la Antena 2.

In aceeasi emisiune, Cristian Paunescu, autor al unor carti de referinta in problema tezaurului, a apreciat ca valoarea intrinseca a monedelor si lingourilor de aur timise spre pastrare la Moscova se ridica, potrivit esimarii specialistilor, la o valoare actuala de 2 miliarde de euro.

Problema tezaurului Bancii Nationale a Romaniei depus la Moscova in 1916 si 1917 ramane una deschisa, considera Mugur Isarescu, guvernatorul bancii.

El a prezentat, in premiera la un post de televiziune, dosarul tezaurului, in care sunt incluse toate actele prin care autoritatile Rusiei au preluat spre pastrare 93,4 tone aur fin dar si alte valori, inclusiv culturale, apartinind Bancii centrale, Academiei Romane, Casei de Economii si Consemnatiuni, Casei Regale si altor institutii.

Este un dosar greu din toate punctele de vedere, cu o mare incarcatura istorica, pe care fiecare guvernator il preia la instalarea in functie si face un legamant sa depuna tot ce-i sta in putinta pentru a repatria tezaurul, a marturisit Isarescu.

El i-a declarat realizatorului emisiunii, Dan Constantin, ca nu-si explica faptul ca protocoalele incheiate cu autoritatile tariste, inventarele de predare-primire nu au fost confiscate, nu au disparut in anii imediat urmatori ocupatiei sovietice, cind patru fosti guvernatori ai BNR au murit in inchisoarea de la Sighet.

Academicianul Dinu C. Giurascu a evocat doua momente la care a participat direct, legate de tezaur.

In 1956, ca tinar muzeograf la Muzeul de arta al Romaniei, a fost in echipa care a preluat piesele din tezaurul de arta trimise la Moscova in anii primului razboi mondial, cind eram aliati cu Rusia. Intre ele se aflau Closca cu Pui de Aur, inscrisuri, broderii din Evul Mediu, obiecte de cult de mare valoare de patrimoniu.

Toate erau bine conservate, insotite de descrieri ale pieselor, bine ordonate, ceea ce demonstreaza ca tezaurul era bine pastrat si administrat, respingindu-se teza disparitiei acestuia sau a pierderii lui, a subliniat Dinu C. Giurascu.

In 1964, istoricul a primit sarcina de la Mircea Malita, adjunct de ministru la Externe, sa faca un documentar cu toate actele aflate in arhiva ministerului legate de tezaurul aflat la Moscova.

Aceste documente au stat la baza solicitarii de restiture a tezaurului facute de Nicolae Ceausescu in prima vizita pe care o facea la Kremlin in 1965, la nici doua luni de la alegerea lui ca secretar general al PCR. Giurascu a comentat pasaje largi din stenograma acelei intilniri in cursul careia liderii sovietici recunosc existenta tezaurului dar refuza retrocedarea.

Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu si autor al unor carti de referinta in problema tezaurului, a apreciat in cadrul emisiunii Vivat Academia ca valoarea intrinseca a monedelor si lingourilor de aur timise spre pastrare la Moscova se ridica, potrivit esimarii specialistilor, la o valoare actuala de 2 miliarde de euro.

El a anuntat ca marti, 12 aprilie, in cadrul unui seminar de civilizatie si istorie bancara, va lansa o editie substantial imbogatita cu noi documente a lucrarii "Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei de la Moscova".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6508 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  urgent (Duminică, 10 aprilie 2011, 15:59)

  panaite [utilizator]

  USL, coloana sovietica din Romania trebuie sa se implice urgent in "normalizarea" relatiilor cu Moskva !
  • +10 (10 voturi)    
   USL=comunistoizii securisti! (Duminică, 10 aprilie 2011, 17:39)

   agaton [anonim] i-a raspuns lui panaite

   Nu e nici o belea acesti 2 mld de ce o fi ei. Pai la cat a furat mafia securisto-comunista- iliesciana in 21 de ani, acest i 2 mld. de dolari sunt un fleac. Daca-l citezi numai pe halogenul patriciu, furaciunea lui e cu mult peste aceasta suma. Sa nu mai zic de vanzarea a BCR cu 3 mld. de euro de catre taricel si care s-au evapotrat ca fumul. Asa ca ........
   • +4 (4 voturi)    
    ... (Luni, 11 aprilie 2011, 10:15)

    nim [anonim] i-a raspuns lui agaton

    Doua miliarde o suma nesemnificativa raportat la pierderile si risipa din Romania. Insa mult mai importante sunt obiectele de patrimoniu... Si asa avem o istorie saraca...
  • +1 (1 vot)    
   restitutio ad integrum (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:06)

   restitutio ad integrum [anonim] i-a raspuns lui panaite

   Cine e interesat de tezaur poate accesa http://ro.wikipedia.org/wiki/Tezaurul_României . E cel mai bun articol referitor la subiect.
  • -2 (2 voturi)    
   IRaq (Luni, 11 aprilie 2011, 11:33)

   lulu [anonim] i-a raspuns lui panaite

   Cam cat datoria IraK-ului la care am renuntat.....
 • +3 (3 voturi)    
  O lista exacta (Duminică, 10 aprilie 2011, 16:01)

  tanar [anonim]

  Deci numai lingouri, sau si bunuri de valoare nationala ? Gen monede dacice/medievale. hotnews o lista ceva ?
  • 0 (2 voturi)    
   Lista e în carte (Duminică, 10 aprilie 2011, 21:28)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui tanar

   Orice român adevărat are printre altele cartea Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei de la Moscova unde sunt date foarte multe detalii care sunt legate de acest subiect.
   Aaaa, am uitat să vă spun, mai trebuie şi citită.
 • +6 (8 voturi)    
  Nu e chiar asa ! (Duminică, 10 aprilie 2011, 16:14)

  Toma Marin [anonim]

  Cam multe imperfectiuni in ceea ce sustin cei trei intervievati de Dan Constantin. In primul rand ca valoarea Tezaurului nu este de 2 miliarde de Euro, ci de 3 miliarde de Euro, daca este numai sa calculam 93,4 tone de aur x 32,5 milioane Euro / tona de aur. In al doilea rand Isarescu a primit mai multe oferte de retrocedare a Tezaurului de la rusi, dar ... le-a refuzat ! Cum se impaca asta cu legamantul fiecarui Guvernator al BNR - ului ? In al treilea rand rusii nu au "refuzat retrocedarea Tezaurului", cum afirma Giurescu. Sa nu stie el ca ambasadorul Romaniei la Moscova, Dumitru Prunariu, a fost rechemat de la post, in iunie 2005, tocmai cand acesta primise de la autoritatile ruse documentul prin care rusii anuntau ca au inceput procedurile de restituire a Tezaurului ? Documentul acesta a fost facut public de Prunariu, dar nici macar presa n-a reactionat la aceasta actiune a rusilor. E mai bine sa tot dam vina pe rusi ca nu vor sa ne dea inapoi Tezaurul, in loc sa acceptam dialogul cu ei ? De ce nu este folosit Prunariu pe post de negociator cu rusii, din moment ce tot el a reusit sa obtina aprobarile de restituire a Tezaurului ?
  • +5 (7 voturi)    
   Excelenta propunere ! (Duminică, 10 aprilie 2011, 17:40)

   Emanuel [anonim] i-a raspuns lui Toma Marin

   Felicitari Toma Marin ! Chiar asa, de ce nu-l trimite Guvernul pe Prunariu la Putin sa ne aduca Tezaurul ? Eu l-am vazut pe Prunariu, parca la Realitatea TV, cam prin vara trecuta, cand spunea ca Putin i-a spus lui Nastase, cam prin 2004, ca rusii vor sa rezolve imediat problema, dar ca Nastase trebuia sa-i dea lui Putin o lista cu ce mai avem noi de primit de la rusi. Iar Prunariu spunea ca niciodata nu a mai sosit lista asta la Moscova ! Pai atunci de ce ne tot vaitam ca nu vor rusii sa ne dea Tezaurul, cand noi nici macar o lista nu suntem capabili sa facem ? De ce Prunariu nu e trimis la Moscova ? Se aude domnule Guvernator Mugur Isarescu ?
  • +2 (4 voturi)    
   Revenire (Duminică, 10 aprilie 2011, 17:48)

   Toma Marin [anonim] i-a raspuns lui Toma Marin

   Daca Hot News doreste pot pune la dispozitie documentul (in limba rusa si traducere legalizata in romana) prin care autoritatile ruse i-au comunicat, in 2005, ambasadorului roman Dorin Prunariu, ca sunt dispusi a incepe imediat procedurile de finalizare a restituirii Tezaurului.
 • +3 (5 voturi)    
  Dar.. (Duminică, 10 aprilie 2011, 16:19)

  ion [anonim]

  Cei care au garantat securitatea depunerii tezaurului la rusi nu au nici o obligatie?!
 • +5 (5 voturi)    
  Dobanda? (Duminică, 10 aprilie 2011, 16:24)

  George [anonim]

  Ce dobanda a facut tezaurul asta in aproape 100 de ani?
 • -6 (6 voturi)    
  astia nu au ce fura (Duminică, 10 aprilie 2011, 16:49)

  smen [anonim]

  vor sa ia tezaurul de la rusi sa il bage in buzunarele proprii,acum ca am schimbat stapanul si mergem la ambasada americana ca la Inalta Poarta mi se pare corect ca rusii sa il pastreze,pana la instalarea in Romania a unui regim national si nu slugarnic fata de occident
 • -2 (4 voturi)    
  ce mai insistati (Duminică, 10 aprilie 2011, 17:05)

  Vladimir Putin [anonim]

  Mei rumuni, mei, ce tot o dati intruna cu tezaur, tezaur...nu vam zis ca nu e de gasit tezauru vostru, ca ni l-au luat nazistii in 1942? De ce nu il cereti la tanti Merkel? Si chiar daca lam avea de ce sa vil dam voua care ne injurati si ne besteliti mereu? Va zic acum: luati-ve gindul de la tezaur ca e degeaba!
 • +4 (4 voturi)    
  ? (Duminică, 10 aprilie 2011, 17:17)

  Observatore [utilizator]

  Unde sunt aplaudacii marelui " prieten " de la rasarit ?
 • +3 (3 voturi)    
  tezaur si documente de valoare (Duminică, 10 aprilie 2011, 17:51)

  IOn [anonim]

  Tezaurul nu insemna numai aur de 24K ci si documente cu valoare istorica, obiecte de patrimoniu, istorie si cultura romaneasca. Acum dam bani grei pe bratarile dacice sau pe manuscrisele lui Cioran!
 • -1 (1 vot)    
  Diferenta de 1 miliard de Euro (Duminică, 10 aprilie 2011, 18:01)

  Cracanel [anonim]

  Pai daca valoarea reala a Tezaurului este de 3 miliarde de Euro si BNR - ul a anuntat, prin vocea lui Cristian Paunescu, ca valoreaza doar 2 miliarde de Euro, iata cum si unde se "produc" acele diferente, in cazul nostru de 1 miliard de Euro, care mai apoi, in caz de "finalizare cu succes a povestii Tezaurului", sunt "valorificate" de cei care le manageriaza. Oare DNA -ul, DIICOT - ul si Parchetul General se vor autosesiza ? Pariez pe 100 de Euro ca NU.
 • +3 (5 voturi)    
  restitutio ad integrum (Duminică, 10 aprilie 2011, 22:04)

  restitutio ad integrum [anonim]

  Pe wikipedia este un articol foarte bun in ceea ce priveste tezaurul romanesc.Ultima restituire partiala a 12 monede de aur provenind din prima lada din primul transport s-a facut la cererea consilierului prezidential de atunci, ioan Talpes ca parte a unui acord romano-rus de revigorare a relatiilor economice cand Rusia a dorit sa-si intensifice prezenta economica in Romania.
  Asta-i problema, Rusia restituie tezaurul sau parti din el daca primeste ceva in schimb - facilitarea prezentei economice in tara.Asta nu ar fi o problema atata vreme cat ar fi luata decizia la momentul potrivit pentru noi.
 • +3 (3 voturi)    
  imi doresc sa gresesc (Luni, 11 aprilie 2011, 2:30)

  nelu [anonim]

  Opinia mea este ca tezaurul nu va mai fi recuperat niciodata, avand in vedere felul in care este condusa Rusia (codusa de serviciile secrete). Coruptia este imensa si cei care ajung la putere vin din randurile fostului KGB, asta inseamna ca niciodata rusii nu vor fi sinceri si cinstiti cu noi referitor la tezaur. Mi-as dori sa gresesc total dar cel putin in urmatorii 100 de ani nu se va recupera tezaurul si aproape ca tind sa spun ca nu se va mai recupera niciodata.
  • +2 (2 voturi)    
   Tezaurul poate fi recuperat (Luni, 11 aprilie 2011, 6:42)

   reflection [anonim] i-a raspuns lui nelu

   Tezaurul poate fi recuperat.Totul e sa ne intelegem locul si timpul cat mai bine, sa luam in considerare cat mai multi factori si sa actionam intelept la momentul potrivit.
  • +3 (3 voturi)    
   Cred (Luni, 11 aprilie 2011, 7:51)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui nelu

   .ca este o incercare de abureala....Rusia cred ca doreste sa dea inapoi o valoare mai mica, probabuil in coniventa cu careva de-ai nostrii!
   Tot un jaf,, dar cu metode mai actualizate!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by