NASA va dona patru navete spatiale muzeelor americane. NASA intentioneaza trimiterea navetelor spatiale scoase din uz catre muzeele americane, considerand ca fiecare dintre ele poarta o poveste deosebita. Desi 21 de muzee si institutii au solicitat o naveta spatiala pentru expunere, NASA nu poate dona momentan decat patru nave. Astfel naveta Discovery va ajunge la Centrul Spatial Kennedy din Florida, naveta Atlantis la Centrul Udvar-Hazy din Virginia, iar naveta Endeavour la Centrul de Stiinte California in Los Angeles. Si prototipul Enterprise care nu a fost trimis niciodata in spatiu va ajunge la Intrepid in New York. Anuntul NASA privind cele patru nave a fost facut cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la primul zbor al unei navete spatiale si 50 de ani de cand astronatul rus Yuri Gagarin a devenit primul om ajuns pe orbita pamantului, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fortele lui Gaddafi au ucis 10.000 de persoane de la inceputul conflictului din Libia. Fortele loiale lui Muammar Gaddafi au ucis pana in prezent circa 10.000 de persoane in cadrul luptelor din Libia, au ranit alte 30.000, in timp ce 20.000 de persoane sunt declarate disparute, a afirmat marti un reprezentant al Consiliului National de Tranzitie (CNT), Ali Al Isawi. "Asteptam din lumea intreaga o sustinere completa pentru rezolutia 1973" a Consiliului de Securitate al ONU privind Libia, "in pricipal pentru protectia civililor", a declarat el presei in cadrul unei intalniri cu ministrii europeni de Externe la Luxemburg. Potrivit lui Al Isawi, responsabil de afaceri externe in cadrul CNT, instanta reprezentanta a rebelilor in Libia, "avem in prezent 10.000 de persoane ucise de militarii lui Gaddafi" in tara de la inceputul conflictului, anunta AFP.

Pakistanul a intrerupt temporar cooperarea cu serviciile secrete americane. Decizia Pakistanului de intrerupere a cooperarii cu serviciile secrete americane este legata de cazul Raymond Davis. Agentul secret american a impuscat mortal doi pakistanezi la inceputul anului 2011, a fost arestat de CIA si ulterior eliberat. Davis a declarat ca cei doi l-au atacat si a actonat in legitima aparare, insa seful politiei pakistaneze a anuntat ca este un caz de crima cat se poate de clar. Davis a fost arestat si acuzat de crima, dar in luna martie a fost eliberat dupa ce au fost platite compensatii de 2.34 milioane dolari catre familiile victimelor. Cazul lui Davis a scos la iveala si alte preobleme, autoritatile pakistaneze afland astfel ca cel putin 40 de agenti americani actioneaza in secret pe teritoriul tarii lor. Pakistanul a declarat ca acest fapt denota lipsa de incredere si de respect din partea americanilor si cere oficializarea agentilor secreti pe care SUA nu doreste insa sa ii desconspire. Desi cele doua tari vor face schimb de informatii vitale legate de terorism, toate operatiunile comune au fost sistate. Situatia dintre Pakistan si SUA era tensionata si inainte de aceasta decizie, Washingtonul dorind sa obtina permisiunea pentru a actiona autonom pentru prinderea suspectilor Al Quaeda pe teritoriul pakistanez, informeaza CNN.

Uniunea Europeana cere Tunisiei oprirea emigrarii ilegale. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca in schimbul ajutorului oferit in valoare de 140 milioane de euro, UE asteapta din partea Tunisiei actiuni clare si precise prin care sa stopeze emigrarea ilegala. Se presupune ca peste 25.000 de tunisieni au parasit tara si au intrat ilegal in tarile membre UE. Italia este destinatia favorita a tunisienilor, iar autoritatile italiene considera ca celelalte membre UE nu ajuta cu nimic in solutionarea acestei probleme. Majoritatea tarilor UE sunt de parere ca tunisienii parasesc tara in cautare de castiguri mai bine si nu pentru a cauta azil politic, scrie BBC.

Polonia testeaza avionul Tu-154 in investigatia privind moartea presedintelui Lech Kaczynski. Autoritatile poloneze vor face un test de zbor pentru avionul Tu-154 ca parte a investigatiei deschise in urma prabusirii avionului care il avea la bord pe presedintele Lech Kaczynski si inca 95 de oficiali polonezi. Potrivit autoritatilor, testul este unul crucial pentru a afla ce s-a intamplat in utimele secunde inainte de prabusirea aeronavei. Investigatia va demonstra si daca pilotii au avut timp sa ridice avionul sau daca au mai survolat zona inca odata inainte de prabusire. Locul si durata testului nu au fost inca comunicate. Potrivit expertilor rusi, avionul s-a prabusit din cauza erorilor umane comise de personalul de bord polonez. Polonia a fost profund nemultumita de afirmatiile Rusiei, iar dupa testul avionului Tu-154 va prezenta propriul raport asupra investigatiei. Atat presedintele rus Dmitri Medvedev cat si cel polonez Bronislaw Komorowski au fost prezenti luni la locul catastrofei pentru a comemora un an de la tragicul eveniment, anunta Ria Novosti.

Bulgaria introduce bilete de autobuz pentru animalele de companie. Autoritatile bulgare au decis ca animalele de companie sa poata calatori in mijloacele de transport in comun din Sofia doar cu bilet. Ideea neobisnuita face parte dintr-un proiect de prevederi legat de tratarea si detinerea animalelor de companie. Astfel, pe langa achizitionarea biletului de calatorie, in mijloacele de transport in comun cainii trebuie tinuti in lesa scurta si trebuie sa poarte botnita. Pisicile si cateii de mici dimensiuni vor trebui sa calatoreasca in custi. Stapanii cainilor sunt obligati sa le puna microcipuri in timp de maxim 6 luni de la oficializarea proiectului. Microcipul si montarea lui vor fi gratuite insa cine nu va respecta acesta regula risca o amenda de 500 leva (aproximativ 250 euro), iar daca este prins a doua oara amenda va fi de 1000 de leva. In plus, proprietarii sunt obligati sa poarte cu ei documentele cateilor ori de cate ori ii scot la plimbare, informeaza Novinite.