De ce plateste Islanda pentru a intra in istorie Guvernul Romaniei. Un bucurestean cu initiativa a obtinut 15.000 de euro de la trei state europene pentru a semnaliza cu placute informative cele mai importante monumente istorice ale Capitalei. Printre acestea se afla si cladirea Guvernului Romaniei. Aceasta institutie a refuzat insa oferta. Oficial, Bucurestiul are in acest moment 2.400 de monumente istorice, conform datelor Ministerului Culturii. Un bucurestean - David Chifiriuc - a vrut sa scoata din anonimat o parte dintre aceste dovezi ale istoriei noastre si in 2009, a obtinut un proiect european, de 15.000 de euro, pentru montarea a 400 de placute, pe tot atatea monumente emblematice din Bucuresti - biserici, palate, case ale unor vechi familii de boieri sau de industriasi, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fostul procuror Ciprian Nastasiu este acuzat ca a nenorocit un om nevinovat la Timisoara. Nastasiu, care a ajuns celebru dupa ce l-a eliberat in mod ciudat pe Omar Hayssam, a dispus, in 2001, arestarea preventiva a fostului ospatar al lui Ceausescu, Cornel Urcan. Justitia l-a achitat pe Urcan, insa post-mortem pentru ca acesta s-a imbolnavit si a murit. Acum rudele vor merge la CEDO. Fiul lui Cornel Urcan spune ca va da in judecata statul si pe procurorul de caz pentru aceasta nedreptate. Avocata familiei declara ca responsabil pentru drama este nimeni altul decat fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, devenit celebru dupa ce l-a eliberat pe Omar Hayssam, scrie Adevarul.

Aurelia Marinescu: "Suntem un popor necivilizat". La 77 de ani, profesoara Aurelia Marinescu, autoarea bestsellerului "Codul bunelor maniere astazi", e suparata pentru ca romanilor le plac carnatii de Plescoi, dar nu si regulile de buna crestere. Pe Aurelia Marinescu am intalnit-o intr-un moment in care nu era tocmai multumita de societatea in care traieste. Regretand inca spatioasa locuinta pe care a fost nevoita sa o paraseasca in urma cu 10 ani - mai ales ca a pierdut, odata cu ea, si cele 2.000 de carti din biblioteca ("unde veneam intr-un apartament de bloc cu atatea carti?"), autoarea volumului "Codul bunelor maniere astazi", ramas, si dupa 16 ani de cand a fost lansat, un bestseller al Editurii Humanitas, spune ca prin lipsa de maniere ne pierdem verticalitatea. Interviu integral in EVZ.

Bomba cu gaz: cu cat trebuie majorat pretul gazelor pana in 2015. Vezi cum te va afecta. Pretul gazelor naturale platit de consumatorii finali este, in Romania, cel mai mic din Uniunea Europeana. Conform portalului energy.eu, in ianuarie 2011, consumatorii casnici romani au platit, in medie, 0,0265 eurokilowatt-ora (inclusiv accizele si TVA), la un consum mediu anual de 1.380 de metri cubi de gaz, pret egalat doar de letoni. Bulgarii au platit 0,0384 euro, ungurii 0,0519 euro, iar suedezii (unde gazul e cel mai scump din UE) 0,1098 euro. La un consum mediu anual dublu (de 2.760 mc), pretul kilowattului ora in Romania scade la 0,0257 euro, toti europenii (inclusiv letonii) platind sensibil mai mult. Pretul mediu in UE este peste 0,05 euro/kilowatt-ora, scrie Gandul.

Rolul domnului Schauble in salvarea financiara a zonei Euro. Zborul de 10 ore care a schimbat soarta Uniunii Europene. Criza din Uniunea Europeana se adancea. Dupa criza ce a zguduit Grecia falimentul batea la portile Irlandei. Portugalia se arata la orizont, iar panica din pietele financiare ale Spaniei era la cote alarmante. Toate privirile erau atintite spre singurul stat care putea interveni si redresa situatia: Germania cancelarului Angela Merkel. Numai ca aceasta isi dorea sa-si protejeze tara mai intai si prea putin sa intervina in ajutorul celorlalte tari din zona Euro. Pe 10 noimebrie anul trecut, la bordul unui Lufthansa, in timpul unui zbor peste noapte la un summit global in Coreea de Sud, ministrul de finante, Wolfgang Schauble, avea sa o convinga "sa-si schimbe partitura" si sa-i "ajute si pe altii pentru a se putea ajuta pe ei" mai intai. The Wall Street Journal trece in revista rolul remarcabil si mai putin cunoscut al ministrului de Finante german, Wolfgang Schauble, in conturarea planului financiar pentru salvarea tarilor cu datorii din zona euro si implicit salavarea constructiei Uniunii Europene, scrie EurActiv.ro.

Cinci motive pentru care Transnistria nu va deveni stat. Comunitatea internationala refuza sa recunoasca regimul de la Tiraspol, in ciuda presiunilor rusesti. O serie de geopoliticieni si de politicieni rusi incearca diferite cai pentru a legitima regimul din Transnistria, dupa modelul Kosovo. Din punct de vedere al dreptului international, regiunea este o zona a Republicii Moldova, aflata sub ocupatia Rusiei. Kremlinul si-a asumat angajamente internationale referitoare la retragerea trupelor rusesti din regiune, pe care nu le-a respectat. Rusia incearca sa ii prezinte pe cei circa 4.000 de militari ai Armatei a 14-a drept "trupe de mentinere a pacii", in timp ce supun autoritatile de la Chisinau unor presiuni variate pentru a transforma Republica Moldova intr-o confederatie in care Chisinaul si Tiraspolul sa aiba drepturi egale, scrie Romania Libera.

Fenomenul Robotzi. Cum s-au nascut Foca si Mo, robotii care au atras atentia gigantului Adobe dupa ce au injurat ardeleneste pe net. De cateva luni, zeci de mii de romani asteapta in fiecare saptamana un nou episod "cu roboti". Despre ei se vorbeste la serviciu, pe mediile sociale, la intalnirile cu prietenii, unde nu e exclus ca cineva sa-ti tranteasca o replica din filosofia de viata a lui Mo: "Eu nu beau ca-s suparat, eu beau ca-s altii fericiti". Robotii au devenit un adevarat fenomen social. gandul va invita sa-i cunoasteti pe creatorii lor. Mo, un robot burtos si ruginit de la prea mult alcool, si Foca, prietenul lui intelectual fabricat din aluminiu, s-au nascut in urma cu vreo 3 luni si de atunci au cucerit internetul, scrie Gandul.

La ce pret se vand tinerii artisti. Doua licitatii ale Casei Artmark reprezentand mai bine de un secol de pictura romaneasca - de la Grigorescu, Tonitza si Corneliu Baba la artisti din generatia tanara - au avut loc miercuri seara, la Marriott. Ca semn ca totusi criza financiara s-a mai dezghetat, sala in care s-au tinut cele doua licitatii, prima de Art Nouveau si Romantism si cea de-a doua de Postmodernism si Arta Contemporana, a fost arhiplina. Imbracati in haine de seara, investitorii in arta si-au ocupat locurile, inarmati cu placute galbene. Pentru ca seara avea sa fie lunga, licitatia intinzandu-se pe durata a trei ore, chelneri inarmati cu pahare pline de bauturi alcoolice se plimbau printre randuri, servindu-i generos pe potentialii cumparatori pentru a le ridica acestora pofta de shopping artistic, scrie Romania Libera.

Din 50 de ajutoare sociale mai raman doar patru. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a finalizat legea-cadru a asistentei sociale si o va trimite saptamana viitoare Consiliului Economic si Social (CES), pentru avizare. Ieri a avut loc ultima dezbatere pe lege si a fost definitivata forma finala, prin preluarea unor amendamente cerute de organizatiile nonguvernamentale, care doreau clarificarea aspectelor legate de colaborarea lor cu institutiile statului. Legea cadru este primul pas al reformarii sistemului si stabileste principiile si regulile de acordare, dar va fi urmata de legile specifice din domeniu. Per ansamblu, reforma inseamna reducerea numarului de ajutoare si diversificarea serviciilor sociale, precum si o evidenta clara a beneficiarilor, scrie Adevarul.

Cine au fost "Partizanii Regelui Mihai" din Ardeal. Dupa mai mult de cinci decenii de la executarea eroilor din Santejude, familiile acestora au renuntat la razbunare. In Ardeal, lupta anticomunista a luat forme foarte variate de organizare, dar si de tematica generica in unele grupari. Intre acestea a aparut, in satul Santejude-Vale din judetul Cluj, comuna Taga, un Om, pe nume Ion Mahalean, care dupa trei ani petrecuti in prizonierat la sovietici a constatat, pe viu, ce insemna comunismul la propriu, din toate punctele de vedere. Asa incat, atunci cand liderul PCR din sat i-a propus sa devina membru de partid, acesta l-a repezit si i-a adresat cuvinte grele, injurioase. In schimb, a incercat sa-si realizeze un gand care nu-i dadea pace de cand s-a intors acasa: sa injghebeze o organizatie anticomunista prin care sa lupte pentru restaurarea monarhiei in Romania si repunerea pe tronul tarii a Regelui Mihai I. Astfel ca, impreuna cu alti doi prieteni, Ioan Moldovan, zis "a Pavaloaiei", si Dumitru Tagureanu au pus bazele organizatiei "Armata Alba" sau "Partizanii Regelui Mihai I", scrie Romania Libera.

"Mi-am trimis copilul in Rai, nu l-am lasat in iadul de aici". Liliana Ghimpeteanu, femeia ajutata de sot sa avorteze la Maternitatea Giulesti, povesteste cum a hotarat sa renunte, pentru a-l scuti de chinuri, la copilul pe care l-a asteptat 10 ani. Ii este teama de medici, de spitale, de oameni si inca mai aude scancetul copilului la care a renuntat cu inima indoita. Liliana Ghimpeteanu, femeia care in urma cu trei saptamani a fost ajutata de sot sa avorteze intr-un salon mizer din Maternitatea Giulesti, si a carei poveste a fost prezentata in editia EVZ de luni, a trecut din soc in soc in ultimele sase luni: a aflat ca este insarcinata dupa zece ani de asteptari, si, ulterior, ca va naste un copil malformat. Interviu exclusiv EVZ.

Miza refendumului. Un buget de cateva miliarde de euro si apropierea alegerilor locale de anul viitor, aceasta este miza referendumului bucurestean pentru politicieni. Romania Libera prezinta astazi si cealalta fata a monedei: ce pierd si ce castiga locuitorii Capitalei daca aleg reorganizarea administrativa. Consilierii municipali au decis: 19 iunie este data la care bucurestenii vor fi chemati la referendum, pentru a decide daca administrarea Bucurestiului va fi centralizata, asa cum prevede noul proiect de lege a Capitalei. Aceasta, in conditiile in care proiecutl de act normativ inca nu a fost trimis in Parlament, unde ar putea suferi modificari semnificative, scrie Romania Libera.

Adevarul din spatele povestilor cu eroi. La Constanta, Revolutia din decembrie 1989 s-a sustinut ca la peluza, s-a scandat "Hai, Farul!", s-a baut si s-au mancat seminte. Totul, pe fondul "luptei eroice" cu "teroristii". Adevarul da astazi ultima tusa a tabloului revolutionar din Constanta, rezumand comicul si absurdul venite odata cu libertatea. Lasand afara din cadru sutele de morti nevinovati si revolutionarii autentici care au iesit in strada inainte de 22 decembrie, tabloul evenimentelor din decembrie 1989 penduleaza intre derizoriu si impostura. Este imaginea pe care posteritatea n-o va gasi in cartile de istorie, imaginea reala a Romaniei din anul 1989, imaginea de la care a inceput democratia caricaturala a ultimilor 21 de ani, scrie Adevarul.

Zece proiecte pentru Romania. Propunerea investitorilor straini pentru repornirea economiei costa 23 de miliarde de euro. Cele zece mari proiecte de infrastructura cu care investitorii straini din Romania vor sa reporneasca economia locala se pot face fara a goli bugetul statului. Ba chiar vor genera venituri la buget de 8,9 miliarde de euro si aproape jumatate de milion de noi locuri de munca, in urmatorii cinci ani, potrivit calculelor Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Nu este vorba de proiecte irealizabile, pentru ca o parte dintre ele sunt deja demarate. Pana in 2015, statul ar trebui sa aloce 11,9 miliarde de euro pentru a pune in practica proiectele propuse de CIS. Suma reprezinta aproximativ jumatate din investitiile totale necesare, estimate la 23 miliarde de euro, scrie Gandul.

O zi de munca din viata lui Crin. I se spune "Lenesul". Monitorizat pas cu pas, intr-o zi de lucru, senatorul Crin Antonescu nu se dezminte. Pentru el, ziua de munca incepe dupa ora 13.00 si se termina la 17.30. Dar nu la Senat!. Miercuri, 13 aprilie 2011. Presedintele PNL si-a neglijat total activitatea parlamentara. A iesit din casa cateva ore in interes de partid si pentru a-si recupera fiica de la bunici. Acuzat nu o data ca este chiulangiu, unul dintre cei mai importanti lideri politici ai momentului, Crin Antonescu, are un program zilnic mai mult decat lejer, potrivit mai degraba unui pensionar sau unui somer. Bun orator, dupa cum il caracterizeaza chiar si cei mai inversunati adversari, Crin Antonescu reuseste totusi sa lase impresia ca ar lucra zi-lumina. Pentru "reformarea statului si a clasei politice" sau pentru un "plan eficient si rapid de iesire din criza", dupa cum singur declara pe blogul personal. Integral in Adevarul.

Preotul care recunoaste ca a fost platit de Securitate. Preotul profesor Alexandru Moraru din Cluj a fost platit de Securitate pentru notele sale informative si trimis la studii la Oxford. Pe 15 martie 2011, Patriarhul Daniel i-a conferit Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie acordata de Biserica Ortodoxa Romana, pentru "importanta contributie la viata Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania". Cu doar cateva saptamani inainte, CNSAS trimitea la Curtea de Apel Bucuresti o nota de constatare pe numele lui Alexandru Moraru, care arata ca bazele impresionantului CV al preotului care astazi este un important profesor universitar la "Babes- Bolyai", sef de catedra la Facultatea de Teologie, au fost puse inainte de '89, in perioada relatiei sale de colaborare de 16 ani cu Securitatea, scrie EVZ.

Citeste si: