De ce fac parlamentarii facultate. Negoita: "Nu stiu de ce m-am inscris". "Am luat facultatea ca un hobby" sau "imi era la indemana sa merg la acea universitate". Cu astfel de argumente, unii deputati tineri din Romania explica de ce au ales sa se inscrie la o anumita institutie de invatamant. Astfel, doua treimi dintre tinerii nostri parlamentari au ajuns sa urmeze universitati considerate mediocre sau foarte slabe, potrivit criteriilor internationale. In Romania exista 52 de deputati care au mai putin de 40 de ani. Acestia fac parte din primele generatii care nu s-au format in sistemul universitar comunist, putand fi considerati tinerele sperante politice ale Romaniei. Din pacate insa, pregatirea lor academica nu este un atu in favoarea acestei teorii. In lumea libera de dupa Revolutie, majoritatea tinerilor politicieni au preferat sa frecventeze universitati modeste si chiar foarte slabe, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Revolutia din Buzau: criminal cu repetitie. Gheorghe Olteanu, capitan in Garzile Patriotice, a impuscat mortal patru oameni care dormeau pe o canapea. Dupa cateva ore, a mai omorat inca un civil nevinovat. Olteanu a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare, din care a ispasit 17. Nu a putut oferi niciodata o explicatie plauzibila pentru crimele din decembrie 1989. Daca in celelalte orase din tara s-ar fi apasat pe tragaci cu aceeasi nonsalanta cu care s-a apasat la Buzau, probabil ca numarul tragediilor de la Revolutie ar fi fost si mai mare. 28 de oameni au murit in timpul evenimentelor din decembrie 1989 in orasul de la curbura Carpatilor, cu totii in urma unor episoade in care focurile de arma au sfidat orice urma de ratiune, scrie Adevarul.

Visul de sapte decenii al Chinei e aproape de realitate: Varyag se pregateste pentru lansarea in Pacific. Puterea militara a Beijingului a primit, recent, o noua infuzie de incredere, dupa ce agentia oficiala de stiri Xinhua a publicat fotografii ale portavionului sovietic Varyag, achizitionat de asiatici in 1998 si supus unei reconditionari masive. Nava e considerata de specialisti o borna fundamentala in procesul care ar putea sfarsi prin schimbarea balantei de putere in cel mai mare ocean de pe Terra. In vara lui 2010, decidentii politici de la Beijing "scapau" pe canalele media oficiale informatii referitoare la programul de operationalizare a rachetelor Dong Feng 21D, considerate capabile sa scufunde portavioane din clasa Nimitz, scrie EVZ.

Premierul turc Erdogan, extrem de acid la adresa Frantei: Noi spunem despre un om care este pe langa subiect ca e "francez". Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat la Consiliul Europei Parisul pentru deciziile sale cele mai recente cu privire la secularism si romi. Astfel, raspunzand intrebarilor eurodeputatului francez Muriel Marland-Militello, premierul turc a spus ca Franta ar trebui sa fie mai atenta la ea inainte de a critica alte natiuni si a sustinut ca atitudinea Parisului fata de romi a fost "una nedemocratica". "Astazi, in Franta, nu exista niciun respect pentru libertatea religioasa. Cei care judeca Turcia ar fi bine sa inceapa prin a se uita mai intai in ograda proprie", a declarat Erdogan. Iritat ca eurodeputatul francez Muriel Marland-Militello i-a replicat ca Turcia este tara care nu respecta drepturile minoritatilor religioase, Erdogan a continuat ironic: "Vorbiti fara sa cunoasteti situatia din Turcia. In tara mea, despre un om care este pe langa subiect se spune "este francez", potrivit EurActiv.ro.

Afaceri in premiera, acum un secol: Prima fabrica de placi de gramofon din Romania a luat fiinta la Braila, in 1912. "Gloria Romania", proprietatea brailenilor Adolf Lupescu si Marin Petrescu, a fiintat pe strada Rubinilor. La 1872, aveam cheiul, Fabrica de Bere "Muller" si prima Fabrica de Instrumente de Masurat. Tot aici, a luat fiinta prima Fabrica de Placi de Gramofon din Romania. Despre Braila, orasul comerciantilor de cereale si al navigatorilor sositi din toata Europa, s-a vorbit la superlativ. La 1839, aveam primul ziar comercial din Principate, "Mercur", farmacie si statie meteo. Cand si cand, dovezi ale maretiei orasului dunarean ies la iveala, fie la Targurile de Antichitati din tara, fie cu ocazia diverselor evenimente, scrie Adevarul.

De ce isi doresc romanii o bona filipineza. Povestile imigrantilor care traiesc "visul romanesc". Peste 2200 de straini au obtinut anul trecut autorizatii de munca in Romania pentru posturi precum guvernanta (186 in 2010), fotbalist profesionist (145) sau lucrator in salubrizare (98), cei mai multi dintre ei fiind veniti din Turcia, China sau Republica Moldova, potrivit datelor furnizate de Oficiul Roman pentru Imigranti. Anul trecut, Victor Ponta, presedintele PSD, a declarat ca a angajat o bona filipineza pentru a avea grija de fetita sa. Victor Ponta, Ana Maria Prodan, Ion Ion Tiriac, Dana Razboiu sau Silviu Prigoana sunt doar cativa dintre cei care si-au angajat bone sau menajere filipineze. In primul semestru din 2010, numarul romanilor care isi doreau o bona din Filipine a crescut cu 40%. Fata de 2009, numarul de autorizatii de munca emise pentru posturi de guvernante s-a triplat (186, fata de 61 in 2009). Totodata, in 2010 s-au emis 167 de autorizatii de munca pentru imigrantii din Filipine, scrie Gandul.

De ce s-au uitat 50.000 de americani la costumul Lenutei. Zeci de mii de americani au admirat in San Diego obiectele traditionale ale unei familii taranesti din Romania de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20. Este vorba despre expozitia de arta populara romaneasca bazata pe donatiile Luciei Ionescu Kanchenian, o fosta cercetatoare romanca, plecata de aproape 50 de ani din tara. Expozitia "Between East and West" (Intre Est si Vest) din Muzeul International Mingei din San Diego - una dintre principalele atractii turistice din sudul Californiei- a functionat intre august 2010 si aprilie 2011, fiind dedicata artei folclorice romanesti. Insa ceea ce nu au aflat vizitatorii despre exponate se gaseste in albumele din biblioteca muzeului: povestile din spatele fiecarui obiect, scrise chiar de Lucia Ionescu Kanchenian, principala donatoare. Astfel, muzeul nu expune doar obiectele de arta populara din familia Luciei, ci istoria familiei acesteia, scrie Romania Libera.

Mafia celulelor stem: negociere ca la piata cu spitalele. Mai multe persoane au pus la cale, fara autorizatie, o afacere cu ceea ce specialistii numesc tratamentul viitorului: celulele stem. Peste 20 de femei s-au trezit ca le-au fost recoltate celule stem, insa firma care se voia ca fiind revolutionara in domeniu nu avea autorizatie de functionare. Patru persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT, acestea fiind acuzate ca au recoltat celule stem pe care ulterior le trimiteau spre pastrare la o clinica din Madrid (Spania) de la mai multe paciente, insa fara a avea autorizare speciala emisa de Agentia Nationala de Transplant (ANT), scrie Adevarul.

Principesa Iordaniei: "Ma gandeam ca ceea ce spun poate declansa un razboi". Principesa Iordaniei, Rym Al Ali, vorbeste intr-un interviu acordat EVZ despre experienta ei ca fost corespondent CNN la Bagdad, dar si despre nevoia de cultura a iordanienilor. Principesa Iordaniei, Rym Al Ali, admira dezvoltarea culturii in Romania si crede ca acesta este unul dintre domeniile unde schimburile cu Iordania ar trebui intensificate. Declarandu-se "impresionata" de transformarea ultimelor doua decenii, ea spune ca Iordania trebuie sa ia exemplul Romaniei in ceea ce priveste importanta acordata teatrului si filmului. Interviu integral in EVZ.

Vanatoare de caini in orasul Deva. Orasul a fost impanzit de cadavrele animalelor impuscate direct din masina, ca in filmele cu gangsteri. Orasul Deva a fost, intr-una din noptile saptamanii trecute, scena unor violente fara precedent: mai multi caini comunitari au fost impuscati din masini aflate in mers. "Au venit cu masina iar aici, in sensul giratoriu, au deschis geamul, au strigat cainele, iar cand animalul a pornit spre masina un barbat a scos pe geam o arma cu aer comprimat cu otrava in loc de tranchilizant. Dupa aceea, au plecat. Am ramas inmarmurita. Nu am mai stiut cum sa reactionez. Catelusa pe care au impuscat-o a murit in aproximativ 15 minute", a povestit pentru Ziarul Hunedoreanul unul dintre martorii oculari. Caini comunitari impuscati au fost gasiti in mai multe zone ale orasului. Organizatii neguvernamentale care se ocupa de protectia animalelor au luat atitudine fata de aceste violente, scrie Gandul.

In cautarea urmatorului artist roman pentru Guggenheim. Membru in board-ul unuia dintre marile muzee ale lumii, Peggy Guggenheim din Venetia, romanca Ioana Grevers promoveaza tinerii artisti contemporani. Nascuta in Romania si crescuta in Germania, Ioana Grevers a studiat medicina si, ulterior, a facut studii aprofundate de Istoria Artei finalizate cu o teza de doctorat. De patru ani, numele ei este strans legat de colectia Peggy Guggenheim, fiind membru in consiliul de conducere al muzeului din Venetia. Proiectul propus de Ioana Grevers pentru renumitul muzeu este sa prezinte Occidentului arta romaneasca. Intr-un interviu pentru Romania libera, Ioana Grevers accentueaza faptul ca arta plastica romaneasca este foarte valoroasa, dar prea putin cunoscuta in strainatate. Integral in Romania Libera.

UE risipeste miliarde de euro in Africa. Proiectele europene de ajutor finanteaza lectii de dans sau capriciile dictatorilor africani. Curtea de conturi a UE a criticat Bruxelles-ul pentru ca nu a verificat care este impactul celor 16 miliarde de euro cheltuite anual pentru ajutoare. Bugetul pentru ajutoare al UE, de circa 16 miliarde de euro, finanteaza regimuri corupte si proiecte fara rezultat, arata un raport publicat ieri de organizatia "Open Europe", din Bruxelles. In Burkina Faso, instructorii belgieni predau oamenilor lectii de dans, prin proiectul "Dansez, deci exist". "Daca muzica sa misca, Africa se va misca si ea", spun organizatorii. Integral in Adevarul.

Caricaturistul Albert Poch, lasat a doua oara fara casa de un criminal de razboi. In anii '40, caricaturistul Albert Poch a fost alungat din casa prin ordinul unui ministru al lui Antonescu. Urmasii acestuia il someaza acum sa evacueze locuinta din Bucuresti. Caricaturistul Albert Poch a trait, la varsta de 11 ani, o drama pe care cei mai multi au vazut-o doar in filme. Crescut in Babadag, judetul Tulcea, a fost nevoit sa fuga de acasa in timpului prigoanei impotriva evreilor din Romania, pornita pe 9 iulie 1941. Holocaustul l-a lasat fara un unchi si fara o matusa. Printre cei care s-au implicat decisiv in aceste evenimente se afla fostul ministru al justitiei din guvernul Antonescu, Constantin Cotty-Stoicescu, scrie EVZ.

Confesiunile cercetatorilor romani premiati la Geneva. Zeci de inventii de aur raman in dulap, in lipsa fondurilor pentru punerea in practica. Zeci de cercetatori romani sunt premiati anual la Salonul International de Inventii de la Geneva, dar cele mai multe dintre inventiile lor raman "in dulap", intrucat nu au bani sa-si puna in aplicare rezultatele studiilor pentru care au fost rasplatiti cu aur de catre elita inventicii mondiale. Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a organizat, luni, festivitatea de premiere a inventatorilor de la Geneva. Cea de a 39-a editie a salonului elvetian a insemnat pentru Romania un impresionant palmares, concretizat prin 24 medalii de aur, 18 medalii de argint, sapte medalii de bronz si 20 de premii speciale. Totodata, editia din 2011 a insemnat si sarbatorirea jubileului celei de-a 20 participari a Romaniei la acest prestigios eveniment international, scrie Gandul.

Granitele Romaniei, pazite si de politisti europeni. "Cardinalul" Claude Gueant - ministrul de Interne francez - a explicat ieri ca Franta a propus un dispozitiv format din politisti europeni care sa fie detasati la granitele Romaniei. Franta va reincepe programele de reinsertie socio-economica pentru rromii care parasesc de bunavoie Hexagonul. Romania nu este inca pe deplin pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen, dar Franta este dispusa sa ne ajute pentru a intruni criteriile tehnice. Acesta este, in esenta, mesajul transmis, astazi, la Bucuresti, de ministrul de Interne francez, Claude Gueant, dupa intalnirea cu omologul roman, Traian Igas. Printre propunerile discutate cu romanii s-a numarat trimiterea de politisti de frontiera din alte state UE la granitele Romaniei, scrie Adevarul.

Vestea rapirii unui copil, raspandita in trei ore. De pe 20 mai, Romania va avea un sistem de semnalare a cazurilor de rapire a minorilor. Informatia va aparea imediat pe net, in gari sau in autobuze. Larisa Chelaru, Roxana Iakab, Andreea Simon sau Elvira Ghioaca. Sunt numele unor copile devenite subiectele unor anchete care au tinut primele pagini ale ziarelor in ultimii ani. In primele doua cazuri, micutele au fost gasite moarte, in ultimele doua, investigatiile sunt inca deschise. Deznodamantul putea fi insa cu totul altul daca in Romania ar fi existat la acea vreme o alerta de tip AMBER. Sistemul - functional in mai multe tari - face ca autoritatile si publicul larg sa se mobilizeze pentru a impiedica planurile rapitorilor de copii. Televiziunile, presa scrisa, calatorii din trenuri sau din autobuze primesc imediat vestea rapirii minorului si pot sari, daca e cazul, in ajutorul politistilor, scrie EVZ.

Afacerea de 500.000 de euro pentru care ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, spune: "Reflectez la Demisie". Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis a recunoscut ca sotia sa este angajata pe post de consilier intr-o asociatie care a obtinut 500.000 de euro din fonduri europene si guvernamentale. In plus, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita are sediul chiar in casa ministrului din Bistrita. Fondurile europene au fost aprobate de o autoritate aflata in subordinea Ministerului condus de Botis. Proiectul prin care respectiva asociatie a primit bani a fost depus si aprobat in mai putin de o luna, in timp ce Botis era deja ministru. Reprezentantul asociatiei este fostul sef de cabinet parlamentar al ministrului, scrie Gandul.

Citeste si: