Scandalos: Nu au terminat autostrada, dar au luat banii. Cele trei companii, ale caror contracte pentru constructia autostrazii Moara Vlasiei-Ploiesti au fost reziliate, au primit 95% din valoarea initiala a proiectului. Sa intri din comuna Moara Vlasiei, de pe DJ 101, pe traseul viitoarei autostrazi spre Ploiesti e o aventura. In anul in care firmele Euroconstruct Trading 98, Pa&Co si Spedition UMB trebuiau sa termine autostrada (15 decembrie 2011) sunt portiuni unde pamantul nici macar nu a fost atins. Odata descoperit drumul de pamant ce duce spre santier (unde, conform proiectului, ar trebui sa existe un nod rutier), se desfasoara ochilor doar o fasie lata de 50 de metri pe care s-a excavat pamantul si s-a asternut balastul, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Vanzatoarea manuscriselor lui Cioran: "Bunicii mei erau macedo-romani". Cea care a vandut la licitatie manuscrisele lui Emil Cioran povesteste pentru EVZ originile familiei sale. Directoarea Editurii L'Herne, Laurence Tacou, cea care a vandut, printr-o casa de licitatii, manuscrisele lui Emil Cioran, vorbeste despre originile sale si despre relatiile tatalui ei, Constantin Tacou, cu intelectualii romani stabiliti in capitala Frantei, in secolul trecut. Directoarea Editurii L'Herne explica si legatura pe care o are cu Eleonora Cioran (86 de ani), cumnata a filosofului, vaduva lui Aurel Cioran. Aceasta din urma a afirmat saptamana trecuta ca, in vara lui 2010, Laurence Tacou i-ar fi sustras din casa manuscrisele lui Cioran scoase, ulterior, la vanzare si adjudecate cu 406.000 euro. Interviu integral in EVZ.

Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei: "Suntem pregatiti pentru restaurarea monarhiei". ASR Principesa Margareta (62 de ani) vorbeste, in exclusivitate pentru "Adevarul", despre anii pe care Familia Regala i-a petrecut in exil, despre socul din decembrie 1989 si despre viitorul monarhiei in Romania. Cateva ore petrecute in camerele Palatului Elisabeta descriu cel mai clar si mai viu o halta in eternitate. Exista aici, in aceste incaperi cu ornamentele lor asezate aproape matematic, un destin exceptional, dezmostenit de istorie, pentru care eleganta, rafinamentul si discretia sunt intr-o organica, miraculoasa coerenta. Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei nu pare sa se simta constransa de imperativul dictonului "Noblesse oblige", insa sangele si ochii sai albastri demonstreaza ca nobletea este o mostenire genetica, ea nu se pierde niciodata. Interviu integral in Adevarul.

Lectia de viata: La 19 ani, voluntar pe Salvare. Ce ar vrea sa faca un adolescent intr-o noapte de weekend? Pentru Cami si Alin exista un singur raspuns: sa mearga cu Ambulanta la urgentele medicale. Cami se apropie cu blandete de barbatul cazut pe caldaram si il trezeste. "Suntem de la ambulanta. Nu va speriati!", ii spune ea pe un ton calm si il ajuta sa se ridice in sezut. Barbatul de 50 de ani duhneste a alcool, este descult si plin de julituri. Cami, un tanar voluntar al Salvarii Bucuresti, se ocupa de acest caz, al treilea pe ziua astazi. Si este abia ora 12.00. Scoate din trusa un bandaj, ii panseaza piciorul barbatului si il intreaba ce s-a intamplat. "Aveti impresia ca m-am imbatat?", ii raspunde el , apoi refuza sa ii prezinte buletinul, scrie Romania Libera.

Barakeh: "Popoarele arabe nu vor mai accepta ocupatia". Deputatul israelian de origine palestiniana Mohammad Barakeh vorbeste pentru EVZ despre recentele conflicte din lumea araba si despre mecanismele care le-au declansat.De la inceputul acestui an, lumea araba a fost zguduita de o serie de revolutii populare ce au culminat, acum o luna, cu conflictul din Libia si interventia fortelor NATO. Intr-un interviu acordat EVZ, Mohammad Barakeh, deputat in Knesset (Parlamentul Israelului, care are in componenta patru reprezentanti ai palestinienilor - n.r.), incearca sa explice mecanismele ce au dus la o reactie in lant in lumea araba dupa revolutia din Tunisia, din decembrie 2010.

Cine ar putea fi noul ministru al Muncii. Demisia lui Ioan Nelu Botis din fruntea Ministerului Muncii declanseaza negocierile in PDL si in coalitia de guvernare pentru avansarea unui nou membru in cabinetul Boc. Instalandu-l drept ministru interimar pe Nicolae Ivaschescu, unul dintre cei mai instariti secretari de stat ai guvernului pe care il conduce, Emil Boc isi acorda un ragaz de o saptamana pentru rezolvarea situatiei. Surse din conducerea PDL au precizat pentru gandul ca decizia cu privire la inlocuitorul lui Botis va fi luata dupa Paste, in calcule aflandu-se vicepresedintele comsiei de Munca din Camera Deputatilor, Claudia Boghicevici si fostul ministru al Muncii, actualmente secretar general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, scrie Gandul.

Povesti cu inventatori romani. Saraci, dar pasionati, cercetatorii romani obtin an de an medalii la concursurile internationale de inventii, cum a fost cel de acum doua saptamani de la Geneva. Drojdia cromiata pentru diabetici si hartia conservata in plasma de inalta frecventa pentru a rezista timpului sunt cateva dintre inventiile premiate cu aur. Biotehnologul Diana Barbulescu, 34 de ani, a fost medaliata cu aur pentru un procedeu de obtinere a unui produs pe baza de drojdie cromiata, util bolnavilor de diabet. Locul ei de munca de la laboratorul Institutului de Cercetare Chimico-Farmaceutica din Bucuresti are doar cativa metri patrati. In ultimii trei - patru ani, inventia sa, drojdia imbogatita cu crom, "a crescut" asa de frumos incat spera ca in curand va vedea produsul final pe piata, ca un supliment alimentar pentru cei cu diabet. N-a lucrat singura la pulberea de drojdie, ci cu mai multi colegi, scrie Adevarul.

Infernul judiciar din Rusia lui Putin. Doi reporteri ai New York Times, Clifford J. Levy si Ellen Barry si-au petrecut anul 2010 adunand dovezi despre coruptia si nedreptatile din sistemul de justitie din Rusia. Pentru efortul lor, au fost raplatiti cu premiul Pulitzer, cea mai importanta distinctie jurnalistica. Intr-o zi din toamna lui 2009, un tanar politist din Novorosiisk si-a pus uniforma si a inregistrat doua mesaje pentru Vladimir Putin, 13 minute cu totul. "Cum poate un politist sa accepte mita?'', "Intelegi incotro se indreapta aceasta tara?'',"Vorbesti despre reducerea coruptiei. Spui ca nu ar trebui sa fie numai o crima ci ca ar trebui sa fie imoral. Dar nu este deloc asa. I-am spus sefului meu ca politia este corupta si mi-a raspuns ca nu se poate altfel. Nu mi-e frica sa demisionez. Iti voi spune numele meu. Sunt Dimovski Alexei Alexandrovici'', scrie Romania Libera.

Povestea barbatului care a santajat Dacia dupa ce a gasit un stick cu planurile de fabricatie ale Duster. O persoana din Mioveni a santajat conducerea Automobile Dacia cu dezvaluirea catre companii concurente a unor detalii din procesul de fabricatie a Dacia Duster. Timp de cateva zile, in luna ianuarie a acestui an, Gheorghe M. a trimis email-uri catre sefii Dacia carora, in schimbul "tacerii" sale, initial le-a cerut echivalentul unei Dacia Duster cu toate optiunile. Pe site-ul Dacia, preturile pentru Duster sunt cuprinse intre 11.150 euro si 16.600 euro, in functie de versiuni, la care se adauga si costul optionalelor (proiectoare de ceata, aer conditionat etc). Ulterior, barbatul a spus ca s-ar multumi si cu 20.000 de lei, scrie Gandul.

Plocon de sarbatori: vin si miei trimisi pe ascuns la Bucuresti cu masina Apelor Romane Banat, pe bani publici. Traditia ploconelilor de sarbatori nu are culoare politica. Seful Directiei Apele Romane Banat, Titu Bojin, presedinte PSD Timis, e acuzat ca a trimis miei si vin "prietenilor" de la PDL, din Bucuresti. Plocoanele au fost incarcate in masina institutiei, la 4 dimineata, in curtea vilei unui afacerist controversat. Informatia legata de transportul nocturn cu plocoane de sarbatori a fost transmisa de o sursa din apropierea lui Titu Bojin. Sursa, careia ii vom proteja identitatea, cunostea cu o seara inainte, toate detaliile modului in care urmau sa fie trimise la Bucuresti pachete cu carne de miel si vin, scrie Adevarul.

Care sunt cele mai controversate opere de arta. Fie ca vin din Italia sau Franta, fie ca sunt din indepartata China, lucrarile unor artisti care ies din tiparul clasic au socat lumea artistica. Printre scandaloasele opere: sapunul creat din grasimea lui Berlusconi, porci tatuati sau un crucifix scaldat in urina. Cea mai recenta opera care a starnit scandal este cea a artistului american Andres Serrano. Fotografia, care reprezinta un crucifix scaldat in urina, a fost vandalizata recent, sparta cu dalta si ciocanul, intr-un muzeu din Avignon. Integristii au catalogat lucrarea ca o blasfemie. Opera dateaza din 1987 si a fost prezentata in cadrul unei expozitii de arta contemporana "Cred in miracole" prevazuta sa ramana deschisa pana pe 8 mai si finantata in parte de municipalitatea orasului, scrie Romania Libera.

Armenia considera partinitoare declaratia lui Traian Basescu privind conflictul din Nagorno-Karabah: "este pur si simplu uluitoare". Adjunctul ministrului armean de Externe, Shavarsh Kocharyan, considera partinitoare si neconstructiva declaratia facuta luni de presedintele Romaniei, Traian Basescu, privind rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah, relateaza miercuri postul public de Radio din Armenia, in pagina electronica. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Baku, ca rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah trebuie sa plece de la principiile dreptului international, respectiv integritate teritoriala a Azerbaidjanului si respectarea drepturilor minoritatilor, dar in interiorul statelor suverane, scrie Gandul.

"S-au impuscat ca prostii intre ei, asta a fost Revolutia". Nicolae Husu, care era in 1989 sofer la UM 01640 din Buzau, descrie haosul si prostia de la unitatea sa militara, unde au murit trei oameni. Intrati in alarma de lupta inca din 17 decembrie, tinuti intr-o tensiune permanenta si lipsiti de orice informatie concreta, militarii romani au cazut cu usurinta in plasa diversiunii teroriste. Chiar daca initial au fost musamalizate de procurori si de propaganda mediatica a FSN, gafele Armatei Romane in Revolutia din decembrie 1989 au inceput, ulterior, sa iasa la iveala. Incet-incet a devenit tot mai evident ca zecile de soldati cazuti la datorie in lupta cu "teroristii" fusesera, de fapt, impuscati de propriii colegi in urma unor confuzii sau a unor situatii tragi-comice, scrie Adevarul.

Citeste si: