Un supravietuitor al catastrofei de la Cernobal prezice vremuri grele pentru Fukushima. Un supravietuitor al accidentului de la Cernobal, aflat in vizita in Japonia la comemorarea a 25 de ani de la catastrofa ucraineana, a prezis vremuri dificile din punctul de vedere al sanatatii, dar si al dezvoltarii economice si sociale, pentru oamenii care locuiesc in apropiere de Fukushima. "Accidentul de la Fukushima este geaman cu cel de la Cernobal", a spus Pavel Vdovichenko, 59 de ani, care locuia in anul 1986 la o distanta de 180 de kilometri de fabrica de la Cernobal din Briansk, una dintre zonele cel mai grav afectate. In urma cu cateva luni, cand a acceptat sa participe la un eveniment de comemorare a accidentului din 1986, organizat de organizatiile anti-nucleare japoneze, Vdovichenko nu si-a imaginat ca va fi nevoit sa vorbeasca despre un nou dezastru nuclear. "Dupa accidentul de la Cernobal, oamenii s-au confruntat cu colapsul economiei," a declarat pentru AFP fostul profesor de istorie, adaugand: "Companiile au dat faliment, agricultura s-a prabusit, nu mai existau locuri de munca, iar oamenii au fost loviti de cancer. Acelasi lucru se poate intampla si in Fukushima". Vdovichenko a invocat si problema discriminarii: "Oamenii nu se mai apropie de zonele care au fost odata contaminate", a spus militantul ucrainean, citat de AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Regina Elisabeta a II-a, acuzata de incalcarea drepturilor omului. Un militant pentru drepturile omului o acuza pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca a pus rangul regal mai presus de orice altceva in ceea ce priveste criteriile de alegere a invitatilor la nunta nepotului sau. Astfel, la evenimentul care va avea loc pe data de 29 aprilie, vor fi prezenti "mai multi dictatori", informeaza The Independent. Peter Tatchell, un militant pentru drepturile omului, australian de origine britanica, o acuza pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii de incalcarea drepturilor omului. Potrivit celor mai recente informatii legate de nunta regala, printre oaspetii care au fost invitati la eveniment se numara printul mostenitor al regatului din Bahrain, Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifahdin si Regele Mswati III al Swazilandului (tara din sudul Africii) - criticat de catre Amnesty International dupa ce a folosit violenta pentru a inabusi demonstratii pasnice. "Este deplorabil ca Regina a invitat dictatori din Bahrain, Swaziland si Arabia Saudita, care comit incalcari grave ale drepturilor omului: detentie fara punere sub acuzare, tortura si reprimare violenta a protestelor", a spus Tatchell. Un purtator de cuvant al St James's Palace a confirmat faptul ca Ministerul de Externe a aprobat listele cu invitati. "Invitatiile vin de la regina, care pastreaza traditia de a invita si alte capete incoronate", a explicat acesta. Potrivit publicatieiThe Independent, ambasadorului Libiei in Marea Britanie i-a fost anulata invitatia la nunta, dupa inceperea conflictului din tara. De asemenea, printul Bahrain-ului a anuntat ca nu poate participa la nunta, pe fondul violentelor din tara sa.

Yemen: Zeci de raniti in urma unei noi manifestatii. Zeci de persoane au fost ranite, luni, in orasul yemenit Taez, unde fortele de securitate si armata au deschis focul si au lansat grenade lacrimogene pentru a-i dispersa pe participantii la o manifestatie de proportii impotriva presedintelui Ali Abdallah Saleh, relateaza AFP, citand martori oculari. ortele guvernamentale stationate la Taez - al doilea oras ca marime din Yemen, situat la 200 de kilometri de capitala Sanaa - au intervenit pentru a bloca inaintarea manifestantilor intr-un cartier din sud-estul orasului. ute de mii de yemeniti au participat la protest, pentru a-si exprima dezacordul fata de planul de rezolvare a crizei prezentat de Saleh. Fortele de securitate au inchis cu blocuri de ciment principalele artere ale orasului care duceau la resedinta guvernatorului, iar Taez a fost intesat de blindate ale armatei. Militari si barbati inarmati in tinuta civila au deschis focul si au facut uz de gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa pe protestatari, zeci de persoane fiind ranite, conform unor martori oculari. Protestatarii yemeniti continua sa respinga planul de initiativa propus de monarhiile din Golf, care prevede renuntarea presedintelui Saleh la putere, in schimbul garantarii imunitatii sale.

Un barbat a incercat sa deturneze un avion Alitalia catre Libia. Un pasager a atacat duminica seara cu un obiect ascutit o insotitoare de zbor aflata la bordul cursei AZ329, care zbura pe ruta Paris - Roma, a companiei Alitalia si a cerut ca zborul sa fie redirectionat catre Tripoli, Libia. Atacatorul a fost insa imobilizat imediat de catre ceilalti insotitori de zbor, relateazaCNN, citand compania Alitalia. Avionul, care avea 131 de pasageri la bord, a aterizat cu bine pe aeroportul Fiumicino din Roma, unde barbatul a fost predat politiei. Potrivit agentiei ANSA, suspectul ar fi consilier al delegatiei Kazahstanului la sediul UNESCO de la Paris si obiectul folosit pentru a o ataca pe insotitoarea de zbor a fost o unghiera. Barbatul, care nu are antecedente judiciare si nici legaturi cu terorismul international, a fost retinut de politia de frontiera italiana. Insotitoarea de bord a suferit rani usoare in urma incidentului, insa Alitalia a precizat ca starea sa de sanatate nu este ingrijoratoare.