Potlogi de Dambovita, maternitatea minorelor. Femei in capoate colorate in roz turbat, verde primavaratic sau bleu puternic ies din case ca din niste saloane de spital. Se plimba pe strazile principale ca pe holurile unei maternitati. Fete care nu par sa fi parasit de mult lumea papusilor, dar care poarta in burta primul, al doilea sau chiar al treilea prunc isi fac ritualul de dimineata. Cu fete imbujorate, iesitul din casa de dimineata nu pare sa fie doar pentru o plimbare: toate par sa mearga undeva cu un scop precis, lasandu-se oprite de vecine cu pofta de vorba. Isi sprijina pe burtile umflate cate-o mana, intr-un gest nefiresc pentru varsta lor. Si au anii la care alte pustoaice descopera magia primului sarut sau abia au primit o invitatie la suc, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Romania a refuzat teroristii Al Qaida. Insistentele membrilor corpului diplomatic american ca Romania sa accepte 2-3 detinuti din Guantanamo Bay s-au lovit in mod repetat de tacerea oficialilor romani - care au afirmat ca vor analiza situatia, eschivandu-se insa sa dea un raspuns clar. Primele demersuri ale oficialilor americani au avut loc in 2007, cand Brandusa Predescu, directoarea pentru Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliul Europei si Drepturile Omului in cadrul Ministerului de Externe, a fost intrebata care sunt posibilitatile ca Romania sa accepte un numar mic de detinuti. Brandusa Predescu a raspuns ca va inainta problema noului - pe atunci - ministru de externe Adrian Cioroianu, si a cerut detalii despre detinutii respectivi. Pe de alta parte, oficiala romana s-a plans de timingul nefericit al cererii americane; scena politica din Romania era oricum in fierbere dupa aderarea la Uniunea Europeana, iar Consiliul European tocmai pornise o ancheta in privinta unor posibile centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, anunta Romania Libera.

Cum a mintit fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis, in afacerea celor 500.000 euro europeni. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu situatia fostului ministru al Muncii, Ioan Botis, cerand procurorilor sa-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. Intr-un comunicat de presa remis redactiei gandul de catre ANI, sunt prezentate rezultatele anchetei pe care au efectuat-o inspectorii de integritate. Constatarile ANI il contrazic pe fostul ministru in mai multe aspecte legate de afacerea celor 500.000 de euro proveniti din fonduri europeni. Astfel, Botis a declarat ca familia sa a pus in mod gratuit la dispozitie un spatiu asociatiei care deruleaza proiectul finantat din bani europeni. Inspectorii ANI sustin insa ca exista un contract de inchiriere pentru respectivul spatiu. Contractul de inchiriere este pentru o durata de patru ani, iar chiria lunara este de 5500 ron, informeaza Gandul.

Nunta secolului: inrudirea casei regale romanesti cu cea a Marii Britanii. Evenimentul de vineri are potentialul de a influenta modul cum britanicii isi privesc monarhia. Multi dintre ei nu cred ca va mai dura 100 de ani. Nunta cuplului Charles Windsor - Kate Middleton a provocat dezbateri privind relevanta monarhiei britanice in secolul al 21-lea. Printre miliardele de oameni care vor privi nunta de vineri vor fi probabil si multi sceptici. "Cand ai o nunta regala in secolul al 21-lea, care vine dupa o intreaga generatie de erori maritale regale, exista, inevitabil, un grad de cinism. Poti sa faci pariu la agentiile din Marea Britanie privind lungimea acestei casnicii", afirma Patrick Jephson, fostul secretar al Printesei Diana. Casniciile a trei dintre cei patru copii ai Reginei Elisabeta a II-a (Charles, Anne si Andrew) si cea a surorii sale, Printesa Margaret, s-au sfarsit prin divorturi, scrie Adevarul.

Ion Stoica, inventatorul la care se documenta Aurel Vlaicu. Ion Stoica, un roman din satul hunedorean Ormindea, care a trait intre 1861 si 1921 se numara printre pionierii aviatiei romanesti si europene. A construit un elicopter in miniatura si a zburat in gradina casei sale, la 1901, cu un planor facut, cel mai probabil, in sura gospodariei sale. Este mentionat doar in cartile de specialitate. Pe lista realizarilor sale remarcabile se mai numara si o masina de spalat. Nu si-a facut loc insa si in cartile de istorie. Autoritatile hunedorene incearca acum sa repare aceasta nedreptate. Ion Stoica s-a nascut in 1861 in satul Ormindea, din comuna hunedoreana Baita, zona in care erau multe familii cu stare, datorita aurului care se extragea din mina. Si el provenea, se pare, dintr-o familie instarita, din moment ce parintii au reusit sa-l trimita la scoala, la Brad. Dupa terminarea gimnaziului a plecat la Sibiu, ca ucenic intr-un atelier de fotografie. L-a pasionat si pictura. Avea si talent la asa ceva, reusind sa traiasca bine din "zugravitul" de biserici, anunta EVZ.

"Baietii destepti" din industria jocurilor. Cativa tineri entuziasti au renuntat la slujbele din multinationala si s-au apucat de afaceri cu jocuri de societate - boardgame-uri. Unii dintre ei sunt designeri, altii - distribuitori si patroni de magazine online. Tot ei au pus bazele unei comunitati de jucatori, care numara cateva mii de membri. Cum intri in ceainaria Tabiet din Bucuresti, te ia pe sus mirosul de ceai de fructe, bere si sandvisuri incalzite la microunde, iar un zumzet continuu te umple de energie. O multime de tineri adunati pe la mese dau cu zarul, impart cartonase, stabilesc echipe. Sunt pasionatii de boardgame-uri (jocuri de societate), care se strang in fiecare miercuri seara ca sa se distreze cu cele mai noi jocuri de societate aparute pe piata din Romania, informeaza Romania Libera.

Primaria care vrea sa dea aproape un milion de euro ca sa angajeze 112 paznici. In sase luni, Primaria sectorului 3 intentioneaza sa cheltuiasca aproximativ 900.000 de euro fara TVA, pentru servicii de paza. Firma sau firmele care vor castiga cele doua licitatii vor trebui sa asigure paza in cinci parcuri si la 28 de obiective de investitii. Primaria sectorului 3 este dispusa sa cheltuiasca 2.424.414 lei fara TVA, echivalentul a aproximativ 600.000 de euro, pentru servicii de paza la 28 de investitii. Durata contractului pe care primaria intentioneaza sa-l incheie cu firma de paza este de sase luni, adica de pe 30 iulie pana pe data de 30 decembrie 2011. In caietul de sarcini al licitatiei se precizeaza ca firma va trebui sa asigure un numar de 84 de agenti de paza, 28 de agenti de interventie, sa aiba un dispecerat cu o dotare minima, o linie de fax functionala, o adresa de e-mail si o statie de radio emisie. O socoteala simpla arata ca un singur agent de paza ar trebui sa primeasca pe durata contractului peste 5.000 de euro, scrie Gandul.

Revolutia de la Ploiesti: a murit un om de frica. Ploiesti este orasul bombardamentelor din 1944 si al Republicii autonome (de o noapte) de la 1870, orasul din poeziile lui Geo Bogza sau Nichita Stanescu, dar, oricat s-ar lovi unii cu pumnul in piept, el, Ploiestiul, nu exista pe harta Revolutiei. Exista insa pe harta profitorilor Revolutiei. Din fericire, la Ploiesti nu s-a murit de gloante. A murit un cetatean de frica teroristilor, a facut stop-cardiac, a oftat omeneste si-a murit. Dar Armata, Securitatea, Militia si populatia civila au facut corp comun dupa ce cuplul dictatorial a fugit cu elicopterul din Bucuresti. Ploiestenii n-au plecat urechea la zvonuri si nu s-au impuscat orbeste in timpul contrarevolutiei FSN-iste din 22-25 decembrie 1989. E meritul lor. Insa faptul ca resedinta judetului Prahova nu a trait Revolutia la intensitate maxima nu inseamna ca aici nu exista revolutionari, anunta Adevarul.

Igor Kostin, basarabeanul care a prins in poza tragedia de la Cernobal. Un barbat solid intra in holul hotelului Rus din Kiev. E imbracat intr-un sacou negru, cu dungi, are o mustata atent tunsa si o servieta care ascunde munca lui de o viata. In ea sunt fotografii socante, cu "lichidatorii" din zilele de groaza de dupa 26 aprilie 1986, cand reactorul 4 de la centrala Cernobal a explodat. Dupa cum se tine, fotograful Igor Kostin pare ca plezneste de sanatate. Zici ca i-au priit radiatiile pe care le-a incasat in doze incredibile in zilele cat a lucrat ca fotograf pentru agentia sovietica Novosti, devenind primul jurnalist care a vazut dezastrul chiar de pe acoperisul distrus al centralei, printre masti de gaze care ascundeau mii de necunoscuti sacrificati la "lichidarea" deseurilor radioactive, informeaza EVZ.

De la turnatorul "Dudu", la regele asfaltului. Unul dintre cei mai celebri regi ai asfaltului, Besciu, a fost recrutat de Securitate la sfarsitul anilor '80, cand lucra la Hotelul Ambasador din Capitala. Omul de afaceri Dan Besciu a fost recrutat de Securitate, semnand un angajament pe 20 iunie 1988 cu Securitatea Municipiului Bucuresti. Acest lucru rezulta din Adeverinta primita, remisa de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), din care mai reiese ca lui Besciu "nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii". Documentul a fost facut public chiar de catre institutia care l-a verificat, regasindu-se pe www.cnsas.ro. Potrivit informatiilor RL, verdictul de necolaborare, dat de CNSAS, are legatura cu faptul ca informatiile date de Besciu organelor Securitatii nu ar fi incalcat drepturile nimanui, scrie Romania Libera.

Citeste si: