Unde au ajuns banii UE pentru micii fermieri. Peste 4.500 de tineri au obtinut in ultimii trei ani, din fonduri UE, sume cuprinse intre 10.000 si 25.000 de euro pentru a-si deschide o mica afacere in mediul rural. Cum au fost cheltuiti banii si cine au fost beneficiarii acestui program care a suscitat un interes atat de mare? Ministerul Agriculturii a inaugurat in 2008 o linie de ajutorare de 337 milioane euro, din fonduri UE. Banii trebuie impartiti pana in 2013 tinerilor care aleg sa-si deschida o ferma la sat. Pana in prezent s-au cheltuit deja 28% din suma. Doar in acest an se vor acorda ajutoare in valoare de 100 milioane euro. De unde atata interes pentru aceste fonduri? Pe de o parte, "setea de bani la tara e uriasa", dupa cum ne-a declarat Octavian Alic, director general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a decis majorarea din noiembrie a plafonului maxim al primei de instalare la 40.000 de euro si pe cel minim la 12.000, scrie Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Guvernarea Boc in metri de autostrada. A facut 62 de metri pe zi. Boc mai trebuie sa stea la putere inca 35 de ani ca sa-si onoreze promisiunile electorale.Investitiile record in infrastructura rutiera din Romania promise de catre reprezentantii Guvernului Boc s-au concretizat, in tot mandatul de pana acum, in 53 de kilometri de autostrada si circa 630 de kilometri de drumuri nationale (DN) reabilitati, in conditiile in care bugetele de investitii ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au insumat, in 2009 si 2010, circa 3,4 miliarde de euro in total. Asta inseamna, in medie, cate 62 de metri de autostrada construiti in fiecare zi de mandat a premierului Emil Boc. In acest ritm, pentru a putea onora promisiunea electorala din 2008, de 1.000 de kilometri de autostrada, actualul Executiv ar avea nevoie de circa 35 de ani, scrie Gandul.

Misterele Revolutiei: Soldatul care s-a sinucis pentru libertate. Mugurel Stoiculescu s-a impuscat in cap, la 30 decembrie 1989. El luase decizia cu o saptamana inainte, dupa fuga dictatorului. Soldat in termen, tanarul de 19 ani a scris in biletul de adio ca doar moartea il mai poate elibera. Apoi a inceput sa citeze din Calistrat Hogas si din George Toparceanu. La Ploiesti, Revolutia a creat contextul unei morti atipice, o sinucidere cu accente gotice, coborata din literatura fantastica franceza, dar si din lirica romaneasca. Soldatul craiovean Mugurel Stoiculescu (19 ani) era militar in termen la UM 01591 Ploiesti. Pe 30 decembrie, la ora 15.00, el a fost trimis intr-un post de observatie din Intreprinderea Frigoriferul. Ar fi trebuit sa-si incheie tura la ora 19.00. Dupa ora 20.00 insa, criminalistii Florin Olteanu si Gheorghe Manafu erau anuntati ca Revolutia a mai facut o victima, scrie Adevarul.

A fi sau a nu fi Elodia. Citeste povestea celui care a elucidat misterul "craniului Elodiei". Are 47 de ani si ultimii trei i-a petrecut reconstruind chipuri. Horatiu Draganescu a studiat si craniul despre care s-a zis ca ar apartine Elodiei Ghinescu. La 47 de ani, Horatiu Dinu Draganescu, comisar-sef la Institutul de Criminalistica al Politiei Romane, este singurul expert in reconstructie faciala din tara. Practic, el este omul la care ajung craniile despre care nu se poate stabili nimic cu precizie. Cu rabdare si simt artistic - pe care admite ca nu il avea inainte sa se specializeze in aceasta tehnica - Horatiu Draganescu modeleaza cu atentia unui sculptor cranii despre care criminalistii nu detin nicio informatie. Craniile care ajung la el sunt "preparate", adica curatate de tesuturile si impuritatile care se aduna in timp, scrie EVZ.

De frica spitalelor, romancele vor sa nasca acasa. Niciun ginecolog nu i-a permis Anei Maita (29 de ani) sa nasca natural, asa ca tanara bucuresteanca a decis sa aduca pe lume doi copii, fara moasa si fara sprijin din partea vreunui spital. 200 de femei aleg anual aceasta metoda. Acum 50 de ani femeile din Romania ar fi dat orice sa poata naste la spital in conditii cat mai sigure, cu anestezie peridurala, pentru diminuarea durerilor. Astazi ele vor sa nasca acasa, alaturi de soti, precum vesticele. Asa a procedat si Ana Maita (29 de ani), mama a doi baieti, in varsta de trei, respective un an. Pe amandoi i-a adus pe lume chiar acasa, fara moasa, fara doctor, fara complicatii. "Era noapte si ma aflam acasa, alaturi de barbatul meu, Ionut. Hotarasem sa il aducem pe lume pe Filip, asa cum il concepusem, in intimitatea si firescul casei noastre", povesteste astazi Ana, care intre timp a devenit presedinta unei asociatii ce promoveaza drepturile gravidelor, scrie Romania Libera.

Politia fura filme de pe net. Un internaut de la Academia de Politie a fost surprins cand descarca de pe internet un film, fapta considerata ilegala. Descarcarea filmului de la un computer al Academiei de Politie a avut loc in seara de 25 aprilie, a doua zi de Paste. O persoana inca neidentificata de la Academia de Politie, aflata la munca in a doua zi de Paste, a fost surprinsa descarcand de pe torrente filmul "Trei zile de cosmar" (titlul folosit in cinematografele romanesti). Un film politist, cu o femeie suspectata si arestata pentru ca si-ar fi ucis seful. Viitorul politist a fost surprins de un alt internaut, care a facut o captura a ecranului si a oferit-o redactiei, scrie Adevarul.

Castigator la LOTO din inchisoare. Acuzat de coruptie alaturi de zeci de vamesi si politisti de frontiera, Gubic a castigat un autoturism Dacia Duster la extragerea Loto de Paste. Pentru ca este incarcerat la Rahova, familia acestuia a jucat un bilet pe numele lui. Norocul pare sa nu-l ocoleasca pe fostul sef de tura de la Vama Moravita Milan Gubic nici in Penitenciarul Rahova, unde asteapta trimiterea in judecata pentru rolul jucat in contrabanda cu tigari din vestul tarii. Aflat in arest preventiv din data de 23 februarie, cand s-a predat procurorilor anticoruptie care ancheteaza complicitatile dintre contrabandisti, vamesi si politisti de frontiera in vamile din Timis, Arad si Caras-Severin, Gubic a aflat ca este fericitul castigator al unui autoturism Dacia Duster la extragerea Loto 6/49 de duminica trecuta, scrie Romania Libera.

Igor Kostin, basarabeanul care a prins in poza tragedia de la Cernobal. Primele fotografii ale dezastrului de la Cernobal au fost facute, sub radiatii, de Igor Kostin, un fotograf nascut in Basarabia, in timpul Romaniei Mari. Azi, la 25 de ani de la tragedie, Kostin spune, intr-un interviu pentru EVZ, ca e mandru de originile sale de "moldovean mamaligar".Un barbat solid intra in holul hotelului Rus din Kiev. E imbracat intr-un sacou negru, cu dungi, are o mustata atent tunsa si o servieta care ascunde munca lui de o viata. In ea sunt fotografii socante, cu "lichidatorii" din zilele de groaza de dupa 26 aprilie 1986, cand reactorul 4 de la centrala Cernobal a explodat. Interviu integral in EVZ.

Avem drumuri mai lungi, dar mai proaste ca in 2008. In ultimii doi ani au expirat peste 1.000 de kilometri de drumuri "modernizate". Acum avem 25.170 de kilometri degradati. Lungimea drumurilor expirate a ajuns in 2010 la 30,5% din totalul de 82.386 de kilometri. In 2008, aceasta proportie era de 29,9% dintr-un total de 81.693 de kilometri. Din 2008 pana in 2010, lungimea totala a drumurilor publice din Romania a crescut cu 693 de kilometri, totalizand in prezent 82.386 de kilometri, insa ponderea celor cu durata de serviciu depasita este aceeasi ca acum doi ani. Mai exact, potrivit Institutului National de Statistica (INS), 47,2% din drumurile modernizate (11.880 km) si 59,6% din cele cu imbracaminti asfaltice usoare (13.290 km) aveau durata de serviciu depasita, scrie Adevarul.

Recuperatorii horror. Douazeci si doua de persoane dintr-o grupare interlopa cunoscuta drept clanul "sportivilor", printre care si liderul Radu Rosca, au fost arestate de politisti. Interlopii sunt acuzati ca i-au batut, electrocutat sau chiar strangulat pe cei care aveau datorii la camatari. Ancheta politistilor a pornit de la declaratiile socante ale victimelor care le-au povestit anchetatorilor cum au fost electrocutate, strangulate si batute brutal de catre membrii clanului "Sportivilor", pentru a le da acestora zeci de mii de euro. Una dintre victime le-a relatat politistilor ca vreme de cateva zile a fost batuta bestial si electrocutata pentru a le da infractorilor 25.000 de euro. O alta victima a povestit cum a fost lovita de nenumarate ori cu corpuri contondente, infractorii chiar stranguland-o. O alta victima a fost amenintata cu un pistol si lovita in mod repetat de catre invinuiti, in timp ce se afla in locuinta sa, pentru a plati suma de 30.000 de euro, scrie Romania Libera.

Romanii au talent. Cati bani ii ia statul lui Adrian Tutu, castigatorul premiului de 120.000 euro din finala. Putin peste o suta de mii de euro. Cu atat va ramane Adrian Tutu, castigatorul show-ului "Romanii au talent", dupa ce statul roman ii va impozita castigul cu 19.200 de euro. Astfel, rapperului ii vor reveni doar 100.800 de euro, bani cu care, deocamdata, spune ca nu stie ce vrea sa faca. Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a declarat pentru gandul ca regreta ca nu-l poate scuti pe Adrian Tutu de la plata impozitului: "Imi pare sincer rau, pentru ca e o situatie speciala, ii cunosc situatia familia si nu as fi vrut sa ii diminuez bucuria castigarii premiului. Dar, din pacate, nu avem baza legala pentru a-i acorda aceasta scutire", spune Blejnar. Potrivit Codului Fiscal, "veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorilor de venituri". Nu exista nicio derogare de la obligatia de plata. In cazul concursurilor cu premii, singura diferenta fata de jocurile de noroc este cota de impozitare (16%, fata de 25%), scrie Gandul.

Lupte corp la corp intre unguri si rromi. Locul defunctei "Garzi Maghiare" a fost luat de mai multe organizatii paramilitare de extrema dreapta. Una dintre ele, "Forta de aparare", s-a facut "remarcata" zilele acestea la Gyongyospata. Opt participanti la tabara Fortei de aparare, retinuti de politie, au fost eliberati de tribunal. Multi dintre cei 300 de rromi care au plecat cand politia a inchis baza s-au intors. Prezenta lor a creat o atmosfera de tensiune in randul rromilor din comuna care, pana la urma, s-a terminat cu o incaierare intre cele doua tabere. Rromii au atacat patru tineri din tabara deoarece, au afirmat ei, acestia au aruncat cu pietre in rromi si au marsaluit cu un obiect care semana cu o arma, a relatat cotidianul "Nepszabadsag". Cei patru au fost dusi la spital. Dupa reaparitia membrilor organizatiei paramilitare, a mai spus el, rromii din localitate si-au pierdut rabdarea, nu mai au incredere ca statul va putea sustine respectarea ordinii, de aceea 450 de rromi vor cere azil politic in SUA, scrie Adevarul.

Necolaiciuc, afaceri cu banii BEI. Fostul director al CFR este acuzat ca ar fi deturnat peste 184 miliarde de lei vechi proveniti de la Banca Europeana de Investitii. Mihail Necolaiciuc, extradat de curand din SUA, a fost dus ieri la DNA, unde i s-au prezentat acuzatiile in cel de-al patrulea dosar penal. Necolaiciuc este acuzat de faptul ca, in calitate de director general al CN CFR si de ordonator principal de credite, a dispus utilizarea in alte scopuri a sumei de 184,381 miliarde de lei vechi, provenita de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si destinata special pentru finantarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor". Cu banii de la BEI, Necolaiciuc a achizitionat, cu mult peste pretul pietei, produse si lucrari de reparatii cladiri, scrie Romania Libera.

De ce e contestat Adrian Tutu. Victoria rapperului din Focsani la prima editie a concursului "Romanii au talent" este inca un subiect intens dezbatut pe forumuri, retele de socializare, in presa si la TV. Luni seara, vocea poporului a decis: Adrian Tutu este marele castigator. Imediat dupa concurs, insa, au aparut nenumarate voci care-l contesta pe invingator. De la simpla barfa de birou, la discutiile de pe site-urile de socializare si dezbaterile de la televiziuni, victoria lui Adrian Tutu (19 ani) la "Romanii au talent" este inca unul dintre cele mai dezbatute subiecte. Desemnat castigator exclusiv prin votul telespectatorilor, "Eminem de Romania", cum a fost supranumit Tutu, este acum contestat de o alta parte a publicului. "Eu am venit la <> pentru ca am simtit ca am ceva de spus si am vrut ca povestea mea sa fie un exemplu pentru ceilalti". Integral in Adevarul.

"Violenta metodelor romanesti impotriva Europei Libere a fost unica". Un fost director al Radio Europa Libera vorbeste despre apucaturile teroriste ale Securitatii ceausiste in lupta cu undele care aduceau libertatea in casele romanilor.Nicaieri nu a fost Razboiul Rece mai dur pentru Romania comunista decat in batalia invizibila purtata de politia politica a lui Nicolae Ceausescu cu vocile, ideile si aspiratiile lansate in eter de Europa Libera. Si nimic nu a lipsit din arsenalul Securitatii - nici atacurile brutale, nici bombele deghizate in colete, nici macar Carlos Sacalul, mana de ajutor in vremuri grele a dictatorului de la Bucuresti. Integral in EVZ.

Cum ar putea profita turismul romanesc de zvonul ca printul William si-ar petrece luna de miere aici. Romania, in special Transilvania, ar putea cunoaste cel mai mare boom turistic al ultimilor ani in urma zvonurilor potrivit carora printul William si viitoarea lui sotie, Kate Middleton, si-ar petrece luna de miere la noi in tara, relateaza publicatia americana Global Post. Viscri, o localitate cu mai putin de 500 de locuitori, situata in judetul Brasov, a fost inclusa pe lista destinatiilor posibile ale celor doi miri, alaturi de locuri ceva mai renumite, precum Marea Bariera de Corali din Australia sau Sicilia, scriu jurnalistii americani. La sfarsitul anului 2006, Viscri a intrat in atentia presei internationale cand printul Charles, tatal lui William, a cumparat doua case de vacanta si a sustinut financiar renovarea bisericii fortificate sasesti din sat, monument inscris in patrimoniul mondial UNESCO. Zvonurile unei luni de miere romanesti au aparut dupa ce satenii si patronii de pensiuni din Viscri au povestit despre vizitele unor persoane oficiale "care ar face aparent parte din Brigada de Protectie Regala", scrie Gandul.

Citeste si: