Secretele "murdare" ale alimentelor chilipir. Unt - 2 lei pachetul, lapte - 2,7 lei litrul, ciocolata - 1,5 lei tableta sau suc de portocale - 1 leu sticla de doi litri. Nu va grabiti sa intrebati: "Unde?". Nu avem de-a face cu promotii, ci cu alimente care doar incearca sa para a fi ceea ce categoric nu sunt. Romania Libera a identificat cel putin cinci produse care, datorita preturilor tentante, si-au facut loc in frigiderul multora dintre romani. Cati dintre clienti au constientizat insa cu adevarat ce cumpara? Problema "untului", "laptelui" sau a "ciocolatei" superieftine este aceea ca doar in aparenta reprezinta produsele mentionate mai sus.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Roma cauta banii mafiei la Glina. Procurorii italieni anti-mafia au indicii ca unul dintre capii Cosa Nostra, Massimo Ciancimino, ascunde in Romania fonduri de peste 300 de milioane de euro. Fiul fostei eminente cenusii a organizatiei Cosa Nostra, Vito Ciancimino, a spalat fonduri prin investitii in gropile de gunoi din tara noastra, in special in "afacerea Glina". O nota a judecatorilor din cadrul Tribunalului din Palermo privind activitatile mafiote ale clanului Ciancimino din "Cosa Nostra", publicata ieri de "Corriere della Sera", arata ca majoritatea averii liderului mafiot Massimo Ciancimino (48 de ani), aproximata in jurul a 400 de milioane de euro, s-ar afla ascunsa in Romania. Pana acum s-a identificat o mica parte din bani in Italia, dar sunt indicii conform carora grosul banilor s-ar afla ascuns in afaceri de depozitare a deseurilor din Romania, scrie Adevarul.

Dinu Patriciu falimenteaza Adevarul Holding. Mai multe firme cer la Tribunalul Bucuresti falimentul companiei Adevarul Holding. Dinu Patriciu nu mai pare dispus sa finanteze, la nesfarsit, "gaura neagra" din afacerea sa media. Cinci societati comerciale cer in instanta falimentul companiei care editeaza cotidianul "Adevarul" - Adevarul Holding SRL -, din cauza neachitarii unor datorii. Desi sumele aferente acestor procese nu sunt foarte mari, surse EVZ sustin ca acesta ar fi doar "varful aisbergului" si ca trustul ar intampina dificultati mari in piata. De altfel, surse apropiate Adevarul Holding spun ca societatea inregistreaza datorii mari si catre diversi furnizori - retele de distributie, firme de leasing, agentii de publicitate, dar si televiziuni.

Primele secvente din filmul "2012: Partidul Poporului: mic, bere si manele". Cum s-au batut pe viata si pe moarte "Nelu, Baiat de Zahar" si "Titi Frumosu". De 1 Mai au fost alegeri de primar in doua sate dobrogene - Baraganu si Lanurile. In cursa, alaturi de reprezentantii seniorilor - PSD, PDL si PNL - a intrat, ca independent si omul sustinut de PP-DD. Consecinta: Dan Diaconescu si apropiatii sai au facut in acest sfarsit de saptamana, o vizita fulger in satele amintite pentru a-si sustine candidatul. Spectacolul, inceput pe lumina, a durat pana dupa miezul noptii, iar filialele satesti ale partidelor, impulsionate de vizita lui Diaconescu, au incins hore si gratare si au racit sute de litri de bere pentru alegatori. Alegerile de la Baraganu si Lanurile pot fi considerate un "trailer" al filmului electoral care se va difuza la anul: mici, bere si manele. Cititi in continuare, un reportaj "incendiar" dintre gratarele politice, scrie Gandul.

Ce surprize are Vintu pentru Traian Basescu. In momentul arestarii pe o perioada de 29 de zile, SO Vintu a anuntat "surprize" pentru presedintele Traian Basescu, ce urmeaza a fi cunoscute astazi. Tot astazi, Elan Schwartzenberg, imputernicit in Cipru de copii lui Vintu (evident, la ordinul lui Vintu) sa preia administrarea actiunilor celor circa 90% din Realitatea, a anuntat ca va face o conferinta de presa. Ce va anunta Elan? Va dezvalui, asa cum se speculeaza pe piata media, modul in care a fost ajutat de Vintu sa preia drepturi litigioase si apoi sa faca avere din afaceri imobiliare sau va dezvalui cum s-au incasat milioane de euro "pe ruta Baaklini" (arestat pentru tentiva de a incasa TVA de 60 de milioane de euro), cu complicitatea lui Sorin Blejnar, seful Fiscului, la ordinul lui Traian Basescu?! Numai astfel de dezvaluiri il pot atinge pe Basescu prin recul. Integral in Romania Libera.

Romanca din Italia: "Am fost batuta, umilita si tratata ca un animal". Aceasta este povestea unei romance care, odata emigrata in Italia, a trait clipe de cosmar. A fost batuta, umilita si nevoita sa-si paraseasca copiii. In acest moment, romanca se afla sub protectia statului italian, fiind cazata intr-una din structurile retelei nationale antiviolenta, destinata femeilor. In cazul ei se regasesc si alte romance emigrate in Italia. Elena Petrov are 29 de ani. Acum, spune povestea pe care o traieste de aproape 13 ani si care i-a marcat viata. La varsta de 16 ani a cunoscut un cetatean italian de care s-a indragostit si pe care l-a considerat un salvator. Era convinsa ca poate iesi din situatia familiala dificila in care se afla atunci si ca, alaturi de viitorul sot, isi poate construi o familie frumoasa in Italia. Perioada de inceput a relatiei nu i-a dat nicio banuiala despre ce avea sa se intample, scrie EVZ.

Cum a fost exmatriculat elevul Platon dintr-a XII-a pentru ca a fotografiat si a publicat imagini din viata liceului. Tudor Platon, elev in clasa a XII-a la Liceul Informatic din Piatra Neamt a fost exmatriculat pentru ca si-a fotografiat colegii fumand sau jucand carti dupa orele de curs. Fotografiile au fost facute in cadrul unui proiect pentru "Gradinita de Fotografie Documentara Oskar", un curs paralel urmat de Tudor Platon. Elevul spune ca a avut acordul verbal al profesorilor pentru realizarea proiectului, insa, in momentul in care fotografiile au fost publicate, profesorii l-au acuzat ca a denigrat imaginea liceului. Tudor a retras fotografiile de pe site-ul "Gradinitei de Fotografie" insa, dupa doua saptamani, atat el, cat si cinci colegi care apareau in fotografii au fost mutati disciplinar la alt liceu. Profesorii liceului de informatica au motivat gestul spunand ca fotografiile au fost regizate, iar cele in care apar si profesorii au fost realizate fara acordul lor, scrie Gandul.

Cati bani a cheltuit ilegal Primaria Capitalei. 130.000 de euro din contractul pentru dezinsectie, aproape doua milioane de euro pentru un teren, 250.000 de euro platiti nejustificat unei asociatii - acestea sunt doar cateva nereguli constatate la Primaria Bucuresti de Curtea de Conturi.Contractul incheiat de municipalitate pentru starpirea tantarilor valora peste 4 milioane de euro, adica de 28 de ori mai mult decat a platit Budapesta pentru aceleasi servicii. Curtea de Conturi a descoperit ca, din acesti bani, aproape 130.000 de euro (510.000 de lei) au fost dati ilegal anul trecut, pentru ca suma a fost decontata in plus fata de volumul de operatiuni prevazut prin contract si pentru servicii de deratizare pentru suprafete care nu exista in realitate. Romania Libera a semnalat in repetate randuri ilegalitatea contractului dintre Primaria Capitalei si firma care se ocupa de dezinsectie in Bucuresti.

Anul scolar 2011-2012, tot cu programe vechi. Consiliul infiintat de minister pentru schimbarea curriculei in preuniversitar nu functioneaza. Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, spune ca nu sunt sanse ca elevii sa beneficieze in 2011-2012 de o alta programa deoarece ministerul a intarziat nepermis de mult. Consiliul National pentru Curriculum a fost infiintat anul trecut in august de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Consiliul avea rolul de a schimba programele scolare depasite cu altele noi. Funeriu declara atunci ca, dupa ce noile programe vor fi gata va incepe schimbarea manualelor scolare. Primii care vor beneficia de aceaste manuale in anul scolar 2011-2012 vor fi elevii claselor de inceput de ciclu: intai, a cincea si a noua. Inainte de modificarea programelor scolare era nevoie de stabilirea unor principii generale dupa care vor fi realizate acestea, scrie Adevarul.

Cum vad Cristoiu si CTP mutarea de la Realitatea TV. In timp ce Ion Cristoiu crede ca avem de-a face cu o "falsa vanzare" pusa la cale de Vintu, Cristian Tudor Popescu e de parere ca schimbarea de acum inseamna disparitia personajului public SOV. Ce a insemnat "epoca Vintu" pentru presa romaneasca? Pornind de la cateva intrebari comune, doi jurnalisti de prestigiu, Cristian Tudor Popescu si Ion Cristoiu, incearca sa descrie atat modul in care a folosit mogulul SOV media subordonata, cat si implicatiile retragerii - cel putin temporare si vizibile - a acestuia. Ion Cristoiu crede ca miscarea de acum nu va schimba mare lucru pentru Realitatea TV. "Realitatea TV nu mai poate functiona ca pana acum, din contracte smecheresti cu statul". Fara a-l infiera pe Vintu "asa cum ii infiera <> pe chiaburi in 1950", crede ca vom asista la "un razboi epistolar" si la un final in care noul proprietar va realiza ca a fost pacalit. Integral in EVZ.

Boc a intrat in clubul plantatorilor. Plantatia Romania in cifre: 2 hectare de padure dispar in fiecare zi, dar se fac impaduriri pe hartie de peste doua miliarde de euro. Intr-un pulover verde, flancat de oficialitati locale purtand costume, premierul Emil Boc a participat sambata la o actiune de plantare de paltini, pe un deal din comuna Tamasi, judetul Bacau. "Fiecare ar trebui sa planteze macar cativa pomi atunci cand are putin timp liber", a spus premierul, suflecandu-si manecile, in timp ce se indrepta catre gropile deja facute dinainte. In momentul urmator, doua persoane au inceput sa marunteasca pamantul de langa o groapa, inainte ca primul ministrul sa il traga cu sapaliga din dotare pe langa firul de paltin si sa il batatoreasca cu picioarele. Din delegatia premierului Emil Boc a facut parte sambata si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, despre care presa locala a scris ca "a pus la randul ei mana pe treaba", scrie Gandul.

Fitness in padurile romanesti. Escalada in copaci, trasee cu diferite grade de dificultate, tiroliene sau mountain bike sunt cateva dintre atractiile parcurilor de aventuri deschise in padurile din jurul marilor orase.

Povestea parcurilor de aventura din Romania a inceput in anul 2006, cand Cristina si Olivier Rebiere au deschis primul astfel de loc, denumit "Aventura parc", nu departe de Bucuresti, mai exact, intr-o padure din comuna aflata pe drumul care duce la Crevedia. La vremea aceea, principala atractie a parcului a fost escalada in copaci, sport inedit care cu timpul si-a castigat din ce in ce mai multi adepti de toate varstele, scrie Romania Libera.

Un roman i-a scolit pe politistii din Congo. Comisarul-sef Robinson Ruja i-a consiliat, timp de doi ani, pe omologii lui din tara africana. Oameni care devin politisti din tata-n fiu si cozi de matura pe post de bastoane sunt doua dintre imaginile care l-au surprins pe comisarul clujean. Dupa 20 de ani de munca in politie, a simtit nevoia unei schimbari. O misiune internationala a fost provocarea la care a fost supus comisarul-sef Robinson Ruja, care a lucrat in Cluj la Judiciar si la Crima Organizata. A avut de ales intre Haiti si Congo. A preferat cea de-a doua tara, mai putin dificila, insa la fel de periculoasa ca si prima. "Am simtit ca, dupa 20 de ani de experienta, pot face fata unei asemenea misiuni. Pentru mine a fost o provocare", explica Robinson Ruja, unul dintre cei 15 romani membri ai misiunii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in Congo, care s-a desfasurat in perioada 3 octombrie 2008 - 4 octombrie 2010, scrie Adevarul.

Marirea si decaderea mogulului media Vintu. Controlul Realitatea TV a reprezentat atuul lui SOV in relatia cu institutiile statului si cu politicienii. Vazuta drept una dintre cele mai importante miscari de pe piata media din ultimul deceniu, achizitionarea Realitatea TV avea sa insemne pentru Sorin Ovidiu Vintu, acum aproape sapte ani, pasul decisiv catre cresterea influentei stirbite dupa prabusirea FNI. De altfel, SOV nu s-a oprit doar la postul de televiziune, ci a construit unul dintre cele mai influente trusturi media. A ajuns sa controleze "Academia Catavencu", Radio Guerrilla, "Cotidianul", "Gardianul", Money Channel, Romantica TV, o serie intreaga de reviste, dar si agentia de presa NewsIn. Nu si-a asumat insa trustul decat foarte tarziu. "Am preferat intai sa construiesc un produs media extrem de credibil si abia dupa aceea sa-mi asum aceasta televiziune". Integral in EVZ.

Cine este omul care va arbitra intrarea Romaniei in zona euro. Cu un italian in fruntea BCE pana in 2019, Romania ar avea mai multe sanse sa adopte moneda unica. Mario Draghi, unul dintre cei mai reputati finantisti de la Banca Centrala Europeana dar si fost oficial la varf al controversatei banci Goldman Sachs, a devenit practic singurul candidat cu sanse la conducerea institutiei dupa ce a obtinut si sprijinul Germaniei. Nominalizarea lui Draghi este o lovitura de teatru in jocurile de putere dintre statele membre euro, in special intre grupul nordic, al sustinatorilor austeritatii, si cel sudic, al tarilor care cauta rezolvarea crizei in inflatie, scrie Romania Libera.

Cum crede Horatius Dumbrava, presedintele CSM, ca ar putea romanii sa isi recupereze, repede si fara procese, taxa de prima inmatriculare. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), judecatorul Horatius Dumbrava, a fost invitat la interviurile Gandul. Cititi in continuare un rezumat al opiniilor sefului CSM referitoare la unele dintre cele mai stringente probleme ale sistemului judiciar. Integral in Gandul.

"S-a facut de ras ca procuror", dar a fost promovat sef la DNA. Un accident rutier controversat il umareste de 14 ani pe noul procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare Penale din DNA. Camelus Paduraru este acuzat ca a incercat sa musamalizeze dosarul unui expert tehnic, care a stabilit ca o femeie de 39 de ani mergea cu o viteza mai mare decat a masinii ce a lovit-o. Camelus Paduraru a devenit procuror sef adjunct al Sectiei Judiciare Penale din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la finalul lui februarie. Vestea a picat ca un traznet pentru sotii Galavan, care si-au amintit cum omul legii a dat doua decizii contradictorii in dosarul unui accident rutier cu scopul, afirma ei, de a musamaliza cazul. Tot calvarul a pornit in 1997, cand roata unui autoturism care dadea cu spatele i-a strivit piciorul Corneliei Galavan, scrie Romania Libera.

1 Mai, sarbatorit cu droguri in Mamaia. Politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (BCCOA) Constanta au desfasurat, vineri seara, o serie de controale pe raza statiunii Mamaia, sapte tineri fiind prinsi cu droguri pentru consum propriu, iar dintr-un magazin de etnobotanice au fost ridicate 78 de plicuri.Potrivit Inspectoratului General al Politiei, actiunea de vineri seara a politistilor de la BCCOA Constanta a vizat prevenirea si combaterea traficului si consumului de droguri in statiunile Mamaia, Costinesti si Vama Veche. La actiune au participat si politisti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime, Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta si specialisti ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (serviciul secret al Internelor), scrie EVZ.

Citeste si: