Marea Britanie a decis expulzarea ambasadorului Libiei de la Londra. Acesta trebuie sa paraseasca tara in 24 de ore. Ministerul britanic de Externe a anuntat, duminica, ca a decis expulzarea ambasadorul Libiei la Londra, Omar Jelban, ca urmare a "atacurilor impotriva ambasadei britanice la Tripoli si a altor misiuni diplomatice straine". "Condamn atacurile impotriva ambasadei britanice, precum si impotriva misiunilor diplomatice ale altor tari. Conventia de la Viena cere protejarea protejarea misiunilor diplomatice. Regimul Gaddafi si-a incalcat din nou responsabilitatile si obligatiile internationale. In consecinta, am luat decizia de a-l expulza pe ambasadorul Libiei in Marea Britanie. Omar Jelbam a fost declarat persona non grata si are la dispozitie 24 de ore sa paraseasca tara", a declarat Ministrul britanic de Externe, William Hague, potrivit publicatiei The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

NATO despre moartea rudelor lui Gaddafi: "Regretam orice pierderi umane, in special pe cele ale civililor inocenti". NATO a confirmat atacurile din sectorul Bab al-Aziziya din Tripoli, insa nu si moartea unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, Saif al-Arab Gaddafi, anuntata de purtatorul de cuvant al autoritatilor libiene. Alianta Nord-Atlantica, care a preluat comanda asupra interventiei in Libia in urma cu o luna, a recunoscut ca a lovit "un punct de comanda si control", dar nu a confirmat moartea fiului lui Gaddafi. "NATO si-a continuat peste noapte atacurile precise impotriva instalatiilor militare ale regimului Gaddafi din Tripoli, inclusiv atacuri asupra unei cunoscute cladiri de comanda si control din sectorul Bab al-Aziziya, sambata seara, la putin timp dupa ora 18.00 GMT", se arata intr-un comunicat emis de NATO. "Sunt la curent cu informatiile neconfirmate conform carora este posibil ca anumiti membri ai familiei Gaddafi sa fi fost omorati. Regretam orice pierderi umane, in special pe cele de civili inocenti", a declarat comandantul canadian al operatiunilor NATO din Libia, Charles Bouchard, adaugand ca atacurile de sambata seara "fac parte dintr-o strategie coerenta a NATO de a distruge" capacitatile lui Gaddafi de a desfasura atacuri asupra civililor, relateaza AFP.

Israel suspenda transferurile fiscale destinate Autoritatii Palestiniene. Israel a facut o mutare impotriva acordului de impacare dintre factiunile palestiniene Fatah si Hamas, duminica, cand Ministrul israelian de Finante a declarat ca va intarzia transferul taxelor colectate catre Autoritatea Palestiniana pana cand se va dovedi ca banii nu vor ajunge la Hamas. Ministrul israelian de Finante, Yuval Steinitz, a spus ca a amanat intalnirile dintre personalul sau si oficialii palestinieni si ca transferurile fiscale, care constituie majoritatea veniturilor Autoritatii Palestiniene, vor fi amanate pana cand destinatia banilor va fi clarificata. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si conducerea organizatiei Hamas au anuntat miercuri ca si-au rezolvat neintelegerile si au ajuns la un acord de reconciliere, care deschide calea unui guvern de uniune nationala si organizarea de alegeri la nivel national, transmite Reuters. Intelegerea a fost incheiata in Egipt, in urma mai multor intalniri secrete. Reactionand la acest anunt, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca "Autoritatea Palestiniana trebuie sa aleaga intre pacea cu Israelul si cea cu Hamas", informeaza Washington Post.

Libia: ONU isi retrage personalul de la Tripoli. Organizatia Natiunilor Unite a decis sa isi retraga intregul personal de la Tripoli, dupa moartea unuia dintre fiii colonelului Muammar Gaddafi, a declarat duminica un purtator de cuvant al ONU, citat de AFP. "Avand in vedere insecuritatea sporita, personalul ONU va fi retras de la Tripoli," a declarat purtatorul de cuvant al ONU pentru AFP. Decizia vine dupa ce moartea unuia dintre fiii colonelului Muammar Gaddafi, sambata, a agravat conflictul din capitala libiana. Potrivit corespondentilor AFP la Tripoli, protestatarii au incendiat duminica dimineata cladirile Ambasadei Italiei si resedintele ambasadorilor Italiei si Marii Britanii - doua dintre tarile participante la atacurile coalitiei internationale. Fiul lui Muammar Gaddafi, Saif al-Arab al-Gaddafi, si trei nepoti de-ai liderului libian au fost ucisi, sambata, in urma atacurilor aeriene NATO. Alianta Nord-Atlantica, care a preluat comanda asupra interventiei in Libia in urma cu o luna, a recunoscut ca a lovit "un punct de comanda si control", dar nu a confirmat moartea fiului lui Gaddafi.

China interzice fumatul in spatiile publice, dar nu-i amendeaza pe cei care-l practica. China a introdus o interdictie privind fumatul in spatiile publice interioare, in incercarea de a subtia randurile celor aproximativ 300 de milioane de fumatori si de a proteja sanatatea nefumatorilor. Intr-o tara in care fumatul in salile de asteptare ale spitalelor este un lucru obisnuit, putini cred ca aceasta masura ar putea avea vreun efect. Noile reglementari nu specifica sanctiuni pentru fumatorii care incalca interdictia. In schimb, noile legi prevad ca administratorii locurilor publice trebuie sa afiseze anunturi care aduc la cunostinta faptul ca "fumatul este interzis" si sa desemneze membri ai personalului care sa ii convinga pe clienti sa nu fumeze. Legea, emisa de catre Ministerul Sanatatii, interzice fumatul in hoteluri, restaurante, teatre, spitale, gari si aeroporturi si ar fi trebuit sa fie introdusa inca din luna ianuarie, in conformitate cu angajamentul pe care si l-a luat China in urma cu cativa ani prin semnarea unei conventii a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Multi considera ca eforturile Chinei de a combate fumatul au fost impiedicate de faptul ca afacerile cu tutun aduc profituri vaste. Monopolul asupra tutunului este detinut de catre stat si, potrivit presei locale, cel putin 10% din veniturile fiscale ale tarii provin din industria tutunului, scrie The Guardian.

Episcopul de Tripoli confirma moartea lui Saif al-Arab. Episcopul de Tripoli, Innocenzo Giovanni Martinelli, a confirmat moartea lui Saif al-Arab al-Gaddafi pentru televiziunea italiana Sky TG24 si a cerut sa se puna capat bombardamentelor din Libia. "Va rog din suflet, va cer un moment de armistitiu, din respect pentru durerea provocata de pierderea unui fiu. Accelerarea bombardamentelor a alimentat tensiunea intr-o maniera inumana. Este nevoie de o urma de civilizatie, o dovada ca Alianta Nord-Atlantica nu este barbara," a spus Episcopul Martinelli. Potrivit televiziunii libiene, funeraliile lui Saif al-Arab al-Gaddafi si ale celor trei nepoti ai liderului libian - in varsta de 2, 3 ani si respectiv 4 luni, vor avea loc luni. Saif al-Arab nu ocupa o pozitie oficiala cunoscuta. Muammar Gaddafi a mai pierdut o fiica adoptiva in anul 1986, in timpul unui bombardament efectuat de Statele Unite ale Americii in Tripoli, informeaza AFP.