Elvetia a descoperit active de 1 miliard de dolari apartinand dictatorilor Gaddafi si Mubarak. Guvernul elvetian a declarat ca a identificat active in valoare de 1 miliard de dolari care ar putea apartine lui Muammar Gaddafi si fostilor presedinti Zine El Abidine Ben Ali (Tunisia) si Hosni Mubarak (Egipt). Autoritatile au solicitat deja bancilor sa inghete orice active care se banuieste ca ar apartine celor trei sau anturajului lor, pentru a impiedica extragerea fondurilor. Potrivit Elvetiei, Tunisia si Egiptul au inceput deja demersurile oficiale pentru intra in posesia acelor active. Banii vor ramane blocati in respectivele conturi trei ani, timp in care tarile trebuie sa intocmeasca toata documentatia pe care Elvetia o cere pentru eliberarea banilor. Elvetia incearca in ultima vreme sa isi curete reputatia de locatie favorita pentru conturile dictatorilor, reputatie datorata si politicii stricte de confidentialitate, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O mie de oameni s-au rugat pentru Osama bin Laden in Sudan. Peste 1.000 de oameni s-au adunat marti in Khartoum, capitala Sudanului, pentru a-i aduce cinstire lui Osama bin Laden si pentru a protesta impotriva asasinarii acestuia. Oamenii au fost chemati in strada de un partid islamic care a planuit o rugaciune in comun pentru bin Laden, care a fost ucis recent in urma unei operatiuni americane in Pakistan. Barbatii si femeile l-au comemorat separat pe bin Laden, dupa traditia islamica. Dupa rostirea rugaciunilor, cativa lideri musulmani suniti au tinut discursuri in care au laudat activitatea lui bin Laden si au indemnat liderii arabi sa lupte impotriva SUA pentru ca este aliata Israelului si este impotriva musulmanilor. Manifestantii au strigat "moarte Americii" si "Jihad". Bin Laden a locuit 5 ani in Sudan intre 1991 si 1996. Locuitorii ii pastraza o imagine frumoasa datorita investitiilor facute in Sudan si a protestelor pe care acesta le-a facut impotriva Americii care impusese sanctiuni tarii lor. In 1998 americanii au bombardat fabrica de medicamente El Shifa din capitala Sudanului, detinuta partial de bin Laden, sub acuzatia ca servea drept paravan pentru pentru productia de arme chimice. De fapt actiunea era o replica la atacurile atribuite lui Osama bin Laden care au ucis 226 de persoane intre care 12 americani, la ambasadele SUA din Tanzania si Sudan. Guvernul sudanez nu a facut inca nicio declaratie oficiala legata de moartea lui Osama bin Laden pentru ca se afla intr-o situatie delicata. Daca va saluta actiunea americana ar putea iesi de pe lista statelor care sustin terorismul, insa va starni mania islamicilor si a celorlalti cetateni sudanezi. Daca va deplange soarta lui Osama bin Laden, Sudanul ramane pe lista neagra a terorismului si va suporta mania Americii, anunta Reuters.

Cehia a arestat opt teroristi care actionau in Caucazul de Nord. Politia ceha a arestat marti opt persoane sub acuzatia de acte de terorism inclusiv in zona Caucazului de Nord. Identitatea celor opt nu a fost facuta publica. Sase dintre suspecti se afla in custodia Cehiei, in timp ce doi se afla in Germania. Cehia a declarat ca doi dintre suspecti, cetateni bulgari, au fost acuzati de implicare intr-un grup criminal activ in mai multe tari. Alti cinci suspecti sunt acuzati ca planuiau un atac terorist in timp ce al optulea, un ceh, este acuzat de posesie ilegala de arme si falsificare de bani, informeaza Ria Novosti.

Netanyahu doreste sa opreasca reconcilierea dintre Fatah si Hamas. In timp ce factiunile palestiniene se pregatesc sa semneze miercuri o intelegere politica oficiala de reconciliere la Cairo, premierul Benjamin Netanyahu face apel la Autoritatea Palestiniana sa nu semneze respectiva reconciliere, care spun israelienii, ar impidica reinceperea discutiilor pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu. Reconcilierea incearca sa estompeze in principal diferentele dintre Partidul Fatah si gruparea islamista Hamas. In urma semnarii documentului gruparile vor stabili un guvern comun care se va afla in functiune pana anul viitor cand vor fi organizate alegeri prezidentiale si parlamentare. Reprezentantii Fatah si Hamas vor forma o comisie speciala pentru problema securitatii. Securitatea a fost un punct de divergenta intre cele doua tabere ajungand la conflict deschis dupa ca Hamas a ocupat Gaza in 2007. Intelegerea dintre cele doua parti este efectiva, in acest moment lipsesc doar semnaturile oficiale. Netanyahu, care a primit la Ierusalim vizita lui Tony Blair, este extrem de ingrijorat si ii solicita lui Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene sa anuleze reconcilierea si sa aleaga calea impacarii cu Israelul. Netanyahu spune ca odata semnata intelegerea nu mai pot exista discutii cu palestinienii pentru ca membrii Hamas vor face parte din noul guvern. Se stie ca gruparea Hamas cere desfiintarea statului Israel si a sustinut actiunile lui bin Laden. In plus, Hamas este considerata grupare terorista de SUA si Israel, scrie CNN.

Mexic: 14 muncitori, blocati in subteran dupa explozia unei mine de carbune in nordul tarii. Un numar de 14 muncitori au fost prinsi in subteran, dupa un accident care a avut loc marti la o mina de carbune din localitatea Sabinas, aflata in statul Coahuila din nordul Mexicului. "Accidentul s-a produs din cauza acumularii de gaze. Nu stim inca daca s-au inregistrat victime", a declarat un oficial al Departamentului pentru situatii de urgenta. Mina apartine Companiei Asociacion de Carboneros BINSA. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a da mai multe informatii, informeaza Reuters.